Wormen: soorten en behandeling

Wormen: soorten en behandeling Iedereen kan een besmetting oplopen door het inslikken van eitjes van de wormen. De meest voorkomende soort in Nederland zijn aarsmaden, maar het is ook mogelijk om besmet te raken met spoelwormen of lintwormen. Als je aarsmaden hebt, merk je dat vooral aan vervelende jeuk rondom de anus, wat vooral ’s nachts optreedt. Het hebben van wordmen is lastig, maar over het algemeen niet gevaarlijk.

Meest voorkomende wormen;

Aarsmaden

Dit zijn kleine 1 cm lange witte wormpjes, die veel bij schoolkinderen voorkomen. Je raakt besmet door eitjes van de worm in te slikken. De wormpjes leven in de darm en ze kruipen ’s nachts naar buiten om eitjes te leggen rond de anus. Dit zorgt voor vervelende jeukklachten, waardoor kinderen gaan krabben. De eitjes komen zo onder de nagels en op de vingers van het kind terecht. Via de kinderhanden kunnen de eitjes op deurknoppen, speelgoed en alles wat ze maar aanraken komen. Zo kan iemand anders besmet raken, als die ze op de handen krijgt en daarna een vinger in zijn mond steekt. Het kind kan ook zichzelf constant opnieuw besmetten door te krabben en daarna een vinger in de mond te steken. Of je aarsmaden hebt kun je nagaan door de ontlasting te bekijken, je kunt de kleine wormpjes in de ontlasting zien bewegen.

Spoelwormen

Spoelwormen zien eruit als crèmekleurige regenwormen. Besmetting vindt ook weer plaats door het binnenkrijgen via de mond van eitjes. Je kunt ze oplopen door met blote handen te tuinieren en daardoor in aanraking te komen met katten- of hondenpoep. Ook onafgedekte zandbakken zijn berucht. Maar ook het eten van rauwe, ongewassen groenten, vooral in het buitenland, wil nog wel eens de boosdoener zijn. Stukjes spoelworm kunnen in de ontlasting worden aangetroffen. Besmetting met honden- of kattenspoelworm kan griepachtige verschijnselen geven;
  • Koorts
  • Buikpijn
  • Kriebelhoest
  • Allergische kinderen lopen een verhoogde kans op het krijgen van een astma aanval

Lintwormen;

Lintwormen komen maar zelden voor. Een lintworm kan meters lang worden en eet mee met het voedsel wat je binnenkrijgt. Je merkt dat je een lintworm hebt doordat er wit/ gele stukjes in de ontlasting zitten en in het ondergoed. Je kunt een lintworm krijgen door rauw vlees te eten of vlees wat niet genoeg is doorgegaard. ( rauw gehakt, filet Americain, een niet goed doorbakken bieftstuk).

Wat kun je zelf doen aan een wormbesmetting of om besmetting te voorkomen?

  • Eet geen rauw vlees en was uw groente altijd goed.
  • Zorg dat je huisdier op tijd een ontwormingskuur krijgt en als de hond of kat al last heeft van wormen behandel dit dan met medicijnen.
  • Zorg voor goede hygiëne in huis als iemand aarsmaden heeft. Was altijd goed een vaak de handen en houd de nagels goed kort. Verschoon dagelijks gezamenlijk gebruikte handdoeken in keuken en toilet. Doe iedere dag schoon ondergoed aan en sop regelmatig deurknoppen, wc- bril, de kraan en speelgoed van het kind.
  • Stop geen vingers in je mond, om te voorkomen dat je eitjes binnenkrijgt.
  • Zie je kleine wormpjes in de ontlasting, koop dan bij de drogist of apotheek een wormenkuur. Na twee weken moet de kuur nogmaals herhaald worden. Komen de wormpjes steeds terug behandel dan alle gezinsleden. Het middel mag niet gebruikt worden als je zwanger bent!

Wanneer moet je naar de huisarts?

In geval van aarsmaden kun je zelf bovenstaande behandelingen volgen. Overleg met de huisarts als de problemen aan blijven houden. Als het om andere soorten wormen gaat bij je kind, probeer dan de worm of een stukje ervan in een potje te doen en ga ermee naar de dokter voor verder advies. Ook als je zwanger bent is het aan te raden om naar de dokter te gaan. Heb je last van wormen en ben je langdurig vermoeid, dan is een bezoek aan de dokter ook van belang.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van wormen?Een besmetting met wormen komt vaak voor en meestal bij kinderen. Maar ook volwassenen kunnen wormen krijgen. Hoe kom je…
Ontwormen van paardenPaarden onderhouden is niet alleen voorzien in voedsel en water. Je moet ook voorkomen dat ze ziek worden. Hierbij hoort…
Problemen met wormen in het menselijk lichaamProblemen met wormen in het menselijk lichaamWormen zijn niet het meest smakelijke gespreksonderwerp tijdens gesprekken. Toch komen wormen relatief veel voor en kunn…

Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan wijzen op bepaalde (ernstige) aandoeningen. Het is daarom verstandig a…
Help, ik heb een stinkende navel!Help, ik heb een stinkende navel!Een stinkende navel komt vaker voor dan men denkt. Veel mensen schamen zich ervoor en durven er niet (goed) over te prat…
Bronnen en referenties
  • Netapotheker.nl
  • Artsennet.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.