Metaalallergie kan lastig zijn, maar er is goed mee te leven

Metaalallergie kan lastig zijn, maar er is goed mee te leven Metaalallergie komt vaak voor, maar niet iedereen heeft dat meteen in de gaten. Wie allergisch is voor metalen als nikkel, ijzer, staal en dergelijke, komt daar vaak pas achter als er al een aantal huidproblemen zijn geweest. Duurt dat te lang, dan kunnen er op de geïrriteerde plaatsen zelfs lelijke wonden ontstaan met openspringende vochtblaasjes die niet helen als de oorzaak ervan niet verwijderd wordt. Vaak is van alle metalen nikkel het grootste probleem. Nikkel wordt regelmatig in combinatie met andere metalen gebruikt en dat ziet u er aan de buitenkant meestal niet aan af. Huidproblemen achter de oren (vanwege nikkel in de armen van een bril) of op de polsen, vanwege een horlogeband waar nikkel in zit, zijn dan ook vaak de eerste problemen waarbij mensen aan metaalallergie gaan denken.

Metaalallergie kan tot uiting komen na het kopen van een bril

De aanschaf van een bril is vaak de oorzaak van de ontdekking van een metaalallergie. Er zitten weliswaar beschermbuisjes van plastic rond de uiteinden van het montuur, waar het de huid achter de oren raakt, maar dat is niet altijd voldoende. Waar de huid toch door het metaal geraakt wordt, ontstaat een geïrriteerde plek.

Geef uitleg in de brillenzaak

Bent u er eenmaal achter, waardoor de huid geïrriteerd is, doe dan om te beginnen wat plakband om de stukken metaal die de huid raken en ga daarna op zoek naar een bril van titanium of helemaal van kunststof. Leg in de zaak uit waar u een probleem mee hebt en u wordt vast goed geholpen, want het komt vaker voor.

Nikkel en transpiratie gaan een verbinding aan

Vooral nikkel gaat een verbinding aan met het zout en het (transpiratie)vocht in de huid. Soms betreft het probleem niet beide oren, maar is achter een van de twee oren een plekje dat door het metaal geraakt wordt. Dat hangt natuurlijk mede af van de stand van de bril. Die kan achter het ene oor het plastic beschermbuisje raken, maar aan de andere kant achter of boven het oor soms net een stukje van het metaal raken.

Eerst ontstaat er jeuk, dan een wondje

De geïrriteerde huid begint meestal te jeuken, waarna u er over veegt of soms zelfs krabt. Na verloop van tijd gaat de huid open, ook zonder te krabben. U plakt er een pleistertje op en het plekje geneest, maar zodra de pleister er af is, begint het probleem opnieuw. Op het laatst in dit stadium is het belangrijk om na te gaan denken over de oorzaak van het probleem.

Niet alleen allergisch voor zink of nikkel in brillen

Ook gespen van broekriemen, horlogebandjes, sieraden zoals ringen van staal of metaal waar nikkel in verwerkt is, armbanden, halskettingen, oorbellen, piercings enzovoort, kunnen problemen geven. Wie een broekriem met een ijzeren gesp heeft en een iets te kort hemd of T-shirt draagt, kan zelfs ook op de buik een heel geïrriteerde plek krijgen, die na verloop van tijd wond kan worden.

De oplossing daarvoor

De enige oplossing is dan om een langer hemd of T-shirt te dragen, waardoor de gesp de huid niet meer kan raken. Gespen van titanium zijn er in de gewone handel echter niet. Wel van kunststof. Wie dus problemen met het metaal van de gespen heeft, kan dan ook beter kiezen voor kunststof gespen.

Niet elk kledingstuk is goed voor uw huid

Ook in kledingstukken wordt vaak metaal verwerkt waar nikkel, zink, of een ander metaal in zit. Zo zitten er vaak metalen ritsen of knopen op spijkerbroeken en bloezen. Als die door de stof heen verwerkt zijn, kan de huid in aanraking komen met het metaal en kan er huidirritatie ontstaan.

