Plastische chirurgie - Facelift

Indien u een facelift wenst te ondergaan, zal u vooraf veel onderzoek moeten doen. Een facelift bestaat immers in verschillende gradaties, van een kleine ingreep waar u na een uur al naar huis mag tot een operatie waarbij de nasleep soms wel anderhalf jaar duurt. Bovendien zijn er verschillende bijkomende opties waardoor de prijzen snel de hoogte in kunnen gaan.

Voor wie is een facelift?

Een facelift is voor diegenen bij wie de huid zeer sterk verslapt en verzakt is. Een facelift zal de huid terug strak maken, maar rimpels zullen er niet helemaal mee verdwijnen. Hoewel er tegenwoordig verschillende soorten facelifts op de markt zijn (zowel voor een licht als voor een sterk verslapte huid), wordt de ingreep alleen aanbevolen voor een sterk verouderde huid. Jongere personen met rimpels worden aangeraden een beroep te doen op lichtere cosmetische behandelingen.

Soorten facelifts

Mini-lift (ook gekend onder de namen S-lift, Midface lift en Weekend Lift)

Een mini-lift is ideaal voor mensen bij wie de huidverslapping nog niet zo ver gevorderd is. Bij een mini-lift wordt immers alleen de kaakrand verstrakt (wangen en hamsterzakjes). Dit zijn immers de eerste kenmerken van gezichtsveroudering. Er wordt alleen een incisie gemaakt voor het oor waardoor er minder littekens zijn.

Een mini-lift duurt tussen 1 à 2 uur (onder plaatselijke verdoving) en u kunt meteen na de ingreep naar huis. Het hoofd wordt wel omzwachteld met een verband om zwelling en vorming van blauwe plekken te beperken, maar dit verband kan u na 24 uur verwijderen. Na een week kunt u opnieuw beginnen werken, maar houdt er wel rekening mee dat de huid nog blauw en gezwollen kan zijn tot twee weken na de behandeling. Een mini-lift corrigeert niet alleen de huid, maar ook de spiertjes, het onderhuids vet en het bindweefsel. Het resultaat is blijvend.

Halslift

Voor een halslift maakt de chirurg een extra incisie onder de kin. De huid wordt ook aangespannen via een incisie voor of in het oor en, indien nodig, in de behaarde huid van het achterhoofd. Men onderscheid twee soorten halsliften, de PLATSYMA halslift en de SMAS halslift.

Platsyma halslift
Een Platsyma halslift corrigeert enkel de verslapte spierbanden.

SMAS halslift
De SMAS halslift met spierband correctie corrigeert:
  • Afgezakte wangen
  • De kaakcontour (hamsterwangen)
  • De plooien in het midden van de hals (kalkoenhals)
  • De positie van het onderhuidse vetweefsel en van de huid
  • De stevigheid van de onderliggende spierlaag bij gezicht, mondbodem en hals
  • Het te veel aan vetweefsel onder de kin

SMAS staat voor Superficial Muscular Aponeurotic System. Het SMAS weefsel bevindt zich net onder de huid en heeft meer gewicht dan de huid zelf. Door deze te liften en strakker te maken zal ook de huid er veel strakker uitzien.

Feather Lift (ook gekend onder de namen Suture Suspension Lift en Suspensie Facelift)

Bij de Feather Facelift worden er heflussen vastgemaakt aan een vast ankerpunt onder de huid. Deze zorgen voor extra versteviging van de kaak- en de jukbeen contour. De draden verdwijnen vanzelf wanneer het gelifte weefsel is vastgegroeid. Zo wordt de kans op latere afstoting van het hechtingsmateriaal voorkomen.

Aptos lift (ook gekend onder de naam Extended Suture Lift)

Onder lokale verdoving worden er Aptos-draden onder de huid ingebracht. Dit gebeurt met een dunne opvoernaald. De Aptos-draden zijn aan één zijde voorzien van weerhaakjes waardoor deze gemakkelijk op de juiste plaatsen verankerd kunnen worden. Er treedt een verplaatsing van het weefsel op, waardoor er een permanent en goed resultaat bekomen wordt. De Aptos Lift is een korte ingreep waarbij weinig of geen bloedverlies optreedt. U kunt uw dagelijkse activiteiten dus snel opnieuw hervatten.

Complete facelift (ook bekend onder de namen SMAS-lift, Subcutane Lift en sub-SMAS Lift)

Hals, wangen, kaak en voorhoofd worden gelift. Hiervoor moeten er incisies worden gemaakt achter het oor en onder de kin. De huid wordt gedeeltelijk losgemaakt, opgetrokken in de richting van het oor en overtollige gerimpelde huid wordt verwijderd. De complete facelift beperkt zich niet tot de huid zelf, maar betreft ook spieren, onderhuids vet en bindweefsel. Informeer u goed wat een complete facelift precies inhoudt. Voor sommige klinieken staat een full facelift immers gelijk aan een S-lift plus een halslift, terwijl voorhoofd en wenkbrauwen onbehandeld blijven. U kunt ook opteren voor de Hals-kaaklift (zowel de kaak als de hals worden verstrakt) of de 2/3 lift (de hals, de wangen en de kaak worden gelift).

