Loslatend netvlies: strepen en flitsen zien

Loslatend netvlies: strepen en flitsen zien Er zijn steeds meer mensen waarbij het netvlies loslaat. Ze merken dat doordat ze vlekken en bliksemflitsen zien. Er is een ingreep nodig om een loslatend netvlies te repareren. Gebeurt dat niet, dan worden mensen blind. Staaroperaties zorgen er overigens voor dat er veel meer netvliesproblemen ontstaan. Alles over een loslatend netvlies waarbij de persoon in kwestie vlekken en bliksemflitsen ziet.

Spinnenwebben, strepen en bliksemflitsen zien

Een loslatend netvlies heeft als symptoom dat mensen vreemde dingen gaan zien. Dit zijn:
  1. Een vertroebeld beeld dat er uitzien als spinnetjes, spinnenwebben, tipjes, sliertjes of vlekjes
  2. Dunne zwarte strepen die voor de lens heen en weer bewegen
  3. Na die fase zien mensen vaak lichtflitsen of bliksemflitsen. Zij zijn het gevolg van loslating van het glasvocht.
  4. Zwarte vlekken. Zij ontstaan door een netvliesscheur aan de randen van het netvlies, midden op de bolling van het oog. Het netvlies laat dan aan de kanten los en werkt dus al veel minder.

Direct naar de dokter bij het zien van rare zaken op de lens

Mensen die rare dingen voor hun lens zien bewegen moeten zo snel mogelijk naar de huisarts. Die kan dan doorsturen naar de specialist. Een operatie of laserbehandeling is dan onvermijdelijk. Wie te lang wacht heeft grote kans op blind worden.

Behandeling van loslatend netvlies

Een loslatend netvlies kan op twee manieren worden behandeld. Dit zijn:
  1. Een laserbehandeling
  2. Een operatie waarbij een gasbel in het oog wordt gespoten en een siliconenbandje om het netvlies wordt gelegd. Dat moet er voor zorgen dat het netvlies weer op zijn plaats komt te zitten.

Staaroperatie: veel meer kans op netvliesloslating

Veel meer mensen dan vroeger laten zich tegenwoordig behandelen voor staar. Deze operatie of laserbehandeling die bedoeld is om het troebele zicht weer helder te krijgen vergroot de kans op een netvliesloslating behoorlijk. Wie zo’n operatie ondergaat heeft drie keer meer kans op het loslaten van het netvlies dan iemand die niets aan zijn ogen laat doen.

Hoe kan een staaroperatie zorgen voor het loslaten van het netvlies?

Bij een staaroperatie wordt de ooglens door een smallere kunstlens vervangen. Daardoor verandert de glasvochtruimte in het oog. Dit zorgt er voor dat het ooggelei sneller loslaat en daardoor kan het netvlies weer loslaten.

Netvliesloslating aan beide ogen

Overigens kunnen staaroperaties er ook voor zorgen dat bij beide ogen het netvlies los laat. Wie er dan niet op tijd bij is, kan zelfs zijn hele zicht verliezen. Een staaroperatie lijkt dan ook minder onschuldig dan altijd wordt aangegeven.

Wel of niet opereren/laseren bij staar

De afweging moet dan ook altijd goed gemaakt worden als iemand aan staar lijdt of daar iets aan gedaan moet worden of niet. Daarin moet natuurlijk de ernst van de staar worden meegewogen. En moet er gekeken worden of iemand ook kan leven met de beperking die staar met zich mee brengt.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet meer goed kunnen zienDe ogen zijn in staat lichtprikkels op te vangen en die prikkels in de vorm van impulsen via de oogzenuw naar de hersene…
Refractieafwijkingen in het oogRefractieafwijkingen in het oogEen refractieafwijking is een van de vele oogproblemen die ons kunnen treffen. Bij een refractieafwijking vallen de binn…
Hoe kun je kleuren zien en wat doet het licht daarbijHoe zie je nou eigenlijk de kleuren en wat doet het licht daarbij. Ook in het kort beschreven wat de werking van de pupi…
Grauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieGrauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieHet oog bestaat uit verschillende onderdelen. De ooglens is hier een belangrijk onderdeel van en zorgt voor accommodatie…

