Diarree en overgeven op reis: wat kan het zijn?

Als je naar een wat verdere bestemming op vakantie gaat, heb je grote kans dat je ziek wordt. Overgeven en diarree zijn de meest voorkomende zaken. Vaak ook tegelijk. Urenlang op het toilet zitten terwijl waterige diarree voortdurend uit je loopt en je daarna weer moet overgeven zijn vaak het gevolg van verkeerd eten of drinken. Maar wat kun je daar aan doen?

Reizigersdiarree of Banjul belly

In Afrikaanse landen wordt reizigersdiarree vaak aangeduid met de naam van een stad en je buik. In Gambia heet het dan Banjul belly. Vaak wordt reizigersdiarree veroorzaakt door de darmbacterie E. Colli. Het zit op eten of in drinken. Het voorkomen doe je alleen door heel nauwkeurig te zijn met wat je eet. Haarden van de grootste besmetting zijn:
  • Rauw vlees of net niet gaar vlees
  • Rauwe groenten (neem geen salade)
  • Eieren
  • Rauwe melkproducten
  • IJs
  • Water uit de kraan

Hoe lang duurt reizigersdiarree?

Vaak duurt reizigersdiarree 2 tot 4 dagen. Ga op de eerste dag niet meteen een middel slikken tegen de diarree. Het beste is om de kwade stoffen de mogelijkheid te geven je lichaam te verlaten. Dus laat die diarree lopen en geef over. Als de besmetting eruit is, is dat beter dan dat je alles stopt en binnen houdt met medicijnen.

Uitdroging

Door diarree en overgeven kun je wel uitdrogen. Alles wat je inneemt aan drankjes komt er net zo snel weer uit. Daar moet je wel voor waken. Neem dan ook altijd ORS mee. Het is een smerig goedje, maar er zitten zouten en suikers in die er voor zorgen dat je niet uitdroogt. Vooral kinderen en ouderen lopen meer risico op uitdroging.

Tips om reizigersdiarree te voorkomen

  1. Pas op je eten
  2. Drink niet uit de kraan, maar koop flessen water
  3. Was je handen steeds goed
  4. Als je zelf kookt, houd dan alles goed schoon en reinig alles zorgvuldig en kook of bak alles goed

De diarree op reis duurt je te lang

Als je het een paar dagen hebt aangekeken en je hebt nog steeds diarree dan kun je als je waterige diarree hebt loperamide nemen. Dat is er van het eigen merk van elke drogisterijketen, maar ook van de merken Imodium, Diarem of Diacure. Als je koorts krijgt of er zit bloed bij de ontlasting, ga dan direct naar een dokter. Ook als je je suf gaat voelen, veel dorst hebt en bijna niet hoeft te plassen, direct melden bij een ziekenhuis of een dokter.

Waar kun je het krijgen?

In feite kun je het overal krijgen, zelfs in Nederland als je iets verkeerds eet. Denk maar aan de kip op de barbecue die niet goed gaar is. Toch zijn er continenten waar de kans groter is. Dat zijn:
  • Afrika
  • Azië
  • Zuid-Amerika

Hepatitis A

Voedsel en water dat is besmet met ontlasting kan Hepatitis A bevatten. Dit is een besmettelijke geelzucht overgedragen door een virus. Het mooie is dat je je tegen Hepatitis A kunt laten inenten. Kleine kinderen merken vaak niets van de ziekte, maar ouderen voelen zich vaak slecht door de ziekte. Vaccineren is nodig voor de meeste (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa, maar bijvoorbeeld ook voor Turkije. Als je twee keer een spuit haalt, ben je minstens 25 jaar beschermd.

Hoe weet je dat je hepatitis A hebt?

De kenmerken van Hepatitis A zijn:
  • Moeheid en misselijkheid
  • Soms koorts.
  • Pijn rechts boven in de buik kan een teken zijn
  • Huid en ogen die geel worden (geelzucht)
  • Ontlasting kan de kleur van stopverf krijgen
  • Je plas kan heel donker zijn, een soort bruin
  • Vaak verdwijnt de gele kleur binnen 1 tot 2 weken, maar de moeheid duurt vaak langer.

Wat moet je doen bij Hepatitis A?

