Bloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassen

Bloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassen Het is een erg vervelend en verontrustend gevoel als je opeens merkt dat er bloed in je plas zit. Bloedplassen kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de ernst erg kan verschillen. Doorgaans heeft bloedverlies in de urine te maken met een infectie op de urinewegen zoals bijvoorbeeld bij blaasontsteking. Verder zijn ook aandoeningen aan de prostaat en nierstenen veel voorkomende oorzaken van bloedplassen. In ernstige gevallen ligt kanker aan de basis van bloedverlies in de urine. Het fenomeen bloedplassen zal medisch behandeld worden afhankelijk van de precieze oorzaak, denk bijvoorbeeld aan antibiotica bij een blaasontsteking. Ook specifiek op prostaataandoeningen gerichte medicatie kan nodig zijn om prostaatproblemen te behandelen die tot het bloedverlies leidden. In het algemeen kunnen voedingssupplementen voor de urinewegen helpen om problemen op de lange termijn te voorkomen. Wat zijn de oorzaken van bloedplassen en waaruit bestaat de mogelijke behandeling ervan?

Bloed in de urine

Als je merkt dat je bloedverlies hebt bij het plassen kan je daar erg van schrikken. Waar je in de eerste plaats duidelijkheid over moet hebben, is of de rode urine niet te maken heeft met wat je gegeten of gedronken hebt. Want ook voedsel zoals rode bieten, bessen, rabarber en kleurstoffen kunnen zorgen voor een rode verkleuring van de urine. Hetzelfde geldt trouwens voor sommige medicijnen. Als medisch symptoom moet bloedplassen ernstig genomen worden, vermits er ook ernstige oorzaken aan de basis van dit probleem kunnen liggen.

Urineonderzoek bloedplassen

Het voorkomen van bloed in de urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie wordt ontdekt door jezelf of door de arts, die vaststelt dat er rode bloedcellen aanwezig zijn na een urineonderzoek. Soms kan de aanwezigheid van bloed in de urine enkel via microscopisch onderzoek vastgesteld worden. Afhankelijk van de hoeveelheid bloed en de zuurtegraad kan je urine bruinachtig, roze of roodachtig gaan verkleuren. Veel bloed in de urine betekent niet noodzakelijk dat het onderliggend probleem ook ernstiger is, maar het kan wel.

Oorzaken bloedplassen

In de meeste gevallen heeft bloedplassen te maken met een probleem aan de urinewegen. Hierbij vormen de nieren en de urineleiders de hogere urinewegen, en de blaas en de urinebuis de lagere urinewegen. In het hele proces van de aanmaak van urine en de afvoer ervan kan er een probleem (bv. beschadiging, infectie) optreden, waardoor er een bloeding ontstaat.

Nieren

De nieren behoren tot de hogere urinewegen en zorgen voor de afbraak van afvalstoffen in het lichaam. Problemen aan de nieren die tot bloedplassen kunnen leiden zijn onder meer nierstenen, nierkanker of een nierziekte. Wanneer een niersteen zich van de nieren naar de plasbuis verplaatst kunnen er bloedingen optreden, waardoor de urine er rood gaat uitzien.

Blaas

De blaas behoort tot de lagere urinewegen en is een soort van reservoir van urine, die na verloop van tijd verder wordt afgevoerd via de urinebuis. Aandoeningen aan de blaas die kunnen te maken hebben met bloedplassen zijn blaasontsteking en blaaskanker.

Prostaat

De prostaat is een klier die bij de man een cruciale rol vervult bij de voortplanting. Een vergroting van de prostaat of een prostaatbloeding zijn mogelijke oorzaken van het verschijnen van bloed in de urine. In ernstige gevallen kan het gaan om prostaatkanker.

Symptomen bloedplassen

Naast het bloedverlies zelf kunnen er ook andere symptomen met het onderliggend probleem samengaan. Het is aan de huisarts om de juiste diagnose te stellen aan de hand van het interpreteren van die symptomen. Komt de huisarts niet tot een diagnose, dan is verder onderzoek noodzakelijk. Dat kan gebeuren via een kijkonderzoek.
Mogelijke bijkomende symptomen bij bloedverlies in de urine zijn onder meer:
 • koorts
 • rillen
 • zweten
 • rugpijn
 • pijn in de lenden
 • misselijkheid

Behandeling bloedplassen

De meest directe behandeling van bloed in de urine is om de juiste diagnose te stellen, de oorzaak van het probleem te bepalen en deze weg te nemen. Daarna kan bloedplassen verdwijnen. Er zijn vele mogelijke aandoeningen als oorzaak van bloedplassen aan te duiden, waarvoor telkens een specifieke behandeling aangewezen is. Enkele voorbeelden van dergelijke aandoeningen of ziekten zijn onder meer:

Blaasontsteking

Zo wordt een blaasontsteking behandeld met antibiotica, net als andere infecties van de urinewegen. Op relatief korte termijn kan het probleem op die manier opgelost worden.

