Plastische chirurgie - Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie of blepharoplastiek is een operatie behorende tot de plastische chirurgie waarbij het teveel aan huid, vet en ander weefsel wordt weggenomen van het bovenste en/of onderste ooglid.

Voor wie is een ooglidcorrectie?

Voor iedereen bij wie een verslapt huidweefsel aanleiding heeft gegeven tot een somber en vermoeid uiterlijk. Oorzaak hiervan is het natuurlijke verouderingsproces van de huid waardoor deze haar elasticiteit verliest.

Hoe verloopt de operatie?

Bovenooglidcorrectie

De chirurg tekent nauwkeurig aan hoeveel huid er moet verwijderd worden. De arts snijdt vervolgens een streepje huid weg en eventueel ook een stukje van de oogkringspier. Na de ingreep worden de haarvaatjes dichtgebrand en de incisie gehecht. De littekens komen in de natuurlijke plooi van het bovenste ooglid te liggen (sulcus palpebrae). De littekens zijn vrijwel onzichtbaar.

Onderooglidcorrectie

Bij een onderooglidcorrectie wordt er minder huid verwijderd dan bij een bovenooglidcorrectie. De incisie moet niet worden gehecht en daardoor zijn er dus geen zichtbare littekens. Als er te veel huid is op de onderste oogleden moet er wel aan de zijkant gesneden worden. Het litteken ligt dan vlak aan de wimpers.

Verdoving

Een ooglidcorrectie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, maar u kunt er ook voor kiezen de behandeling onder volledige narcose te ondergaan. De keuze is aan u. U mag direct na de ingreep naar huis, maar reken toch op 1 week werkonbekwaamheid.

Risico’s

Beschadiging van de ogen komt zelden voor. Wel is er 1 tot 2 % kans op een allergische reactie.

Na de ingreep

Zwelling

Gedurende ongeveer één week na de ingreep zal de huid een zwelling vertonen. Het gebruik van een koelbril kan het probleem verlichten. Om de zwelling te verminderen, mag u gedurende één week ook niet:

  • Op twee hoofdkussens slapen
  • Op een zij slapen
  • Bukken

Het dragen van contactlenzen is toegestaan indien u een bovenooglidcorrectie hebt ondergaan. Bij een onderooglidcorrectie kunt u beter 1 week wachten alvorens uw contactlenzen opnieuw te gebruiken.

Hechtingen

Gedurende één week moet u elke avond oogzalf aanbrengen. Als de hechtingen na een week verwijderd worden, mag u hiermee stoppen.

Pijn en pijnstillers

Het gebruik van pijnstillers wordt afgeraden omdat dit de kans op bloedingen verhoogt en het genezingsproces van de huid verhindert. Paracetamol is wel toegestaan.

Zonnebaden

Zon en vooral zonnebaden moeten gedurende twee maanden vermeden worden.

Littekens

Het duurt ongeveer vier maanden alvorens de littekens wit en soepel zijn. Dan is het definitieve resultaat van de plastische chirurgie pas zichtbaar.

Resultaten optimaliseren

De resultaten van een ooglidcorrectie zijn blijvend, maar u moet wel rekening houden met de natuurlijke veroudering van de huid. Hoe meer stress, sigaretten, alcohol, slechte voeding en zon u in uw leven toelaat, hoe sneller dit verouderingsproces zal verlopen en hoe minder lang de resultaten van de ooglidcorrectie zichtbaar zullen blijven. Denk ook aan het gebruik van lichte cosmetische ingrepen (zoals mesotherapie) om de huid in zo goed mogelijke conditie te houden. Vaak wordt na een boven- en of onderooglidcorrectie een laserresurfacing aanbevolen. De buitenkant van het ooglid wordt dan met een laser behandeld zodat de huid strakker wordt.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een cosmetische operatie?Bij plastische chirurgie denken wij vaak aan vrouwen die hun uiterlijk verder willen verfraaien zonder enige noodzaak, h…
Ooglidcorrectie: Hoe werkt het en wat is het resultaat?Steeds meer mensen, zowel mannen als vrouwen, laten een ooglidcorrectie uitvoeren. Hoe werkt deze behandeling? Wat is he…
Voorbereiding op plastische chirurgieVoordat je plastische chirurgie gaat doen is het belangrijk om je daarop voor te bereiden. Hoe kun je je het beste voorb…
Ooglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidOoglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidBij het ouder worden kunnen de oogleden verslappen en gaan hangen. De bovenste oogleden kunnen zo zwaar worden dat ze ov…

Plastische chirurgie - FaceliftIndien u een facelift wenst te ondergaan, zal u vooraf veel onderzoek moeten doen. Een facelift bestaat immers in versch…
Een verwendagje saunaEen verwendagje saunaNiets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspan…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.