Een verwendagje sauna

Een verwendagje sauna Niets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspannen en je slaapt die nacht als een roos. Je hebt veel verschillende soorten sauna's, stoomcabines en baden. Hieronder wordt er een aantal beschreven. Wat voor een soorten er zijn en wat ze voor je lichaam doen.

De tijd nemen

Voor een dagje sauna, moet je echt de tijd voor nemen. Niet even snel er in en er weer uit hollen, want dat heeft totaal geen nut. Neem minimaal 2 tot 3 uur de tijd, om een aantal saunagangen en baden te doen.

Caldarium

Het caldarium is ideaal voor de beginnende saunaganger. De gehele sauna bestaat uit steen. Deze sauna is slechts 50 graden. Maar door de stenen reflecteert de warmte. Door deze reflectie ontstaat er een zeer behagelijke warmte. Het caladarium is een Latijns woord en de vertaling er van is warmte kamer.

Finse sauna

De Finse sauna is meer voor de doorgewinterde sauna en voor die hards. In deze vochtige ruimte heerst een temperatuur van 85 graden. Het belangrijkste van deze sauna is dat je heel erg rustig bent, want anders is de sauna niet vol te houden. In de meeste Finse sauna's hangt een heerlijke eucalyptus geur. Van deze geur gaan je luchtwegen open staan, en als je uit de sauna stapt, voelt je huid tintel fris aan.

Turks stoombad

Het Turks stoombad is ook ideaal voor beginners. De temperatuur is rond de 40-50 graden en er hangt een zeer hoge luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is soms zo hoog dat je elkaar op 2 meter afstand niet meer kunt zien. Na het Turks stoombad is je huid helemaal gezuiverd en voelt heerlijk ontspannen aan. Het stoombad is ook erg goed voor je luchtwegen.

Infraroodsauna

Een infraroodsauna werkt geweldig bij blessures en spierpijn. De infraroodstralen dringen diep je huid in, waardoor je spieren soepel worden en beter worden doorbloed. In de infraroodsauna heerst een temperatuur van 50 graden. Door de stralingswarmte transpireer je heftig. Dit is erg goed voor je lichaam, want door het vele transpireren worden de afvalstoffen uit je lichaam gedreven. Let op! Na deze saunagang mag je je pas na 15 minuten afkoelen. Opgelet: Deze sauna isniet geschikt voor zwangere vrouwen.

Lichtsauna

Afhankelijk naar welke saunacomplex je gaat, kan de temperatuur is de lichtsauna nogal verschillen. Deze sauna heeft een kleurentherapie. In de sauna verandert de lamp steeds van kleur. Kleuren hebben invloed op onze lichaam en geest. Ieder kleur heeft een specifieke werking op je lichaam en geest.

Vergeet niet na ieder saunagang goed af te koelen, en veel water te drinken!

Zoutwaterbad

Het zoutwaterbad heeft een aangename temperatuur en er zitten mineralen en zouten in het water. Door de hoeveelheid zout blijf je drijven, daardoor kunnen spieren zich heerlijk ontspannen. Door de hoge concentratie zouten herstelt de zuurtegraad van je huid. Vergeet niet na het zoutbad je even af te spoelen.

Bubbelbaden

Bubbelbaden zijn niet alleen ontspannend, ze stimuleren ook je bloedsomloop en je huid. Een bubbelbad in 38 graden, dus als je uit het bad klimt, is dit meestal wel fris.

Kruidenbad

Afhankelijk in wat voor een kruidenbad je stapt, kan het de volgende werkingen hebben:
  • Ontspannend
  • Verkwikkend
  • Stimulerend
  • Geest verhelderend
  • Versterkt het immuunsysteem
Ook hebben de kruiden een verzorgende werking op je huid. Als je uit het kruidenbad stapt, voelt de huid heerlijk zacht aan.
Mocht je bepaalde allergieën hebben, vraag dan even na wat er voor kruiden in het bad zit.

Tot slot

Behalve dit, bied een saunacomplex nog veel meer faciliteiten zoals massages en gezicht behandelingen. Vaak bied een saunacomlex een pakket aan met toegang tot de sauna, een behandeling en eten voor een aantrekkelijke prijs. Bij veel saunacomplexen is dinsdag damesdag. En heren, dan kom je er echt niet in. Je kunt een dagje sauna zo duur maken als je zelf wil. Maar een ding is zeker, je komt er herboren vandaan.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Sauna Palestra: van Fins tot RomeinsSauna Palestra: van Fins tot RomeinsHoewel de sauna eigenlijk een droge hete ruimte is, associëren we een saunabezoek toch vooral met veel waterplezier. Het…
Sauna in je eigen huis is relaxen en ontspannenSauna in je eigen huis is relaxen en ontspannenVoor veel mensen is een bezoek aan de sauna een heerlijke ontspanning. Men wil er lekker relaxen. Maar het is ook mogeli…
De Sauna, meer dan rust!De Sauna, meer dan rust!De sauna: voor veel mensen niet meer dan een dagje ontspanning en rust. Maar het is meer dan dat... Hartstikke gezond!

Plastische chirurgie - OoglidcorrectieEen ooglidcorrectie of blepharoplastiek is een operatie behorende tot de plastische chirurgie waarbij het teveel aan hui…
Wat is schoonheid?Wat is schoonheid?Uitvoerig en diepgaand verslag over het onderwerp 'Wat is schoonheid'? Zowat alles komt aan bod in deze zoektocht naar h…
Bronnen en referenties
  • Saunagids
  • www.zwaluwhoeve.nl
  • www.elysium.nl
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 11-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.