Bij Hepatitis A is rust belangrijk als iemand moe is. Alcohol is slecht voor de lever dus neem dat niet. Ook vet eten is vaak niet goed in die periode. Zorg er voor dat je anderen niet besmet door handen heel goed te wassen na toiletbezoek en voor het eten. Kook je zelf wees dan nog voorzichtiger. En vermijd contact met ontlasting en zorg er voor dat anderen ook niet in aanraking met uw ontlasting komen. Maak daarvoor het toilet en de kraan van de wastafel drie keer per dag schoon. Gebruik verder wegwerphanddoeken of was handdoeken of theedoeken waar u 1 keer mee in contact bent gekomen direct op een zo hoog mogelijke temperatuur. Ga een week niet naar school of werk als je Hepatitis A hebt. Dit geldt vanaf het moment dat de geelzucht is gestart.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectie met een bacterie. Ook hier zijn eten of drinken weer de oorzaak. De oorzaak is de Salmonella bacterie. Die zit op veel eten, maar door voldoende verhitting wordt hij gedood. Je kunt buiktyfus oplopen door:
  • Eten van onvoldoende gaar vlees, kip of eieren
  • Drinken van ongekookte melk.

Klachten bij buiktyfus

Bij buiktyfus heb je de volgende klachten:
  • Koorts,
  • Je heel slecht voelen
  • Hoofdpijn,
  • Diarree en ook wel verstopping
  • Buikpijn
  • Bewustzijnsstoornissen kunnen voorkomen

Inenten tegen buiktyfus

Ga je langer dan 2 weken naar een land waar buiktyfus veel voorkomt dan is vaccinatie aanbevolen. Overigens kun je de ziekte dan nog steeds krijgen, want de injecties beschermen maar 70 procent van de mensen. Zorg er verder vooral voor dat je op je eten let en je hygiëne waar dat allemaal kan. Buiktyfus komt voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Heb je wel buiktyfus opgelopen dan moet de dokter dat eerst constateren. Dit wordt in Nederland gedaan met een ontlastingsonderzoek. Bij besmetting met de Salmonella bacterie krijg je een kuur om de ziekte te laten verdwijnen. Als klachten overigens een paar dagen aanhouden, ga dan altijd naar een dokter. In het land waar je bent of als je nog steeds last hebt als je alweer in Nederland bent.

Cholera

Cholera komt door de bacterie Vibrio cholerae. De ziekte wordt overgebracht via besmet water. Je kunt het krijgen door zelf besmet water te drinken, maar ook vissen die in dat water hebben gelegen kunnen het overbrengen. Maar dan alleen als je de vis rauw eet. Ook groente die in besmet water is gewassen brengt de ziekte over. Verder kan de ziekte worden overgebracht als je in contact komt met ontlasting of braaksel van iemand die aan de ziekte lijdt.

Cholera voorkomen

Cholera voorkom je door vooral goed op je eten te letten en geen rauw voedsel te eten of onzuiver water te drinken. Eet ook geen ijs, want je weet niet waar dat vandaan komt (dus ook niet in je frisdrank).

Symptomen cholera

Bij ernstige cholera heeft iemand waterige diarree en volgt snel uitdroging. Er zijn wel vaccinaties tegen, maar die bieden maar kort bescherming. Ga direct naar een arts als je ernstige klachten hebt.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Infectieziekten bij kinderen – BuiktyfusEen kindje heeft al een tijd last van diarree en na een kleine week krijgt het er ook nog koorts bij. Het jengelt wat en…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeKinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeOvergeven en diarree is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Maar zeker niet minder gevaarlijk want deze kinder…

Kanker aan de nieren: symptomen & behandeling nierkankerKanker aan de nieren: symptomen & behandeling nierkankerBloed in de urine, pijn in de nierstreek en vermoeidheid: het zijn maar enkele van de symptomen die kunnen duiden op kan…
Acrania: ontbreken van het schedeldak en hersenen babyAcrania: ontbreken van het schedeldak en hersenen babyVoor goede vorming van botten dienen de juiste instructies aan het lichaam te worden afgegeven. Bij acrania is er sprake…
Bronnen en referenties
  • Reizigersvaccinaties
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.