Is vingerknakken slecht?
Iedereen herkent het wel, het geluid dat ontstaat als iemand zijn of haar vingers 'knakt'. Sommige mensen vinden het geluid eng klinken. Het idee dat je botten geluid maken, dat kan niet goed voor je zijn. Het is gek dat er best veel geluid ontstaat bij het knakken, terwijl je botten niet een heel eind uit elkaar worden getrokken. Botten die knakken best een apart idee, maar of het slecht is, dat is de vraag...
Wat kan knakken
Je tenen, knieën, heup, rug, schouders, polsen,vingers en nek kun je laten knakken. Dit zijn allemaal gewrichten. Een gewricht is een overgang van 2 botten, waar beweging mogelijk is. Het knakken zal dus iets te maken hebben met het 'loskomen' van die 2 botten. Om bewegingen tussen de botten soepel te laten verlopen bevindt zich in de gewrichtsholte een vloeistof: het synovium. Het werkt net als motorolie en vermindert wrijving en voorkomt slijtage. En die vloeistof, die speelt een grote rol bij het ontstaan van het knakken.
De knak
Als er ruimte in de gewrichtsholte groter wordt, bijvoorbeeld door aan je vingers te trekken, ontstaat er een soort vacuüm. Het vloeistof kan door de grotere ruimte die daardoor ontstaat, de ruimte niet meer volledig vullen. In die 'lege' ruimte ontstaat een soort lagedrukgebied dat zich vult met een gas. 15% van de gewrichtsvloeistof bestaat uit koolzuurgas. Het lagedrukgebied trekt koolzuurgas en waterdamp uit het gewrichtsvocht, en dit veroorzaakt een luchtbel. Deze bel barst meteen weer uit elkaar, en het gewrichtsvocht komt neer met een geraas. Wanneer dit plotseling gebeurt, gaat dit gepaard met een kleine explosie... DE KNAK
Veilig knakken
De ene specialist zegt dat knakken niet schadelijk is, en de andere zegt van van wel. Als je veilig wilt knakken kun je dat het beste op de volgende manier doen. Een veilige manier van knakken is met je handen gevouwen.
Vaak knakken
Het geluid is dus niet afkomstig van de botten, anders zou je meerdere malen achter elkaar kunnen knakken. Maar dit is niet mogelijk. Het gas dat de extra ruimte had gevuld heeft enige tijd nodig om weer vloeistof te worden (15 tot 20 min.). Als dat gebeurd is, dan kan er opnieuw geknakt worden. Maar er bestaat nog een andere manier van knakken. En in dat geval kun je wel vaker achter elkaar knakken.
Andere knak
Bij sommige gewrichten ontstaat de knak op een andere manier. Het geluid dat dan wordt veroorzaakt ontstaat als een pees, die bot en spier met elkaar verbinden, ergens overheen schiet. Je kunt het vergelijken met het geluid dat een snaar van een gitaar maakt.
Schadelijk?
Er zijn verschillende meningen over het knakken. Als je aan je vingers trekt, dan komen kop en kom steeds los van elkaar. Het gewrichtskapsel kan daardoor slapper worden. Vergelijk het met een elastiek dat je steeds aanspant. Af en toe knakken zou niet schadelijk zijn, maar een overdaad zou op den duur wel schaden. Het kraakbeen in de gewrichten zou slijten. Uit een ander onderzoek komt iets heel anders naar voren. Iemand knakte jaren lang dagelijks de vingers van zijn linkerhand. Hij liet beide handen onderzoeken, en wat bleek, beide handen vertoonden geen artrose, geen slijtage dus. Ook wordt er gezegd dat je van het knakken reuma zou kunnen krijgen. Het slijten van kraakbeen zou nog enigszins voor te stellen zijn, maar reuma door het ploffen van een vacuüm waar het bot eigenlijk niets mee te maken heeft. Ik weet het niet...
© 2009 - 2024 Pitnormaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is acuut reuma?Acuut reuma is een vorm van reuma, wat ontstaat na een infectie met een bacterie. Bij deze vorm van reuma is er steeds e…
Het stresshormoon cortisolProblemen op het werk, burnout, relatieproblemen: wanneer er langdurig sprake is van spanning, angst en stress, krijgt m…