Vlekken zien van vermoeidheid

Vlekken zien van vermoeidheid Het kan gebeuren dat je erg druk bent, daardoor vermoeid bent en ineens vlekken in je gezichtsveld ziet. Vlekken zien van vermoeidheid kan komen door langdurig staren naar een beeldscherm, een medische aandoening of de oorzaak is niet duidelijk. Medische aandoeningen zoals staar en troebel zien kunnen behandeld worden. Bij het ouder worden gaan de ogen achteruit, waardoor iemand ook vlekjes kan zien. De meest voorkomende oorzaak is vermoeidheid.

Vlekken zien

Als je een druk leven lijdt, neem je misschien wel te weinig rust en word je moe, ook in je ogen. Vermoeidheid kan ook ontstaan door een gebrek aan nachtrust. Het kan zijn dat er een moment is waarop dat je naar je beeldscherm aan het kijken bent, en tot de ontdekking komt dat je allemaal vlekken in je gezichtsveld ziet. Vaak is het een teken van (over)vermoeidheid en een teken dat je op jezelf moet passen. Hierbij kunnen ook andere signalen door het lichaam worden gegeven zoals hoofdpijn, nekpijn of lusteloosheid.

Hoe ontstaan deze vlekken?

Soms is het zien van vlekken een verschijnsel waar door de oogspecialist geen verklaring voor is. Bij sommigen mensen kan er geen diagnose worden gesteld. Dit komt met name voor als we heel erg moe zijn. Het kan ook ontstaan als we vanuit een zittende of bukkende houden plotseling opstaan. Vermoedelijk is de aanpassing van de bloeddruk in het hoofd langzamer dan de veranderde houding.

Medische oorzaak

Als er sprake is van een aandoening van je ogen, kan het zijn dat je vreemde dingen gaat zien in je gezichtsveld zoals draadvormige vlekjes, één bepaalde vlek, een deel van het gezichtsveld verdwijnt, flitsen ziet of flikkeringen, kromme lijnen ziet of dubbelbeeld. Herken je een van de symptomen, ga dan naar de dokter.

Troebel zien

Als het vocht tussen de lens en het netvlies troebel wordt, kan het zijn dat je een troebel zicht krijgt. Zwevende vlekjes kunnen een schaduw werpen op het netvlies. Je kunt allerlei vormen zien zoals: wolkvormen, spinnenwebben, puntjes, cirkels, slierten en allerlei andere vormen. De troebelingen bewegen vaak mee met de oogbeweging en blijven vaak doorbewegen als het oog stil staat. Het kan zijn dat er eiwit of bloedresten in je glasvocht zijn gekomen. Er kan ook sprake zijn van bijziendheid, een scheur in het netvlies of het loslaten van het netvlies, een oogontsteking of een bloeding door suikerziekte.

Staar

Bij staar worden er geen vlekken gezien, maar wordt het zicht wazig.

Mouches volantes (vlekjes voor het oog)

Hierbij zie je ineens een zwart vlekje voor je ogen. Vaak valt het op nadat je in het licht hebt gekeken van de heldere lucht buiten of als je lang geconcentreerd achter de computer hebt gewerkt. Je ziet dan in je gezichtsveld zwarte draadachtige vlekjes. Letterlijk betekent “mouches volantes” betekent letterlijk “vliegende vliegjes”. Deze naam is gegeven omdat het lijkt alsof er zwarte vliegjes voor je oog lijken te vliegen. Dit is ook een vorm van glasvochtvertroebeling.

Veroudering

Door veroudering wordt het weefsel minder stevig, ook van de dunne vezels in het glasvocht in het oog. Daardoor neemt de elasticiteit van het weefsel af en verandert de structuur. Vanaf ongeveer het vijftigste levensjaar kunnen er daardoor vertroebelingen ontstaan van het zicht.

De invloed van vermoeidheid

Meestal zijn vlekken voor de ogen een onschuldig fenomeen en komt het door vermoeidheid. Het kan zijn dat je aan de klachten went en de klachten als minder erg ervaart. Soms verdwijnen ze vanzelf weer. Door de vermoeidheid aan te pakken en te zorgen voor voldoende rust verdwijnen de vlekjes meestal ook weer.

Migraine

Er zijn vormen van migraine waar iemand voorafgaand aan de aanval vormpjes en figuurtjes ziet. Als een soort aura verschijnt het in je gezichtsveld. De migraine kan met of zonder hoofdpijn gepaard gaan. Dit kan een gevolg zijn van vermoeidheid.

