Stinkende navel (navel stinkt): symptomen en oorzaken

Stinkende navel (navel stinkt): symptomen en oorzaken Last van een stinkende navel of een vieze geur uit de navel? Een stinkende navel is een vervelende klacht. Zweet, vuil, bacteriën en pluisjes van je kleding kunnen zich ophopen in je navel en een onaangename geur veroorzaken. Meestal heeft je navel geen speciale reiniging nodig anders dan de normale lauwwarme douche, maar als je aanhoudend last hebt van een stinkende navel, dan moet je je navel misschien wat extra aandacht geven. Een stinkende navel is een vrij courante klacht. De meeste mensen schamen zich ervoor en willen er zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig is een stinkende navel vaak eenvoudig en doeltreffend te verhelpen. Ook pasgeboren baby's kunnen een naveltje hebben waar een geur vanaf komt. Het stukje navelstreng dat is achtergebleven op de buik van je baby, het zogeheten navelstompje, geeft vaak een lichte geur af. Dat is normaal. Maar stinken doet het niet.
Een stinkende navel is een vervelende klacht / Bron: Stinkie Pinkie, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Een stinkende navel is een vervelende klacht / Bron: Stinkie Pinkie, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Een stinkende navel

De eenvoudigste verklaring voor het hebben van een stinkende navel, is gebrek aan goede hygiëne. Vuil, bacteriën en andere ziektekiemen, zweet, dode huidcellen, zeepresten en huidsmeer, kunnen zich ophopen in je navel. In deze kleine inkeping, het litteken dat achterblijft na het verdrogen van de navelstreng, zal zich waarschijnlijk vuil en viezigheid ophopen als je het niet goed schoonhoudt. Bij sommige mensen hoopt zich sneller vuil op in hun navel en is het erg moeilijk om de navel goed schoon te houden. Dat heeft te maken met de vorm van hun navel: in een diepe navel met veel plooien hoopt zich niet alleen sneller vuil op, het schoonhouden ervan gaat ook stukken moeilijker. Soms kan een stinkende navel een teken zijn van een aandoening die medische aandacht nodig heeft, zoals een infectie of cyste.

Bijkomende symptomen

Als een stinkende navel wordt veroorzaakt door een infectie of een cyste, dan kan dit gepaard gaan met de volgende klachten:
 • witte, gele of groene afscheiding;
 • pus uit navel;
 • bloed uit navel;
 • zwelling en roodheid;
 • jeuk of een jeukende navel;
 • pijn (pijnlijke navel);
 • rode navel (binnenkant en soms ook de buitenzijde);
 • korstjes in navel
 • koorts;
 • een knobbel op je buik (zwelling).

Stinkende navel oorzaken

Oorzaken van een stinkende navel kunnen variëren van slechte hygiëne tot een ontsteking of infectie.

Slechte hygiëne

Je navel heeft een eigen micro-ecosysteem. Je navel is de huisbasis van bijna 70 verschillende soorten bacteriën. Schimmels en andere ziektekiemen kunnen ook vast komen te zitten in het navelgebied. Deze lastpakken smullen van dode huid, vuil, zweet en ander vuil dat vast komt te zitten in je navel. Dan vermenigvuldigen ze zich. Bacteriën en andere ziektekiemen creëren de vieze geur, net zoals ze je oksels laten ruiken als je zweet wat kan leiden tot stinkende oksels. Des te dieper je navel zit en meer plooien heeft, des te meer vuil er zich kan ophopen en des te meer ziektekiemen erin kunnen groeien. Het resultaat van deze mix van bacteriën, vuil en zweet, is een onaangename geur. Gelukkig is het vrij gemakkelijk om van de geur af te komen met een aantal goede hygiënische maatregelen.

Infectie

Candida is een soort gist dat zich graag ophoudt in donkere, warme en vochtige omgevingen, zoals je liezen en oksels. Je navel biedt ook de perfecte leefomgeving voor deze kleine wezens, vooral als je het niet schoonhoudt. Je hebt meer kans op een schimmelinfectie als je diabetes mellitus hebt. Door diabetes vermindert het vermogen van je immuunsysteem om infecties te bestrijden. Een navelontsteking kan ook veroorzaakt worden door bacteriën. Een recente operatie aan je buik, zoals een operatie om een ​​navelbreuk te herstellen, kan ervoor zorgen dat je navelstreek een hoger risico op infectie heeft. Als je een infectie hebt, zie je misschien pus uit je navel lopen. Pus kan flink stinken. Andere symptomen zijn pijn, roodheid en zwelling in het gebied. Alle tekenen van infectie, waaronder koorts, etter en roodheid, moeten worden nagekeken door je huisarts.