Tekenbeet: symptomen en tekenbeet herkennen bij mensenTekenbeet: symptomen en tekenbeet herkennen bij mensenTekenbeet symptomen en verschijnselen zijn moeilijk te herkennen. Een tekenbeet bij een mens kun je herkennen door een z…
Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Door het gebruik van nieuwe moderne technieken, krijgen mensen ook nieuwe lichamelijke klachten. Een goed voorbeeld hier…
Bronnen en referenties
  • VU Medisch Centrum
  • Leeuwarder Courant
  • Nederlands Oogheelkundig Gezelschap
Reacties

Kitty, 26-01-2017
Hallo, ik heb keratoconus aan beide ogen dus hiervoor draag ik harde contactlenzen. Sinds vanavond heb ik in mijn linkeroog flitsen, maar nu ik de lenzen uitheb is het minder. Weet even niet wat ik moet doen. Reactie infoteur, 10-02-2017
Ik zou maar een afspraak maken bij de oogarts als het blijft doorgaan.

T. Oomen-Willems, 18-10-2013
Ik maak mij zorgen, na een bezoek aan de oogarts in het MMC in Eindhoven een week geleden, ben ik niet gerustgesteld. De vertroebelingen en flitsen in mijn r.oog blijven komen. Wat moet ik doen? Afwachten of het netvlies ja/nee los gaat laten? Kan ik invloed uitoefenen op dit proces? Is warmte, inspanning of vliegen van invloed? Wie weet het? Ik ben echt bang dat ik misschien blind ga worden… Reactie infoteur, 23-10-2013
In ieder geval geen zware dingen doen, want dat kan het proces wel wat beinvloeden, maar verder is het loslaten van het netvlies iets waar je niet heel veel invloed op kunt uitoefenen. Sterkte dus en ik hoop dat het goed komt.

M. Mak, 20-12-2012
Wie kan me helpen? Ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben vanmorgen met mijn man naar de oogarts geweest. Hij heeft al een paar weken problemen met zijn oog, met name een zwarte ring om zijn ogen, en hij vindt dat hij minder licht ziet. De oogarts zegt naar onderzoek dat het netvlies aan de zijkant loslaat. Advies niets doen Binnen vier weken terug komen, misschien gaat het vanzelf dicht, anders doet hij een groot onderzoek. Nu lees ik op internet dat je daar blind van kunt worden. Is het beter een andere arts op te zoeken?
Mia Reactie infoteur, 06-01-2013
Nee, het advies is op zich wel goed. Rust kan er voor zorgen dat het weer goedkomt. Maar heeft u geen vertrouwen in de oogarts, dan wordt het een ander verhaal. Dan zou u natuurlijk wel naar een andere arts kunnen kijken.

Elizabeth, 20-12-2011
Ik ben 1 oog verloren vanwege een melanoom. Nu (na een jaar) ervaar ik zwarte flitsen, spinnetjes als ik kijk. Komt dat doordat ik met 1 oog kijk of is er nu wel degelijk iets aan de hand met het goede oog? Reactie infoteur, 21-12-2011
Ik ben geen dokter, maar ik zou onmiddellijk naar een oogarts gaan om dit te laten onderzoeken. Wacht niet te lang, want bij de meeste oogaandoeningen is directe actie belangrijk en kan het grotere problemen vaak voorkomen. MIsschien is het een reactie van het oog op het feit dat het het alleen moet doen, maar ga daar niet van uit. En alleen een oogarts kan dat u vertellen. Erg naar trouwens dat u een oog bent verloren door een melanoom. Zat de kanker in het oog of was het een uitzaaiing?

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.