Cosmetische chirurgie: wat is er allemaal mogelijk?

Cosmetische chirurgie: wat is er allemaal mogelijk? Cosmetische chirurgie vindt tegenwoordig steeds meer plaats. Cosmetische chirurgie, ook wel plastische chirurgie genoemd, richt zich op het aanpassen van een of meerdere aspecten van de uiterlijke verschijningen. Maar wat is er allemaal mogelijk aan cosmetische ingrepen??

Wat is cosmetische chirurgie?

Cosmetische chirurgie, ook wel plastische chirurgie genoemd, is een van de chirurgisch specialismen welke zich richt op het aanpassen van een of meerdere aspecten van het uiterlijk. Cosmetische chirurgie kan toegepast worden op aangeboren of tijdens het leven verworven verminkingen maar ook zonder medische noodzaak. Jaarlijks vinden er circa 25.000 tot 30.000 cosmetische ingrepen plaats.

In dit artikel worden de meest voorkomende cosmetische ingrepen besproken. Dit zijn:
 • Borstvergroting
 • Borstverkleining
 • Botoxbehandeling
 • Buikwandcorrectie
 • Facelift
 • Flapoorcorrectie
 • Haartransplantatie
 • Lipofilling
 • Liposculpture
 • Neuscorrectie
 • Ooglidcorrectie
 • Schaamlipverkleining

Borstvergroting

De grootte en stevigheid van de borsten is grotendeels bepaald door erfelijke factoren. Veel vrouwen blijken erg onzeker over de vorm en de grootte van hun borsten. Met name na een zwangerschap geven veel vrouwen aan ontevreden te zijn met de borsten.

Bij een borstvergroting worden de borsten kunstmatig vergroot door het inbrengen van borstprothesen. Deze borstprothesen kunnen onder andere gevuld zijn met een zoutwateroplossing of siliconen. Borstvergrotingen vallen onder de meest gekozen cosmetische ingrepen.

Borstverkleining

Waar de ene vrouw droomt van een groot stel borsten baalt de andere vrouw van de grootte van haar borsten. Grote borsten brengen ook veel gewicht met zich mee wat onder meer voor rug- en nekklachten kan zorgen. Te grote borsten kunnen daarnaast een psychische belasting met zich meebrengen. Sommige vrouwen voelen zich bijvoorbeeld onzeker omdat zij het gevoel hebben dat mannen met name naar hun borsten kijken en niet naar hen.

Botoxbehandeling

Rimpels in het gezicht kunnen veroorzaakt worden door dergelijke overactiviteit, denk maar aan fronsrimpels, kraaienpootjes of de horizontale lijnen op het voorhoofd. Botox is een injectievloeistof, die overactiviteit van spieren vermindert. Inspuiten van Botox zorgt ervoor, dat de spieren zich ontspannen en de rimpels in de huid verdwijnen, een kleine hoeveelheid Botox wordt geïnjecteerd in het te behandelen gebied.

Buikwandcorrectie

Door een sterke gewichtsafname, een zwangerschap, veroudering en dergelijke kan de huid van de buik gaan verslappen. Hierdoor kan een zogenaamde "hangbuik" ontstaan. Met behulp van abdomino- of buikwandplastiek kan de buikwand gecorrigeerd worden waardoor de huid van de buik weer strakgetrokken wordt.

Vlak boven het schaambeen wordt een inkeping gemaakt waarlangs overtollig vet van de spierlaag losgemaakt wordt en verwijderd wordt en de huid strakgetrokken wordt.

Dermabrasie

Dermabrasie is een techniek waarmee onregelmatigheden van de huid en littekens minder zichtbaar gemaakt kunnen worden, hierbij wordt de huid gedeeltelijk "afgeschaafd". Dermabrasie vooral toegepast voor het verwijderen van rimpels, acne en tatoeages. Sommige schoonheidsspecialisten bieden een eenvoudigere vorm van dermabrasie aan, dit wordt microdermabrasie genoemd.

Facelift

Door het natuurlijke verouderingsproces gaat de huid wat verslappen waardoor deze kan gaan rimpelen en plooien. De huid verliest haar elasticiteit en wordt dunner en droger. De leeftijd waarop deze verschijnselen zichtbaar worden verschilt van persoon tot persoon.

Tijdens een facelift worden de rimpels en plooien van de gezichtshuid strakgetrokken waardoor men weer een strakkere gezichtshuid heeft.

Flapoorcorrectie

Flaporen, ver van het gezicht afstaande oren, worden over het algemeen veroorzaakt door een aangeboren misvorming van het kraakbeen in de oorschelp. Flaporen hebben echter geen invloed op het gehoor. Flaporen dragen regelmatig diverse psychische en sociale aspecten met zich mee.

