Witte stukjes in ontlasting: pitjes, stipjes en spikkeltjes

Witte stukjes in ontlasting: pitjes, stipjes en spikkeltjes Bemerk je witte stukjes in de ontlasting die al dan niet bewegen? Bij witte 'puntjes', 'korrels' of 'vlokken' in de ontlasting kan er sprake zijn van aarsmaden of een lintworm. Aarsmaden zijn kleine witte, beweeglijke wormpjes in de poep en ze geven jeuk rond de anus, vooral 's nachts. Een lintworm is opgebouwd uit segmenten en deze kun je in de ontlasting aantreffen als kleine wit-gele stukjes. Deze segmenten bewegen niet. Het gaat hierbij om stukjes die zijn afgebroken van de achterkant van de lintworm. Aarsmaden kun je bestrijden met een antiwormenkuur die vrij verkrijgbaar is bij apotheek of drogist. Daarnaast zijn hygiënische maatregelen belangrijk. In geval van een lintworm zal de huisarts medicatie voorschrijven om deze te doden. Er zijn ook een aantal andere mogelijke oorzaken van witte stukjes of witte spikkeltjes in je poep. Door leveraandoeningen en galstenen is je hele ontlasting vaak bleek. Soms tref je ook pitjes in je drol aan. Dit duidt vaak op onverteerde etensresten.
Volwassen aarsmaden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Volwassen aarsmaden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Witte stukjes in de ontlasting door aarsmaden

Worminfectie

Een worminfectie met aarsmaden komt zeer vaak voor. Aarsmaden zijn wit en dun, en variëren in grootte van ongeveer 5 tot 13 mm. Als je besmet bent met deze lastpak, dan leggen de vrouwelijke aarsmaden 's nachts vele duizenden microscopisch kleine eitjes in en rond de anus. Dit kan anale jeuk veroorzaken en een verstoring van je nachtrust.

Schoolgaande kinderen

Een infectie komt het meest voor bij schoolgaande kinderen, en de microscopische eitjes worden gemakkelijk verspreid van kind tot kind. Dit gebeurt via de vingers, waarna de eitjes op allerlei verschillende oppervlakken komen te zitten. De eitjes kunnen ongeveer 2 tot 3 weken lang buiten het lichaam in leven blijven. De behandeling bestaat uit een wormenkuur en het grondig wassen van beddengoed en ondergoed. Als de aarsmaden terug blijven komen, moet het hele gezin worden meebehandeld.

Buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Symptomen: sliertjes en draden

Symptomen van een infectie met aarsmaden kan bestaan uit:

Besmetting aarsmaden

Besmetting met aarsmaden vindt plaats via het inslikken van de eitjes, die vooral door kinderhandjes worden verspreid. Aarsmaden leven in de darm, leggen eitjes rond de anus en dat veroorzaakt jeuk. Een kind gaat er aan krabben en krijgt eitjes onder zijn nagels en op zijn vingers. Vervolgens worden deze eitjes, die niet met het blote oog waarneembaar zijn, verspreid op deurknoppen, speelgoed, toetsenbord, telefoon, of op iemand anders. Iemand anders kan een eitje aan zijn handen krijgen en als hij dan zijn vinger in zijn mond steekt, kan besmetting plaatsvinden. Via de mond komen de eitjes in de darmen, ze komen daar uit en de cirkel is rond. Op deze manier kan een kind ook steeds zichzelf besmetten.

Behandeling en maatregelen

Wat kun jezelf doen?

Een infectie met aarsmaden gaat vanzelf over zodra er geen eitjes meer in de mond terechtkomen. De eieren van aarsmaden kunnen terechtkomen op allerlei oppervlakken, waaronder speelgoed, kranen, beddengoed en wc-brillen, en blijven gedurende twee weken in leven. Dus naast het regelmatig grondig reinigen van oppervlakken, kun je de volgende maatregelen treffen om de verspreiding van eitjes en (her)infectie te voorkomen:
Gebruik altijd een schone handdoek / Bron: Pexels, PixabayGebruik altijd een schone handdoek / Bron: Pexels, Pixabay
 • Omdat aarsmaden hun eieren 's nachts leggen, doe je er verstandig aan om 's ochtends het anale gebied te reinigen onder de douche. Gebruik daarbij wel aparte washandjes voor boven- en onderlichaam. Gebruik altijd een schone handdoek.
 • Verschoon dagelijks ondergoed en beddengoed. Dit helpt bij het verwijderen van de eieren.
 • Was beddengoed, nachtkleding, ondergoed, washandjes en handdoeken in heet water om ervoor te zorgen dat de eieren het niet overleven.
 • Niet krabben. Vermijd krabben in het anale gebied. Knip de nagels van je kind kort zodat er minder kans is dat eitjes onder de nagels terechtkomen. Ontmoedig nagelbijten.
 • Was je handen na ieder toiletbezoek en voor het eten.

