Gezichtsverlies door ouder worden

Naarmate je ouder wordt, vermindert je zicht. Tegen het proces van ouder worden is helaas niets te doen. Dit verloopt per persoon verschillend. Zo kan iemand van 40 jaar al minder goed zien, terwijl iemand van 80 jaar nog geen bril nodig heeft. Gezichtsvermindering kan naast natuurlijke oudziendheid ook ontstaan door ziekte, suikerziekte, staar, lekkende vaatjes in het netvlies, loslaten van het netvlies en een verhoogde oogboldruk.

Verandering van zicht

Als je ouder wordt, verandert je zicht. Helaas is er geen middel dat daar tegen helpt. Er bestaan alleen maar middelen om gezichtsproblemen te compenseren. Bij de meeste mensen zijn de problemen met hun zicht gerelateerd aan het ouder worden, bij anderen heeft het met ziekte te maken door zoals bijvoorbeeld diabetes. Er zijn uitzonderingen van oudere mensen van zelfs over de 80 jaar die nog scherp blijven zien. Het aantal mensen met gezichtsproblemen zal de komende jaren toenemen vanwege de vergrijzing.

Oudziendheid (presbyopie)

Gezichtsverlies dat bij het ouder worden hoort wordt presbyopie genoemd. Dit wordt ook wel oudziendheid genoemd. Dit wordt veroorzaakt door verharding van de ooglens en begint meestal na het veertigste levensjaar. Oudziendheid is geen ziekte, maar een natuurlijk verouderingsproces. Bij oudziendheid zie je voorwerpen van dichtbij moeilijk, maar het is niet hetzelfde als verziendheid waarbij je ook moeite hebt om voorwerpen van dichtbij scherp te zien. Mensen met oudziendheid houden teksten vaak een eindje van zich af, omdat ze de woorden dan scherper kunnen zien. Soms klagen ze over hoofdpijn, omdat ze bij het werken of lezen extra inspanning moeten doen om goed te kunnen zien.

Leesbril

Misschien heb je voldoende aan een leesbril die je bij de drogist kunt kopen. De meest voorkomende aanpak van presbyopie is dat je lenzen of een bril laat aanmeten. Uiteindelijk kun je zelfs bifocale of multifocale glazen of lenzen nodig hebben, waarin een leesgedeelte is verwerkt. Sommigen hebben baat bij een laserbehandeling of kunstlenzen. Een oogarts kan hierover advies geven.

Gezichtsvermindering door ziekte

Naast het natuurlijke proces van oudziendheid, bestaan er ook ziekten die gezichtsvermindering veroorzaken. In dat geval is er sprake van andere symptomen en andere oplossingen. De oogarts kan hierover uitsluitsel geven. Voor veel van de ziekten bestaan er behandelingen die de schade aan je gezichtsvermogen verminderen of beginnende schade een halt toeroepen. Het is erg belangrijk om naar een oogarts te gaan als je plotseling minder goed gaat zien.

Oogcontrole

Als je je ogen regelmatig laat controleren, dan merk je eerder of tijdig dat er iets aan de hand is en kun je (verdere) schade voorkomen. Neem nooit zomaar aan dat verlies van gezichtsscherpte normaal is. Ook als je geen problemen met je zicht hebt, is het verstandig om je ogen met enige regelmaat te laten nakijken:

  • Tot 40 jaar: elke 5 tot 10 jaar
  • Tussen de 40 en 64 jaar: elke 2 tot 4 jaar
  • Na je 65ste jaar: jaarlijks of 1 x in de 2 jaar

Diabetes (suikerziekte)

Als je diabetes hebt, zorg dan dat dit goed wordt behandeld. Je ogen moeten dan vaker worden nagekeken. Als het zicht verandert, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter.

