Een verwendagje sauna
Niets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspannen en je slaapt die nacht als een roos. Je hebt veel verschillende soorten sauna's, stoomcabines en baden. Hieronder wordt er een aantal beschreven. Wat voor een soorten er zijn en wat ze voor je lichaam doen.
De tijd nemen
Voor een
dagje sauna, moet je echt de tijd voor nemen. Niet even snel er in en er weer uit hollen, want dat heeft totaal geen nut. Neem minimaal 2 tot 3 uur de tijd, om een aantal saunagangen en baden te doen.
Caldarium
Het
caldarium is ideaal voor de beginnende saunaganger. De gehele sauna bestaat uit steen. Deze sauna is slechts 50 graden. Maar door de stenen reflecteert de warmte. Door deze reflectie ontstaat er een zeer behagelijke warmte. Het caladarium is een Latijns woord en de vertaling er van is warmte kamer.
Finse sauna
De
Finse sauna is meer voor de doorgewinterde sauna en voor die hards. In deze vochtige ruimte heerst een temperatuur van 85 graden. Het belangrijkste van deze sauna is dat je heel erg rustig bent, want anders is de sauna niet vol te houden. In de meeste Finse sauna's hangt een heerlijke eucalyptus geur. Van deze geur gaan je luchtwegen open staan, en als je uit de sauna stapt, voelt je huid tintel fris aan.
Turks stoombad
Het
Turks stoombad is ook ideaal voor beginners. De temperatuur is rond de 40-50 graden en er hangt een zeer hoge luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is soms zo hoog dat je elkaar op 2 meter afstand niet meer kunt zien. Na het Turks stoombad is je huid helemaal gezuiverd en voelt heerlijk ontspannen aan. Het stoombad is ook erg goed voor je luchtwegen.
Infraroodsauna
Een
infraroodsauna werkt geweldig bij blessures en spierpijn. De
infraroodstralen dringen diep je huid in, waardoor je spieren soepel worden en beter worden doorbloed. In de infraroodsauna heerst een temperatuur van 50 graden. Door de stralingswarmte transpireer je heftig. Dit is erg goed voor je lichaam, want door het vele transpireren worden de afvalstoffen uit je lichaam gedreven. Let op! Na deze saunagang mag je je pas na 15 minuten afkoelen. Opgelet: Deze sauna is
niet geschikt voor zwangere vrouwen.
Lichtsauna
Afhankelijk naar welke saunacomplex je gaat, kan de temperatuur is de
lichtsauna nogal verschillen. Deze sauna heeft een kleurentherapie. In de sauna verandert de lamp steeds van kleur. Kleuren hebben invloed op onze lichaam en geest. Ieder kleur heeft een specifieke werking op je lichaam en geest.
Vergeet niet na ieder saunagang goed af te koelen, en veel water te drinken!
Zoutwaterbad
Het
zoutwaterbad heeft een aangename temperatuur en er zitten mineralen en zouten in het water. Door de hoeveelheid zout blijf je drijven, daardoor kunnen spieren zich heerlijk ontspannen. Door de hoge concentratie zouten herstelt de zuurtegraad van je huid. Vergeet niet na het zoutbad je even af te spoelen.
Bubbelbaden
Bubbelbaden zijn niet alleen ontspannend, ze stimuleren ook je bloedsomloop en je huid. Een bubbelbad in 38 graden, dus als je uit het bad klimt, is dit meestal wel fris.
Kruidenbad
Afhankelijk in wat voor een
kruidenbad je stapt, kan het de volgende werkingen hebben:
- Ontspannend
- Verkwikkend
- Stimulerend
- Geest verhelderend
- Versterkt het immuunsysteem
Ook hebben de kruiden een verzorgende werking op je huid. Als je uit het kruidenbad stapt, voelt de huid heerlijk zacht aan.
Mocht je bepaalde allergieën hebben, vraag dan even na wat er voor kruiden in het bad zit.
Tot slot
Behalve dit, bied een
saunacomplex nog veel meer faciliteiten zoals massages en gezicht behandelingen. Vaak bied een saunacomlex een pakket aan met toegang tot de sauna, een behandeling en eten voor een aantrekkelijke prijs. Bij veel saunacomplexen is dinsdag damesdag. En heren, dan kom je er echt niet in. Je kunt een dagje sauna zo duur maken als je zelf wil. Maar een ding is zeker, je komt er herboren vandaan.