Horlogebandjes

Hetzelfde geldt voor horlogebandjes of de metalen gesp van een leren horlogebandje. Hebt u metaalallergie dan is het dus oppassen bij elke aankoop van kleding, sieraden en van alles dat direct op de huid gedragen wordt.

Extreme metaalallergie

Mensen met een extreme metaalallergie kunnen zelfs last krijgen van metalen pannen, deurklinken, muntstukken in hun zakken, enzovoort. Meestal is het contact met deze metalen maar heel kort en soms kan er ook pas na enkele uren een reactie op komen.

Edele metalen als goud en zilver

Sieraden van goud en zilver kunnen mensen met een metaalallergie vaak eveneens niet dragen. De oorzaak daarvan is meestal dat er toch nog resten van nikkel in deze edele metalen zit, dat gebruikt is voor het zuiveren en/of afharden ervan. Dat geeft dan opnieuw huidproblemen.

Oplossingen voor brillen, ringen, armbanden, enzovoort

Wie een metaalallergie heeft is vaak geholpen met producten die in plaats van metaal, van titanium gemaakt zijn. Titanium heeft de goede eigenschap dat het geen chemische verbinding aangaat met de huid en met transpiratievocht en er ontstaat dan ook geen wisselwerking, waardoor de huid kapot kan gaan. Titanium is echter erg duur.

Metalen voorwerpen vervangen door kunststof

Kunststof is een andere mogelijkheid om metalen voorwerpen te vervangen. Gespen van plastic zijn via internet wel te bestellen. Vaak zijn ze ook verstelbaar. Kunststof sieraden kunnen heel mooi en decoratief zijn en geven eveneens geen probleem, zolang er maar geen metaal in de sluiting of de ketting zit.

Keramiek wordt goed verdragen door mensen met metaalallergie

Mannen die toch graag een ring of een duimring willen dragen zijn nogal eens geholpen met een ring van gehard keramiek. Ze zijn mooi en geven eveneens geen irritatie. Polsbandjes zijn meestal alleen van stof en houten kralen gemaakt en kunnen eveneens zonder probleem gedragen worden.

Metaal in de voeding komt vaak voor

Nikkel komt ook voor in de dagelijkse voedingsmiddelen. Mensen met eczeem aan handen en voeten wordt soms aangeraden om geen voedsel uit blik te eten, maar helemaal zijn nikkel en zink niet uit de voeding te weren. Nikkel komt bijvoorbeeld van nature voor in kraanwater, chocolade, drop, pinda’s, noten, enzovoort. Men krijgt er vaak ongemerkt toch wat van binnen. Meestal zijn het echter extreem kleine hoeveelheden, waarvan de meeste mensen geen last hebben.

Cosmetica en metaalallergie

Ook in cosmetica zit vaak metaal, hoewel u dat niet zo direct met metaal in verband zou brengen. Lood, nikkel, zink en andere zware metalen komen er vaak in voor. Het is dan ook heel verstandig om bij de aankoop van gezichtscrèmes, nagellak, enzovoort op de inhoudsstoffen te letten.

Er is mee te leven

Een metaalallergie is lastig, maar er is mee te leven. Zodra u weet wat de oorzaak is, kunt u er iets aan doen. De aandoening kan echter niet genezen worden. Het is dan ook verstandig om er rekening mee te houden, zodat u er zo min mogelijk last van heeft.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nikkelallergie: Weetjes en tipsHeel wat mensen hebben, misschien wel buiten hun weten om, een nikkelallergie. Dit is op zich niets ernstigs, maar men m…
Metaalallergie: De oorzaken, symptomen en de behandelingMetaalallergie: De oorzaken, symptomen en de behandelingOngeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking is allergisch voor metalen, met name voor een van de metalen, nikkel, c…
Hoe onderscheidt men messing van bronsHoe onderscheidt men messing van bronsMessing en brons zijn koperlegeringen – met koper als basiselement. Messing en brons lijken veel op elkaar. Hoe toon je…
Wat te doen bij een nikkel allergie?Wat te doen bij een nikkel allergie?Terwijl velen van ons hebben gehoord van een huisstofmijtallergie, een honden of kattenallergie, een pinda allergie, glu…