Staar

Staar houdt in dat delen van de ooglens vertroebelen. Klachten die hierop wijzen kunnen zijn: troebel zien, dubbel zien, gevoelig voor licht, 's nachts slecht zien en kleuren slechter onderscheiden. De klachten kunnen per oog verschillend zijn. Je kunt een staaroperatie overwegen als je problemen ondervindt in je dagelijkse leven door slecht zich. Als je kiest voor een operatie, wordt de beschadigde lens vervangen door een kunstlens. Als opereren geen optie is, dan kunnen lenzen die heel sterk vergroten een uitkomst bieden.

Lekkende vaten in je netvlies (diabetes retinopathie)

Bij diabetes type I en II kan gezichtsvermindering optreden door diabetische retinopathie. Door de diabetes raken de bloedvaten in het netvlies beschadigd, waardoor ze kunnen gaan lekken. Vrijwel iedereen vanaf 30 jaar of ouder krijgt in meer of mindere mate te maken met diabetische retinopathie. Symptomen kunnen zijn dat je 's nachts slecht ziet, dat je zwevende vormen ziet of wazig ziet. Diabetische retinopathie kan worden behandeld met een laseroperatie.

Glaucoom

Bij glaucoom loopt de druk in de oogbol op waardoor de oogzenuw beschadigt. Deze aandoening kan zowel acuut als chronisch voorkomen. Als dit niet tijdig wordt behandeld kan dit tot gezichtsverlies leiden en zelfs tot blindheid. Behandeling bestaat meestal uit oogdruppels, die je dagelijks moet gebruiken. Die druppels verlagen de druk in je ogen. De oogboldruk moet vervolgens regelmatig door de arts worden gecontroleerd.

Maculadegeneratie

Hierbij ga je minder goed de scherpte zien van de voorwerpen waarop je je focust. De macula is de gele vlek in het centrum van netvlies. Door leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan het moeilijk worden om auto te rijden of andere klusjes te doen. Er zijn 2 vormen van maculadegeneratie:

  • Droge vorm: een geleidelijke afbraak van de kegeltjes in het netvlies
  • Natte vorm: hierbij vormen zich kleine, nieuwe bloedvaatjes achter het netvlies

Er bestaat geen behandeling voor maculadegeneratie, hoewel sommige artsen multivitaminepreparaten voorschrijven omdat uit onderzoek zou zijn gebleken dat die het afbraakproces vertragen. Er moet in de vitaminapreparaat minstens de volgende stoffen zitten: vitamine A, C en E, zink en koperoxide.

Loslaten van het netvlies

Het loslaten van het netvlies houdt in dat de binnenste en buitenste lagen van het netvlies van elkaar los raken. Het duidelijke symptoom daarvoor is dat je plotseling veel meer zwevende deeltjes ziet. Sommige mensen zien bovendien lichtkransen rondom lampen of felle lichtflitsen. Het doet geen pijn, maar het moet wel snel worden behandeld. Als je er niets aan doet, word je blind.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loslatend netvlies: strepen en flitsen zienLoslatend netvlies: strepen en flitsen zienEr zijn steeds meer mensen waarbij het netvlies loslaat. Ze merken dat doordat ze vlekken en bliksemflitsen zien. Er is…
Glaucoom: symptomen, behandeling en glaucoom operatieGlaucoom: symptomen, behandeling en glaucoom operatieGlaucoom symptomen zijn pijnloos en geven aanvankelijk vaak geen klachten van gezichtsverlies. Glaucoom is een chronisch…
Grauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieGrauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieHet oog bestaat uit verschillende onderdelen. De ooglens is hier een belangrijk onderdeel van en zorgt voor accommodatie…
Glaucoom genezen met voeding en geneesplantenGlaucoom genezen met voeding en geneesplantenStaar is iets anders dan glaucoom. Staar is ooglensvertroebeling. Glaucoom is een oogaandoening die ontstaat doordat zen…

Huidaandoeningen: Lichen SlerosusLichen sclerosus is een aandoening aan de huid waarbij deze elasticiteit verliest, en wittig verkleurt. Lichen slerosus…
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…
Bronnen en referenties
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 09-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.