Zuiveringszout: drinken van baking soda voor de gezondheid

Zuiveringszout: drinken van baking soda voor de gezondheid Zuiveringszout, baksoda, bakzout of baking soda (natriumbicarbonaat) heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Zuiveringszout is veilig en veelzijdig; het is niet alleen handig voor het bakken, maar ook voor talloze medicinale en huishoudelijke doeleinden. Het innemen van zuiveringszout helpt de pH-balans van het bloed (het zuur-base-evenwicht) te handhaven. Zuiveringszout is nuttig voor de behandeling van kleine aandoeningen zoals zonnebrand en insectenbeten, het werkt als een natuurlijke deodorant en tandpasta (voor witte tanden) en het kan worden gebruikt voor het reinigen van vrijwel elke kamer in je huis. Zuiveringszout of baking soda heeft ontzettend veel toepassingen, terwijl je het kunt aanschaffen voor een habbekrats. Het drinken van zuiveringszout in niet gevaarlijk mits je het in normale hoeveelheden doet. Hoe kun je zuiveringszout gebruiken en waar kun je het voor gebruiken?
Zuiveringszout of baking soda / Bron: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zuiveringszout of baking soda / Bron: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zuiveringszout drinken voor de gezondheid

Zuiveringszout, ook bekend als natriumbicarbonaat, wordt veel gebruikt bij het bakken. Zuiveringszout, ook baking soda of bakzout genoemd, is een stof die wordt gebruikt in plaats van gist en ervoor zorgt dat deeg kan rijzen als gevolg van de aanmaak van koolstofdioxide. Op etiketten staat zuiveringszout vermeld als E-nummer E500. Afgezien van koken, kent zuiveringszout een verscheidenheid aan huishoudelijke toepassingen voor de gezondheid. Je kunt zuiveringszout drinken of op een andere manieren toepassen, afhankelijk van wat je ermee beoogt.

Zuiveringszout en gewicht (afvallen)

Hoewel zuiveringszout je kan helpen je beter te voelen als je een slechte spijsvertering hebt, kan het je zeker niet helpen om af te vallen. Hoe het wel een beetje kan helpen is door je een tijdje een voller gevoel te geven en zo je calorie-inname te verminderen. Maar dit is een tijdelijk effect. Gewichtsverlies is alleen mogelijk als je de juiste voeding neemt (gezond en gevarieerd) en voldoende beweegt. Je moet ook een calorietekort creëren (meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt via voeding) om af te vallen.

Baking soda voor de maag en darmen

Zuiveringszout voor de maag en maagzuur

Zuiveringszout wordt veel gebruikt ter behandeling van spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur, zure oprispingen en maagklachten. Reflux is een branderig gevoel in je slokdarm doordat er maaginhoud met maagzuur terugstroomt naar de slokdarm. Een paar veel voorkomende oorzaken van reflux zijn overdadig eten, overgewicht en het eten of drinken van prikkelende stoffen zoals alcohol, koffie en scherpe kruiden. Als een absorbeerbaar antacidum neutraliseert natriumbicarbonaat op snelle wijze maagzuur en verlicht het de symptomen van reflux.

Gebruik
Zuiveringszout kan ingenomen worden ter behandeling van zuurbranden. Zuiveringszout heeft een pH van 8,4, waardoor het een uitstekende component is voor sommige antacida. Antacida zoals baking soda vermindert overtollige hoeveelheden maagzuur in de darm. De combinatie van maagzuur en zuiveringszout zorgt voor een chemische reactie die een neutraliserend effect heeft op het zuur, waardoor maagpijn wordt verlicht. Los een theelepel zuiveringszout op in een glas water en drink daarna het mengsel op.

