Striae of striemen vervagen - Cosmetische behandelingen

Striae of striemen vervagen - Cosmetische behandelingen Striae of striemen zijn heel moeilijk te verwijderen. Toch zijn er verschillende cosmetische behandelingen op de markt die beweren een oplossing te bieden voor deze witte en rode strepen op de huid: microdermabrasie, FRAXEL laser, Titan, IPL, Lightwave LED, chemische peelings, endermologie en mesotherapie. Onderstaande cosmetische behandelingen tegen striae of striemen worden uitgevoerd door schoonheidsspecialistes, dermatologen of privé-klinieken. De resultaten van de behandelingen zijn afhankelijk van veel variabelen zoals hoe lang u de striae al hebt, de samenstelling van uw huid en uw reactie op de betreffende behandeling. Informeer vooraf goed bij uw schoonheidsspecialist of dermatoloog of de gekozen methode voor u geschikt is, welk resultaat u mag verwachten, hoeveel behandelingen u nodig hebt en wat de totale kosten zijn (veel instituten zullen een abonnement voor tien behandelingen aanbevelen omdat die een korting inhouden, maar dat betekent ook dat u niet kunt stoppen indien de behandelingen geen effect hebben). In de meeste gevallen zal de striae met deze behandelingen nauwelijks of niet vervagen, tenzij het gaat om zeer recente lijnen (minder dan een jaar) of slechts enkele kleine lijntjes op een klein oppervlak.

Microdermabrasie

Wat is microdermabrasie?

De opperhuid huid wordt via microkristallen beetje bij beetje afgeslepen. Microdermabrasie is sterker dan een gewone peeling, maar minder krachtig dan een chemische peeling. In feite is microdermabrasie een lichte vorm van skin resurfacing. Dat wil zeggen dat het bovenste gedeelte van de huidlaag wordt afgenomen en vernieuwd. Striemen vinden echter hun oorsprong in de onderliggende huidlagen en deze blijven door de cosmetische behandelingen onaangeroerd. Veel mensen denken dat u met microdermabrasie telkens een laag van de huid wegneemt totdat u aan de onderste huidlaag zit en dan geen striemen meer hebt. Indien dit zo zou zijn, zou u binnen de kortste keren op het rauwe vlees van de spieren zitten en dat kan dus niet.

Resultaten van microdermabrasie

Microdermabrasie is de populairste behandeling tegen striemen, maar ook de minst efficiënte. Striemen zullen met microdermabrasie niet verdwijnen. Wel gaan de lijnen lichtjes vervagen en zal de structuur van de huid zachter en gezonder worden.

Nevenwerkingen, pijn en risico’s van microdermabrasie

Aan microdermabrasie zijn geen nadelen verbonden. De behandeling is pijnloos en er is dus ook geen narcose of verdoving nodig.

Kostprijs van microdermabrasie

Tussen 60 euro en 200 euro per sessie. Reken minimum vijf tot tien sessies met tussenpozen van twee tot vier weken. Sommige schoonheidsinstituten bevelen zelfs tot zestig sessies aan. Hoe ouder de striemen, hoe meer behandelingen u nodig hebt.

Meer informatie over deze behandeling vindt u in het artikel Microdermabrasie.

FRAXEL laser (niet hetzelfde als fractional laser)

Wat is de FRAXEL laser?

De FRAXEL laser zorgt voor duizenden kleine gaatjes in de huid. Deze gaatjes zijn omgeven door intact en gezond huidweefsel dat ervoor zorgt dat de letsels met nieuw collageen worden ingevuld. Bij elke sessie hoeft slechts 20% van het huidoppervlak te worden behandeld.

Resultaten van de FRAXEL laser

Resultaten zijn direct waarneembaar en verbeteren nog gedurende zes maanden.

Voor een optimaal resultaat kan FRAXEL lasertherapie worden gecombineerd met een TITAN laserbehandeling. Samen gecombineerd vormen ze één van de beste methodes om striemen te vervagen. Het compleet verwijderen van striemen of striae is echter zeldzaam.

Nevenwerkingen, pijn en risico’s van de FRAXEL laser

Een behandeling met de FRAXEL laser is bijzonder pijnlijk, zelfs bij gebruik van een verdovende gel. Normaal wordt de behandeling uitgevoerd zonder narcose, maar u kunt dit wel aanvragen als u de pijn echt niet kunt verdragen. U kunt ook vragen om de laser lager in te stellen om de pijn te verminderen, maar dan is de behandeling minder efficiënt. De dagen na de behandeling is er slechts sprake van lichte roodheid en zwelling.

