Witte stukjes in ontlasting: pitjes, stipjes en spikkeltjes
Bemerk je witte stukjes in de ontlasting die al dan niet bewegen? Bij witte 'puntjes', 'korrels' of 'vlokken' in de ontlasting kan er sprake zijn van aarsmaden of een lintworm. Aarsmaden zijn kleine witte, beweeglijke wormpjes in de poep en ze geven jeuk rond de anus, vooral 's nachts. Een lintworm is opgebouwd uit segmenten en deze kun je in de ontlasting aantreffen als kleine wit-gele stukjes. Deze segmenten bewegen niet. Het gaat hierbij om stukjes die zijn afgebroken van de achterkant van de lintworm. Aarsmaden kun je bestrijden met een antiwormenkuur die vrij verkrijgbaar is bij apotheek of drogist. Daarnaast zijn hygiënische maatregelen belangrijk. In geval van een lintworm zal de huisarts medicatie voorschrijven om deze te doden. Er zijn ook een aantal andere mogelijke oorzaken van witte stukjes of witte spikkeltjes in je poep. Door leveraandoeningen en galstenen is je hele ontlasting vaak bleek. Soms tref je ook pitjes in je drol aan. Dit duidt vaak op onverteerde etensresten.
Witte stukjes in de ontlasting: Wat vertelt je lichaam?
Het ontdekken van witte stukjes in de ontlasting kan behoorlijk verontrustend zijn, maar je lichaam probeert je iets te vertellen! Of het nu gaat om kleine pitjes, stipjes of spikkeltjes, er kunnen verschillende oorzaken achter schuilgaan. Soms zijn het onschuldige restjes van eten, maar in andere gevallen kunnen deze witte fragmentjes wijzen op iets wat meer aandacht nodig heeft.
Bijvoorbeeld, aarsmaden – vooral bij schoolgaande kinderen – kunnen zich presenteren als kleine witte draden of sliertjes in de ontlasting. Deze wormpjes veroorzaken vaak jeuk rond de anus en komen vaak voor bij jonge kinderen. Daarnaast kunnen ook lintwormen zorgen voor wit-gele stukjes in de ontlasting, die eruitzien als kleine rijstkorrels.
Soms kan een galsteen of zelfs een alvleesklierontsteking de ontlasting lichtgrijs of wit maken, wat duidt op problemen met de gal of lever. Ook bepaalde medicatie of een schimmelinfectie in de darmen kan leiden tot witte puntjes in de poep. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar wat je lichaam je probeert te vertellen!
In dit artikel duiken we dieper in op de mogelijke oorzaken van die mysterieuze witte stukjes in de ontlasting, de symptomen die daarbij horen en wat je eraan kunt doen. Van worminfecties tot galproblemen, we bespreken hoe je deze signalen kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen voor een oplossing.
Witte stukjes in de ontlasting door aarsmaden
Worminfectie
Een worminfectie met
aarsmaden komt zeer vaak voor. Aarsmaden zijn wit en dun, en variëren in grootte van ongeveer 5 tot 13 mm. Als je besmet bent met deze lastpak, dan leggen de vrouwelijke aarsmaden 's nachts vele duizenden microscopisch kleine eitjes in en rond de
anus. Dit kan
anale jeuk veroorzaken en een verstoring van je nachtrust.
Schoolgaande kinderen
Een infectie komt het meest voor bij schoolgaande kinderen, en de microscopische eitjes worden gemakkelijk verspreid van kind tot kind. Dit gebeurt via de vingers, waarna de eitjes op allerlei verschillende oppervlakken komen te zitten. De eitjes kunnen ongeveer 2 tot 3 weken lang buiten het lichaam in leven blijven. De behandeling bestaat uit een wormenkuur en het grondig wassen van beddengoed en ondergoed. Als de aarsmaden terug blijven komen, moet het hele gezin worden meebehandeld.
Buikpijn /
Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comSymptomen: sliertjes en draden
Symptomen van een infectie met aarsmaden kan bestaan uit:
Besmetting aarsmaden
Besmetting met aarsmaden vindt plaats via het inslikken van de eitjes, die vooral door kinderhandjes worden verspreid. Aarsmaden leven in de darm, leggen eitjes rond de anus en dat veroorzaakt jeuk. Een kind gaat er aan krabben en krijgt eitjes onder zijn nagels en op zijn vingers. Vervolgens worden deze eitjes, die niet met het blote oog waarneembaar zijn, verspreid op deurknoppen, speelgoed, toetsenbord, telefoon, of op iemand anders. Iemand anders kan een eitje aan zijn handen krijgen en als hij dan zijn vinger in zijn mond steekt, kan besmetting plaatsvinden. Via de mond komen de eitjes in de darmen, ze komen daar uit en de cirkel is rond. Op deze manier kan een kind ook steeds zichzelf besmetten.
