Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!

Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen! Door het gebruik van nieuwe moderne technieken, krijgen mensen ook nieuwe lichamelijke klachten. Een goed voorbeeld hiervan zijn computerogen. Door langdurig naar een beeldscherm te kijken kunnen er allerlei vervelende klachten ontstaan. Wat zijn symptomen van computerogen en wat kan men doen om ze te voorkomen? Tegenwoordig zitten mensen door hun werk steeds vaker en langer achter de computer. Meestal gaan ze thuis ook nog even surfen op het net of wordt er voor de ontspanning nog even een game opgestart. Als men uiteindelijk de uurtjes gaat optellen dan zit men vaak langer naar het beeldscherm te turen dan men aanvankelijk dacht. Ook voor kinderen ligt het gevaar voor computerogen op de loer. Als een kind 4 uur of meer op een dag achter de pc zit, dan is er kans op computerogen. Maar wat is het eigenlijk en wat kan men er tegen doen.

Computerogen

Computerogen krijgt men door vaak en langdurig naar het beeldscherm te turen. Dit is erg vermoeiend voor de ogen, want men houdt de ogen langer open dan goed is. Tijdens het werken met de computer knippert een mens de helft minder vaak met de ogen dan onder "normale" omstandigheden. Het knipperen met de ogen heeft een beschermende functie, er wordt tijdens het knipperen een dunne film traanvocht op de oogbol aangebracht wat uitdroging voorkomt. Traanvocht zorgt ook voor de juiste brekingsindex van het licht, zodat het licht op de juiste manier op het netvlies val, dit is noodzakelijk om goed te kunnen zien. Ook biedt het traanvocht bescherming tegen infecties door vuiltjes weg te "spoelen". Bacteriën krijgen ook minder grip op de oogbol als er genoeg traanvocht aanwezig is. Door minder vaak met de ogen te knipperen droogt het oog dus meer uit en wordt het zicht slechter en is de kans op een infectie groter.

Eerste klachten

Mensen die lange tijd naar het beeldscherm kijken, lopen een groot risico om tijdelijke klachten te ontwikkelen. Dit noemt men Computer Vision Syndroom ook wel CVS genoemd. Deze klachten zijn tijdelijk en verdwijnen vanzelf nadat er een aantal keren met de ogen is geknipperd.

Eerste tijdelijke klachten:
 • Hoofdpijn
 • Vermoeide ogen
 • Slecht scherp kunnen stellen
 • Wazig zicht
 • Droge ogen
 • Branderige ogen
 • Vermoeidheid

Vermoeide ogen

Indien ogen steeds vaker en langer blootgesteld worden aan dezelfde ongezonde situatie, zullen ze uiteindelijk vermoeid raken. Klachten houden langer aan en zijn niet meer met even knipperen verdwenen. Indien men niks aan de situatie doet kan er zelfs blijvend letsel aan de ogen ontstaan.

Veel voorkomende klachten:
 • Branderige ogen
 • Jeukende ogen
 • Stekende pijn in ogen
 • Druk op ogen
 • Rode ogen
 • Tranende ogen
 • Schraal aanvoelende ogen
 • Irriterend gevoel in de ogen
 • Slecht(er) zicht
 • Nekpijn

Vermoeide ogen door overige oorzaken

Niet alleen het beeldscherm is de boosdoener voor vermoeide ogen, ook airconditioning en centrale verwarming kunnen de ogen irriteren. Een nog bekender voorbeeld is (sigaretten)rook, dit veroorzaakt branderige en jeukende ogen.
Zorg daarom altijd voor een schoon en goed geventileerde werkruimte.

Voorkom computerogen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen hanteer daarom de "20-20-20 rule" oftewel de "20-20-20 regel":
Kijk elke 20 minuten, 20 seconden lang naar een voorwerp op een afstand van 20 "feet" (=6 meter). U mag hierbij lekker veel met de ogen knipperen. Ook is het mogelijk om elk half uur de ogen 20 seconden volledig te sluiten, dit geeft hetzelfde effect. Geven deze methodes niet genoeg rust voor uw ogen dan is het ook mogelijk om na elke twee uur een pauze te nemen van minimaal een kwartier maar ga dan wel volledig iets anders doen. Ga geen tv kijken of iets dergelijks maar kies bijvoorbeeld voor een wandeling of neem even rustig een kopje koffie. Uw ogen krijgen op deze manieren hun verdiende ontspanning en rust.