Nierprobleem

Als nierstenen de oorzaak zijn, dan wordt in de eerste plaats aangeraden om de niersteentjes uit te plassen, hoe pijnlijk dit ook is. Zoniet is vergruizing van de nierstenen mogelijk.

Kanker

Gaat het om tumoren in de urinewegen, dan liggen de typische behandelingen tegen kanker in het verschiet, zoals chemotherapie, radiotherapie en eventueel operatieve verwijdering.

Prostaatproblemen

Ook bij prostaatproblemen zal er aanvankelijk getracht worden om door middel van antibiotica te komen tot een oplossing van het probleem. Soms kan een operatie noodzakelijk zijn, zoals bijvoorbeeld bij prostaatkanker.

Voedingssupplementen urinewegen

In het kader van een meer algemene behandeling van de urinewegen kan er gedacht worden aan voedingssupplementen die de werking van de urinewegen bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn supplementen die zorgen voor de detox van nieren, blaas, prostaat en urineleiders. De urinewegen reinigen en zuiveren door middel van deze supplementen kan nuttig zijn om problemen op lange termijn te vermijden.
Enkele voorbeelden van dergelijke supplementen:
 • Best Choice Nier Reiniger
 • Lucovitaal Prostaat en Blaas
 • Jacob Hooy Blaas en Nier

Lees verder

© 2012 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van bloed in urineOorzaken van bloed in urineWanneer u dit voor de eerst keer bloed in uw urine ziet, zal u misschien wel schrikken. Het komt redelijk vaak voor. Er…
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…
Nierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen kunnen gevormd worden wanneer de nieren teveel heeft van bepaald stoffen waardoor er ze gaan kristalliseren.…
Symptomen van blaasontsteking behandelenSymptomen van blaasontsteking behandelenEen blaasontsteking veroorzaakt een branderige pijn in de onderbuik en/of de schaamstreek. Het maakt ook eveneens het pl…

Overdreven borstvorming bij mannenOverdreven borstvorming bij mannenGynaecomastie is de medische term voor de ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij mannen. Tal van factoren kunnen aa…
Hoe wordt staar behandeld?Hoe wordt staar behandeld?Het hebben van een toenemende vertroebeling van de ooglens zorgt ervoor dat dagelijkse werkzaamheden door de staar versl…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsplein.nl/symptomenchecker/1375/bloed-in-urine.html
 • http://www.goedgezond.be/2009/03/20/wat-betekent-bloed-in-de-urine/ (bronnen geraadpleegd op 04/01/2016).

Reageer op het artikel "Bloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Natasja, 16-10-2019 08:36 #14
Goedemorgen
Naar veel zoeken ben ik hier terecht gekomen
Mijn zoon van 28 jaar plast al 6 weken iedere dag bloed
Hij is al door de molen geweest 2x echo een plasbuis onderzoek bloedonderzoek ze kunnen niks vinden🤷‍♀️
Gister ct scan gehad en nu 2 weken wachten op de uitslag 😒
Duurt allemaal te lang en begint me nu toch wel zorgen te maken
Heeft iemand hier ervaring ermee?
Gr natasja

Wil, 21-09-2019 21:35 #13
Ik heb erge pijn met plassen en er zit bloed in mijn urine als ik klaar ben met plassen komen er nog druppels bloed.
Ik ben 7 maanden geleden geopereerd aan mijn heup heb een volledig nieuwe heup gekregen nu ben ik ook bang dat er hier door ook wat met mijn protheses gaat gebeuren hier door kan ik afstoting krijgen.
Help me ik verga van de pijn wat moet ik doen.ik heb geen koorts maar voel me niet lekker.

Jan, 15-09-2018 12:03 #12
Sinds vandaag last van bloedplassen wordt volgende week geholpen aan galstenen en galblaas, kan dat er mee te maken hebben. Gr jan

Berlinda, 23-09-2017 11:29 #11
Voor 3 weken gelden begon mijn man donker brui/rood te plassen, hier bij geen pijn bij het plassen. Naar de huisartsenpost geweest en die heeft de plas op de kweek gezet. Ondertussen antibiotica gegeven en moesten 3 dagen op de uitslag wachten.