Behandeling en maatregelen
Wat kun jezelf doen?
Een infectie met aarsmaden gaat vanzelf over zodra er geen eitjes meer in de mond terechtkomen. De eieren van aarsmaden kunnen terechtkomen op allerlei oppervlakken, waaronder speelgoed, kranen, beddengoed en wc-brillen, en blijven gedurende twee weken in leven. Dus naast het regelmatig grondig reinigen van oppervlakken, kun je de volgende maatregelen treffen om de verspreiding van eitjes en (her)infectie te voorkomen:
Gebruik altijd een schone handdoek /
Bron: Pexels, Pixabay
- Omdat aarsmaden hun eieren 's nachts leggen, doe je er verstandig aan om 's ochtends het anale gebied te reinigen onder de douche. Gebruik daarbij wel aparte washandjes voor boven- en onderlichaam. Gebruik altijd een schone handdoek.
- Verschoon dagelijks ondergoed en beddengoed. Dit helpt bij het verwijderen van de eieren.
- Was beddengoed, nachtkleding, ondergoed, washandjes en handdoeken in heet water om ervoor te zorgen dat de eieren het niet overleven.
- Niet krabben. Vermijd krabben in het anale gebied. Knip de nagels van je kind kort zodat er minder kans is dat eitjes onder de nagels terechtkomen. Ontmoedig nagelbijten.
- Was je handen na ieder toiletbezoek en voor het eten.
Medicijnen bij aarsmaden
Bij de drogist of apotheker kun je (zonder prescriptie) een wormenkuur kopen. Het gaat om mebendazol. Dit middel doodt wormen, wormeieren en larven.
Segmenten van een lintworm /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Wit-gele stukjes in de ontlasting door lintwormen
Als een eitje van een
lintworm in de darm terechtkomt, kan het uitgroeien tot een lintworm van ruim 2 meter lang. Deze lastpak bestaat uit een lang lint van witte segmenten van 1 cm lang en 0,5 cm breed. Deze segmenten komen in de ontlasting terecht, als wit-gele stukjes in je poep.
Symptomen
Meestal heb je geen klachten, behalve dan soms wat buikpijn. Vaak wordt het opgemerkt doordat je kleine witgele stukjes in de ontlasting aantreft van 1 tot 3 cm lang.
Behandeling
Als je vermoedt dat je een lintworm hebt, maak dan een afspraak met de huisarts. Het stukje lintworm in de ontlasting kun je in een potje stoppen en meenemen naar de huisarts. In geval van een lintworminfectie, schrijft de huisarts medicijnen voor om deze te bestrijden.
Tomaten /
Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.comPitjes in de poep
Sommige stukjes in de voeding die je eet, verteren niet of zeer moeizaam. Voorbeelden hiervan zijn pitjes, zaadjes of schilletjes in brood, groente en fruit. Deze stukjes tref je dus gewoon weer aan in je ontlasting en dit kun je soms ook terugzien in je drol. Ook kan het voorkomen dat je rode velletjes in je ontlasting aantreft. Als je bijvoorbeeld gegrilde
rode paprika hebt gegeten, kunnen de taaie 'velletjes' ervan soms nog zichtbaar zijn in je poep. Of het kunnen velletjes van
tomaten zijn.
Wit slijm bij de ontlasting
Ontlasting kan soms wit slijm bevatten. Ontlasting bevat meestal kleine hoeveelheden slijm wat gewoonlijk niet opvalt. Grote hoeveelheden
witte slijm in je ontlasting kan echter een teken zijn van een spijsverteringsstoornis. Grotere hoeveelheden slijm in de stoelgang, kan een teken zijn van een darminfectie. Een verandering van de kleur van je ontlasting, samen met
buikpijn, kan bijvoorbeeld een teken zijn van de
ziekte van Crohn of
colitis ulcerosa. Wittig slijm in de ontlasting kan ook wijzen op het
prikkelbare darmsyndroom (PDS). Bij PDS heb je regelmatig buikpijn en problemen met de ontlasting.
Witte stipjes in de poep door de lever
Een
leverziekte kan de productie van gal beïnvloeden, waardoor de kleur van je ontlasting verandert. Als je
lever niet genoeg gal produceert dan zal de stoelgang wit of lichtgekleurd zijn. Een leveraandoeningen kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals
geelzucht, buikpijn,
donkergele urine en gemakkelijk blauwe plekken krijgen.
Witgrijze poep door galstenen
Als een
galsteen de galbuis blokkeert, kan dat bleke ontlasting veroorzaken. Naast witgrijze poep, kun je last hebben van hoge
koorts,
pijn in je bovenbuik en geelzucht (een gelige verkleuring van de huid en het oogwit).