Het rechtzetten van de flaporen kan dikwijls onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Aan de achterkant van de oren wordt een inkeping gemaakt waarna het kraakbeen in de oren veranderd wordt.

Haartransplantatie

Kaalheid is een fenomeen dat zowel bij mannen als vrouwen en bij ouderen en jongeren voorkomt. Middels haartransplantatie worden de haren inclusief haarwortels van donors ingebracht in de hoofdhuid van de persoon die met ongewenste kaalheid kampt.

Lipofilling

Met lipofilling worden lichaamseigen vetcellen op andere plaatsen in het lichaam ingebracht. Diverse cosmetische ingrepen werken met deze techniek, waaronder de lipvergroting. Middels dunne buisjes worden de vetcellen weggehaald op plaatsen in het lichaam, meestal rondom de navel, waarna het na een speciale behandeling op andere plaatsen in het lichaam ingespoten wordt.

Liposculpture

Sommige mensen, met name vrouwen, hebben last van storende plaatselijke ophopingen van vet in het lichaam. Deze ongewenste vetophopingen kunnen voorkomen ondanks veelvuldig dieten en sporten. Dergelijke vetophopingen komen met name in de buik, de borsten, de maagstreek, de bovenarmen, de heupen en de bovenbenen voor.

Middels dunne buisjes (deze worden canules genoemd) wordt dit overtollig vet verwijderd waardoor een meer gewenste vorm van het lichaam verkregen wordt.

Lipvergroting

Lipvergroting kan plaatsvinden met behulp van lipofilling maar ook met andere injecties. De lipvergroting kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de stof welke geinjecteerd worden. Collageen wordt regelmatig gebruikt als lipopvuller.

Neuscorrectie

De neus vormt een centraal en vrij opvallend deel van ons gezicht in. Neuzen komen in verschillende vormen en maten voor. De neus is een van de delen van het lichaam die vrij vaak zonder medische noodzaak geopereerd wordt. Een neuscorrectie kan grote invloed hebben op het psychisch en sociaal functioneren.

Bij een neuscorrectie kan de uitwendige vorm en verschijning van de neus veranderd worden door de neus te verkleinen, recht te zetten of het verwijderen van bobbels in de neus. In sommige gevallen kunnen hiermee medische klachten zoals chronische neusverstopping verholpen worden.

Ooglidcorrectie

Een van de ouderdomsverschijnselen waar men mee te maken kan krijgen is het verslappen van de huid en de spieren in het gezicht. Hierdoor ontstaan in sommige gevallen wallen en afhangende oogleden. Dit kan zowel psychische als lichamelijke klachten veroorzaken.

Bij een ooglidcorrectie wordt de huid van de oogleden strakker getrokken en eventuele vochtophopingen verwijderd. Dit kan zowel onder plaatselijke als algehele narcose plaatsvinden.

Schaamlipverkleining

Veel vrouwen zijn onzeker over hun geslachtsdelen, en dan met name hun schaamlippen. Deze vinden zij al snel te groot of niet mooi van vorm. Schaamlippen komen echter in allerlei vormen en maten voor. Sommige vrouwen hebben naast een esthetische motivatie ook een lichamelijke motivatie: erg grote, uitstekende schaamlippen kunnen problemen veroorzaken bij onder andere fietsen en zitten.

Bij een schaamlipverkleining of schaamlipcorrectie wordt (meestal onder plaatselijke verdoving) overtollig weefsel weggenomen.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een cosmetische operatie?Bij plastische chirurgie denken wij vaak aan vrouwen die hun uiterlijk verder willen verfraaien zonder enige noodzaak, h…
Duurste cosmetische operatiesDuurste cosmetische operatiesPlastische chirurgie en cosmetische operaties zijn een medische specialisatie om uit esthetisch of functioneel oogpunt u…
Cosmetische chirurgie: wat het is en waar je op moet lettenCosmetische chirurgie: wat het is en waar je op moet lettenCosmetische chirurgie is anders dan de meeste chirurgische specialismen, omdat de patiënt meestal niet ziek is. De patië…
Schoonheidsoperatie niet zonder risicoSchoonheidsoperatie niet zonder risicoEen schoonheidsoperatie is een ingreep die bedoeld is als subjectieve verfraaiing van het menselijk lichaam. Een medisch…

Is vingerknakken slecht?Iedereen herkent het wel, het geluid dat ontstaat als iemand zijn of haar vingers 'knakt'. Sommige mensen vinden het gel…
Langer blijven leven, door minder te slapenWie vind het niet vervelend als 's morgens de wekker gaat? Graag zouden we nog even willen blijven liggen... Ongeveer ee…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.