De werking van het oog en oogproblemen

De werking van het oog en oogproblemen Het menselijk oog is vrij uniek. Het vangt licht op dat wordt weerkaatst door de zaken die we willen zien en stuurt dat vervolgens naar de hersenen. Daar wordt wat we zien als het ware verbeeld. Toch hebben veel mensen problemen met hun ogen en zichtproblemen. In 2007 droegen zelfs ruim 9 miljoen mensen een bril of contactlenzen. Hoe werkt het oog? En welke oogproblemen kunnen er optreden?

Werking van het oog

Het oog is eigenlijk een soort ronde bal met aan de voorkant een soort uithangseltje. Het oog bestaat uit 3 lagen. In de buitenste laag zit ondermeer het hoornvlies. Dat mag niet uitdrogen, anders werkt het oog niet meer. Het oogbindvlies dat in de tweede laag zit, zorgt voor het vocht voor het hoornvlies. In die tweede laag zit tevens de iris. Dit is een kleine spier die er voor zorgt dat er niet meer dan zoveel licht door de pupil het oog binnen kan komen. Achter de iris en de pupil liggen de lens en de musculus ciliaris. Dit spiertje zorgt er weer voor dat de lens dunner of dikker wordt en regelt zo dat we kunnen scherpstellen. De lens wordt dikker als we iets willen zien dat dichtbij is. De lens wordt dunner als we kijken naar zaken in de verte. De binnenste laag van het oog is het netvlies dat ook wordt aangeduid met de naam retina. Dit is een laag zenuwweefsel met miljoenen ontvangers. Het netvlies stuurt de signalen via de oogzenuw naar de hersenen. We kunnen kleur zien omdat bepaalde cellen in het netvlies de verschillende lichtinvallen als het ware vertalen in de kleuren. Kleuren hebben verschillende golflengtes en zij merken dat op. Weer andere cellen zorgen er voor dat we in het donker kunnen zien. Zij bevatten een stof die retinal heet. Retinal wordt onder invloed van licht vernietigd. Daarom moet het steeds weer opnieuw worden gemaakt door het lichaam. Dat kan alleen als het donker is. Dat is dan ook direct de reden waarom het even duurt voordat mensen zijn gewend aan het kijken in het donker.

Veel voorkomende oogproblemen: beschadiging door splinters

Ogen raken snel beschadigd door rondvliegende zaken als houtsplinters of metaalsnippertjes. Pas daar dus heel goed mee op en draag een bril bij het doen van werk dat dit kan veroorzaken. Het is erg pijnlijk om dergelijke zaken in de ogen te krijgen en als dit is gebeurd moet een arts worden bezocht. Die kan de stukjes er uithalen door een vloeistof in de ogen te laten lopen die ze heel erg laat tranen of door ze er zelf uit te halen. In sommige gevallen moeten de splinters ook door een operatie worden verwijderd.

Voor het beeldscherm zitten veroorzaakt vermoeide ogen

Heel veel mensen zitten dagelijks voor het beeldscherm en dat zorgt voor zere en vermoeide ogen. Ook hebben mensen vaak hoofdpijn door dit vele turen. Om dit enigszins te voorkomen is het belangrijk om bij goed licht te werken en door de ogen regelmatig te ontspannen. Dit kan heel eenvoudig door af en toe even naar iets anders heel in de verte te kijken. Ook een oogbad of oogdruppels zijn heerlijk voor vermoeide ogen.

Zwarte vlekken voor de ogen

Heel veel mensen zien regelmatig wat zwarte vlekken voorbij komen, vooral als ze naar de lucht kijken of naar iets waar veel licht is. Vreemd is dat niet. Het zijn eitwitresten en afgestorven cellen, die er dus wel degelijk zijn. Heel veel vlekken zien is niet goed en vraagt om doktersbezoek. Dit geldt ook voor mensen die zomaar opeens hele stukken uit hun blikveld kwijt zijn.

Ontsteking van het oogbindvliesweefsel

De hele dag in de rook of een irriterende (schoonmaak of verf) stof zitten, kan er voor zorgen dat er een conjuntivis kan ontstaan. Dit is een ontsteking van het oogbindvliesweefsel. Ook niet iets voor doe-het-zelvers, maar wel voor direct doktersbezoek.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Splinter verwijderen: wat kun je het beste doen?Splinter verwijderen: wat kun je het beste doen?Wanneer je met ruw hout bezig bent of in de tuin werkt, kan er ineens een splinter in je vinger komen. Deze schiet in de…
Splinter onder nagel verwijderen: zelf verwijderen, huisartsSplinter onder nagel verwijderen: zelf verwijderen, huisartsSplinter onder nagel is een vervelende aangelegenheid. Een splinter onder nagel komt bij zowel kinderen als volwassen vr…
Vlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenVlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenIedereen ziet wel eens een vlekje voorbij drijven in zijn gezichtsveld, meestal gaat dit vanzelf weer weg en is er niets…
Oogproblemen bij AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome)Oogproblemen bij AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome)AIDS of het verworven immuundeficiëntie syndroom is het gevolg van een besmetting door het humaan immunodeficiëntie viru…

Huismiddeltjes tegen blaasontstekingHuismiddeltjes tegen blaasontstekingBlaasontsteking (cystitis) is een vervelende aandoening die veel pijn tijdens het plassen kan veroorzaken. Een blaasonts…
mijn kijk opHoe ontstaat narcisme?Is pathologisch narcisme de uitkomst van erfelijke eigenschappen - of het trieste resultaat van misbruik of een trauma?…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.