Alvleesklierontsteking
Bij chronische
alvleesklierontsteking of pancreatitis neemt de productie van spijsverteringsenzymen af en ontstaat er vetdiarree. Vet uit de voeding wordt door het tekort aan enzymen vanwege het niet goed functioneren van de
alvleesklier niet goed verteerd en verlaat onveranderd met de ontlasting het lichaam. Er kunnen tekorten ontstaan aan bepaalde ‘vet-oplosbare vitamines, aangezien vetten nodig zijn voor een goede opname ervan.
Witte spikkeltjes in de poep door medicatie /
Bron: Stevepb, PixabayWitte spikkeltjes in de poep door medicatie
Vooral bij medicatie tegen diarree treedt (deels)
witte ontlasting op als een van de bijwerkingen. Sommige medicijnen interfereren met de galproductie en kunnen kleikleurige ontlasting veroorzaken. Medicijnen die je ontlasting een grijze of witte kleur kunnen geven, zijn antibiotica, medicijnen voor
jicht of
zuurbranden. Dit verschijnsel verdwijnt zodra je stopt met de medicatie. Meldt deze even eventuele andere bijwerkingen aan je huisarts. Stop nooit op eigen houtje met medicatie.
Puntjes in de poep door schimmelinfectie in de darmen
Soms is er sprake van een te sterke groei van de gistachtige schimmel candida in je darmen. De diagnose candidiasis of candidose is anno 2024 omstreden als het om je darmen gaat. Candida in je darmen kan te snel groeien door antibiotica, te veel suikers en snelle koolhydraten. Bijvoorbeeld suikers uit koek, snoep, alcohol, brood, frisdranken, fruitsappen en snelle koolhydraten uit brood, spaghetti en witte rijst. Een candida-infectie kan soms leiden tot witte spikkels in je ontlasting.
Lichtgekleurde dunne poep door vetdiarree
Vetdiarree wijst op de aanwezigheid van abnormaal veel vet in de ontlasting of poep en kan verschillende oorzaken hebben. Het wordt veroorzaakt door
malabsorptie. Malabsorptie beschrijft een aandoening waarbij het spijsverteringskanaal bepaalde vetten, suikers, eiwitten of vitaminen niet kan absorberen. Een verminderd functioneren van de alvleesklier, waardoor er te weinig of geen enzymen ten behoeve van de vetvertering worden aangemaakt, is een belangrijke oorzaak van vetdiarree. Ook kunnen aandoeningen aan de galwegen en de lever vetdiarree veroorzaken. Symptomen van vetdiarree zijn een lichtgekleurde, vies ruikende ontlasting. De ontlasting is dun, brijig en bevat stukjes
onverteerd voedsel. De vetdiarree is plakkerig en er kunnen vetdruppels in het water van de toiletpot drijven.
Onderzoek en diagnose
Witte stukjes in je ontlasting kunnen je flink laten schrikken, maar wees gerust: je lichaam geeft een signaal af dat het tijd is om even goed naar binnen te kijken. Gelukkig kun je samen met je arts de oorzaak snel achterhalen. Het onderzoek naar die mysterieuze pitjes, stipjes of sliertjes begint met een aantal simpele stappen, die je helpen begrijpen wat er zich afspeelt.
Vraaggesprek
De eerste stap is altijd een goed gesprek. Wat heb je opgemerkt? Zijn het pitjes, of misschien sliertjes die lijken op wormpjes? Heb je nog andere klachten, zoals jeuk rond de anus, buikpijn of zelfs gewichtsverlies? Misschien zijn de witte stukjes het gevolg van iets wat je hebt gegeten, of zijn er signalen van een infectie. Elk detail dat je deelt, helpt je arts om het mysterie te ontrafelen en te bepalen of er verder onderzoek nodig is.
Lichamelijk onderzoek
Na het gesprek volgt een lichamelijk onderzoek. De arts kijkt of er sprake is van zichtbare tekenen van irritatie, zoals roodheid of jeuk rond de anus, wat kan duiden op aarsmaden of andere worminfecties. Het buikgebied krijgt ook aandacht: de arts zal voorzichtig drukken om te voelen of er zwellingen, pijnpunten of tekenen van een onderliggende ontsteking zijn. Je lichaam laat meer zien dan je denkt!
Ontlastingsonderzoek
Het ontlastingsonderzoek is de volgende stap. Een klein monster van je ontlasting gaat naar het lab, waar het zorgvuldig wordt bekeken. Hier wordt gecontroleerd op wormen, schimmels, en zelfs sporen van ontsteking of infectie. De witte stukjes kunnen ook wijzen op een schimmelinfectie of galproblemen. Dit onderzoek geeft vaak helderheid over wat er werkelijk speelt en helpt de arts om de juiste diagnose te stellen.
