Pijn bij niercrisis: oorzaken, symptomen, behandeling & tips

Pijn bij niercrisis: oorzaken, symptomen, behandeling & tips Een niercrisis - ook wel niersteenaanval genoemd - is een toestand die door heel wat mensen beschreven wordt als erg pijnlijk. Bij een niercrisis heb je last van hevige en plotse pijn omwille van nierstenen die zich verplaatsen, en kom je terecht in een toestand van extreem onbehagen. De pijn kan samengaan met symptomen als misselijkheid, braken, koorts en duizeligheid. Doordat de pijn bij een niercrisis zo acuut en hevig is kan dit als heel verontrustend ervaren worden. Tal van mensen die in deze situatie verkeren geraken in paniek en reppen zich dan ook zo snel mogelijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Daar kan de arts een pijnstiller toedienen en via medisch onderzoek van de nieren een goed beeld krijgen van de ernst van de situatie. Als je nierstenen niet kan uitplassen zijn er andere mogelijkheden ter behandeling van het probleem, zoals een niersteenvergruizer of een kijkoperatie. Welke tips zijn nuttig om een niercrisis tegen te gaan en in de toekomst te vermijden?

Wat is een niercrisis?

Niersteenaanval

'Niercrisis' is een begrip waarmee aangeduid wordt dat iemand in een moeilijke, pijnlijke toestand verkeert omwille van de aanwezigheid van nierstenen. Een niercrisis treedt vaak plots op en wordt om die reden ook wel een niersteenaanval genoemd. Doordat de nierstenen zich verplaatsen van de nieren naar de urineleider zorgen ze voor een algemeen gevoel van onbehagen, een crisis, waarbij je last hebt van hevige en acute pijn in de buik.

Oorzaken

Een niercrisis wordt dus veroorzaakt door nierstenen: dit zijn in feite steentjes die ontstaan omwille van kristallisatie in de nieren. Dit komt voor wanneer er te weinig vocht aanwezig is in de nieren om de afvalstoffen te helpen afvoeren. Mensen die weinig water drinken maken dan ook meer kans op het ontwikkelen van nierproblemen en nierstenen. Naast niercrisis en niersteenaanval gebruikt men soms ook wel de term niersteenkoliek.

Symptomen niercrisis

Hevige pijn

De pijn bij een niercrisis is vaak erg hevig en ontstaat wanneer er zich een niersteen uit de nieren losmaakt en blijft zitten in de urineleider. Dit kan gebeuren bij lichamelijke inspanningen, zoals bijvoorbeeld werkzaamheden aan huis of sporten. De pijn begint doorgaans in de rug of in de zij en kan heel plots optreden. Bij een niercrisis kan de pijn als zo hevig ervaren worden dat je als het ware gaat kronkelen van de pijn, en je niet weet welke houding je moet aannemen. Je hebt last van een haast oncontroleerbare drang om te bewegen, om toch maar een houding te vinden die minder pijn oplevert.

Bijkomend

Mensen die een niercrisis meegemaakt hebben spreken doorgaans ook van een algemeen gevoel van extreem ongemak, dat gepaard gaat met misselijkheid, duizeligheid en braken. Bovendien kan er ook sprake zijn van koorts, overmatig zweten, koude rillingen, bloed in de urine (hematurie), en pijn die zich over een groot deel van de buik verspreidt, tot in de genitale regio. De pijn kan je zodanig van je stuk brengen dat je er heel erg ongerust of zelfs paniekerig van wordt, en om die reden reppen sommige mensen met een niercrisis zich zo snel mogelijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis.

Nierstenen kunnen erg verschillen in grootte. / Bron: Jakupica, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Nierstenen kunnen erg verschillen in grootte. / Bron: Jakupica, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Nierstenen uitplassen

Bij een niercrisis kan een niersteen onderweg naar de urineleider veel pijn veroorzaken, maar deze pijn kan verdwijnen wanneer de niersteen uitgeplast wordt. Sommige patiënten kunnen de niersteen samen met de urine uitplassen. Vaak is er dan ook bloed in de urine aanwezig. Doorgaans hebben nierstenen een grootte van ongeveer 0.5 tot 1 cm, wat ongeveer neerkomt op het kopje van een lucifer. Qua vorm kan een niersteen eerder omschreven worden als 'rotsachtig'. In sommige gevallen kan een (erg kleine) niersteen zonder pijn uitgeplast worden. Bij het uitplassen van de niersteen kan een gevoel van opluchting ervaren worden. Wanneer een niersteen uitgeplast wordt is de niercrisis in principe voorbij, alhoewel men steeds rekening moet houden met de aanwezigheid van andere nierstenen.

Behandeling niercrisis

Pijnstiller

Bij het optreden van niercrisis kan er in de eerste plaats gedacht worden aan de inname van een pijnstiller. Een van de mogeljke pijnstillers die je kan nemen is een NSAID of non-steroïdale ontstekingsremmer. Aanvullend kan je eventueel ook spasmolytica innemen, dat zijn medicijnen die de samentrekkingen van de urineleider tegengaan. Hierdoor kunnen de nierstenen zich sneller naar de urineleider kunnen verplaatsen. In de meeste gevallen kan de pijn bij een niercrisis na 15 minuten sterk verminderen. De pijn is afhankelijk van de pijngrens van elke patiënt maar ook van de vorm van de niersteen. Een niersteen met scherpe punten zal pijnlijker zijn dan andere. Bij hevige pijn kan een arts ook een injectie met een hogere dosis van de pijnstiller toedienen.
Enkele voorbeelden van pijnstillers die je kan nemen bij een niercrisis:
  • Voltaren (Diclofenac)
  • Piroxicam
  • Buscopan (spasmolyticum én pijnstiller)

Niersteenvergruizer

Als een niersteen erg veel pijn veroorzaakt en niet uitgeplast kan worden, is er een bijkomende behandeling nodig. Deze kan bestaan uit het vergruizen van de niersteen. Sommige nierstenen kunnen tot 2 cm groot zijn, waarbij de niercrisis erg hevig kan zijn. Een van de mogelijkheden is dan om de niersteen te vergruizen, of met andere woorden, te herleiden tot kleine stukjes. Deze minieme niersteentjes zijn dan klein genoeg om zonder al te veel pijn uit te plassen.