Zuiveringszout voor darmen

Zuiveringszout is een remedie tegen indigestie omdat de alkalische samenstelling zure spijsverteringssappen neutraliseert. Zuiveringszout wordt ook gebruikt in klysmaoplossingen en aangeprezen om de pH-balans te herstellen. Wanneer een kleine hoeveelheid baking soda wordt gemengd met water om te worden gebruikt als een laxeermiddel of klysma, kan het helpen de darmen te reinigen door een proces dat osmose wordt genoemd. In essentie zorgt deze oplossing ervoor dat er water in de darmen wordt getrokken, waardoor de ontlasting wordt verzacht en het volume van de ontlasting toeneemt. Hoe goed het werkt om de darm leeg te maken, is afhankelijk van de hoeveelheid en frequentie van het gebruik.

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com
Gebruik niet te veel zuiveringszout!
Zuiveringszout dat in overmatige hoeveelheden wordt ingenomen, kan leiden tot toxiciteit, met name een aandoening die metabole alkalose wordt genoemd: een te hoge pH (> 7,45) van het bloed, dat wordt veroorzaakt door een tekort aan zure of een overschot aan basische stoffen. Dit komt vaker voor bij mensen van wie de nieren niet goed werken. Als je aan obstipatie lijdt of om een ​​andere reden darmreiniging wilt uitproberen, overleg dan eerst met je huisarts. Dit is vooral belangrijk als je gezondheidsproblemen hebt of voorgeschreven medicijnen gebruikt. Chronische obstipatie, opgeblazen gevoel of buikpijn kunnen tekenen zijn van een ernstiger onderliggende aandoening en moeten ook met je arts worden besproken.

Mond, mondklachten en tanden

Mond spoelen met zuiveringszout

Mondwater van zuiveringszout kan gebruikt worden voor de mondverzorging. Baking soda kan helpen om een goede mondgezondheid te behouden. Een onbalans van zuur in het lichaam kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, vooral in de mond. Zuiveringszout werkt door de zuurniveaus in het lichaam in balans te houden. Het mondwater op basis van zuiveringszout bereikt alle plekjes van je mond, ook tussen je tanden, het tandvlees en je tong. Mondwater op basis van zuiveringszout kan je adem opfrissen en ongewenste mondbewoners elimineren, aangezien zuiveringszout antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen heeft.

Toepassing
Mondwater op basis van zuiveringszout kun je maken door een halve theelepel zuiveringszout toe te voegen aan een half glas warm water. Daarna je mond ermee spoelen zoals je dat met gewoon mondwater gewend bent.

Zweertje in de mond behandelen met zuiveringszout / Bron: Istock.com/FeelPicZweertje in de mond behandelen met zuiveringszout / Bron: Istock.com/FeelPic

Verzacht aften

Aften zijn pijnlijke, open zweertjes die zich in het mondslijmvlies bevinden. Zweertjes in de mond kunnen pijnlijk en irriterend zijn. Het kan ook lang duren voordat aften genezen, omdat ze vaak voortdurend worden geïrriteerd door voedsel, drank en andere irriterende stoffen. Zuiveringszout kan de genezing bevorderen en helpen om mondzweertjes te verzachten.[1]

Gebruik
Los een of twee theelepels baking soda op in een glas water om een verzachtende mondspoeling te maken. Spoel je mond één keer per dag met dit mengsel totdat de aften op je tong zijn genezen.

Zuiveringszout voor wittere tanden

Zuiveringszout kan worden toegepast voor het bleken of witter maken van je tanden. De tanden raken verkleurd om een aantal verschillende redenen, waaronder eten, drinken, nicotine en alcohol. Zuiveringszout is een effectief bleekmiddel voor tanden, want het kan vlekken van de tanden verwijderen.[2] Om deze reden is baking soda in veel tandbleek- en tandpastapreparaten verwerkt. Zuiveringszout bestrijdt ook schadelijke bacteriën.

Toepassing
Om je tanden witter te maken en vlekken te verwijderen, maak je je tandenborstel vochtig en doe je er een klein bakje baking soda op. Spuug het mengsel na het poetsen uit en spoel je mond met water. Pas deze methode slechts spaarzaam toe, want het glazuur van je tanden kan er door beschadigen.