Maar hij kreeg veel pijn in golven dat we dinsdag weer bij de huisarts waren, de kweek was goed en we konden wel gelijk stoppen met de antibiotica, maar hij stuurde ons wel naar de uroloog. Daar zijn we ondertussen ook geweest geweest, de kleur van de urine was nu iets minder bruin. Ook hier heeft mijn man een onderzoek gehad, op de scan was niks te zin ivm nierstenen, dat zag er goed uit, en via de blaas een onderzoek, en daar werd verder ook niks aangetroffen, de spieren waren iets rood geïrriteerd. Ze konden zien dat hij wel alles goed uit plast. Ze hebben nog wel iets vocht weggehaald, en gaan kijken of er kwaad aardige cellen zijn, krijgen we nog uit slag van. Maar mijn man plast weer donker bruin en heeft pijn in de onderbuik. Wie weet wat het is?… Reactie infoteur, 26-09-2017
Beste,

Bloedplassen bij de man kan met verschillende oorzaken te maken hebben, zoals een infectie aan de nieren, problemen met de blaas of met de urinewegen. Maar ook aandoeningen aan de prostaat kunnen een rol spelen bij het plassen van bloed. Normaal gezien zou het onderzoek van de behandelende arts uitsluitsel moeten brengen over de precieze oorzaak van het probleem.
Voorlopig is het dus wachten op de uitslag daarvan.
Alvast veel succes.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Deborah, 19-05-2017 21:55 #10
Mijn moeder van 78 heeft al een week last van bloed poepen en pijn bij maagstreek. Ze is opgenomen geweest eergisteren en ze krijgt pas in juni darm onderzoek. Ondertussen plast ze sinds gisteren ook bloed en is ze ontzettend misselijk en zwak. Wat kan het zijn en wat moet ik doen? Reactie infoteur, 22-05-2017
Beste,

De symptomen die u beschrijft zijn op het eerste zicht vrij ernstig en afwachten tot volgende maand lijkt toch wat lang. Het feit dat er bijkomende symptomen zijn opgetreden, met name bloed plassen, misselijkheid en zwakte, kan een signaal zijn dat er meer aan de hand is. Het beste wat u kan doen is om dit te melden aan de behandelende arts zodat er misschien niet verder hoeft afgewacht worden voor een medisch onderzoek en behandeling.

Alvast veel succes en beterschap gewenst,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ivana, 12-02-2017 22:51 #9
Ik heb sinds 3 dagen ontzettend veel pijn bij het plassen. Ook heb ik vaker aandrang maar komt er niks. ( een paar druppeltjes )
2 dagen geleden plaste ik tot 2 x toe bloed mee! En nu?

Ann, 09-12-2016 20:26 #8
Vandaag de eerste dag dat er bloed plas kwam. Hoor ik dan in dit weekend nog naar de huisarts te gaan?

N. B. Hagendoorn, 16-07-2016 12:55 #7
Hallo
Heb ineens met het plassen bloedstukken die al gestold waren er uit komen. voorheen nergens last van.
ben wel 2 jaar geleden aan mijn prostaat geopereerd waar hun een klein gezwel in een begin stadium hebben weg gehaald. en ben div keren voor een inwendige onderzoek geweest maar alles was goed.
Graag u reactie, met vriendelijke groet N.B.Hagendoorn te Ijmuiden. Reactie infoteur, 17-07-2016
Beste,

Bloed in de urine hebben of bloedstolsels uitplassen kan met tal van aandoeningen te maken hebben, gaande van een nieraandoening tot een probleem aan de blaas. Gezien uw medische voorgeschiedenis (operatief verwijderen van gezwel aan de prostaat) is het echter belangrijk om ook met een prostaatprobleem rekening te houden. Nieuw medisch onderzoek kan hierover uitsluitsel brengen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Cindy Jansen, 15-10-2015 18:08 #6
Sinds afgelopen dinsdag dus nu voor de 3de plas ik bloedstolsels. Ik heb geen blaasontsteking volgens de snelle testen van de huisarts en ook geen nietstenen. Nu gaan ze voor de zekerheid urine op de kweek zetten. Wat zou dit kunnen veroorzaken? Snap er niks van. Deze stolsels doen erg zeer om uit te plassen Reactie infoteur, 16-10-2015
Beste Cindy,

Wanneer de arts beslist om de urine op de kweek te zetten is dat allicht om de ontwikkeling van de urine verder te onderzoeken, denk bijvoorbeeld aan bepaalde bacteriën die wijzen op een ontsteking. Als hier meer duidelijkheid over is, namelijk de precieze oorzaak van het bloedplassen, dan kan de arts aangepaste medicatie voorschrijven om het probleem van bloed in de urine op te lossen.

