Therapeutische sauna

Therapeutische sauna Voor veel mensen is de sauna lekker ontspannend, even een dagdeel of dag lekker in een andere omgeving ontspannen en “de boel de boel laten”. We weten dat het goed is voor het lichaam, maar de sauna kan meer zijn dan slechts dat lekkere dagje ontspannen en alle zorgen even achter je laten. De sauna kan ook therapeutisch zijn en dat geeft de sauna toch net even iets extra’s om over na te denken.

De sauna in

Behalve dat er een groep mensen is die zich niet bloot willen begeven in andermans bijzijn, waar overigens badkledingdagen voor zijn, zijn er ook mensen die de sauna gewoon niet lekker vinden. Te warm, beetje benauwend etc. Maar de sauna is niet slechts die hete droge cabine waar je met 70, 80 of zelfs 90 graden zit te zweten. Het Turks stoombad gaat met veel vocht gepaard en er zijn heerlijke baden, al dan niet met zout. Relaxruimtes, whirlpools, heerlijke geurende en/of ontspannende opgietingen en wisselbaden (wat wel even schrikken is, maar heel goed voor het lichaam). Bovendien traint de afwisseling van hitte en koude het hart en de bloedvaten en worden ze als het ware elastisch gehouden. Er wordt door sommige medici zelf aangegeven dat het bloeddrukverlagend kan werken, maar levert je in ieder geval een betere weerstand op.

Het totaalplaatje van een dag of dagdeel sauna heeft het ontspannende karakter in zich. Immers, je kunt je telefoon niet meenemen de sauna in. Het druk druk druk zijn, word je min of meer afgenomen … en eigenlijk is dat zo nu en dan helemaal niet verkeerd. Combineer het met een gezonde maaltijd en je bent klaar voor een dag.

Bron: Rita Bernhardt, PixabayBron: Rita Bernhardt, Pixabay

Wat levert de sauna nog meer?

Minder depressief

Wat inmiddels ook steeds vaker naar buiten komt, is dat de sauna positieve invloed heeft op de gemoedstoestand van de mens. Natuurlijk kom je lekker ontspannen de sauna uit, de vrijgekomen endorfine geeft je dat heerlijke ontspannen gevoel. Echter, ook mensen met depressieve klachten hebben baat bij regelmatig saunabezoek. Zo is middels onderzoek intussen aangetoond. Wel is het zo dat er periodiek saunabezoek ingepland wordt en bij voorkeur meerdere keren per week. Maar de resultaten zijn dan ook verbluffend, want mens komt er mentaal beduidend beter uit. Ook lichamelijke klachten nemen af en de eetlust – die bij depressieve mensen nogal eens te wensen overlaat – neemt weer toe.

Geborgenheid en vertrouwen

Een ander aspect wat de sauna oplevert is een stuk verbondenheid en vertrouwen. Dit heeft te maken met wat warmte met het menselijk brein doet. De warmte wordt in de hersenen namelijk vertaald als geborgen- en verbondenheid. Op kleine schaal kan je dit effect al merken als mensen met hete koffie om de tafel zitten. De handen om de kop of mok gevouwen, levert meer op dan zonder de hete koffie (of andere hete drank waarbij je kunt genieten van de warmte die op je handen afstraalt). Op grote schaal -de sauna dus- levert dit in gezelschap, naast een stuk ontspanning, weer openhartige en diepe gesprekken op. Dit geldt zowel voor mensen met een depressie, als mensen die geen psychische klachten hebben.

Minder afstandelijk of eenzaam

Uit de onderzoeken blijkt nog een positief aspect wat saunabezoek met zich meebrengt, namelijk het gegeven dat er minder afstand is tussen mensen. De warmte maakt ook het contact “warmer” en tenslotte ervaren mensen minder eenzaamheid. De sauna geeft een gevoel van ergens bij horen en afwijzing past hier niet bij. Door dit gevoel gaan mensen zich ook zo gedragen en zo ontstaat er een wisselwerking.

Conflicthantering

De werking van de sauna kan zelfs zover gaan dat conflicten er worden uitgesproken in de sauna. Dit is geen gemeengoed in West Europese landen, maar in Noord Europa wordt het wel degelijk toegepast. Als er ergens een zakelijk meningsverschil over is, wordt niet zelden de sauna opgezocht om er uit te komen. Bovendien levert het in zakelijke conflicten nog meer op, want iedereen zit er zonder kleren en sociale statusverschillen of effecten rond macht zijn er dus niet.

Tot slot

Dat de sauna op meerdere vlakken goed voor ons is wisten we al, maar dit levert mogelijk nog extra argumenten op om sauna voor meer mensen algemeen goed te maken. Met of zonder badkleding, in een groep of alleen … ontspanning en goed voor lichaam en geest, wat willen we nog meer!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Een verwendagje saunaEen verwendagje saunaNiets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspan…
De Sauna van EgmondDe Sauna van EgmondDe Sauna van Egmond is een kleine, knusse sauna gelegen in Haarlem. Lees in dit artikel alles over de faciliteiten, de s…
Ontspannen in de saunaOntspannen in de saunaVeel mensen kunnen erg genieten van een dagje ontspannen in de sauna. Het is dan ook een ideale manier om even helemaal…

Afvallen met scheldende fitness-appAfvallen met scheldende fitness-appDe komst van de smartphone heeft het leven van vele enthousiaste gebruikers verrijkt. Voor vrijwel alles in het leven is…
Vluchtgedrag, even weg uit de realiteitVluchtgedrag, even weg uit de realiteitMensen reageren vaak met vluchtgedrag, wanneer er in hun leven iets gebeurt waar ze niet mee om kunnen gaan. Het is een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • U. Koivisto – psycholoog (wetenschappelijk onderzoek 2012)
  • Afbeelding bron 1: Rita Bernhardt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.