Zweetgeur onder de oksels tegengaan

Zweet krijgt alleen een vervelende en soms penetrante geur nadat het is afgebroken door bepaalde huidbacteriën onder je oksels, waardoor je last kunt krijgen van stinkende oksels. Zuiveringszout is een zachte exfoliator (scrub) die dode huidcellen van het huidoppervlak kan verwijderen. De fijne korreltjes van het zout halen voorzichtig de dode huidcellen weg en je krijgt een heerlijk zachte, frisse huid. Zuiveringszout heeft ook bleekeigenschappen die helpen bij het remmen van overmatige melanineproductie en het egaliseren van je huidskleur. De amfotere eigenschappen van zuiveringszout helpen de pH-niveaus van je huid te neutraliseren, zodat de huid gezond blijft. Het goedje heeft ook antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die infecties en huidbeschadiging helpen voorkomen. Het gebruik van zuiveringszout zal bijdragen tot het in bedwang houden van overmatig zweten, wat vaak een oorzaak is voor het donkerder worden van de huid.

ZuiveringszoutZuiveringszout
Toepassing
Je kan zuiveringszout op meerdere manieren toepassen onder je oksels.

Methode 1
 • Meng bakpoeder en water om een ​​fijne pasta te maken.
 • Bevochtig je oksels en breng de pasta gelijkmatig aan.
 • Wrijf zachtjes gedurende een minuut of twee en laat het dan ongeveer 5 - 10 minuten zitten.
 • Neem een douche om de pasta onder je oksels weg te spoelen.

Methode 2
 • Breng zuiveringszout aan op de zweetgevoelige plaatsen na het nemen van het bad.
 • Laat het zo en en blaas het overtollige bakpoeder weg.
 • Draag losse kleding.
 • Herhaal dit proces regelmatig.

Methode 3
Van citroen is bekend dat het kan worden gebruikt om van zweten af ​​te komen. Het bevat citroenzuur. Dit kan helpen de bacteriën te elimineren die op de huid leven en je zweet afbreken en een vieze geur veroorzaken.
 • Meng 1 eetlepel bakpoeder en vers geperste citroensap.
 • Breng dit mengsel aan onder je oksels en andere lichaamsdelen waar je overmatig transpireert (bijvoorbeeld in de lies of bij je teelballen).
 • Laat het ongeveer 10 - 15 minuten zitten.
 • Schrob of wrijf niet over de huid.
 • Ga daarna douchen of baden.

Methode 4
 • Meng water en bakpoeder om een ​​dikke pasta te maken.
 • Voeg een essentiële olie van keuze toe en meng dit goed.
 • Breng dit aan op de meest geurgevoelige gebieden zoals oksels, voeten, lies, enz.
 • Laat het ongeveer 15 - 20 minuten zitten en spoel het daarna af met water.
 • Je kunt het ook zo laten zonder het af te wassen en het volledig laten opdrogen.

Zuiveringszout voor betere sportprestaties / Bron: Istock.com/MartinanZuiveringszout voor betere sportprestaties / Bron: Istock.com/Martinan

Verbeteren van sportprestaties

Zuiveringszout is een populair supplement onder atleten. Zuiveringszout kan je uithoudingsvermogen verbeteren, vooral tijdens intensieve training en sprinten. Wanneer het lichaam tijdens heel inspannende lichaamsbeweging het melkzuur niet langer even snel kan verwijderen als het geproduceerd wordt, dan zal het melkzuur zich ophopen in de spieren. Melkzuur (melkzuurvorming in je spieren, ook wel lactaatacidose genoemd) verlaagt ook de pH in je cellen, waardoor je spieren vermoeid kunnen raken. Zuiveringszout heeft het vermogen om de pH-waarde in je lichaam te herstellen wat kan helpen om (spier)vermoeidheid te vertragen, waardoor je het sporten langer uithoudt.

Zuiveringszout voor haar en huid

Voor mooi en glanzend haar

Baking soda kan als een natuurlijk alternatief worden gebruikt voor shampoo. Het witte goedje kan het haar van alle resten van shampoo en conditioner ontdoen. Hierdoor krijgt je haar een mooie glans..

