Vermoeide ogen door de computer

Vermoeide ogen door de computer Wie lang achter de pc zit, zal merken dat de ogen vermoeid raken. Ze worden rood, droog en gaan pijn doen. Ook kan men wazig gaan zien. In sommige gevallen gaat men zelfs slechter zien. Wat is hier de oorzaak van en hoe kan dit voorkomen worden?

Ogen zijn niet gemaakt voor de computer

De ogen bevatten spieren die in staat zijn de oogbollen snel te laten bewegen. De lens is ook in staat zich snel aan te passen. Ogen zijn hierop gebouwd en dat is niet voor niks: in het dagelijks leven gebruiken we onze ogen zeer veel. Continue bewegen de ogen zich: van kortbij naar veraf, van links naar rechts, van fel naar donker.

Wie veel achter een pc werkt, gebruikt zijn ogen te weinig. De ogen staren gedurende langere tijd achter elkaar naar één en hetzelfde beeld, op dezelfde afstand en vaak met dezelfde lichtinval en lichtsterkte. De ogen zijn hier niet op gebouwd, en raken oververmoeid doordat ze zich moeten blijven focussen op hetzelfde beeld.

Door het staren naar een computerscherm, knipperen we onbewust veel minder met de ogen. Dit maakt de ogen droog en geïrriteerd. Hierdoor ontstaat er roodheid aan de ogen.

Slechter zien door het werken met de computer

Sommigen klagen dat hun ogen achteruit gaan door het vele werken met de computer. Dit kan inderdaad gebeuren, maar hoeft niet altijd. Belangrijk is dat de ogen voldoende ontspanning krijgen. De meeste mensen gaan staren en spannen hun ogen teveel in hierdoor. Dit is niet bevorderlijk voor de ogen en kan een achteruitgang in het zicht bevorderen. Wie zorgt dat er ontspannen naar een beeldscherm gekeken wordt met voldoende afwisseling, hoeft niet te vrezen voor slechtere ogen.

Droge ogen voorkomen

Computeren en droge ogen: een veelgehoorde klacht. Dit komt omdat men nogal eens vergaat te knipperen met de ogen tijdens het werken met de pc. Hoewel het misschien onnatuurlijk aanvoelt, is het van belang om bewust te gaan knipperen. Normaal wordt er gemiddeld 20 keer per minuut geknipperd: mensen achter een pc knipperen soms maar 5 tot 10 keer per minuut.

Leer jezelf aan door na iedere regel of na iedere korte alinea die je leest, even de ogen te knipperen. Doe dit rustig en ontspannen, zonder de ogen geforceerd dicht te knijpen.

Wazig zien en brandende ogen

Het wazig zien, maar ook een brandend gevoel in de ogen, is een teken dat er te weinig traanvocht wordt geproduceerd. Probeer rustig en bewust meer te gaan knipperen. Door tussendoor eens te gapen, wordt er extra traanvocht geproduceerd. Men zal al snel merken dat het brandende gevoel even verdwijnt zodra er meer traanvocht bijkomt. Probeer dit dan ook gedurende het werken achter de pc vol te houden.

Geef de ogen werk en ontspanning

Ogen zij niet blij met eentonig werk: door telkens naar hetzelfde te moeten staren, raken ze gespannen en oververmoeid. Geef de ogen daarom afwisselend werk. Na enkele minuten kijken naar het beeldscherm, doet men er goed aan om steeds even de kamer of werkruimte rond te kijken. Even een ander beeld, even de ogen laten draaien, een andere lichtinval. Vervolgens kan er weer naar het beeldscherm gekeken worden.

Het is ook heerlijk ontspannen om de ogen tussendoor even te sluiten, zonder ze hard dicht te gaan knijpen. Even het beeld helemaal op zwart, zodat de ogen niks hoeven te doen. Dit geeft ze de nodige ontspanning.

Het kost misschien wat meer tijd, maar men zal merken dat de ogen tegen de avond niet meer zo wazig zien en ook niet zo droog en branderig aanvoelen. Tenslotte is voldoende nachtrust ook bevorderlijk voor een goed zicht. Wie erg vermoeid is, gaat vanzelf al slechter zien.

Gunnar-bril

Er zijn speciale computer-brillen ontworpen, die de blauwe tinten en het felle licht uit het beeld halen. Ook versterken ze het beeld iets. De ogen blijven hierdoor meer ontspannen. De brillen kosten tussen de 60 en 120 euro, en zijn vooral in Amerika erg populair. Ze worden verkocht onder de naam Gunnar. Ze zijn er in ongeslepen versies, maar voor mensen die brildragend zijn, zal er een geslepen versie besteld moeten worden. Gunnar-brillen worden vooral door gamers gebruikt, maar zijn ook ideaal voor mensen die veel achter de computer werken.
© 2012 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middeltjes tegen vermoeide ogenMiddeltjes tegen vermoeide ogenVermoeide ogen komen veel voor. Meestal veroorzaken ze hoofdpijn, of een wazig zicht. Tegenwoordig krijgen onze ogen hee…
Zijn je ogen snel moe? Tips tegen zware, vermoeide ogenZijn je ogen snel moe? Tips tegen zware, vermoeide ogenOgen die snel moe worden: veel mensen hebben er al eens last van gehad. Je oogleden kunnen zwaar worden en je ogen brand…
Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Door het gebruik van nieuwe moderne technieken, krijgen mensen ook nieuwe lichamelijke klachten. Een goed voorbeeld hier…

Angstreacties onderdrukkenAngstreacties onderdrukkenEen angstreactie kan erg vervelend zijn: hartkloppingen, een benauwd gevoel, duizeligheid. Hoe ontstaat een angstreactie…
Wat te doen bij droge ogen, kunnen oogdruppels helpen?Wat te doen bij droge ogen, kunnen oogdruppels helpen?Het hebben van droge ogen houdt in dat er te weinig traanvocht naar de ogen gaat. Consequentie van de aandoening is dat…
Bronnen en referenties
  • Gunnars.com
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.