Navelpiercing / Bron: Gabuchan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Navelpiercing / Bron: Gabuchan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Infectie door navelpiercing

Onjuiste genezing van een navelpiercing resulteert ook in een infectie die gepaard gaat met een vieze geur, zwelling of stinkende afscheiding uit de navel. En op geïnfecteerde wondjes door een navelpiercing kunnen korsten en blaren verschijnen. Je kan hierbij last krijgen van aanhoudende pijn, een jeukende gevoel en bloeden in het gebied rond een piercing.

Talgkliercyste

Een talgkliercyste duidt op een onderhuids knobbeltje dat ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt. De cyste kan ontstoken raken en wanneer deze barst, zal er een dikke, gele, stinkende substantie daaruit wegvloeien.

Urachuscyste

Een urachuscyste is een misvorming van de urachus, een tijdens de embryonale fase gevormd kanaal, welke een verbinding vormt tussen de navelstreng en de blaas. Een urachuscyste kan zich openbaren als een zwelling onder de navel en bij infectie kan zich pus ontlasten via de navel.

Zwangerschap en menstruatie

Veel vrouwen ervaren dat hun navelstreng tijdens de menstruatie en de zwangerschap een poeplucht heeft. Tijdens ovulatie en zwangerschap neemt het metabolisme van het lichaam toe waardoor een vrouw meer gaan zweten. Daarom is het noodzakelijk om je navel goed schoon te maken, anders zal het een sterke, onaangename geur krijgen.

Vieze geur uit navel tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayVieze geur uit navel tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Risicofactoren

Een stinkende navel kan iedereen overkomen, maar je loopt in de volgende gevallen meer risico:
 • bij een navelpiercing;
 • als je onlangs in het gebied bent geopereerd;
 • bij overgewicht of obesitas;
 • tijdens zwangerschap;
 • bij zonnebrand in de omgeving;
 • bij diabetes;
 • als je eczeem hebt.

Behandeling van een stinkende navel

Infectie behandelen

Houd je navel schoon en droog. Draag geen strakke kleding. Zweet en vuil kunnen zich ophopen onder kleding die zich aan je huid hecht. Beperk de hoeveelheid die je dagelijks neemt, vooral als je diabeet bent. Een te hoge bloedsuikerspiegel verhoogt je risico op infectie. De arts kan je aanraden om een antischimmel- of antibioticumcrème te gebruiken, afhankelijk van het type ziektekiem dat de infectie heeft veroorzaakt.

Als een deel van de huid door een piercing geïnfecteerd is geraakt, verwijder dan het sieraad. Week een watje in een mengsel van desinfecterende zeep en lauw water en was er voorzichtig je navel mee. Probeer het gebied altijd schoon en droog te houden. Vermijd het dragen van strakke kleding omdat deze het besmette gebied kan irriteren. Als deze methoden niet effectief zijn, zul je je huisarts moeten raadplegen.

Cyste behandelen

Je hoeft een oppervlakkige huidcyste niet te behandelen, tenzij deze geïnfecteerd raakt of je stoort. Een dermatoloog kan de cyste verwijderen door hem te injecteren met medicijnen of de hele cyste weg te snijden.

Wat te doen: schoonmaken van de navel

Was je navel met lauw water en zout. Voeg ongeveer 1 el. zout in een kleine kom met warm water. Gebruik je vingertop om het zoute water zachtjes in je navel te masseren of dep het in met een zacht (en schoon) washandje. Spoel daarna je navel goed af en dep het droog met een schone handdoek of wattenbollen. Gebruik een föhn op een lage stand om je navel te drogen als je problemen hebt om al het overtollige vocht te verwijderen. Smeer geen lotion of crème in je navelgebied, tenzij je arts aanbeveelt een antibacteriële crème te gebruiken. Overtollig vocht kan bijdragen aan de groei van schimmels, wat kan resulteren in een infectie en aanhoudende stinkende navelgeur. Douchen nadat je hebt gesport of zware lichamelijk activiteit hebt verricht, voorkomt dat zweetvocht zich ophoopt in je navel.

Prognose

Een vieze geur uit de navel verdwijnt veelal wanneer je het navelgebied grondig reinigt en droog houdt. Wanneer een infectie adequaat behandeld is, verdwijnt de vieze navelgeur. Om toekomstige infecties te voorkomen, is het belangrijk de navel te allen tijde schoon en droog te houden.

