Help, ik ben mijn stem kwijt!

Je stem kwijt zijn of zo hees zijn dat je stem af en toe wegvalt is een vervelend probleem. Pas dan besef je hoe vaak en hoeveel je je stem eigenlijk nodig hebt en gebruikt. Je stem kwijt zijn is pijnlijk, vermoeiend en bovenal erg lastig. Met name voor mensen als zangers en leerkrachten die hun stem professioneel gebruiken. Hoe kun je stemproblemen voorkomen en als je je stem al kwijt bent, hoe vind je hem zo snel mogelijk terug?

Oorzaken:


Infectie van de luchtwegen

In negen van de tien gevallen is de oorzaak van het verliezen van je stem een infectie van de luchtwegen. Bij een verkoudheid, een griep, een keelontsteking of een andere infectie worden je stembanden zeg maar overspoeld door slechte virussen. Je stembanden raken vervolgens zo geprikkeld dat ze op gaan zwellen. Door dat opzwellen word je hees en ben je soms je stem zelfs helemaal kwijt.

Inhalatie/drinken van bepaalde stoffen

Ook door het inhaleren van bepaalde stoffen kunnen de stembanden opzwellen waardoor heesheid ontstaat. Hierbij moet je denken aan het inademen van tabaksrook, chemische stoffen of het inhaleren van medicijnen tegen bronchitis en/of astma. Alcohol en cafeïne hebben een uitdrogend effect op de stembanden, hierdoor is de slijmvlieslaag kwetsbaarder en zullen er eerder stemproblemen ontstaan.

Forceren van de stem:

 • Roepen, gillen, schreeuwen, krijsen.
 • Kuchen, keelschrapen
 • Fluisteren
 • Spreken bij keelontsteking of allergie
 • Overmatig stemgebruik
 • Een ‘stemmetje’ opzetten of iemand napraten

Allemaal dingen die slecht zijn voor de stem en heesheid kunnen veroorzaken.

Omgevingsfactoren

Een aantal omgevingsfactoren hebben een negatief effect op de stembanden en dus op de stem. Denk hierbij aan:
 • Stof
 • Rokerige omgeving
 • Een te droge lucht
 • Airconditioning

Stress

Stress kan een verhoogde spanning aan de strottenhoofdspieren geven waardoor je hees wordt. Soms zijn patiënten echt met ‘stomheid geslagen’, letterlijk sprakeloos door een emotionele gebeurtenis, een trauma, een conflict of andere vormen van stress. Zij zijn dan volledig stemloos (afonie).

Medicijnen

Heesheid is een bijwerking van een aantal medicijnen. Bijvoorbeeld van hormonen antihistaminica en anticholinergica.

Overige oorzaken

 • Lokale goedaardige zwellinkjes als poliepen kysten en knobbeltjes.
 • Soms hoort een verandering van het stem geluid bij het ouder worden.
 • Hormonale oorzaak (bijvoorbeeld een te snelle of te langzaam werkende schildklier)
 • Beschadiging na een operatie (bijvoorbeeld het verwijderen van de schildklier) of na intubatie
 • Het inslikken van een voorwerp (bijvoorbeeld een stukje speelgoed)
 • Zeer zeldzaam is strottenhoofd- of stembandenkanker

Hoe kom je er zo snel mogelijk van je heesheid/stemverlies af?

 • Misschien niet wat je hier lezen wilt maar je stem rust geven, dus niet of zo weinig mogelijk praten is het beste.
 • Forceer je stem niet. Je hebt de neiging om te gaan fluisteren maar niet doen! Daar wordt het alleen maar erger van.
 • Drink veel water en thee. Thee met honing of kamille is prettig. Vermijd alcohol en cafeïne.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat er slijm rond je stembanden zit is stomen met heet water een goed idee.
 • Vermijd rokerige ruimtes, ruimtes met een te droge lucht en ruimtes met veel stof.
 • Vermijd stress en zorg dat je goed uitgerust bent. Sommige mensen hebben baat bij ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen.

Deze tips, met uitzondering van de eerste zijn ook goed ter voorkoming van stemproblemen.

Huisarts?

In de regel is het niet nodig om een arts te raadplegen wanneer je je stem een keertje kwijt bent. Heb je echter langer dan twee á drie weken stemproblemen dan is aan te raden wel even bij de huisarts langs te gaan.
© 2010 - 2020 Alba, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Heesheid: oorzaken en behandelingHeesheid: oorzaken en behandelingHeesheid is iets wat de meeste mensen wel eens of zelfs vrij vaak ervaren. Je kunt hees worden doordat je verkouden bent…
Schorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem, hese stem, schorheid of heesheid is een abnormale verandering in je stemgeluid. Een schorre stem of schorh…
Stemproblemen voorkomen bij leerkrachtenLesgeven is een stembelastend beroep. Leerkrachten zijn elke dag weer met hun stem bezig en ze zijn er voor hun beroep a…
Keelpijn en stemproblemenKeelpijn en stemproblemenIedereen heeft weleens keelpijn gehad. Dit kan in verschillende maten voorkomen. Van een simpel hoestje tot aan ernstige…

Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Door het gebruik van nieuwe moderne technieken, krijgen mensen ook nieuwe lichamelijke klachten. Een goed voorbeeld hier…
Zonneallergie: symptomen, voorkomen, behandeling, medicijnenZonneallergie: symptomen, voorkomen, behandeling, medicijnenWat is zonneallergie, wat zijn zonneallergie symptomen en hoe kun je het beste omgaan met zonneallergie? Zonneallergie s…
Bronnen en referenties
 • www.chvb.nl www.logopedie.nl www.slotervaartziekenhuis.nl (patiënteninformatie over stemhygiëne) www.hoewerktmijnlichaam.nl/antwoord/waarom-kun-je-je-stem-kwijtraken-als-je-verkouden-bent www.dokterdokter.nl

Reageer op het artikel "Help, ik ben mijn stem kwijt!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Nancy, 20-10-2016 14:41 #8
Beste, ik ben 20 maanden geleden geopereerd aan een nekhernia en ze hebben een grotere kooi gestoken omdat blijkbaar de verkeerde maat was besteld. Ik heb nog steeds slikproblemen bij het eten van kleine knabbels. Mijn slokdarm geeft een vertraagde slikbeweging van een paar seconden, neus en keelonderzoek was blijkbaar oké. Ik verslik me veel en zelfs in water of speeksel, slijm. Soms lijkt het deel thv de huig verdoofd aanvoelt. Ik heb trouwens altijd een luide heldere stem gehad. Ik heb nooit stemproblemen gehad bij supporteren of bij sinusproblemen. Sinds mijn opereratie heb ik veel last van keelpijn en hese stem die regelmatig wegvalt. Aan het forceren van mijn stem zal het wel niet liggen, ik ben veel alleen thuis met mijn hond, dus stem rust genoeg. Als antwoord kreeg ik 't is psychisch. Alsof ik dat allemaal wil.

Ps. ik heb ook nog altijd last van migraine en ik ben een niet-roker. Ik ben radeloos en loop overal met mijn vragen tegen de muur. Hebben jullie een idee?

Maaike, 18-05-2016 09:33 #7
Hey, ik kan sinds kort niet meer gillen. Praten lukt wel maar heel af en toe een beetje schor. Ook beetje last van droge keel. Praten lukt dus wel maar gillen niet meer. Iemand een idee?

Anoniem, 04-12-2015 04:14 #6
Hey, ik ben mijn stem nu sinds gisteren ochtend kwijt en het wordt steeds slechter. Heeft iemand tips en weet iemand hoelang het nog kan gaan duren?

Mary, 30-11-2015 14:50 #5
Ik ben net twee weken geleden geopereerd aan mijn stembanden omdat ik blaren op mijn stembanden had, moet nu opnieuw leren praten en vind dit toch wel moeilijk. Heb in het verleden door gewerkt als klantenservice medewerkster met keelontsteking en daarna is mijn stem altijd schor gebleven en ik werd ook steeds benauwder. Advies is dus gun je stem rust als je wat hebt aan je keel of verkouden bent.

Amber, 06-08-2015 11:23 #4
Ik was op kamp mijn stem kwijt, en ik kon best hoog en zuiver zingen, en nu 2 maanden later kan ik nog maar 1,5 toonladders lager zingen. wat moet ik doen?

Clo, 21-06-2015 11:34 #3
Heyy,
Mijn stem is enorm schor en ik praat nu alleen via google translate. Maar ik moet morgen op school gaan zingen. Maar ik ben bijna niet te verstaan en zingen gaat al helemaal niet. Wat moet ik doen? Groetjes Clo

Arno, 20-12-2013 15:48 #2
Goedemiddag,

Maandag 16 december 2013 kreeg ik kriebels in mijn keel, maar ik kon gewoon nog mijn (helpdesk)werk doen.
Dinsdagochtend, 17 december 2013, ben ik mijn stem kwijt geraakt, en lukt het praten niet, ik kon nog 2 uurtjes bellen, ben om 08:00u begonnen, maar om 10:00u ben ik er mee gestopt.
Nu is het inmiddels vrijdag, en kan ik nog steeds niet praten.
Ik had gedacht en gehoopt er in een paar dagen vanaf te zijn, maar helaas is dat niet zo.
Nu lees ik dat je pas je huisarts hoeft te waarschuwen als het langer dan 2 a 3 weken duurt, dus met andere woorden, ik ben nu 2 weken vrij, moet maandag 6 januari 2014 weer beginnen, dan zou het dus OVER moeten zijn?
Dus het kan zo lang duren?

Daarnaast las ik iets over wat zeer zeldzaam voorkomt is strottenhoofd- of stembandenkanker. En daar schrik ik wel een beetje van. Ik doe dingen die ik niet mag doen blijkbaar, want i klas dat ik ook geen koffie mag drinken.
Ik mag helemaal niet praten, fluisteren, etc. Dat is wel erg lastig.

Heel simpel, hoe kom ik er nu snel vanaf.
Ik neem al met regelmatig HONING strepcils.

Groetjes,
Arno

Bernadette Kramer, 08-12-2011 12:06 #1
Ik ben mijn stem kwijt. 18 december a.s. heb ik een concert. Hoe kan ik het beste te werk gaan om die dag weer goed te kunnen zingen?

Infoteur: Alba
Gepubliceerd: 17-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!