Kostprijs van de FRAXEL laser

Tussen 500 euro en 850 euro per sessie. Vier tot vijf sessies zijn noodzakelijk, telkens met drie of vier weken tussentijd.

TITAN laser

Wat is de TITAN laser?

Door middel van infrarood licht wordt de lederhuid diep onder het huidoppervlak opgewarmd waardoor onmiddellijk een contractie van het collageen optreedt, resulterend in een strakkere huid.

Resultaten van de TITAN laser

Sommige mensen beweren bijna helemaal van de striemen verlost te zijn dankzij de laserbehandeling. Voor anderen heeft de behandeling geen enkel resultaat opgeleverd. Om zichtbare resultaten te verkrijgen wordt de TITAN laser het beste gecombineerd met een FRAXEL laserbehandeling.

Nevenwerkingen, pijn en risico's van de TITAN laser

Soms kunnen er blaren ontstaan die na enkele dagen genezen zijn. De TITAN behandeling zelf is echter volkomen pijnloos en verdoving is niet noodzakelijk.

Kostprijs TITAN lasertherapie

Tussen 650 en 1000 euro. Over het algemeen worden drie behandelingen aangeraden met telkens één maand interval.

Meer informatie over deze behandeling vindt u in het artikel Verwijder uw rimpels met lasertherapie.

Lightwave LED

Wat is Lightwave LED?

Lightwave LED is de nieuwste behandeling tegen striemen waarbij rood en infrarood licht op de striae huid wordt gericht om de doorbloeding en de celfuncties te stimuleren.

Resultaten van Lightwave LED

Lightwave LED staat voorlopig nog in zijn kinderschoenen, maar zou naar het schijnt de beste behandeling zijn om striae of striemen te verminderen. Het wordt in de eerste plaats aanbevolen voor lang bestaande striemen. Regelmatige sessies zullen dieperliggende striemen afzwakken omdat de normale chemische celactiviteit wordt geoptimaliseerd. Daardoor wordt ook de huid soepeler en gladder. Het effect wordt wel geleidelijk zichtbaar.

Neveneffecten, pijn en risico’s van Lightwave LED

Lightwave LED is een niet-invasieve behandeling en is dus volledig pijn- en risicoloos. De behandeling is echter nog relatief nieuw en is daarom nog niet courant in Nederland en België.

Kostprijs van Lightwave LED

Van 600 tot 1000 euro. U hebt minimum tien tot twintig behandelsessies van elk 20 minuten nodig.

IPL-behandeling

Wat is een IPL-behandeling?

Het IPL apparaat is geen laser, maar een flitslamp die lichtflitsen omzet in warmte (IPL staat voor Intense Pulsed Light). Dit stimuleert de aanmaak van nieuw collageen en verbetert de stofwisseling van de huidcellen.

Resultaten van de IPL-behandeling

Doordat de huidfuncties worden verbeterd, zal striae vervagen, versoepelen en versmallen. Het volledig verwijderen van striemen blijft echter moeilijk.

Nevenwerkingen, pijn en risico’s van de IPL-behandeling

Een IPL-behandeling is pijnloos. Er zijn geen nevenwerkingen of risico’s aan verbonden.

Kostprijs van de IPL-behandeling

Vier tot zes behandelingen van elke 150 tot 275 euro zijn noodzakelijk.

Chemische peeling

Wat is een chemische peeling?

Bij een chemische peeling wordt er een vloeistof op de huid aangebracht die de bovenste huidcellen verwijdert (verdampt). Op die manier wordt het onderliggende bindweefsel geactiveerd. Er zijn verschillende soorten chemische peelings. De bekendste zijn de TCA en fenol (of phenol) peeling.

Resultaten van een chemische peeling

Het effect van een chemische peeling wordt pas geleidelijk zichtbaar. De resultaten zijn uitstekend indien u last hebt van slechts enkele lijnen. Hebt u echter een groot aantal striemen op een groot oppervlak (bijvoorbeeld over de gehele billen en dijen) dan zal u zo goed als geen verbetering zien, tenzij het om zeer recente striae van minder dan een jaar oud gaat.