Preventie vieze geur uit navel

Hoe kun je ene vieze geur uit de navel voorkomen? Je moet regelmatig de tijd nemen om je navel goed te wassen met een desinfectiemiddel en warm water. En zorg ervoor dat je het daarna grondig afspoelt en droogt, zodat het niet vochtig is. Je kunt ook zout water gebruiken om de navel te reinigen en bacteriegroei te voorkomen. Zuiveringszout (baking soda) of tea tree olie kunnen ook worden toegepast. Tea tree olie bezit krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende bestanddelen. Het is belangrijk om na sportbeoefening je navelholte goed te reinigen om te voorkomen dat zich vuil en zweet ophoopt. De combinatie van stof, vuil en zweet de groei en activiteit van bacteriën bevordert, wat stinkende navel veroorzaakt. Breng geen overmatige lotion of crème aan in of rond de navel, creëert immers een omgeving waarin bacteriën en schimmels goed gedijen. Draag geen strakke kleding en beperk het gebruik van suiker.

Waarom ruikt een navelstrengstompje van een baby?

Nadat de navelstreng is doorgeknipt bij de geboorte van je kindje, blijft er nog een klein stukje over: het zogeheten 'navelstompje'. Deze droogt geleidelijk uit, krimpt en valt er veelal binnen één a twee weken na de geboorte spontaan af. Het komt vrij vaak voor dat navelstrengstompje wat ruikt in de dagen voorafgaand aan het afvallen. De cellen vallen uiteen en de stronk bereidt zich voor om volledig af te vallen. De meeste ouders zullen merken dat de stronk binnen 24-48 uur na het opmerken van de geur eraf valt. In de tussentijd is het belangrijk dat je het navelstompje goed schoon houdt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelBloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelEen bloedende navel of bloed uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het hierbij om een beetje bloed u…
Alles wat je over de navel wilt wetenAlles wat je over de navel wilt wetenIeder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een…
Navelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingNavelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingEen navelonsteking is een aandoening die pasgeboren baby's kan treffen. Het is een ernstig probleem en kan de gezondheid…
Help, ik heb een stinkende navel!Help, ik heb een stinkende navel!Een stinkende navel komt vaker voor dan men denkt. Veel mensen schamen zich ervoor en durven er niet (goed) over te prat…

Droge keel: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde keelDroge keel: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde keelEen droge keel is een veel voorkomend symptoom. Vooral tijdens de koelere maanden van het jaar lijden mensen aan de droo…
Ingevallen ogen: Oorzaken van diepliggende, holle ogenIngevallen ogen: Oorzaken van diepliggende, holle ogenIngevallen ogen zijn voor veel mensen vervelend. Ze lijken hierdoor uitgeput, ongezond of erg oud. De diepliggende ogen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stefano Bolognini, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Healthline. What Causes Belly Button Odor? https://www.healthline.com/health/why-does-my-belly-button-smell#overview1 (ingezien op 26-11-2017)
 • Hulcr J, Latimer AM, Henley JB, Rountree NR, Fierer N, Lucky A, et al. (2012) A Jungle in There: Bacteria in Belly Buttons are Highly Diverse, but Predictable. PLoS ONE 7(11): e47712. doi:10.1371/journal.pone.0047712
 • Live Strong. How to Get Rid of Belly Button Odor. https://www.livestrong.com/article/202284-how-to-get-rid-of-belly-button-odor/ (ingezien op 26-11-2017)
 • Medicinfo. Urachuskanker. https://encyclopedie.medicinfo.nl/urachuskanker (ingezien op 26-11-2017)
 • Push Doctor. Why does my belly button smell? https://www.pushdoctor.co.uk/medical-questions/why-does-my-belly-button-smell (ingezien op 26-11-2017)
 • The Online Surgery. Why Does My Belly Button Smell Bad? https://www.theonlinesurgery.co.uk/blog/why-does-my-belly-button-smell/ (ingezien op 26-11-2017)
 • Treat Cure Fast. Why Does My Belly Button Smell or Have Smelly Discharge, Foul Smell Like Cheese or Poop? https://www.treatcurefast.com/belly-button/smelly-belly-button/why-does-my-belly-button-smell-bad-poop-cheese-navel-smelly-discharge/ (ingezien op 26-11-2017)
 • Trimester Talk. Why Does My Baby’s Belly Button Smell Bad? http://trimestertalk.com/why-does-my-babys-belly-button-smell-bad/ (ingezien op 27-11-2017)
 • Afbeelding bron 1: Stinkie Pinkie, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Gabuchan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.