Cosmetische chirurgie: facelift voor een jonger uiterlijk

Cosmetische chirurgie: facelift voor een jonger uiterlijk Een facelift wordt uitgevoerd om er jonger en frisser uit te zien. Vooral vrouwen op leeftijd zien deze operatie wel zitten, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer mannen die deze ingreep laten uitvoeren. Bij een facelift wordt de verslapte huid en huidspieren van het gezicht zodanig behandeld, dat de huid strakker wordt. Dit gebeurt door middel van een cosmetische huidoperatie. Hoe gaat een facelift in zijn werk?

Betekenis

De medische benaming is “rhytidectomie”, wat letterlijk betekent: "het verwijderen van rimpels." De meeste mensen denken bij deze cosmetische chirurgische ingreep aan het straktrekken van een opgerekte huid dat meestal wordt gedaan voor vrouwen op leeftijd. Het klopt dat vooral vrouwen van eind veertig tot ver in de zestig meestal tot deze groep patiënten behoren, maar tegenwoordig zijn er ook vrouwen die op hun dertigste al een dergelijke operatie willen uitvoeren. Ook zijn er steeds meer mannen die een facelift willen ondergaan.

Wat is een facelift?

Een facelift is in de plastische chirurgie een cosmetische huidoperatie, waarbij de verslapte huid en huidspieren van het gezicht behandeld worden zodat de huid strakker komt te zitten. De huid wordt op een aantal plaatsen losgemaakt, waar na herstel weinig tot niets meer van te zien is. Het teveel aan huid dat overblijft na het straktrekken, wordt verwijderd. Meestal wordt de hals hierin meegenomen. Onder de huid wordt ook het onderhuidse vet en het bindweefsel aangepakt.

Verschillende vormen van een facelift

Er zijn meerdere soorten ingrepen te onderscheiden bij een facelift. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verschillende vormen en als de chirurg maar één soort operatie aanbiedt, raadpleeg dan ook een andere chirurg. Deze ingreep is niet niets en je wilt het beste resultaat. Ieder persoon is anders, dus er zijn in elk gezicht ook grote verschillen in het ouderdomsproces. Een goede chirurg is in staat om te bepalen welke vorm het beste bij het gezicht past. Er zijn niet echt standaard uitvoeringen van een facelift. Hieronder worden de meest voorkomende voorbeelden genoemd:

SMAS-facelift

Dit is de meest populaire vorm van een facelift. Bij een SMAS-facelift (submusculair aponeurotisch systeem) wordt de dunne spierlaag onder de huid behandeld. Hierbij wordt de overtollige huid verwijderd en de resterende huid wordt zo goed mogelijk verdeeld. De onderliggende spierlaag, die SMAS wordt genoemd, wordt strakgetrokken en het overtollige vet onder de kin wordt door middel van een liposuctie weggehaald. In sommige gevallen zal er bij een SMAS-facelift worden gekozen om zich vooral op de spieren te richten en minder op de huid, maar dat ligt natuurlijk aan het soort te behandelen gezicht.

Subperiostale facelift

Deze facelift kan worden uitgevoerd met een endoscoop. Een endoscoop is een medisch instrument waarbij een flexibele buisje in het lichaam wordt gebracht. Zo is er minder littekenweefsel na afloop. De spieren worden hierbij losgemaakt van het bot en ze worden strakker getrokken. De huid wordt ook strak getrokken en wat overtollig is zal worden verwijderd.

Gecombineerde facelift

De meest omvangrijke ingreep is de gecombineerde facelift inclusief halslift. Bij deze ingreep wordt ook de overtollige huid van de bovenste en onderste oogleden verwijderd en de wenkbrauwen gelift. Ook worden de spieren in het gezicht en de hals strakgetrokken. Deze ingewikkelde ingreep is alleen uit te voeren door ervaren chirurgen.

Nazorg

Na de operatie blijft de patiënt meestal een dag ter observatie in de kliniek. Zorg dat je goed bent ingelicht van tevoren wat je te wachten staat. Als je thuis komt, zul je rustig aan moeten doen zodat de wonden goed kunnen genezen. Het kan wel tot anderhalf jaar duren voordat het gevoel in de huid weer volledig terug is.

Wees goed geïnformeerd

Je hoeft niet tot in de diepste details te weten wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de facelift, maar het is goed om je wel voor te bereiden. Schrijf van tevoren op wat je wilt vragen aan de chirurg. Bij elke facelift zal een snede worden gemaakt in de haargrens bij de slaap. Het ligt aan de soort facelift, maar er kunnen ook rond de oren of andere plaatsen incisies worden gemaakt. Op die plaatsen kunnen littekens ontstaan. De ingreep duurt zeker drie uur en zal onder volledige narcose worden uitgevoerd. Houd er rekening mee dat er minimaal twee weken hersteltijd nodig is. Tot die tijd vinden de meeste mensen het niet prettig om in het openbaar te verschijnen. Het kan zelfs tot een aantal maanden duren voordat het eindresultaat duidelijk is omdat dan pas alle zwellingen weg zullen zijn.

Kosten

Een facelift is vrij kostbaar. Zorg dat je van tevoren goed geïnformeerd bent over de kosten en alle bijkomende kosten. Zo kost een uitgebreide behandeling van het gezicht en de hals al gauw 10.000 euro. Minder uitgebreide operaties zoals alleen het voorhoofd, kin of oogleden kosten circa 1.000 tot 5.000 euro. Mocht een facelift te duur zijn, kun je overwegen het in stappen uit te laten voeren, dus bijvoorbeeld eerst alleen een ooglidcorrectie en later de rest.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering voorkomenDe huid kan op allerlei manieren verouderen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om huidveroudering tegen te gaan.
Facelift massageFacelift massageGespannen gezichtsspieren verminderen de bloeddoorstroming naar de huid waardoor huidverslapping en rimpels in de hand g…
Lizz Facelift Serum: productomschrijving en beoordelingLizz Facelift Serum: productomschrijving en beoordelingLizz Facelift Serum is een serum dat ontwikkelt is om lijntjes en rimpels in het gezicht binnen een paar minuten te verm…
Cosmetische chirurgie: wat is er allemaal mogelijk?Cosmetische chirurgie: wat is er allemaal mogelijk?Cosmetische chirurgie vindt tegenwoordig steeds meer plaats. Cosmetische chirurgie, ook wel plastische chirurgie genoemd…

Permanente make-up spaart 's morgens veel tijdPermanente make-up spaart 's morgens veel tijdPermanente make-up is de oplossing voor iedere vrouw die het heel druk heeft en ’s morgens moeite heeft met opstaan, vaa…
Beauty: De handen en voeten mogen weer gezien worden!Beauty: De handen en voeten mogen weer gezien worden!De handen zijn het hele jaar in het zicht, maar als ook de armen bloot gezien mogen worden wordt het anders. De voeten w…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.