Hematurie: bloed in de urine

Bloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoeningen, en er moet dan ook altijd een dokter geraadpleegd worden.

Twee typen hematurie

Er zijn twee vormen van hematurie, namelijk macroscopische en microscopische hematurie. Macroscopische hematurie betekent dat er bloed in je urine zit, en het is duidelijk te zien. Het bloed heeft een duidelijke roze of diep rode kleur. Microscopische hematurie kan alleen in een laboratorium worden waargenomen omdat de hoeveelheid bloed in de urine te weinig is.

Oorzaken

Bloed in de urine is een veelvoorkomend probleem. Hoewel de oorzaak meestal niet ernstig is, kan het in enkele gevallen een ernstige oorzaak hebben. Alleen een arts kan de situatie goed inschatten en de oorzaak van het probleem achterhalen.
Hematurie kan vele verschillende oorzaken hebben.

Enkele veel voorkomende oorzaken van hematurie zijn:
  • Ontsteking aan de urinewegen. Ontstekingen komen vooral bij vrouwen voor, al kunnen mannen ze ook krijgen. Symptomen van een ontsteking zijn naast bloed: constante druk om te urineren, pijn en brandend gevoel bij het urineren en een sterk ruikende urine.
  • Ontsteking van de nieren. Je nieren kunnen gaan ontsteken als bacteriën via het bloed de nieren bereiken. Andere symptomen lijken erg op die van een ontsteking aan de urinewegen, met als verschil dat mensen die een ontsteking aan de nieren hebben vaker last hebben van koorts.
  • Nierstenen. Nierstenen kunnen schade aan de urinewegen veroorzaken als ze een blokkade vormen. Ook als de stenen met de urine meekomen kunnen ze de urinewegen beschadigen. Meestal is over de oorzaak van de hematurie geen twijfel over mogelijk als het om nierstenen gaat.
  • Vergrootte prostaat. Als de prostaat opzwelt kunnen de urinewegen geblokkeerd worden. Hierdoor kunnen ze beschadigd raken. Veelvoorkomende symptomen bij een vergrootte prostaat zijn moeite bij het urineren en een constante behoefte om te urineren.

Risicofactoren

  • Leeftijd: mannen boven 50 hebben een verhoogde kans op hematurie.
  • Geslacht: ongeveer 50% van de vrouwen zal ooit in haar leven een ontsteking aan de urinewegen krijgen, daardoor is de kans op hematurie groter.
  • Familiegeschiedenis: als er binnen je familie een geschiedenis is van nierziekten of nierstenen loop je een grotere kans op hematurie

Wanneer ga je naar de dokter?

Hoewel de oorzaak van hematurie meestal niet ernstig is, is het verstandig om toch naar de dokter te gaan. Met name als de klachten samengaan met pijn, overmatig urineren en koorts is het belangrijk dat het een dokter de oorzaak onderzoekt.
© 2013 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van bloed in urineOorzaken van bloed in urineWanneer u dit voor de eerst keer bloed in uw urine ziet, zal u misschien wel schrikken. Het komt redelijk vaak voor. Er…
Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan wijzen op bepaalde (ernstige) aandoeningen. Het is daarom verstandig a…
Bloed in urine: macroscopische of microscopische hematurieBloed in urine: macroscopische of microscopische hematurieHematurie is de medische term voor bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar. Je kan behoorlijk schrikken bij het zien…
Rode urine: oorzaken rood gekleurde urine bij man en vrouwRode urine: oorzaken rood gekleurde urine bij man en vrouwRode urine? Het eten van rode bietjes kan zorgen voor rode urine. Maar ook bloed kan zorgen dat de urine rood kleurt. De…

Gezichtsverlies door ouder wordenNaarmate je ouder wordt, vermindert je zicht. Tegen het proces van ouder worden is helaas niets te doen. Dit verloopt pe…
Jaspervg (36 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.