Vlekken zien van vermoeidheidVlekken zien van vermoeidheidHet kan gebeuren dat je erg druk bent, daardoor vermoeid bent en ineens vlekken in je gezichtsveld ziet. Vlekken zien va…
Acne, jeugdpuistjes: oorzaken, symptomen, behandelingAcne, jeugdpuistjes: oorzaken, symptomen, behandelingBij acne is er sprake van huiduitslag, vooral op het gezicht. Het komt door verstopping en ontsteking van talgkliertjes…
Reacties

Mevr Alderliesten, 23-03-2017
Mijn metaalallergie is ontstaan eind 2004 door het plaatsen van 2 kronen. Na 2 jaar is ontdekt door een plakproef dat het palladium uit de stiften de grote boosdoener was. Alleen was het al door mijn lichaam gegaan en niet meer terug te halen. In de loop der jaren steeds meer klachten, geen kaas, worst, kruiden, alcohol, koffie, thee, kaneel, citrusfruit, dus bijna niets extra's. Ook brood is moeilijk, blijft aan het gebit kleven. Veel problemen met medicijnen, werken altijd op mondslijmvlies wat heel pijnlijk is. Een heel droge mond. En wat ook erg is, een vreselijk vieze smaak bij alles wat ik nog kan eten. Bovendien een averechtse reactie op bepaalde medicijnen, o.a. morfine. Doet weinig als pijnbestrijding. Er wordt gezegd dat je ermee kunt leven, ik wil zeggen dat het een zware opgaaf is om er mee te moeten leven. Reactie infoteur, 24-03-2017
Beste mevrouw Alderliesten,
Ik kan me voorstellen dat die laatste zin u enigszins zwaar op de maag valt, maar uw geval is dan ook een van de uitersten die ik ooit gezien, gelezen of gehoord heb. Ik weet niet of al die voedingsmiddelen die u niet meer kunt verdragen allemaal ook van de metaalallergie afstammen. Veel mensen krijgen in de loop van hun leven met allergieën tegen voedingsmiddelen en medicijnen te maken. Een metaalallergie betekent dat men allergisch is tegen metaal en dat kan inderdaad ook in voedingsmiddelen en in make-up zitten. Toch is de hoeveelheid soorten bij u bedenkelijk. Ik zou eens een uitgebreide allergietest bij de dermatoloog doen om erachter te komen wat er precies aan de gang is. Daarna zou ik met de toegestane voedingsmiddelen eens naar een diëtiste gaan en een goed menu laten samenstellen. Veel succes!

Maureen Hendriks, 08-02-2017
Mij dochter mag helemaal niks van nikkel cobalt zink ijzer. Maar ook inkt ik loop vaak vast op kleine dingen zoals hoe kan ze kleuren en schrijven. In alles zit wel een ijzer en waar kan ik die door vervangen is er geen club of groep waar je idee kan opdoen? Reactie infoteur, 08-02-2017
Beste mevrouw Hendriks,
Ik weet niet of er een groep is opgezet met dezelfde problemen. Zoek daar eens naar op internet. Zoals u het beschrijft is het voor haar wel erg moeilijk. Gaat het schrijven niet met potloden en met een kunststof pen? Ik weet zeker dat er kunststof pennen voor in handel zijn.
Veel succes.
Met vriendelijke groet,
Anneke

Cisca van Driel, 12-11-2016
Onlangs ben ik uitgebreid getest voor metalen nadat ik ontstekingen aan mijn tandvlees kreeg en daaruit bleek dat ik voor meerdere metalen allergisch ben. Is er bekend wat voor klachten er zoal kunnen ontstaan IN het lichaam? (vermoeidheid, hartonregelmatigheden of dergelijke) Reactie infoteur, 14-11-2016
Eerlijk gezegd ken ik alleen de reacties van de huid op de metalen, maar de metalen die in de voeding zitten kunnen volgens mij ook best reacties teweeg brengen. U zou daar eens een internist naar kunnen vragen. Die zijn daar beter in thuis.
Ook in cosmetica zitten vaak metalen verwerkt. Ook die hebben alleen reacties op de huid.
Beterschap!

