Vluchtgedrag, even weg uit de realiteit

Vluchtgedrag, even weg uit de realiteit Mensen reageren vaak met vluchtgedrag, wanneer er in hun leven iets gebeurt waar ze niet mee om kunnen gaan. Het is een bijna instinctieve neiging om het probleem uit de weg te gaan of wanneer dit niet mogelijk is, om het te negeren. Vluchtgedrag helpt om de schok te verzachten, maar het wordt een probleem wanneer je dit gedrag blijft vertonen. Zo kom je niet tot een oplossing van je problemen.

Vluchten op verschillende manieren

  • Je kan vluchten voor een probleem door het te ontkennen. Wanneer je maar vaak genoeg demonstratief de andere kant op kijkt, bestaat het probleem niet en hoef je er ook niets mee.
  • Soms vluchten mensen in slaap. Wanneer iemand de problemen om zich heen niet meer het hoofd kan bieden, ontstaan er depressieve gevoelens. Het enige wat lijkt te helpen is slapen. Het is geen uitzondering wanneer deze mensen kiezen voor nachten van 10 tot 12 uur slaap. Puur omdat ze tijdens het slapen niet geconfronteerd worden met hun probleem.
  • Dagdromen is een andere manier om de realiteit te ontvluchten. Je gaat steeds meer fantaseren over iets wat ver van je afstaat als afleiding van je probleem. Hierdoor kom je met het probleem geen stap verder, het enige voordeel is dat je op deze manier het probleem van je af kan zetten.
  • Vluchten in bezig zijn. Het kan zijn dat je veel gaat sporten om je af te leiden, maar ook dat je juist veel gaat eten omdat je daar je afleiding in zoekt. Wanneer het probleem zich thuis afspeelt, kiezen sommige mensen ervoor om extreem veel te gaan werken.

Heeft vluchtgedrag zin?

In zekere zin is vluchtgedrag nuttig. Het helpt ons om aan de realiteit te ontsnappen wanneer we deze niet meer aankunnen. Het vervelende is alleen dat de realiteit niet verandert. Er zal toch een moment moeten komen dat je je verdriet gaat verwerken of je problemen aan gaat pakken. Vluchtgedrag leidt uiteindelijk tot passiviteit, ook wanneer je vlucht in bezigheden. Wanneer je niet op je werk zit of niet aan het sporten bent, zal het probleem je naar je keel vliegen en verlammen. Uiteindelijk zal er niets anders opzitten dan omgaan met je problemen of verlies. Wanneer je dan blijft volharden in je vluchtgedrag, zal je uiteindelijk psychische problemen krijgen.

De neiging om te vluchten uit de realiteit kennen wij als mensen allemaal. Op deze neiging is een hele industrie ontstaan. Zonder deze menselijke behoefte zouden er geen films, geen televisie, geen computerspelletjes en geen recreatieve drugs bestaan. Vluchtgedrag is dus in zekere zin normaal. Wanneer je in een stressvolle situatie zit, helpt vluchtgedrag om afstand van de situatie te nemen. Hierdoor krijg je een objectievere kijk op de situatie, je gaat meer relativeren en daardoor overzie je het probleem beter. Vluchtgedrag kan dus uiteindelijk leiden tot beter oplossingen.

Nadelen van vluchtgedrag

Wanneer iemand de werkelijkheid niet meer aankan en niet de moed heeft om zijn problemen onder ogen te zien, kan vluchtgedrag er aan bijdrage dat deze persoon zijn contact met de werkelijkheid verliest. Vluchtgedrag is uitstelgedrag, maar uiteindelijk zal je toch de confrontatie moeten aangaan met je verdriet en je problemen. Je kan niet eindeloos blijven vluchten. Wanneer je dat probeert, krijg je uiteindelijk psychische problemen.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eigenschappen van paarden, ezels, muilezels & muildierenDe eigenschappen van paarden, ezels, muilezels & muildierenPaarden en ezels zijn gedomesticeerd zodat zij onder andere ingezet kunnen worden voor het vervoer van materieel. Beide…
Angst bij hondenAngst voor onweer of vuurwerk wordt meestal nog wel begrepen door een baas, temeer omdat er ook heel wat baasjes zijn di…
Bakkabouters bij paarden verjagenBakkabouters bij paarden verjagenElke paardenliefhebber kent ze: de bakkabouters! Wij mensen hebben ze nog nooit in het echt gezien, maar de meeste paard…
Wat is een fobieWat is een fobieEen fobie is een extreme, irrationele angst voor een situatie, plaats, object, persoon of dier. Mensen met een fobie zul…

Therapeutische saunaTherapeutische saunaVoor veel mensen is de sauna lekker ontspannend, even een dagdeel of dag lekker in een andere omgeving ontspannen en “de…
De 'no poo' methode: was je haar schoon zonder shampooDit is een methode die steeds meer mensen toepassen. De methode houdt in dat wij ons haar en hoofdhuid schoonwassen, maa…
Bronnen en referenties
  • http://www.herschepping.nl/07gv/bepr_04vluchtgedrag.php
  • http://www.wikihow.com/Mentally-Escape-from-Reality
Reactie

Cindy, 06-07-2020
En wat als je wel beseft dat je vlucht, maar niet weet waarom? Wat kan je dan het best doen? Reactie infoteur, 06-07-2020
Als je wegloopt, weg vlucht, voor problemen kom je er nooit uit. Problemen dienen te worden opgelost en waar je niet mee rond moet blijven lopen.
De redenen kunnen divers zijn, waarschijnlijk kom je daar wel achter wanneer je het gedrag probeert te veranderen. Wordt je bang, merk je dat het je aan zelfvertrouwen ontbreekt of heb je de gewoonte ontwikkeld de waarheid te ontkennen en te ontvluchten?

Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.