Kanker aan de nieren: symptomen & behandeling nierkanker

Kanker aan de nieren: symptomen & behandeling nierkanker Bloed in de urine, pijn in de nierstreek en vermoeidheid: het zijn maar enkele van de symptomen die kunnen duiden op kanker in de nieren. Maar net omdat de symptomen van nierkanker ook met andere ziekten of algemene nierproblemen te maken kunnen hebben is de diagnose niet altijd snel gemaakt. Eventueel kan je via voedingssupplementen de werking van de nieren ondersteunen zodat de kans op problemen aan deze belangrijke organen verkleint. Hoe wordt nierkanker opgespoord en hoe groot is de genezingskans? Kan je overleven met één nier en waaruit bestaat eigenlijk de behandeling van kanker aan de nieren?

Nieren als zuiveringsstation

Ieder mens wordt geboren met twee nieren, één aan de linkerzijde en één aan de rechterzijde in de buikholte, net onder de ribben. De nieren hebben een belangrijke functie bij het gezond houden van het lichaam: ze dienen als een soort zuiveringsstation om afvalstoffen weg te werken. Deze worden verder afgevoerd via de urineleiders en de blaas. Als er een probleem optreedt bij een van de nieren dan kan de andere nier geleidelijk aan het werk van de eerste nier overnemen. In ernstige gevallen kan een nier verwijderd worden, maar ook leven met één nier is mogelijk.

Nierkanker: wanneer?

Nierproblemen kunnen zich in verschillende stadia van ernst manifesteren, gaande van nierontstekingen tot nierstenen. Het meest ernstige stadium van nierproblemen wordt gevormd door nierkanker. Nierkanker betekent dat er een carcinoom wordt vastgesteld in de nefronen. Nefronen zijn cruciale filters om het bloed te zuiveren en kanker daaraan kan de functie van de nieren bijgevolg ernstig in gevaar brengen. Kanker aan de nieren komt zowel bij mannen als vrouwen voor en dit vooral vanaf de leeftijd van zestig jaar.

Symptomen nierkanker

Aanvankelijk is het niet altijd vanzelfsprekend om bepaalde symptomen te duiden als symptomen van nierkanker, mede doordat diezelfde verschijnselen ook kunnen wijzen op andere ziekten. Doorgaans zijn de eerste klachten beperkt en denkt men eerder aan een vaag nierprobleem. Het is pas wanneer de klachten erger worden dat er wordt geopteerd voor verder onderzoek. De meest voorkomende symptomen bij nierkanker zijn oa.:
 • koorts
 • bloed in de urine
 • pijn in de zij
 • lusteloosheid
 • vermoeidheid
 • gewichtsverlies
 • nachtelijk zweten
 • gebrek aan eetlust

Nierkanker: opsporing en onderzoek

Urinetest en bloedanalyse

Bij verergering van de bovenvermelde symptomen kan de arts beslissen om uitbreidend onderzoek te doen. Zware nierklachten zoals pijn in de nierstreek zijn alarmsignalen die aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen moeten worden. De arts zal ten eerste de pijnlijke nierstreek betasten en een urinetest laten uitvoeren. In de urine kunnen bloedsporen en stoffen opgemerkt worden die problematisch kunnen zijn. Ook via bloedonderzoek kan de arts meer te weten komen over de toestand van de nieren.

Echografie

Door middel van een echografie kan de onderzoekende arts een duidelijk beeld krijgen van de toestand van de nieren. Een eventuele tumor kan dan ook meteen waargenomen worden via een echografisch onderzoek. Als de arts meent dat er sprake is van nierkanker, dan kan er overgegaan worden tot het maken van een scan om zoveel mogelijk gedetailleerde informatie over de aanwezige kanker te kunnen verzamelen.

CT-scan en MRI-scan

Deze twee scans kunnen een erg gedetailleerd beeld geven van de nieren, vooral de MRI of Magnetic Resonance Imgaging, die een dwarsdoorsnede van het getroffen orgaan in beeld brengt. Ook met het oog op mogelijke uitzaaiingen kunnen deze scans enorm veel informatie opleveren. Een MRI-scan wordt ook wel NMR-scan genoemd, wat staat voor Nucleaire Magnetische Resonantie scan.

Behandeling nierkanker

Operatie

Nierkanker kan op verschillende manieren behandeld worden, en dit afhankelijk van de ernst van de kanker, de specifieke gezondheidstoestand en de leeftijd van de nierpatiënt. Terwijl radiotherapie niet meer zo vaak wordt gebruikt bij nierkanker is dat wel het geval voor operatief ingrijpen. Bij een operatie wordt de getroffen nier verwijderd waardoor ook de kanker zelf verdwenen is. De andere, gezonde nier neemt in dat geval de rol van de verwijderde nier over.