Kijkoperatie

De kijkoperatie die in geval van nierstenen wordt uitgevoerd wordt ook wel URS of ureterenoscopie genoemd. Bij deze kijkoperatie zal de uroloog met een kleine camera de urineleider binnendringen en op zoek gaan naar de niersteen. Wanneer de niersteen gevonden wordt, wordt de niersteen met een tangetje verwijderd. Eventueel kan de niersteen langs deze weg ook vernietigd worden door middel van een laser.

Problemen aan de nieren: tips

Niercrisis: weinig water

Wanneer je last hebt van een niercrisis is het in de eerste plaats belangrijk om de pijn zo veel mogelijk te stillen. Bovendien is het afgeraden om erg veel water te drinken, ook al zou je denken dat er op die manier meer kans is om de nierstenen uit te plassen. Enkel kleine beetjes water drinken tegen het dorstgevoel is een betere keuze. Als je last hebt van nierstenen en daarbij veel water drinkt, wordt de druk op de nieren vergroot. Hierdoor hoopt het vocht zich in de nieren op en kan de pijn aan de nieren erger worden. (Net zoals het bij een verstopte afvoerbuis in de keuken geen zin heeft om water bij te gieten om het probleem op te lossen, heeft deze logica ook bij nierstenen niet veel zin. Door de niersteen kan de urine immers niet weg en veroorzaakt alleen maar meer pijn). Wanneer de pijn blijft aanhouden is het aangewezen om helemaal te stoppen met drinken en een arts te raadplegen.

Algemeen: veel water

Een algemene tip is om - wanneer het probleem is opgelost en je weer gezond bent - voldoende water te drinken. Hierdoor beschikken de nieren over voldoende vocht om afvalstoffen af te voeren, wat de kans op nierstenen, en uiteindelijk ook een niercrisis, verkleint. Een goede tip is om steeds te letten op de kleur van je urine. Wanneer je urine geel van kleur is, dan betekent dit dat je relatief weinig water drinkt, wat slecht is voor de nieren. De nieren hebben het dan moeilijker om afvalstoffen af te voeren. Wanneer je veel water drinkt is je urine wit van kleur, en dit is positief. Hoe meer water je drinkt, hoe meer je de nieren in hun functie ondersteunt. Voorts is het drinken van frisdrank afgeraden als je aanleg hebt voor problemen aan de nieren.

Supplementen nieren

Aanvullend kan je voedingssupplementen nemen die de werking van de nieren stimuleren en helpen bij hun reinigende functie.
Enkele voorbeelden van supplementen die positief zijn voor de nieren:
  • Biotics Nieren
  • Cruydhof Blaas en Nier
  • Balance Pharma Nier Detox

Lees verder

© 2018 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…
Pijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen kan samengaan met een branderig, stekend gevoel dat erg hinderlijk is. Plasklachten bij de man kunn…
Nierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen kunnen gevormd worden wanneer de nieren teveel heeft van bepaald stoffen waardoor er ze gaan kristalliseren.…
Nierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingNierbekkenontsteking of Pyelonefritis is een ontsteking van de nieren en is een nieraandoening die vrij vaak voorkomt. H…

Ziekte van Bowen: Huidaandoening (voorstadium huidkanker)Ziekte van Bowen: Huidaandoening (voorstadium huidkanker)De ziekte van Bowen is een veel voorkomende vorm van huidkanker die zich ontwikkelt door een overmatige blootstelling aa…
Nevus van Becker: Donkere moedervlek met dikke harenNevus van Becker: Donkere moedervlek met dikke harenDe nevus van Becker is een goedaardige huidaandoening die zich het vaakst bij mannen presenteert. Zij hebben dan op de h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Azwer, Pixabay
  • http://www.niernieuws.nl/?artid=7530
  • https://www.nierkanker.nl/forums/topic/hoe-begint-het/
  • https://www.decodex.org/huisartsyve/folders/nierstenen.html
  • http://www.medicijnen-op-maat.nl/nieren-en-urinewegen/nierstenen.htm
  • http://www.allesoverurologie.nl/aandoeningen/nierstenen/mannen-en-vrouwen-nierstenen
  • https://urologenvooru.nl/diagnoses/nierstenen/
  • https://www.ziekten.nl/ziektebeeld/niersteenaanval/
  • https://www.asz.nl/specialismen/urologie/behandelingen/nierstenen/herkennen/
  • https://www.sfz.be/sites/default/files/uploads/niercrisis-spoedgevallen_2017_cus.pdf
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Niersteen
  • http://nierstenen.be/
  • https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/nierstenen/symptomen
  • https://www.optimalegezondheid.com/nierstenen-wat-zijn-nierstenen-en-wat-zijn-de-behandelingen-deel-1/
  • http://www.uzleuven.be/sites/default/files/HK_urologie/Nierstenen%20en%20nierkolieken.pdf
  • https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/nierstenen (bronnen geraadpleegd op 13/03/2018).
  • Afbeelding bron 1: Jakupica, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.