Help, ik heb een stinkende navel!

Help, ik heb een stinkende navel! Een stinkende navel komt vaker voor dan men denkt. Veel mensen schamen zich ervoor en durven er niet (goed) over te praten. In sommige gevallen schamen mensen zich dusdanig dat ze zelfs terughoudend zijn bij hun eigen partner. Toch is in de meeste gevallen een stinkende navel eenvoudig te verhelpen.

Navel

Een navel, wat is dat eigenlijk? De navel is eigenlijk een litteken die is achtergebleven op de buik toen de navelstreng werd doorgeknipt. Er zijn veel soorten navels, variërend van een holte tot een bolvormig knobbeltje en alle variaties die er tussenin liggen. Omdat de navel niet egaal is maar meer een onregelmatig knoopje, kunnen er gemakkelijk onzuiverheden in achterblijven die voor problemen kunnen zorgen. Tevens is de huid van de navel erg dun waardoor hij erg kwetsbaar is.

Vreemde onaangename geur

Doordat er zich allerlei restjes kunnen ophopen in een navel zoals zweet, dode huidcellen, zeepresten en huidsmeer kunnen deze onzuiverheden op den duur vreemd gaan ruiken. Als de navel niet vaak genoeg wordt schoongemaakt kan het zelfs gaan stinken. Toch is een stinkende navel niet altijd het gevolg van slechte hygiëne, sommige mensen verzorgen hun navel erg goed maar hoeveel aandacht er ook aan wordt besteedt, het probleem blijft bestaan.

Soms stinkt een navel zo erg dat mensen hem zelf kunnen ruiken. Hierdoor kan men erg onzeker worden en kan het zelfs tot problemen leiden in een relatie. Mensen schamen zich voor de geur uit hun navel waardoor ze zich terughoudend kunnen gedragen tegen over hun partner.

Navel wassen

Veel mensen douchen zich zorgvuldig, het hele lichaam wordt onder handen genomen, behalve de navel, die wordt regelmatig vergeten. Toch is het raadzaam om regelmatig wat aandacht aan de navel te besteden tijdens het wassen van je lichaam.

Sommige mensen hebben zelfs last van hardnekkig vuil in hun navel, in zo'n geval is het goed om uitgebreid te badderen en daarna voorzichtig met een wattenstaafje de navel te reinigen. Ga nooit met harde voorwerpen in de navel en boen niet te hard, de huid is erg dun en kwetsbaar waardoor er gemakkelijk wondjes kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien. Bij extreem hardnekkig vuil is het een optie om het vuil los te weken met olie. Een paar druppeltjes olie is ruim voldoende om het enkele uren of een nacht in te laten weken. Neem vervolgens een bad of douche en spoel de navel goed uit met warm water.

Laproscopie

Er zijn enkele gevallen bekend van een stinkende navel na een laproscopie, er blijft dan na de behandeling helder vocht uit de navel komen wat onaangenaam kan gaan ruiken. Reinig de navel met schoon lauwwarm water en droog voorzichtig door middel van deppen. Blijf zoveel mogelijk met de vingers van de navel af omdat hierdoor vervelende ontstekingen kunnen optreden. Meestal is vocht uit de navel na een laproscopie van tijdelijke aard maar als het een langere tijd blijft aanhouden is het raadzaam om er mee naar een (huis)arts te gaan. Is het vocht echter bloederig of bevat het pus ga dan zo spoedig mogelijk naar een arts.

Piercing

Een navelpiercing kan ook zorgen voor een stinkende navel, vooral als hij erg ontstoken is. Is een piercing net geplaatst, gun de wond tijd om te genezen en blijf er zoveel mogelijk met de vingers van af. Was de navel tweemaal daags met een desinfecterende zeep en lauwwarm water, het is dan ook mogelijk om eventuele korstjes te verwijderen. Laat de rest van de dag de piercing en de korstjes met rust! Een navelpiercing heeft een genezingsproces die drie tot twaalf maanden kan duren.
Ook indien de wond helemaal is genezen, moet de navel goed worden schoongehouden. Achter de piercing kan er gemakkelijk vuil, zoals zeepresten of zweet, opeenhopen wat uiteindelijk onaangenaam kan gaan ruiken.

Schimmel infectie

De navel is een ideale plaats voor schimmels, het is er lekker warm en broeierig. Een schimmelinfectie kan jeuk en huidirritatie veroorzaken en daar zit juist het gevaar. Bij jeuk kan men door krabben de huid beschadigen waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Tevens kan door irritatie van de huid een ontsteking ontstaan wat op den duur erg kan gaan stinken.
Om een schimmelinfectie te bestrijden kan men een huisarts raadplegen of een kuurtje halen bij de drogist of apotheker.

