De 'no poo' methode: was je haar schoon zonder shampoo

Dit is een methode die steeds meer mensen toepassen. De methode houdt in dat wij ons haar en hoofdhuid schoonwassen, maar dan ook echt schoon. Simpel gezegd ontdoe je haar van alle 'troep' die in normale shampoos, conditioners, maskers en stylingsproducten zit. Ben je ook op zoek naar de ideale manier om je haar onder controle te krijgen en weer in balans, dan is de 'no poo' methode de moeite waard om uit te proberen.

Welke chemicaliën zitten er in de 'normale' shampoos?

De haar producten die wij in de winkels kopen bevatten doorgaans schadelijke sulfaten. Sulfaten zijn deeltjes in de shampoo die zorgen voor het schuimende effect. Hierdoor denken wij dat het product een goede reinigende werking heeft. Sommige sulfaten hebben helaas zo'n sterk reinigend effect dat het alle talg verwijdert waardoor onze hoofdhuid hard moet werken om dit weer in balans te krijgen. Op den duur kan men hiervan een geïrriteerde en vette hoofdhuid, en heel veel andere hoofdhuid- en haar problemen krijgen.

Ook zitten er in veel shampoos siliconen, deze zorgen voor het glanzende effect die de producent van de shampoo je belooft. Het laat helaas ook altijd een filmpje achter en sluit je schubben om het beloofde effect te krijgen, dit siliconen filmpje is zeer moeilijk te verwijderen en zorgt uiteindelijk voor een hoofdhuid en haar wat niet meer in balans is. De gevolgen hiervan zijn dat ons hoofdhuid sneller vet wordt dus wassen wij soms wel dagelijks onze haren. En uiteindelijk blijft ons haar toch weer pluizig, slap, onhandelbaar en dof. Als jij ook last hebt van onhandelbaar haar en nog steeds niet de juiste (dure) shampoo hebt gevonden is dit misschien ook ideaal voor jou.

Hoe werkt de 'no poo'methode

Ons hoofdhuid scheidt natuurlijke oliën uit om ons hoofdhuid en haar te beschermen,dit noemen wij talgproductie. Helaas door de vele chemicaliën die wij al heel ons leven in ons haar doen is deze productie vaak uit balans. Dit betekend dat wij soms na één dag alweer last hebben van vet haar. Ook jeuk en schilfers is een veel voorkomende klacht.

De 'noo poo' methode zorgt dat wij alle chemicaliën weg wassen. Hierdoor komt ons haar en hoofdhuis weer in balans. De 'no poo' methode vergt wat geduld, dit komt omdat de talgproductie al jaren gewend is om zo hard te werken, en het siliconen laagje wat in de loop der jaren is opgebouwd, is erg moeilijk weg te wassen. In het begin zul je snel weer erg vettig haar hebben, maar doorgaans na twee weken zie je al resultaat en is je hoofdhuid een stuk rustiger en steeds meer in balans. Het is echt wel even doorzetten maar na een tijdje heb je een gezonde bos glanzend haar.

Wat zijn de voordelen

  • geen gebruik van chemicaliën
  • goedkoop: een fles appelazijn is verkrijgbaar in de supermarkt en kost gemiddeld € 2,50. Baking soda (bicarbonaat/zuiveringszout) is te verkrijgen bij de drogist en toko en kost gemiddeld € 1,70 per 500 gram
  • milieuvriendelijk
  • mooi en gezond haar

Wat zijn de nadelen

  • veel geduld voor het juiste resultaat
  • niet voor iedereen geschikt
  • soms erg droog haar

Zo pas je het toe

Er zijn veel methodes die je kan toepassen. Hier zijn de meest gebruikte methodes voor je uitgelegd. Bij alle methodes geldt dat je het vol moet houden. Het kan een aantal weken duren en soms wel 2 maanden voordat je hoofdhuid weer in balans is en je het gewenste effect behaalt. Volhouden dus.

Alleen water
Deze methode is erg simpel, was je haar met alleen water. Deze manier vergt wel wat geduld het kan wel tot twee maanden duren voordat je hoofdhuid hier aan gewend is. De methode is niet zo populair, maar het is de ultieme ‘no poo’ methode. Het werkt het beste bij mensen die toch al niet zo snel vet haar kregen, voor mensen met een vette hoofdhuid is deze methode waarschijnlijk niet zo geschikt. Het beste is om lekker heet water te gebruiken zodat de talg makkelijker uit je haar gewassen wordt, als laatste je haar spoelen met ijskoud water voor een mooie glans.

Baking soda
Doe een eetlepel baking soda (ook bekend als zuiveringszout of bicarbonaat) in een kopje water en roer het tot de baking soda is opgelost. Maak je haar nat en verdeel het mengsel over je hoofdhuid, masseer het nu lekker op je hoofdhuid en laat het minstens dertig seconden intrekken, daarna goed uitspoelen met gewoon water. Je hoofdhuid produceert van zichzelf talg om je haar niet te droog te laten worden, in het begin zal je haar misschien sneller vet worden of extra droog, maar uiteindelijk (meestal na twee weken al) hoef je je haar misschien nog maar één keer per maand te wassen met baking soda.

Baking soda en appelazijn
Mocht je haar droog en pluizig zijn na het wassen met baking soda, dan werkt appelazijn perfect als conditioner. Je wast je haar met een eetlepel baking soda zoals beschreven in de vorige methode. Spoel je haar eerst goed uit en masseer er dan een half kopje appelazijn doorheen. Goed uitspoelen en klaar. Als het haar opgedroogd is, dan verdwijnt de sterke appelazijn geur. Deze methode is geschikt voor alle typen hoofdhuid.

Nog niet helemaal ‘no poo’

Mocht je nog niet helemaal deze grote overstap willen nemen, dan kan je beginnen met een theelepeltje baking soda met je shampoo te vermengen: Je neemt een kleine hoeveelheid shampoo in je handpalm (niet groter dan een walnoot) en schept daar een theelepeltje baking soda op, hiermee was je je haar op de gebruikelijke manier. Je zal zien dat je haar gelijk na één keer al veel luchtiger en schoner aanvoelt als het droog is.
© 2014 - 2024 Heedje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda nu eigenlijk en waar kunt u het kopen? U zult vast wel weten dat u Baking Soda kunt gebruiken tijdens…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Zelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de ovenZelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de ovenWil je een keer brood zelf bakken, maar dan zonder granen en dus glutenvrij? Bijvoorbeeld amandelbrood is erg lekker en…
Gemakkelijk zelf shampoo, haarconditioner en haargel makenGemakkelijk zelf shampoo, haarconditioner en haargel makenAlhoewel op veel haarverzorgingsproducten het opschrift "natuurlijk", "organisch" of "plantaardig" prijkt, is dit geen g…

Vluchtgedrag, even weg uit de realiteitVluchtgedrag, even weg uit de realiteitMensen reageren vaak met vluchtgedrag, wanneer er in hun leven iets gebeurt waar ze niet mee om kunnen gaan. Het is een…
De Digitale Detox: Ontgiften van brein en lichaamDe Digitale Detox: Ontgiften van brein en lichaamOf het nu gaat om whatsappen, facebooken, tweeten, downloaden of e-mailen, een groot deel van onze tijd brengen we door…
Bronnen en referenties
  • http://www.nopoomethod.com/
Heedje (5 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.