Kun je eraan doen?

Bij vermoeide ogen is de kans aanwezig dat de vlekjes weer terugkomen. Vooral als je langdurig achter elkaar achter een beeldscherm werkt. Gun je ogen extra rust en probeer wat vaker even achter het beeldscherm weg te gaan. Neem regelmatig een korte pauze. Als je klachten verergeren, niet verdwijnen bij rust, als de troebelingen die gepaard gaan met lichtflitsen zien storend zijn of in geval van twijfel, raadpleeg dan je huisarts.

Wanneer zijn klachten ernstig?

Als je lichtflitsen ziet die plotseling verschijnen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de huisarts gaat. Het kan namelijk zijn dat er sprake is van een ernstige oogaandoening zoals het loslaten van het netvlies of het lekken van bloed in het glasachtig lichaam. De huisarts zal je meestal direct doorverwijzen naar een oogspecialist. In geval van een storende troebeling kan een operatie overwogen worden waarbij het troebele glasvocht wordt vervangen door een heldere vloeistof.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenVlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenIedereen ziet wel eens een vlekje voorbij drijven in zijn gezichtsveld, meestal gaat dit vanzelf weer weg en is er niets…
Hartslag voor je ogen zien of voelen: wat zijn de oorzaken?Hartslag voor je ogen zien of voelen: wat zijn de oorzaken?Zit je lekker rustig naar de TV te kijken onder het genot van een borrel en hapje, kan het voorkomen dat het zicht er an…
Wazig zien, pijnlijke ogen: eerste langdurige teken van MSWazig zien, pijnlijke ogen: eerste langdurige teken van MSHeb je relatief langdurig last van een aangetast gezichtsveld aan één of beide ogen, dan kan het een aanwijzing zijn voo…
De werking van het oog en oogproblemenDe werking van het oog en oogproblemenHet menselijk oog is vrij uniek. Het vangt licht op dat wordt weerkaatst door de zaken die we willen zien en stuurt dat…

Lenteverhalen en -gedichten voorlezen aan dementerendenLenteverhalen en -gedichten voorlezen aan dementerendenDe lente het verpleeghuis of zorgcentrum in halen voor ouderen met dementie kan met een professioneel voorleesprogramma…
Metaalallergie kan lastig zijn, maar er is goed mee te levenMetaalallergie kan lastig zijn, maar er is goed mee te levenMetaalallergie komt vaak voor, maar niet iedereen heeft dat meteen in de gaten. Wie allergisch is voor metalen als nikke…
Bronnen en referenties
  • www.oogziekenhuis.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
Reacties

Mandy, 19-11-2016
Beste,

Sinds een aantal uur heb ik zicht alsof er een foto met flits gemaakt is, alleen gaan die vlekken maar niet weg?!

Vriendelijke groet Reactie infoteur, 21-11-2016
Beste mandy, houd het even in de gaten. Als het door rust niet weg gaat, zou ik een huisarts raadplegen.

Kim, 01-04-2016
Hoi, ik krijg sinds vanavond om de zoveel minuten steeds vlekken, of een soort flikkerende tl balk wat steeds zich verplaatst daarbij treedt dan ook lichte hoogdpijn op. Nu kan het ook vermoeidheid van me werk zijn. Alleen ik heb nog nooit last gehad van bovengenoemde symptomen als ik moe ben. Ook slaap ik gemiddeld dagelijks 9uur. Wat kan dit zijn dan?
Mvg
Kim Reactie infoteur, 08-04-2016
Is dit iets dat alleen die avond aanwezig was, of heb je er daarna ook last van gehad? Mocht het terugkomen, kan het een vorm van migraine zijn. Ik zou dan even een huisarts raadplegen.

Muro01, 17-10-2015
Ik zie al maanden zwarte vlekjes op mijn zicht meestal buiten nu zie ik ook wazig bewegende plekjes ben al zelf naar oogspecialist geweest paar onderzoeken gedaan maar zag niks ernstig! Ik maak mij nog altijd zorgen denk soms zelf is dat misschien begin van MS? Gelieve mij te beantwoorden. Reactie infoteur, 25-10-2015
Het kan van alles zijn en klinkt als mouches volantes. Dit kan vervelend zijn, maar is niet ernstig. Zijn er andere symptomen die je doen vermoeden dat er misschien sprake is van MS? MS is een ziekte waarbij het soms erg moeilijk is om er een diagnose voor vast te stellen. Als je je zorgen maakt, ga dan opnieuw naar de dokter voor verder onderzoek.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.