Urachuscyste

Achter de navel bevindt zich een langwerpig bindweefselstructuur die door loopt tot aan de blaas. Bij sommige mensen betreft het echter geen bindweefselstreng maar een soort van fistel of cyste. In het geval van een fistel is het mogelijk dat deze in verbinding staat met de urineblaas. Er kan dan (sporadisch) urine lekken uit de navel wat een zeer onaangename geur zal geven. Is er sprake van een cyste, dan kan er helder vocht of een gelatineuze substantie uit de navel komen. Ook dit kan uiteindelijk resulteren in stinkend navelvocht. Deze aandoening komt niet zo vaak voor maar in geval van twijfel is het raadzaam om een huisarts te bezoeken.

Verzorging van de navel

Het is belangrijk om de navel op de juiste manier te verzorgen om (verdere) problemen te voorkomen. Hieronder enkele tips wat men wel en wat men beter niet kan doen:

Wat men wel mag doen:

 • Wassen met lauwwarm water
 • Desinfecterende zeep gebruiken
 • Droog deppen
 • Met een wattenstaafje drogen
 • Zalf tegen luieruitslag gebruiken
 • Talkpoeder in de navel om het droog te houden

Wat men beter niet kan doen:

 • Met een pincet in de navel peuteren
 • Teveel met de vingers in de navel peuteren
 • Veel zeep gebruiken
 • Deodorant of parfum in de navel spuiten
 • Strak zittende (synthetische) kleding over de navel dragen

Tot slot

Blijf niet te lang met problemen rondlopen en raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts. Bij bloedverlies of ontstekingsmateriaal uit de navel dient men zo spoedig mogelijk een arts te waarschuwen, ga niet eerst zelf "dokteren".
© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingOntstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingEen ontstoken navel is een vervelende klacht. In feite is de navel een litteken van de navelstreng op de buik. Door de v…
Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelBloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelEen bloedende navel of bloed uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het hierbij om een beetje bloed u…
Alles wat je over de navel wilt wetenAlles wat je over de navel wilt wetenIeder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een…
Stinkende navel (navel stinkt): symptomen en oorzakenStinkende navel (navel stinkt): symptomen en oorzakenLast van een stinkende navel of een vieze geur uit de navel? Een stinkende navel is een vervelende klacht. Zweet, vuil,…

Wormen: soorten en behandelingWormen: soorten en behandelingIedereen kan een besmetting oplopen door het inslikken van eitjes van de wormen. De meest voorkomende soort in Nederland…
Aambeien behandelen - hoe herken ik aambeienAambeien behandelen - hoe herken ik aambeienAambeien zijn zeer vervelend en irritant. Het gaat vaak om ontstoken en opgezette aambeien, ook wel hemorroïden genoemd.…
Reacties

Elsa, 20-06-2014
Ik had al drie jaar bloedverlies uit mijn navel. Ook bij stress, maar vooral bij de maandstonden. Nu, na al die jaren van schamen en oplossingen zoeken is de diagnose gevallen: endomitriose. Als je de symptomen hebt, ga eens langs de gynaecoloog… dat is niet dodelijk, maar wel met gevolgen als je het laat aanslepen. Reactie infoteur, 06-07-2014
@Elsa,
Bedankt voor uw toevoeging, mogelijk is dit een waardevolle tip voor enkele vrouwen.
MvG El-Ja.

Vivian, 07-01-2014
Ik schaam me er echt voor, een keer in de maand als ik ongesteld ben gaan mij navel opspelen, het lijkt wel of er een soort bloedblaar, in zit dan gaat hij bloeden, en het stinkt, wat zou het kunnen zijn, een navelbreuk? Reactie infoteur, 07-01-2014
@Vivian,
Er is geen enkele reden tot schaamte. Het is via internet niet te zeggen wat er met uw navel aan de hand is. Voor een juiste diagnose en eventuele behandeling is een bezoek aan uw huisarts noodzakelijk.
MvG El-Ja