Verdoving

Een complete narcose is in de meeste gevallen niet meer nodig. Meestal is een lichte vorm van slaapverdoving voldoende zodat er geen onnodige risico’s meer zijn.

Opname in het ziekenhuis

Bij een face- en/of halslift blijft u voor de directe nazorg meestal 1 dag in het ziekenhuis. U moet er ook rekening mee houden dat uw normale activiteiten tijdelijk beperkt zijn.

Contra-indicaties

Omdat een facelift een operatie is, moet u gezond zijn. Dat wil zeggen: geen hartritmestoornissen, geen ernstige vormen van astma of cara en geen levercirrose. Houd er ook rekening mee dat u voor en na de operatie geen bloedverdunnende medicijnen mag gebruiken (verhoogt het risico op bloedingen). U moet ook tijdelijk stoppen met roken (3 tot 6 weken voor de operatie). Voor een full-facelift stopt u zelfs 6 maanden tot 1 jaar.

Risico’s

Zoals bij alle andere ingrepen van de plastische chirurgie is er altijd 1 à 2 procent kans op een allergische reactie. Tijdelijke of permanente gevoelsstoornissen kunnen optreden. Meestal herstelt het gevoel volledig na 12 tot 18 maanden, maar houd er wel rekening mee dat dit niet altijd het geval is. Indien de ingreep werd uitgevoerd door een onervaren plastische chirurg kan het resultaat erg onnatuurlijk ogen.

Resultaten

Mensen die een facelift hebben ondergaan zijn meestal tevreden met het resultaat. Toch zal een facelift het natuurlijke verouderingsproces niet kunnen stoppen en na 10 tot 15 jaar zult u waarschijnlijk terug een facelift moeten ondergaan, tenzij u uw huid bijzonder goed onderhoudt.

Resultaten optimaliseren

Vaak worden er nog bijkomende cosmetische behandelingen aanbevolen, zoals permanente fillers om te diepe groeven verder op te vullen, microdermabrasie om de huid fijner en zachter te maken en mesotherapie om de hydratatie en de celstofwisseling van de huid te verbeteren om zo nieuwe huidveroudering te voorkomen. Deze bijkomende behandelingen zijn niet verplicht, maar zijn wel aanbevolen indien u het resultaat zo lang mogelijk wilt behouden.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende vormen en mogelijkheden van een faceliftHet algemene woord ‘facelift’ staat voor een operatie die ervoor zorgt dat gezichtshuid wordt strak getrokken waardoor p…
Lift Massage Endermologie - Ervaringen en resultatenLift Massage Endermologie - Ervaringen en resultatenLift Massage Endermologie is een 100% natuurlijke anti-aging methode die de huid van meer zuurstof voorziet en de produc…
Cosmetische chirurgie: facelift voor een jonger uiterlijkCosmetische chirurgie: facelift voor een jonger uiterlijkEen facelift wordt uitgevoerd om er jonger en frisser uit te zien. Vooral vrouwen op leeftijd zien deze operatie wel zit…
Duurste cosmetische operatiesDuurste cosmetische operatiesPlastische chirurgie en cosmetische operaties zijn een medische specialisatie om uit esthetisch of functioneel oogpunt u…

Striae of striemen vervagen - Cosmetische behandelingenStriae of striemen vervagen - Cosmetische behandelingenStriae of striemen zijn heel moeilijk te verwijderen. Toch zijn er verschillende cosmetische behandelingen op de markt d…
Plastische chirurgie - OoglidcorrectieEen ooglidcorrectie of blepharoplastiek is een operatie behorende tot de plastische chirurgie waarbij het teveel aan hui…
Reactie

Ellen Tebbe, 02-03-2008
LS,

graag zou ik de prijs weten van een kleine kaakcontourlift. Waar bevindt zich het instiuut?
Groet, E.Tebbe Reactie infoteur, 03-03-2008
Beste Ellen,

Zelf doen wij geen operaties. Wij verschaffen enkel informatie over verschillende onderwerpen, waaronder esthetische behandelingen.

De prijs van een mini kaaklift ligt in de meeste instituten rond de 3000 euro. Het beste kunt u enkele instituten bij u in de buurt aanschrijven om prijzen te vergelijken. Vraag ook naar bijkomende kosten die niet in de vaste prijs zijn inbegrepen (intakegesprek, verdoving etc.).

Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.