Alvast veel succes en beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Brandon, 22-07-2015 20:13 #5
Sinds vanmorgen plas ik bloed het is donkerrood door de hele urine heen het is niet een klein beetje… Als er ergens kanker zit dan krijg je toch niet direct zo mega veel bloed? Ik ben een man van 24 en heb er geen verstand van. Reactie infoteur, 23-07-2015
Beste Brandon,

Als het werkelijk om een grote hoeveelheid bloed in de urine gaat dan is het raadzaam om even je arts te bezoeken. Of er kanker aan de basis van de donkerrode urine ligt is moeilijk van hieruit te zeggen. Mogelijk zal verder onderzoek nodig zijn om te kijken welke oorzaak van bloedplassen hier relevant is.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Dimitri, 08-07-2015 09:15 #4
Ben deze morgen opgestaan en merkte een druppel bloed op in mijn boxershort. Bij het plassen heb ik geen bloed gezien of op gemerkt. Voel mij voor de rest ook niet misselijk of ziek. In april ben ik wel geopereerd. Ik heb me toen onvruchtbaar laten maken. Alles was goed verlopen en heb er ook geen last meer van. De druppel bloed maakt me wel ongerust. Op 7 Augustus heb ik sowieso een afspraak met de uroloog die mij in april heeft geknipt voor een controle.
Wat kan ik het best doen? Reactie infoteur, 08-07-2015
Beste Dimitri,

Mogelijk heeft het bloed te maken met je ondergane operatie om je onvruchtbaar te maken. Maar of dat ook werkelijk zo is zal de uroloog je waarschijnlijk kunnen vertellen. Vermits je volgende afspraak bij de uroloog al binnen een maand is, kan je voorlopig afwachten. Blijven de symptomen aanhouden en merk je de volgende dagen ook bloed in de urine dan is het aangeraden om je afspraak eventueel te vervroegen of toch contact op te nemen met je huisarts.
Geruststellend is voorlopig wel dat het maar om heel weinig bloed gaat en bovendien dat je geen last hebt van bijkomende symptomen als misselijkheid en dergelijke.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Wikje de Jong, 21-03-2015 23:14 #3
3 weken geleden heb ik bloed geplast het was donkerrood bloed na 1 dag en nacht was het helemaal over. Geen pijn gehad. Of i.d. Nu vandaag na 3 weken heb ik weer een donker rode plas. Geen pijn rillingen of i.d. Maandag gelijk naar de dokter en urine mee nemen Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 22-03-2015
Hallo Wikje,

Bloed in de urine kan met zoveel dingen te maken hebben, gaande van een inwendige beschadiging van de urinewegen, tot een blaasontsteking of een nierprobleem. Wat in jouw specifiek geval van toepassing is, zal de arts bepalen na onderzoek (eventueel een kijkonderzoek). Het lijkt me in ieder geval geen slecht teken dat je geen pijn hebt gehad.
Alvast een goed idee om meteen je urine mee te nemen voor onderzoek.
Veel succes morgen, en beterschap!

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ruud Elfring, 26-07-2014 15:50 #2
Ik heb 5 jaar na bestraling van de prostaat nu al 4 weken een bloeding. Mij is verteld, als het 28 augustus niet over is gaan we je opnemen en dan spoelen. Helpt dit niet, eventueel zuurstoftherapie. Waarom moet ik zo lang wachten. Mijn hele leven ligt in puin en ik wordt steeds depressiever. Oh ja, de tumor is weer terug, nu met uitzaaiingen naar het bekken.

Jan van Eijck, 06-06-2014 23:29 #1
Ik ben een man van 50 jaar en ik plas bloed uit.onderzocht en er wordt gezegd dat er in de plas blaas en vlekje is waar- genomen en t woord kanker is genoemd, wat en hoe kan ik ondernemen, om de kwaal te onder drukken Reactie infoteur, 08-06-2014
Hallo Jan,

Ik vind het erg voor je dat je bloedplassen met kanker te maken heeft. Het is eens te meer een bewijs dat bloed in de urine een ernstig alarmsignaal van je lichaam kan zijn.
Wat je kan of moet doen om dit te behandelen en te onderdrukken zal je behandelende arts het best kunnen zeggen.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Plasproblemen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 14
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!