Angela, 06-12-2013
Ook ik heb jaren lang last gehad van een stinkende navel die ruikt naar ontlasting en kwam altijd wit bruin vocht uit soms opgedroogd het is gênant om over te praten maar wil toch wat mensen gerust stellen. Ik ben lang bang geweest dat het iets ernstigs was en daardoor durfde ik ook niet naar de dokter, maar toch ging ik uiteindelijk… Ze hadden met een wattenstaafje het vocht eruit gehaald en op een kweekje gezet. Ik schaamde me kapot bij de dokter omdat het zo stonk maar gelukkig maakte dat hem niet. Ik kreeg de uitslag dat er een bacterie in mijn navel zat maar het was niet schadelijk en makkelijk te bestrijden met zalf dus ik zalven maar na een paar maanden was het wel minder maar nog niet weg… Dus ik weet terug nieuwe zalf tube gehad en weer zalven en antibiotica kuur… en jaar later is het nog niet veranderd en ben vandaag weer bij de dokter geweest. Hij vertelde dat die bacterie dus diep in de navel zit en je er moeilijk bij kom met zalf omdat er plooien inzitten. En dat als de bacterie er te lang inzit hij door je navel in je buikwand kan komen in het gelachtige littekenweefsel en daar stroomt dus geen bloed doorheen waardoor de antibiotica niet werkt. Nu heb ik andere zalf en nog een zware antibiotica kuur als dat niet werkt moet dus waarschijnlijk mijn navel worden verwijderd. super gek idee maar als ik eerlijk ben zou ik dan blij zijn dat ik van het gezeik af ben want het steekt vaak ook ontzettend. ik weet dit is een lang verhaal maar zo kan ik misschien wat meer mensen gerust stellen die dit ook hebben. En mijn tip is heb je er pas net last van ga naar de dokter ook al schaam je je ervoor. Reactie infoteur, 08-12-2013
@Angela,
Bedankt voor uw verhaal en tip, er zijn vast mensen die hun voordeel er mee kunnen doen.
MvG El-Ja.

Miranda Tritsmans, 31-07-2013
Ja het is weer zo ver, bij warm weer stinkt het putje weer. Enkele dagen verzorgen met ontsmettingsalcohol en dan gaat het weer over. Het prikt enorm maar ik bijt even op de tanden. De alcohol droogt mijn putje uit en het helpt voor mij. Ik vraag me af of dat wel mag? Nu ik gelezen heb dat de huid daar binnen zo dun is. Reactie infoteur, 31-07-2013
Ontsmettingsalcohol droogt de huid uit, wat uiteindelijk tot klachten kan leiden. Indien u af en toe alcohol gebruikt, zullen zult u niet zo gauw klachten ervaren.

Henny, 16-04-2013
Ik heb ook een jeukende navel en stinkt enorm. ik heb nu zalf gekocht van vsm cardiflor. nergens geen last meer van. geweldige zalf ieder een aan te raden. Reactie infoteur, 16-04-2013
@Henny,
Bedankt voor de tip! Mogelijk hebben meer mensen hier baat bij.
MvG El-Ja

Mlh, 24-01-2013
Hoi mijn navel stinkt ook, naar ontlasting en is vaak geïrriteerd en een beetje rood. Ik heb geen open navel maar meer een spleet. Je moet mijn navel gewoon open trekken.
Wat kan dit zijn?

Groetjes mlh. Reactie infoteur, 24-01-2013
@Mih,
Doordat je navel spleetvormig is, kan er zich eenvoudig vuil zoals dode huidschilfers en zweet in ophopen. In een warm milieu kan dit op den duur irritatie geven en kan er tevens een onaangename geur ontstaan. Reinig je navel dagelijks voorzichtig met lauwwarm water en dep voorzichtig droog. Het is ook mogelijk dat er sprake in van een (schimmel)infectie, bij aanhoudende klachten is het verstandig om een arts te bezoeken.
MvG El-Ja

Eddy, 06-11-2012
Hallo, ik heb last van een zeer stinkende, met gelatineuze spul en bloedende navel. ook jeukt het en is de huid heel gevoelig. ik heb een wat grotere buik waardoor mijn navel naar binnen toe is, er zit een opening van ongeveer 1cm en dan een holte van ongeveer 5cm naar binnen tot mijn navel. ik maak hem dagelijks schoon met een wattenstaafje. het stinkt vreselijk, de eerste 3 wattenstaafjes zijn vol met bloed en pus en daarna wordt het minder. dit doe ik meestal na het douchen. na dit heb ik een uur lang last van jeuk en irritatie in mijn navel. ook heb ik last van 'tintels' in mijn urinewegen. ik heb dit nu ongeveer 4maanden en heb er nooit bij stilgestaan. wat raad u mij aan?

met vriendelijke groet,

Eddy Reactie infoteur, 06-11-2012
@Eddy,
In geval van aanhoudende bloedingen en ontstekingen is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.
M.v.g. El-Ja

Lisette, 02-06-2012
Hallo, het voelt inderdaad een beetje onnozel en genant om erover te praten, maar mijn navel stinkt ook heel erg. En er komt altijd een beetje wit stinkend spul uit. Is dat dat gelatineuze zooitje dat in het artikel staat, of is dat wel normaal en moet ik het gewoon beter schoon gaan houden, zalf of talkpoeder gebruiken, etc.? Reactie infoteur, 03-06-2012
@Lisette,
Indien er regelmatig vocht of een geleiachtige substantie uit uw navel komt, is het verstandig om een bezoekje te brengen aan uw huisarts. Hij of zij kan de juiste diagnose stellen omtrent de oorzaak en eventuele behandeling.

El-ja (113 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.