Oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reuma

Oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reuma In de volksmond bedoelt met vaak reumatoide artritis al men het over reuma heeft. Maar reuma is een verzamelnaam voor een een groot aantal aandoeningen aan het beweginsstelsel. Reuma kan onderverdeeld worden in drie groepen, ontstekingsreuma, weke-delen reuma en slijtage reuma of artrose. In dit artikel worden de verschillende soorten reuma kort beschreven. Ook komen de behandeling en diagnose van reuma aan bod.

Oorzaken van reuma

Over de oorzaken van reuma is nog lang niet alles bekend. Hoogstwaarschijnlijk is het ontstaan van reuma een combinatie van verschillende factoren waaronder, verstoring van het immuunsysteem, infecties met virussen of bacteriën, overbelasting, gebrek aan beweging, stress en aanleg.

Soorten Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd verschillende aandoeningen aan de botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsels en bindweefsels. Ongeveer een van de 10 mensen in Nederland heeft een chronische reuma aandoening. De meest voorkomende klachten bij reuma zijn pijn, stijfheid, warmte en zwellingen in de ledematen.
Er zijn drie hoofdgroepen reuma aandoeningen:

Ontstekingsreuma

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers en ziekmakers door deze aan te vallen en op te ruimen. In bepaalde gevallen kan het immuunsysteem delen van het lichaam zien als indringer, het immuunsysteem valt dit lichaamsdeel dan aan waardoor ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen zogen er in eerste instantie voor dat de patiënt pijn en bewegingsbeperking ervaart en kunnen uiteindelijk leiden tot gewrichtsbeschadiging. Voorbeelden van ontstekingsreuma zijn: reumatiode artritis, jicht, ziekte van Bechterew en polymyalgia rheumatica. Ook bij ziekten die in het hele lichaam weefsels aanvallen, zoals systemische lupus erythematosus (SLE) en het syndroom van Sjögren, kan ontstekingsreuma ontstaan.

Slijtagereuma of artrose

Bij slijtage reuma raakt het kraakbeen in de gewrichten beschadigd. Het is een aandoening die gepaard gaat met pijn een komt veelal bij ouderen voor.

Weke-delen reuma

Bij deze vorm van reuma worden spieren, pezen, slijmbeurzen en kapsels aangetast. In veel gevallen is er niet direct sprake van een ontsteking, maar eerder van overbelasting. De meest bekende vorm van weke-delen reuma is fibromyalgie. Kenmerken van deze aandoening zijn langdurige pijn en vermoeidheidsklachten.

Diagnose van reuma

De belangrijkste symptomen van reuma zijn langdurige pijn en stijfheid, die gepaard kunnen gaan met zwellingen en tintelingen. De patiënt ervaart hierdoor vaak een bewegingsbeperking. Meestal begint de reuma op een plaats en spreid het in de loop van de tijd uit naar andere plaatsen. Om een diagnose te kunnen stellen zal een arts beginnen met een lichamelijk onderzoek waarbij de eventuele bewegingsbeperkingen in kaart gebracht worden, vervolgens wordt bloedonderzoek gedaan waarbij met in het bloed reumafactoren kan opsporen. Als er verdenking is van vochtophoping rond de gewrichten wordt een punctie gedaan. Ook kan een biopsie gedaan worden, hierbij wordt een stukje weefsel afgenomen dat in een laboratorium wordt onderzocht.

Behandeling van reuma

Omdat er veel verschillende soorten reuma zijn, is de behandeling ook zeer divers. Ook is behandeling moeilijk omdat de oorzaken van reuma veelal onbekend zijn. Veelal worden ontstekingsremmende medicijnen gebruikt bij behandeling van reuma, deze zorgen bij veel patiënten voor verlichting van de klachten, maar kunnen ook vele bijwerkingen veroorzaken, waaronder maag- en darmklachten en hart- en vaataandoeningen.
© 2008 - 2024 Zephyrmerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaReuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaAcuut reuma, reuma en artrose. Er zijn meer dan honderd reumatische aandoeningen en vormen van reuma. Wat zijn de sympto…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…

Prostaatkanker: risicofactoren en behandelingHet is belangrijk dat de patiënt goed geïnformeerd wordt. Hij moet beseffen dat de aanwezigheid van kankercellen ter hoo…
Uitgelicht: NierkankerWat voor soorten kanker zijn er allemaal? En wat is nierkanker dan precies? Hoe wordt een stadium vastgesteld? Wat zijn…
Zephyrmerel (32 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.