Nevenwerkingen, pijn en risico’s van een chemische peeling

Chemische peelings zijn pijnlijk (het voelt aan alsof u een erge zonneslag hebt). Met een beetje goede wil is het mogelijk om te gaan werken, maar de aanraking van kleren op de behandelde huid is nauwelijks te verdragen en ook slapen zal enkele nachten moeilijk verlopen. Na de behandeling kan er ook koorts optreden. De pijn wordt, net zoals bij een zonneslag, geleidelijk minder en na enkele dagen zal uw huid beginnen schilferen (pellen). Probeer pijnstillers te vermijden omdat die het herstel van de huid tegenwerken en voor bloedingen kunnen zorgen.

Kostprijs van een chemische peeling

In de meeste gevallen zult u tussen vijf en tien behandelingen met tussenpozen van twee tot vier weken nodig hebben. Reken hiervoor op 1000 à 1500 euro voor alle sessies samen. De fenolpeeling wordt daarentegen slechts één keer uitgevoerd.

Meer informatie over deze behandeling vindt u in het artikel Chemische Peelings.

Endermologie

Wat is endermologie?

Endermologie is een behandeling die in de eerste plaats wordt gebruik tegen cellulite, maar die ook zijn voordelen heeft bewezen wat betreft het steviger maken van de huid en het laten vervagen van striae. Met behulp van een apparaat met rollers wordt de huid opgepakt en afgerold. Door deze bindweefselmassage verbetert de bloedcirculatie waardoor de huidfuncties gestimuleerd worden.

Resultaten van endermologie

De resultaten wat betreft het vervagen van striae zijn met endermologie eerder teleurstellend. De methode kan het beste gebruikt worden als anti-cellulitebehandeling met die positieve bijkomstigheid dat het uitzicht van striae eventueel een beetje kan verbeteren. Het resultaat van de behandeling kan gemakkelijk thuis nagebootst worden via een rol-knijp massage.

Nevenwerkingen, pijn en risico’s van endermologie

Endermologie is niets meer of minder dan een massage van de huid en het onderliggende bindweefsel. De behandeling is dus pijn- en risicoloos.

Kostprijs van endermologie

Ongeveer 60 euro per sessie. Vijftien tot twintig behandelingen zijn noodzakelijk.

Mesotherapie

Wat is mesotherapie?

Bij mesotherapie wordt er in de huid een inspuiting gedaan van hyaluronzuur, vitamines, mineralen, co-enzymen, aminozuren, antioxidanten en nucleïnezuren. Daardoor zal de gezondheid van de huid en de celvernieuwing verbeterd worden. Mesotherapie is dan ook een ideale aanvulling op de bovengenoemde methodes.

Resultaten van mesotherapie?

Mesotherapie zorgt ervoor dat de huid opnieuw optimaal functioneert en gevoed is. Daardoor zal de stevigheid van de huid danig toenemen en zullen striemen lichtjes vervagen. Voor betere resultaten kunt u de behandeling combineren met een chemische peeling of met microdermabrasie.

Nevenwerkingen, pijn en risico’s van mesotherapie

De huid wordt gevoed en behandeld met behulp van inspuitingen. Als u niet van naalden houdt, kunt u dus beter van deze behandeling afzien.

Kostprijs van mesotherapie

Prijzen zijn erg variabel en kunnen schommelen tussen 60 en 200 euro per sessie. De behandeling moet om de twee weken herhaald worden (zes à tien keer).

Meer informatie over deze behandeling vindt u in het artikel Mesotherapie tegen rimpels en cellulite.

Conclusie

Cosmetische behandelingen tegen striemen zijn in de meeste gevallen hun geld niet waard. Wist u trouwens dat u het resultaat van een microdermabrasie of een chemische peeling gemakkelijk thuis kunt nabootsen? Meer informatie hierover vindt u in de special Striae Verwijderen. U vindt er ook tips om de resultaten van bovengenoemde behandelingen tegen striemen te optimaliseren.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microdermabrasie - de zachte anti-aging methodeMicrodermabrasie of Megapeel is een snelle manier om het uitzicht van een door de zon beschadigde huid te verbeteren. He…
Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Maar ook andere…
Striae / striemen verminderen met crèmesCrèmes behoren tot de meest gebruikte remedies om striae of striemen te verminderen. Hoewel we van deze producten geen m…

Naar de schoonheidsspecialistNaar de schoonheidsspecialistVeel mensen zien er tegenop om naar een schoonheidsspecialist te gaan. Maar naar de schoonheidspecialist is niet alleen…
Plastische chirurgie - FaceliftIndien u een facelift wenst te ondergaan, zal u vooraf veel onderzoek moeten doen. Een facelift bestaat immers in versch…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 17-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.