Angiogeneseremmers

Meer en meer gebruikt men bij nierkanker ook doelgerichte therapie. Het gaat om zogenaamde "angiogeneseremmers": dat zijn medicijnen die heel specifiek inwerken op het getroffen gebied, doordat bloedvaten rond het kankergezwel aangepakt worden. Hierdoor kan de kanker niet meer groeien en sterft hij af.

Immunotherapie

Tenslotte wordt nierkanker ook bestreden met immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling met medicijnen om het immuunsysteem te helpen de kanker te bestrijden.

Kans op genezing

Hoe groot de kans op genezing van nierkanker is, hangt af van de specifieke medische situatie van de patiënt. Zijn er uitzaaiingen vastgesteld? Hoe succesvol is de behandeling geweest? Allemaal vragen die de arts kan beantwoorden. In het algemeen wordt aangenomen dat de genezingskans van de meeste soorten kanker groter is naarmate de kanker vroeger ontdekt wordt.

Nieren ondersteunen met supplementen

Kanker is in het algemeen moeilijk te voorkomen vermits het met zoveel oorzaken te maken kan hebben waar de wetenschap nog geen licht op heeft kunnen schijnen. Toch kan een gezonde lichaamswijze met een evenwichtig voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging de kans op kanker verkleinen. Bovendien kan je via gerichte voedingssupplementen bepaalde organen in hun werking ondersteunen. Zo kunnen voedingssupplementen ter ondersteuning van de nieren zorgen voor gezondere en beter functionerende nieren.
Enkele voorbeelden van dergelijke supplementen om de werking van de nieren te ondersteunen:
 • Biotics Nier
 • Nier Reiniger
 • Nierenkuur drie weken
 • Balance Pharma Detox Nieren en Blaas

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niercelkanker: vormen, symptomen en behandelingNiercelkanker: vormen, symptomen en behandeling3% van alle tumoren komen voor in de nieren. Jaarlijks sterven er wereldwijd ruim 100.000 mensen aan deze nierziekte. Ni…
Uitgelicht: NierkankerWat voor soorten kanker zijn er allemaal? En wat is nierkanker dan precies? Hoe wordt een stadium vastgesteld? Wat zijn…
Nierkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseNierkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBij nierkanker is er sprake van kwaadaardige gezwellen die zich in de nier hebben gevormd of ze komen van een tumor die…
Bloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassenBloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassenHet is een erg vervelend en verontrustend gevoel als je opeens merkt dat er bloed in je plas zit. Bloedplassen kan versc…

Hoge bloeddruk: oorzaken, gevolgen en adviezenEén op de drie mensen heeft last van hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd en kan de slag…
Diarree en overgeven op reis: wat kan het zijn?Als je naar een wat verdere bestemming op vakantie gaat, heb je grote kans dat je ziek wordt. Overgeven en diarree zijn…
Bronnen en referenties
 • http://www.tegenkanker.be/soorten (geraadpleegd op 25/06/2016).
Reactie

Berry Colijn, 25-11-2017
Heb nierkanker gehad aan beide nieren. Linker nier is verwijderd en 2/3 gedeelte vaan de rechter nier verwijderd. Heb nu nog 1/3 nier over. Afgelopen 2 dagen in het ziekenhuis gelegen vanwege pijn op de borst. Nu heb ik 2 bloedverdunners gekregen met de namen: clopidogrel 75 mg en acetylsalicylzuur 80 mg. In de bijlagen van de medicijnen staat vermeld, dat het slecht is voor nieren met aandoeningen. Geldt dat ook voor mij met 1/3 nier en een nierfunctie van 37! Reactie infoteur, 28-11-2017
Beste,

Wanneer uw behandelende arts medicijnen voorschrijft dan zal hij sowieso rekening houden met uw specifieke situatie, met name uw medische geschiedenis, uw ziekte (nierkanker) en de dringendheid van de behandeling (pijn op de borst, mogelijk gevaar voor bloedklonter). Het behoort de arts toe om een inschatting te maken van de kwaliteit van een medicijn enerzijds en mogelijke bijwerkingen anderzijds. Ook in uw geval zal de arts die afweging gemaakt hebben, meer bepaald: het snel bestrijden van pijn op de borst versus het mogelijk negatief effect voor de nieren.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.