Medicijnen bij aarsmaden

Bij de drogist of apotheker kun je (zonder prescriptie) een wormenkuur kopen. Het gaat om mebendazol. Dit middel doodt wormen, wormeieren en larven.

Segmenten van een lintworm / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Segmenten van een lintworm / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Wit-gele stukjes in de ontlasting door lintwormen

Als een eitje van een lintworm in de darm terechtkomt, kan het uitgroeien tot een lintworm van ruim 2 meter lang. Deze lastpak bestaat uit een lang lint van witte segmenten van 1 cm lang en 0,5 cm breed. Deze segmenten komen in de ontlasting terecht, als wit-gele stukjes in je poep.

Symptomen

Meestal heb je geen klachten, behalve dan soms wat buikpijn. Vaak wordt het opgemerkt doordat je kleine witgele stukjes in de ontlasting aantreft van 1 tot 3 cm lang.

Behandeling

Als je vermoedt dat je een lintworm hebt, maak dan een afspraak met de huisarts. Het stukje lintworm in de ontlasting kun je in een potje stoppen en meenemen naar de huisarts. In geval van een lintworminfectie, schrijft de huisarts medicijnen voor om deze te bestrijden.

Tomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.comTomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.com

Pitjes in de poep

Sommige stukjes in de voeding die je eet, verteren niet of zeer moeizaam. Voorbeelden hiervan zijn pitjes, zaadjes of schilletjes in brood, groente en fruit. Deze stukjes tref je dus gewoon weer aan in je ontlasting en dit kun je soms ook terugzien in je drol. Ook kan het voorkomen dat je rode velletjes in je ontlasting aantreft. Als je bijvoorbeeld gegrilde rode paprika hebt gegeten, kunnen de taaie 'velletjes' ervan soms nog zichtbaar zijn in je poep. Of het kunnen velletjes van tomaten zijn.

Wit slijm bij de ontlasting

Ontlasting kan soms wit slijm bevatten. Ontlasting bevat meestal kleine hoeveelheden slijm wat gewoonlijk niet opvalt. Grote hoeveelheden witte slijm in je ontlasting kan echter een teken zijn van een spijsverteringsstoornis. Grotere hoeveelheden slijm in de stoelgang, kan een teken zijn van een darminfectie. Een verandering van de kleur van je ontlasting, samen met buikpijn, kan bijvoorbeeld een teken zijn van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Wittig slijm in de ontlasting kan ook wijzen op het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Bij PDS heb je regelmatig buikpijn en problemen met de ontlasting.

Witte stipjes in de poep door de lever

Een leverziekte kan de productie van gal beïnvloeden, waardoor de kleur van je ontlasting verandert. Als je lever niet genoeg gal produceert dan zal de stoelgang wit of lichtgekleurd zijn. Een leveraandoeningen kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals geelzucht, buikpijn, donkergele urine en gemakkelijk blauwe plekken krijgen.

Witgrijze poep door galstenen

Als een galsteen de galbuis blokkeert, kan dat bleke ontlasting veroorzaken. Naast witgrijze poep, kun je last hebben van hoge koorts, pijn in je bovenbuik en geelzucht (een gelige verkleuring van de huid en het oogwit).

Alvleesklierontsteking

Bij chronische alvleesklierontsteking of pancreatitis neemt de productie van spijsverteringsenzymen af en ontstaat er vetdiarree. Vet uit de voeding wordt door het tekort aan enzymen vanwege het niet goed functioneren van de alvleesklier niet goed verteerd en verlaat onveranderd met de ontlasting het lichaam. Er kunnen tekorten ontstaan aan bepaalde ‘vet-oplosbare vitamines, aangezien vetten nodig zijn voor een goede opname ervan.

Witte spikkeltjes in de poep door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayWitte spikkeltjes in de poep door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Witte spikkeltjes in de poep door medicatie

Vooral bij medicatie tegen diarree treedt (deels) witte ontlasting op als een van de bijwerkingen. Sommige medicijnen interfereren met de galproductie en kunnen kleikleurige ontlasting veroorzaken. Medicijnen die je ontlasting een grijze of witte kleur kunnen geven, zijn antibiotica, medicijnen voor jicht of zuurbranden. Dit verschijnsel verdwijnt zodra je stopt met de medicatie. Meldt deze even eventuele andere bijwerkingen aan je huisarts. Stop nooit op eigen houtje met medicatie.