Bloedonderzoek
Een bloedonderzoek kan ook belangrijke inzichten bieden. Het kan aangeven of je lever of alvleesklier onder druk staat, wat ook kan leiden tot veranderingen in je ontlasting. Zijn er ontstekingswaarden of tekorten aan essentiële voedingsstoffen? Je bloed kan als geen ander laten zien of er intern iets speelt dat de witte stukjes veroorzaakt.
Beeldvormend onderzoek
Wanneer de oorzaak nog niet helemaal duidelijk is, kan een echografie of CT-scan worden ingezet. Dit is een beetje zoals een kijkje nemen in de coulissen van je lichaam. Het laat zien wat er gebeurt in je galwegen, lever en alvleesklier, en kan helpen bij het opsporen van verstoppingen, galstenen of andere blokkades die de oorzaak kunnen zijn van je klachten.
Behandeling van witte stukjes in de ontlasting
Zodra je weet wat de oorzaak is van die mysterieuze witte stukjes in je ontlasting, kun je gelukkig snel aan de slag met de juiste behandeling. Het mooie is: je lichaam geeft je al de signalen die nodig zijn om het probleem aan te pakken. Of het nu gaat om wormpjes, galproblemen of iets anders, er is altijd een oplossing die je lichaam weer in balans brengt.
Worminfectie? Tijd om die beestjes te verjagen!
Als je last hebt van aarsmaden of lintwormen, zijn er effectieve medicijnen die de wormen aanpakken en ervoor zorgen dat ze het veld ruimen. Deze medicijnen werken snel en zorgen ervoor dat je binnen een paar dagen weer op de been bent, zonder dat vervelende gejeuk of witte sliertjes in je ontlasting. Ook hygiëne is hier van belang: regelmatig handen wassen, schoon beddengoed, en goed schoonmaken helpen om een herbesmetting te voorkomen.
Schimmelinfectie in de darmen: Tijd voor actie
Als de witte stukjes het gevolg zijn van een schimmelinfectie, zoals candida, kan je arts een antischimmelmedicijn voorschrijven. Deze medicijnen doden de schimmels in je darmen en brengen het evenwicht weer terug. Daarnaast helpt het om suikerrijk voedsel te vermijden, omdat schimmels daarvan houden. Een gezond, uitgebalanceerd dieet kan helpen om je darmen te ondersteunen tijdens het herstel.
Gal- of leverproblemen: Zet je organen weer op het juiste spoor
Zijn de witte stukjes een teken van gal- of leverproblemen, zoals galstenen of een verstopping? Dan kan de behandeling variëren van medicatie om de galproductie te verbeteren tot, in sommige gevallen, een kleine chirurgische ingreep om de galwegen te openen. Je arts zal de beste aanpak bepalen om ervoor te zorgen dat je lever en gal weer soepel hun werk kunnen doen.
Voedselintolerantie: Tijd om te experimenteren
Soms kunnen de witte stukjes een teken zijn van een voedselintolerantie, zoals gluten of lactose. De oplossing? Een eliminatiedieet waarbij je langzaam de verdachte voedingsmiddelen uit je dieet haalt om te zien of je klachten verdwijnen. Met wat geduld en aanpassingen aan je voeding kun je vaak zelf achterhalen wat het probleem veroorzaakt en je darmen weer rust geven.
Medicatie aanpassen: Een eenvoudige switch
Als de witte stukjes in je ontlasting worden veroorzaakt door medicijnen die je gebruikt, kan je arts overwegen om je medicatie aan te passen of te vervangen. Dit kan de sleutel zijn om je spijsvertering weer op de rit te krijgen zonder bijwerkingen.
Prognose
Als je die vervelende witte stipjes, spikkeltjes of sliertjes in je ontlasting hebt opgemerkt, dan voelt dat misschien even zorgelijk. Maar hier komt het goede nieuws: met de juiste behandeling is de prognose bijna altijd positief! Of het nu gaat om een worminfectie, een schimmelinfectie of wat galproblemen—je lichaam kan zich vaak snel herstellen en je bent zo weer de oude.
Na een kuur tegen wormpjes merk je meestal al binnen een paar dagen verbetering. De jeuk en witte sliertjes verdwijnen, en je lichaam voelt weer lichter en vrijer. Als een schimmelinfectie de boosdoener is, duurt het misschien iets langer, maar met de juiste medicatie komt ook daar snel verbetering in zicht. Galproblemen kunnen wat meer aandacht vragen, maar zelfs dan, met de juiste zorg en eventuele kleine ingrepen, keert je lichaam al snel terug naar zijn natuurlijke balans.
Wat het ook is, met een beetje geduld en aandacht krijgt je spijsvertering snel weer de rust die het verdient. Het allerbeste? De kans dat de witte stukjes terugkeren is klein, zeker als je de oorzaak goed hebt aangepakt.
Lees verder