Aj van Brienen, 06-09-2016
Ik heb 33 jaar metalen schroeven en bouten in mijn been gehad maar elke 6 weken had ik ontstekingen nu het eruit is heb ik geen last meer. Nu moet mijn rug vastgezet worden maar gaat dus niet met metaal. Wat nu? Reactie infoteur, 06-09-2016
Ja, dat is natuurlijk erg lastig, want er moet dan wel iets gebeuren. Zijn daar tegenwoordig geen kunststof oplossingen voor? Ik zou daar toch eens naar op zoek gaan. Er zijn al kunststof heupen als ik me niet vergis. Vraag er de specialist eens naar.

Hans Vogelsang, 06-03-2015
Ik heb ook een metaalallergie en kan alleen een horloge van titanium dragen. Is er een waarschuwingskaart of penning verkrijgbaar voor mijn aandoening. Want stel dat ik een ongeval krijg, buiten bewustzijn raak en ik moet een wond gehecht hebben. Vaak doen ze dat met metalen nieten. Dan heb ik dus een probleem. Bestaat er zo'n indicatie? En zo ja, waar kan ik dat bestellen cq. verkrijgen? Reactie infoteur, 06-03-2015
Ik weet niet of er een dergelijke penning bestaat, maar u kunt dat vermoedelijk het beste navragen bij uw huisarts en/of dermatoloog. Als er een dergelijk waarschuwingssysteem is, zijn zij de meest waarschijnlijke informatiebron daarvoor.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Anneke

Janny Wesseler, 16-06-2014
Kunt u mij vertellen wat de omschrijving zijn van de stoffen die in bodylotion/shampoo enz. zitten, want ik heb het gevoel voor mij dat er heel veel verkeerde of foute stoffen zitten. Reactie infoteur, 17-06-2014
Beste Janny,
Het is ondoenlijk om daarvan een reeks stoffen aan te geven, want elk verzorgingsmiddel heeft wel een aantal stoffen die voor de een of de ander onverdraaglijk zijn of die voor iedereen schadelijk kunnen zijn. U kunt het beste de stoffen in de verzorgingsproducten die u nu gebruikt eens doornemen (de inhoud moet er altijd op aangegeven zijn) en deze op internet controleren op allergische reacties. Bovendien is het in uw geval verstandig om eens naar een goede drogist of een reform winkel te gaan en daar te vragen naar ongevaarlijke verzorgingsproducten op natuurbasis. Probeer dus zoveel mogelijk informatie te verzamelen en maak daar een keuze uit.
Veel succes,

Anneke

Bertha Weeterings, 25-06-2013
Beugels van de BH irriteren ontzettend, daaraan heb ik veel last van huid problemen, ik zou graag informatie krijgen wat er aan te doen is.
Mocht iemand met een oplossing reageren, en mij doorgeven hoe ik ervan af kan komen zou ik die persoon heel dankbaar zijn.
Metaalallergie kan lastig zijn, maar er is mee te leven, zal best waar zijn maar het belemmerd toch iemands dagelijks leven. Reactie infoteur, 26-06-2013
Via de reactie op het contant met transpiratie vanuit de huid kan een beugel in een BH inderdaad irritatie, roodheid en zelfs wondjes veroorzaken. Ook mensen zonder een metaalallergie kunnen daar last van hebben. Er zijn twee oplossingen: neem een sport BH zonder beugels en/of smeer de geïrriteerde plekken 's avonds voor het slapen gaan (na het goed wassen) in met het plantaardige middel "Calendular", dat gewoon bij de drogist te verkrijgen is en wel vet, maar niet agressief is. De rode plekken genezen dan, de jeuk en het "willen krabben" eveneens.

Metaalallergie belemmert inderdaad het dagelijkse leven, maar voor een groot aantal van de problemen zijn wel oplossingen te vinden, zodat u er zo min mogelijk last van hebt.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.