Uitgelicht: Nierkanker
Wat voor soorten kanker zijn er allemaal? En wat is nierkanker dan precies? Hoe wordt een stadium vastgesteld? Wat zijn uitzaaiingen? Welke klachten komen vaak voor? En tot slot: welke behandelingen zijn er mogelijk? Deze vragen worden hieronder beantwoord.
Wat voor soorten kanker heb je ?
- Borstkanker
- Hoofd-halskanker
- Borstvlieskanker/Mesothelioom
- Longkanker
- Hersentumoren
- Huidkanker
- Beenmergkanker
- Lymfestelsel
- Bloedkanker
- Spijsverteringsorganen
- Geslachtsorganen
- Nier en urinewegen
- Kanker van de weke delen
- Erfelijke soorten kanker
- borst- en eierstokkanker
- dikke darmkanker
- huidkanker je hebt er 2 die erfelijk zijn daarvan : voor het melanoom: FAMMM-syndroom én voor het basaalcelcarcinoom: Naevoïd basaalcelcarcinoom-syndroom (NBCCS)
- prostaatkanker
- Multipele Endocriene Neoplasie (MEN). Korte uitleg: gezwellen (= neoplasie) in verschillende (= multipele) in hormoonproducerende (= endocriene) organen.
- De ziekte van Von Hippel-Lindau (VHL). Korte uitleg: erfelijke ziekte Heeft een kwaad aardig of goedaardig gezwel.
- Weinig voorkomende erfelijke kanker
Nierkanker
De nieren
Zoals je op de dit plaatje kunt zien, zijn de nieren boonvormige organen. Door het filtersysteem dat de nieren hebben halen ze afvalstoffen en vocht uit je bloed. Die afvalstoffen en vocht vormen samen dan weer het urine.
Type nierkanker
Er zijn verschillende soorten nierkanker. 85% Van de mensen heeft de niercelcarcinoom vorm nierkanker. De nierkanker soort Niercelcarcinoom daar gaat deze verdere tekst over.
Stadium
De arts voert een onderzoek uit, met de uitslag van dat onderzoek kan hij zeggen in welk stadium je zit. Pas als het stadium een ziekte bekend, kan de arts een behandeling voorstellen.
Het stadium van nierkanker wordt vastgesteld aan:
- de grootte van de tumor
- eventuele doorgroei van de tumor buiten de nier
- de aanwezigheid van uitzaaiing
Uitzaaiing
nierkankercellen kunnen loslaten van de tumor en zich dan uitzaaien via de lymfe en/of via het bloed. Als ze het doen via de lymfevaten kunnen de uitzaaiingen ontstaan in de lymfeklieren in de buikholte. Als het zich uitzaait via het bloed kunnen ze bijna overal in het lichaam uitzaaien, bijvoorbeeld in de longen, in de botten of in de lever.
Klachten
Van een tumor in de nieren merk je in het begin helemaal niets, maar naar een tijd kun je last krijgen van deze verschijnselen:
- bloed in de urine
- vermoeidheid zonder reden
- koorts
- lusteloosheid
- verlies van eetlust
- gewichtsverlies
- pijn in de nierstreek
Behandeling
de behandelingen tegen nierkanker kunnen zijn :
- operatie
- immunotherapie
- bestraling (radiotherapie)
De behandeling van nierkanker is voor gedeelte afhankelijk van :
- het stadium van de ziekte
- de leeftijd
- het lichamelijke conditie
Doel
De behandeling tegen nierkanker heeft verschillende doelen. Het kan curatief, adjuvant of palliatief zijn:
- een curatieve behandeling wil zeggen dat het doel is op genezing.
- een adjuvante behandeling wil zeggen dat ze een beter eindresultaat willen bereiken, als onderdeel van een curatieve behandeling.
- een palliatieve behandeling wil zeggen dat ze als doel hebben om de ziekte af te remmen en/of de klachten te verminderen.
Operatie
bij niercelcarcinoom is de operatie een curatieve behandeling ( die geeft dus kans op genezing.) de chirurg verwijdert de nier en het vetweefsel eromheen. Soms kan het ook zo zijn dat hij ook de bijnier verwijdert e ook de omringende lymfeklieren. Als de tumor kleiner is dan 7 cm, is het mogelijk om een gedeelte van de nier te sparen. Als er bijvoorbeeld enkele uitzaaiing zijn, kan dit ook operatief verwijdert worden. Maar zijn er veel uitzaaiingen dat is het zinvol.
Een grote tumor geeft als klacht veel pijn en/of veel bloederige urine. Dan verwijderen ze vaak ook de nier. Deze operatie is dan niet bedoeld om je te genezen, maar om de klachten te verminderen (= palliatieve behandeling.) Er zijn wel gevolgen van de operatie. De operatie is vrij groot en duurt dus lang. Meestal hebben de mensen dan last bij het ademhalen en functioneren de darmen slecht. Ze kunnen zich ook zwak en vermoeid voelen die komen ook vaak voor. het duurt een paar weken voordat dat weer hersteld is. Leven met maar 1 nier kan heel goed. De nier neemt namelijk alle functie van de verwijderde nier over. Na een paar weken zul je je weer als vanouds voelen.
Immunotherapie
Immunotherapie is een nieuwe behandeling bij kanker. Er wordt eerst nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze nieuwe therapie. Bij nierkanker krijg je immunotherapie in de vorm van medicijnen. Deze versterken het afweersysteem. Daardoor is het afweersysteem in sterker waardoor hij de nierkankercellen beter kan doden. Immunotherapie zal gebruiken ze niet om je te genezen van nierkanker. Maar om de ziekte terug te dringen. Bij een klein percentage van de patiënten bereiken ze een langdurige overleving, door de immunotherapie. Ze kunnen ook de eventuele klachten verminderen.
Bij het immunotherapie kun je de volgende klachten krijgen:
- lusteloosheid
- griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn en spierpijn
- koude rillingen, hoge koorts
- misselijkheid en braken
- verminderde werking van de lever en de nieren
Bestralingen (radiotherapie)
Bestraling wordt bij nierkanker gebruikt om de pijn te verminderen. Hiervoor is maar een korte bestralingskuur voldoende.
Bijwerking van de bestraling hangt af van waar er bestraalt wordt. Je kunt daar alleen bij je arts voor terecht, wat voor bijwerkingen je daarvan krijgt. De bijwerkingen zijn plaatselijk, bijvoorbeeld irritatie van de huid. Daarnaast hebben veel mensen tijdens en/of na een bestralingskuur last van vermoeidheid.