Ga niet te dicht op het beeldscherm zitten maar te ver er vandaan is ook niet goed. De beste afstand ligt tussen de 50 en 70 centimeter. Zorg voor genoeg licht in uw werkomgeving, in een te donkere ruimte zullen uw ogen erger belast worden. Ook reflecterend licht van een raam of lamp via het beeldscherm is schadelijk voor de ogen, probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Een goede werkomgeving is heel belangrijk voor uw ogen. Zorg daarom voor de juiste luchtvochtigheid, deze mag niet lager dan 30% en niet hoger dan 70% zijn. Meest ideale temperatuur ligt tussen 20 en 26 °C. Een goede luchtflow is ook erg belangrijk, vermijdt daarom dat u in de luchtstroom van een airco of ventilator zit.

Tot slot

Hebt u last van uw ogen en de klachten blijven ondanks alle maatregelen? Neem dan contact op met uw huisarts of opticien, soms kunnen klachten ergens anders door veroorzaakt worden. Zij kunnen u verder helpen om de oorzaak te vinden en er eventueel iets aan te doen.
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…
Vlekken zien van vermoeidheidVlekken zien van vermoeidheidHet kan gebeuren dat je erg druk bent, daardoor vermoeid bent en ineens vlekken in je gezichtsveld ziet. Vlekken zien va…
Vermoeide ogen door de computerVermoeide ogen door de computerWie lang achter de pc zit, zal merken dat de ogen vermoeid raken. Ze worden rood, droog en gaan pijn doen. Ook kan men w…

Loslatend netvlies: strepen en flitsen zienLoslatend netvlies: strepen en flitsen zienEr zijn steeds meer mensen waarbij het netvlies loslaat. Ze merken dat doordat ze vlekken en bliksemflitsen zien. Er is…
Help, ik ben mijn stem kwijt!Je stem kwijt zijn of zo hees zijn dat je stem af en toe wegvalt is een vervelend probleem. Pas dan besef je hoe vaak en…
Bronnen en referenties
 • Computerogen.nl
Reacties

Buwoisari, 18-01-2013
Kan je computerogen ook voorkomen door een zonnebril te dragen?
Het klinkt grappig, maar als het zou werken zou je het misschien wel op je werk kunnen dragen (een zonnebril)? Reactie infoteur, 18-01-2013
@Buwoisari,
Computerogen ontstaan voornamelijk door het lange turen naar een (computer)scherm. Door minder vaak met de ogen te knipperen ontstaan juist de problemen. Een zonnebril geeft rust wat betreft lichtintensiteit maar zal er niet voor zorgen dat men vaker gaat knipperen…
MvG El-Ja

Michelle, 06-01-2013
Hallo! Ik denk dat ik last heb van computerogenů Maar dan door mijn smartphone waar ik dagelijks regelmatig op kijk. Is dat mogelijk?
Ik zie minder goed merk ik en heb vaker hoofdpijn. Ook zie ik soms als ik naar licht of de tv kijk, een soort "uitloop" van het licht. Dus een aantal. lichtstrepen die meebewegen. Dat is erg afleidend. En ik heb het overigens ook bij mijn smartphone en autolichten of welke vorm van licht.
Als ik naar de blauwe lucht kijk zie ik de laatste tijd ook best veel "vormpjes" die best erg afleiden. Overigens ben ik zelf 16 jaar oud.
Soms meen ik ook soort "pixels" te zien als ik iemand gewoon aan kijk of iets dergelijks.

Is het mogelijk dat ik computerogen heb en horen die symptomen/klachten daarbij? Reactie infoteur, 08-01-2013
@Michelle,
Aangezien je jonge leeftijd en uiteenlopende (oog/zicht) klachten, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Minder zicht en vaker hoofdpijn kan ook betekenen dat je een bril/lenzen nodig hebt. De huisarts kan met enkele eenvoudige onderzoeken en gerichte vragen al een goed beeld krijgen wat er aan de hand kan zijn. Michelle wacht niet te lang met een bezoek aan de huisarts, je ogen zijn erg belangrijk.
Met vriendelijke groet,
El-Ja

Dona, 14-06-2012
Kun je computer-ogen eerder opmerken als je heel weinig geslapen hebt? Reactie infoteur, 15-06-2012
@Dona,
Bij slaapgebrek kan men symptomen ontwikkelen die lijken op computerogen. Deze klachten worden echter veroorzaakt door vermoeidheid en verdwijnen weer na voldoende rust.

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.