Help, ik heb een stinkende navel!

Navel
Een navel, wat is dat eigenlijk? De navel is eigenlijk een litteken die is achtergebleven op de buik toen de navelstreng werd doorgeknipt. Er zijn veel soorten navels, variërend van een holte tot een bolvormig knobbeltje en alle variaties die er tussenin liggen. Omdat de navel niet egaal is maar meer een onregelmatig knoopje, kunnen er gemakkelijk onzuiverheden in achterblijven die voor problemen kunnen zorgen. Tevens is de huid van de navel erg dun waardoor hij erg kwetsbaar is.Vreemde onaangename geur
Doordat er zich allerlei restjes kunnen ophopen in een navel zoals zweet, dode huidcellen, zeepresten en huidsmeer kunnen deze onzuiverheden op den duur vreemd gaan ruiken. Als de navel niet vaak genoeg wordt schoongemaakt kan het zelfs gaan stinken. Toch is een stinkende navel niet altijd het gevolg van slechte hygiëne, sommige mensen verzorgen hun navel erg goed maar hoeveel aandacht er ook aan wordt besteedt, het probleem blijft bestaan.Soms stinkt een navel zo erg dat mensen hem zelf kunnen ruiken. Hierdoor kan men erg onzeker worden en kan het zelfs tot problemen leiden in een relatie. Mensen schamen zich voor de geur uit hun navel waardoor ze zich terughoudend kunnen gedragen tegen over hun partner.
Navel wassen
Veel mensen douchen zich zorgvuldig, het hele lichaam wordt onder handen genomen, behalve de navel, die wordt regelmatig vergeten. Toch is het raadzaam om regelmatig wat aandacht aan de navel te besteden tijdens het wassen van je lichaam.Sommige mensen hebben zelfs last van hardnekkig vuil in hun navel, in zo'n geval is het goed om uitgebreid te badderen en daarna voorzichtig met een wattenstaafje de navel te reinigen. Ga nooit met harde voorwerpen in de navel en boen niet te hard, de huid is erg dun en kwetsbaar waardoor er gemakkelijk wondjes kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien. Bij extreem hardnekkig vuil is het een optie om het vuil los te weken met olie. Een paar druppeltjes olie is ruim voldoende om het enkele uren of een nacht in te laten weken. Neem vervolgens een bad of douche en spoel de navel goed uit met warm water.
Laproscopie
Er zijn enkele gevallen bekend van een stinkende navel na een laproscopie, er blijft dan na de behandeling helder vocht uit de navel komen wat onaangenaam kan gaan ruiken. Reinig de navel met schoon lauwwarm water en droog voorzichtig door middel van deppen. Blijf zoveel mogelijk met de vingers van de navel af omdat hierdoor vervelende ontstekingen kunnen optreden. Meestal is vocht uit de navel na een laproscopie van tijdelijke aard maar als het een langere tijd blijft aanhouden is het raadzaam om er mee naar een (huis)arts te gaan. Is het vocht echter bloederig of bevat het pus ga dan zo spoedig mogelijk naar een arts.Piercing
Een navelpiercing kan ook zorgen voor een stinkende navel, vooral als hij erg ontstoken is. Is een piercing net geplaatst, gun de wond tijd om te genezen en blijf er zoveel mogelijk met de vingers van af. Was de navel tweemaal daags met een desinfecterende zeep en lauwwarm water, het is dan ook mogelijk om eventuele korstjes te verwijderen. Laat de rest van de dag de piercing en de korstjes met rust! Een navelpiercing heeft een genezingsproces die drie tot twaalf maanden kan duren.Ook indien de wond helemaal is genezen, moet de navel goed worden schoongehouden. Achter de piercing kan er gemakkelijk vuil, zoals zeepresten of zweet, opeenhopen wat uiteindelijk onaangenaam kan gaan ruiken.
Schimmel infectie
De navel is een ideale plaats voor schimmels, het is er lekker warm en broeierig. Een schimmelinfectie kan jeuk en huidirritatie veroorzaken en daar zit juist het gevaar. Bij jeuk kan men door krabben de huid beschadigen waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Tevens kan door irritatie van de huid een ontsteking ontstaan wat op den duur erg kan gaan stinken.Om een schimmelinfectie te bestrijden kan men een huisarts raadplegen of een kuurtje halen bij de drogist of apotheker.
Urachuscyste
Achter de navel bevindt zich een langwerpig bindweefselstructuur die door loopt tot aan de blaas. Bij sommige mensen betreft het echter geen bindweefselstreng maar een soort van fistel of cyste. In het geval van een fistel is het mogelijk dat deze in verbinding staat met de urineblaas. Er kan dan (sporadisch) urine lekken uit de navel wat een zeer onaangename geur zal geven. Is er sprake van een cyste, dan kan er helder vocht of een gelatineuze substantie uit de navel komen. Ook dit kan uiteindelijk resulteren in stinkend navelvocht. Deze aandoening komt niet zo vaak voor maar in geval van twijfel is het raadzaam om een huisarts te bezoeken.Verzorging van de navel
Het is belangrijk om de navel op de juiste manier te verzorgen om (verdere) problemen te voorkomen. Hieronder enkele tips wat men wel en wat men beter niet kan doen:Wat men wel mag doen:
- Wassen met lauwwarm water
- Desinfecterende zeep gebruiken
- Droog deppen
- Met een wattenstaafje drogen
- Zalf tegen luieruitslag gebruiken
- Talkpoeder in de navel om het droog te houden
Wat men beter niet kan doen:
- Met een pincet in de navel peuteren
- Teveel met de vingers in de navel peuteren
- Veel zeep gebruiken
- Deodorant of parfum in de navel spuiten
- Strak zittende (synthetische) kleding over de navel dragen