Wat te doen?
Om het te gebruiken voor je haar, meng een kleine hoeveelheid zuiveringszout met water tot een papje. Masseer het in je haar en spoel het grondig uit. Het is belangrijk om het zuiveringszout niet te vaak te gebruiken, omdat het de hoofdhuid kan uitdrogen en het haar beschadigen.

Verlicht jeukende huid en zonnebrand

Een bad met zuiveringszout kan een weldaad zijn om een jeukende huid als gevolg van zonnebrand te kalmeren.

Bereiding
Strooi soda in een bak warm badwater en laat het een paar minuten weken. De bakpoeder, die een hogere pH-waarde heeft, helpt de lagere pH-waarde van je door de zon verbrande huid in balans te houden en helpt het ongemakkelijke gevoel te verminderen.

Zuiveringszout ter behandeling van eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid, welke ontstaat onder invloed van wrijving en/of druk. Activiteiten die vaak eeltplekken veroorzaken, zijn lange wandeltochten (bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse), tuinieren of sporten. Eelt kan geen kwaad, maar sommige mensen hebben er echter zoveel van, dat ze er pijn of kloven door krijgen. Je kunt eeltplekken weken een badje met zuiveringszout, zodat je het daarna gemakkelijke kunt (laten) verwijderen.

Verwijderen van een splinter

Met zuiveringszout kun je effectief een splinter verwijderen.

Toepassing
Voeg een eetlepel baking soda toe aan een klein glas water en laat het getroffen gebied twee keer per dag daarin 15-30 minuten weken. Meestal werkt de splinter zichzelf er dan uit of is hij gemakkelijker te verwijderen.

Rode, jeukende bultjes door rode mierenbeten / Bron: Thjis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rode, jeukende bultjes door rode mierenbeten / Bron: Thjis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Baking soda bij insectenbeten

Insectenbeten kunnen behoorlijk irriteren en zelfs pijn doen. Zuiveringszout biedt uitkomst.

Bereiding
Breng een pasta gemaakt van baking soda en water aan op de insectenbeet om jeuk te verlichten. Je kunt ook proberen het droge poeder op je huid te wrijven. Dit is ook effectief tegen jeukende huiduitslag.

Puistjes of acne bestrijden

Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) stimuleert onder andere de doorbloeding van de huid en zorgt voor een evenwichtige zuur-base verhouding. Zodra dit in aanraking komt met water en warmte komt CO2 vrij. Dit zorgt voor een zeer goede reiniging wanneer het op de huid wordt aangebracht, het bestrijdt ziektekiemen die puistjes veroorzaken en vermindert zwelling.

Toepassing
Voor uitwendig gebruik bij puistjes en acne: meng een theelepel zuiveringszout met een beetje warm water zodat je een pasta krijgt. Breng dit aan op de aangetaste delen van je huid en laat het 1-2 minuten inwerken. Spoel vervolgens de resten grondig af met koud water. Gebruik dit recept één keer per dag gedurende 2-3 dagen, en verminder dan de toepassing tot één of twee keer per week totdat je geen puistjes meer hebt.

Zuiveringszout in het huishouden

Zuiveringszout of baking soda kent ook veel huishoudelijke toepassingen.

Neutraliseren van koelkastgeuren

Een vieze geur kan lang blijven hangen nadat de koelkast is leeggemaakt en grondig is gereinigd. Zuiveringszout kan evenwel helpen om een ​​stinkende koelkast op te frissen door vieze geurtjes te neutraliseren. Vul een kopje met bakpoeder en plaats het in de koelkast. Dit zal nare geurtjes wegvangen.

Reinigen van de keuken

Met behulp van zuiveringszout kun je een schoonmaakmiddel bereiden om de keuken een poetsbeurt te geven. Niet alleen kan het hardnekkige vlekken verwijderen, het goedje helpt ook bij het wegwerken van vieze, penetrante geurtjes. Maak een schoonmaakmiddel door zuiveringszout te mengen met een kleine hoeveelheid water. Breng het aan op te schoonmaken oppervlak en dan grondig boenen en schrobben.