Puntjes in de poep door schimmelinfectie in de darmen

Soms is er sprake van een te sterke groei van de gistachtige schimmel candida in je darmen. De diagnose candidiasis of candidose is anno 2024 omstreden als het om je darmen gaat. Candida in je darmen kan te snel groeien door antibiotica, te veel suikers en snelle koolhydraten. Bijvoorbeeld suikers uit koek, snoep, alcohol, brood, frisdranken, fruitsappen en snelle koolhydraten uit brood, spaghetti en witte rijst. Een candida-infectie kan soms leiden tot witte spikkels in je ontlasting.

Lichtgekleurde dunne poep door vetdiarree

Vetdiarree wijst op de aanwezigheid van abnormaal veel vet in de ontlasting of poep en kan verschillende oorzaken hebben. Het wordt veroorzaakt door malabsorptie. Malabsorptie beschrijft een aandoening waarbij het spijsverteringskanaal bepaalde vetten, suikers, eiwitten of vitaminen niet kan absorberen. Een verminderd functioneren van de alvleesklier, waardoor er te weinig of geen enzymen ten behoeve van de vetvertering worden aangemaakt, is een belangrijke oorzaak van vetdiarree. Ook kunnen aandoeningen aan de galwegen en de lever vetdiarree veroorzaken. Symptomen van vetdiarree zijn een lichtgekleurde, vies ruikende ontlasting. De ontlasting is dun, brijig en bevat stukjes onverteerd voedsel. De vetdiarree is plakkerig en er kunnen vetdruppels in het water van de toiletpot drijven.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wormen: soorten en behandelingWormen: soorten en behandelingIedereen kan een besmetting oplopen door het inslikken van eitjes van de wormen. De meest voorkomende soort in Nederland…
Witte, lichte of bleke ontlasting: oorzaken bleke stoelgangWitte, lichte of bleke ontlasting: oorzaken bleke stoelgangWitte ontlasting (of witte diarree) of lichte, beige of bleke ontlasting is abnormaal. Je ontlasting hoort lichtbruin, k…
Problemen met wormen in het menselijk lichaamProblemen met wormen in het menselijk lichaamWormen zijn niet het meest smakelijke gespreksonderwerp tijdens gesprekken. Toch komen wormen relatief veel voor en kunn…
Witte vlekjes (stipjes) in de ontlasting: OorzakenWitte vlekjes (stipjes) in de ontlasting: OorzakenDe ontlasting heeft een bruine kleur. Deze kleur komt tot stand door de aanwezigheid van gal, een vloeistof die de lever…

Xanthelasma: Gele cholesterolafzettingen rond de ogenXanthelasma: Gele cholesterolafzettingen rond de ogenKleine vetgezwelletjes in de huid van de oogleden zijn gekend als "xanthomen". De aanwezigheid van deze xanthomen duidt…
Oesofagitis: Slokdarmontsteking, vaak door brandend maagzuurOesofagitis: Slokdarmontsteking, vaak door brandend maagzuurDe slokdarm is de buis die leidt van de achterkant van de mond naar de maag. Oesofagitis is een aandoening waarbij de sl…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • Healthy and Natural World. White Specks In Stool: Causes and What To Do (Research Based). http://www.healthyandnaturalworld.com/white-specks-in-stool/ (ingezien op 11-9-2017)
 • https://www.mlds.nl/ziekten/lintworm/
 • https://www.thuisarts.nl/wormen/ik-heb-aarsmaden
 • https://www.thuisarts.nl/wormen/ik-heb-lintworm
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/basics/definition/con-20027072
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/basics/symptoms/con-20027072
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tapeworm/basics/symptoms/con-20025898
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/mebendazol?product=mebendazol#wat-doet-mebendazol-en-waarbij-gebruik-ik-het
 • Nieuws.nl. Alle soorten poep: nieuwe campagne Maag Lever Darm Stichting. https://nieuws.nl/opmerkelijk/20140314/alle-soorten-poep-nieuwe-campagne-maag-lever-darm-stichting/ (ingezien op 11-9-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb een prikkelbare darm. https://www.thuisarts.nl/prikkelbare-darm/ik-heb-prikkelbare-darm (ingezien op 11-9-2017)
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 5: Vlad Teodor/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.