Aangebrande resten verwijderen

Je kunt hardnekkige resten in pannen en potten gemakkelijk met zuiveringszout verwijderen. Afhankelijk van de mate waarin de pan aangebrand is, kun je een halve of hele zak zuiveringszout of een theelepel zuiveringszout en wat water toevoegen. Laat het indien nodig een uurtje of een nachtje staan, waarna het vuil gemakkelijk kan worden verwijderd. Als je het proces wilt versnellen, neem dan gewoon een beetje water en meng het met het zuiveringszout zodat je een schuurpasta krijgt. Dit maakt het veel gemakkelijker om vuil weg te schrobben. De oven en het grillrooster kunnen ook op dezelfde manier worden schoongemaakt.

Verwijder van koffie- en theesporen

Bij regelmatig gebruik van thee en koffie vormt zich na verloop van tijd vaak een onooglijke sluier in bekers en kopjes. Het is gemakkelijk te verwijderen met een half pakje bakpoeder. Doe het poeder in de pot, vul het met water en laat het een nacht staan. Daarna is de sluier verdwenen of is deze heel gemakkelijk te verwijderen.

Verstopte afvoeren reinigen

Bij een verstopte afvoer is een zak zuiveringszout en een half kopje azijn vaak voldoende om het probleem op te lossen. Giet het bakpoeder via een droge schenktuit in de verstopte gootsteen en giet daarna direct een half kopje azijn erbij. Er ontstaat een schuimreactie en na enkele minuten kun je de afvoer met warm water schoonspoelen.

Reinigen van de badkamer

Zuiveringszout maakt oppervlakken weer wit en tegelijk heeft het een desinfecterende werking. Zuiveringszout is daarom een goed middel om bad, douchecabine en toilet mee schoon te maken. Dit doe je eenvoudig met een pasta van zuiveringszout en een spons. Het zuiveringszout verwijdert zeer goed zeepresten en vet van het bad en de muren.

Stinkende schoenen reinigen met zuiveringszout / Bron: Cogdogblog, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Stinkende schoenen reinigen met zuiveringszout / Bron: Cogdogblog, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Reinigen van stinkende schoenen

Stinkende schoenen is een courant en gênant probleem, waar veel mensen mee kampen. Zuiveringszout is echter een geweldig middel voor het opfrissen van stinkende schoenen. Schep wat zuiveringszout in de binnenkant van je schoen, zodat het de binnenzool lichtjes bedekt en laat de schoen vervolgens een ​​nachtje met rust. Schud de volgende dag het zuiveringszout uit je schoenen of stofzuig het op voordat je je schoenen weer aantrekt.

Noten:
 1. Jennifer MacDonald. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002 Apr 2; 166(7): 884.
 2. Kleber CJ, Moore MH, Nelson BJ. Laboratory assessment of tooth whitening by sodium bicarbonate dentifrices. J Clin Dent. 1998;9(3):72-5.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda nu eigenlijk en waar kunt u het kopen? U zult vast wel weten dat u Baking Soda kunt gebruiken tijdens…
20 tips met zuiveringszout (baking soda)20 tips met zuiveringszout (baking soda)Zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd). Iedereen weet dat je er mee kunt koken, maar wat kun je er eigenlijk nog m…
Wat is bakpoeder?Bakpoeder, wat is dat nu eigenlijk? Bakpoeder is een chemisch wit poeder. Met bakpoeder kun je sneller iets laten rijzen…
De 'no poo' methode: was je haar schoon zonder shampooDit is een methode die steeds meer mensen toepassen. De methode houdt in dat wij ons haar en hoofdhuid schoonwassen, maa…

Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Steunkousen, hoe draag ik ze correct?Voor verschillende medische problemen worden steunkousen gedragen. Zo worden steunkousen gedragen na een operatie, bij s…
Bewegen is gezond: voor bloeddruk, botontkalking en diabetesBewegen is gezond: voor bloeddruk, botontkalking en diabetesBewegen is gezond. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan op de lange termijn meer voor je gezondheid betekenen dan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Evitaochel, Pixabay
 • Cosmopolitan. 14 Hacks for Treating Sunburns. http://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/advice/a28669/how-to-treat-a-sunburn/ (ingezien op 31-12-2017)
 • Crunchy Betty. How to Unclog a Drain with Baking Soda and Vinegar. https://crunchybetty.com/clean-your-drains-baking-soda-vinegar/ (ingezien op 21-3-2020)
 • Dynamicdentalinc. How Baking Soda Can Keep Your Mouth and Teeth Healthy. http://www.dynamicdentalinc.com/blog/bid/81389/how-baking-soda-can-keep-your-mouth-and-teeth-healthy (ingezien op 29-12-2017)
 • Foody. Baking soda recepten. http://www.foody.nl/ingredienten/gist-en-gistvervangers/baking-soda.html (ingezien op 25-12-2017)
 • Healthline. 23 Benefits and Uses for Baking Soda. https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses?utm_source=notification&utm_medium=standard (ingezien op 25-12-2017)
 • Healthline. Baking Soda for Acne Treatment. https://www.healthline.com/health/baking-soda-acne (ingezien op 27-3-2020)
 • Healthline. Can Store-Bought Baking Soda Really Treat Acid Reflux? https://www.healthline.com/health/gerd/baking-soda (ingezien op 29-12-2017)
 • Healthyfoodplace. How to Stop Armpit Sweating With Baking Soda. http://www.healthyfoodplace.com/stop-armpit-sweating-baking-soda/ (ingezien op 01-01-2018)
 • Jennifer MacDonald. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002 Apr 2; 166(7): 884.
 • Kleber CJ, Moore MH, Nelson BJ. Laboratory assessment of tooth whitening by sodium bicarbonate dentifrices. J Clin Dent. 1998;9(3):72-5.
 • Livestrong. Baking Soda for a Colon Cleanse. https://www.livestrong.com/article/368688-baking-soda-for-a-colon-cleanse/ (ingezien op 25-12-2017)
 • Mercola. 11 Amazing Health Benefits of Using Baking Soda. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/02/02/11-health-benefits-baking-soda.aspx (ingezien op 25-12-2017)
 • Mercola. Baking Soda Uses: To Remove Splinters -- and to Address Many Other Health Needs. https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/27/baking-soda-natural-remedy.aspx (ingezien op 25-12-2017)
 • Stylecraze. Can Baking Soda Whiten Your Underarms? http://www.stylecraze.com/articles/can-baking-soda-whiten-underarms/#gref (ingezien op 29-12-2017)
 • The Spruce. How to Clean a Clogged Drain With Baking Soda. https://www.thespruce.com/freshen-and-unclog-drain-with-baking-soda-1900466 (ingezien op 21-3-2020)
 • The Spruce. How to Clean Pans With Baking Soda. https://www.thespruce.com/baking-soda-and-pots-and-pans-1900441 (ingezien op 21-3-2020)
 • Times of India. Can drinking baking soda help you lose weight? https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/weight-loss/can-drinking-baking-soda-help-you-lose-weight/articleshow/65065458.cms (ingezien op 27-3-2020)
 • Vivonline. Voller haar door je haren te wassen met baking soda. https://vivonline.nl/je-haren-wassen-met-baking-soda/ (ingezien op 8-2-2023)
 • Vuljespaarpot. Wit je tanden voordelig met baking soda. https://vuljespaarpot.nl/wit-tanden-baking-soda-zuiveringszout-bleken/ (ingezien op 25-12-2017)
 • WebMD. Baking Soda Dos and Doníts. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/baking-soda-do-dont#1 (ingezien op 25-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/FeelPic
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 5: Thjis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Cogdogblog, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 27
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.