Niet meer goed kunnen zien

De ogen zijn in staat lichtprikkels op te vangen en die prikkels in de vorm van impulsen via de oogzenuw naar de hersenen door te sturen. Zo kunnen we zien. Soms word het opvangen van licht en beelden niet goed gedaan door het oog, en kunnen we dus minder zien. Hieronder een aantal voorkomende afwijkingen van het oog.

Beeldvorming

De oogbol is gevuld met doorzichtige structuren, die samen met het hoornvlies een duidelijk beeld moeten projecteren op het netvlies. Het zijn het kamervocht, de lens en het glasachtig lichaam. Zij zorgen ervoor dat er op het netvlies twee, iets verschillende, omgekeerde en sterk verkleinde beelden worden gevormd. De twee beelden, op ieder netvlies één, worden in de hersenen verwerkt tot één beeld. Hierdoor kunnen we goed diepte en afstanden schatten.

Geen scherp zicht (presbyopie)

Het oog bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het hoornvlies, de ooglens en het netvlies. De ooglens kan haar sterkte in positieve aanpassen ( accomoderen), dit accomoderen gebeurt automatisch en zorgt ervoor dat het oog van dichtbij tot veraf scherp kan zien. Door het normale verouderingsproces neemt het accomodatievermogen van het oog af. Hierdoor kan de ooglens haar sterkte niet meer voldoende aanpassen om voorwerpen van nabij op het netvlies af te beelden. Deze aandoening heet presbyopie, het zich is niet scherp. Dit ongemak kan eenvoudig verholpen worden met een bril of lenzen met positieve lens (+).

Bijziend ( myopie)

Ook hier ligt de oorzaak bij het accomoderen. Bij myopie (bijziendheid) blijft het voorwerp waarnaar u kijkt wazig. Technisch gezien wordt het niet op het netvlies afgebeeld, maar ervoor. Met behulp van een negatieve lens (-) kan het voorwerp dichtbij weer haarscherp worden waargenomen.

Verziend (hypermetropie)

Ook hier speelt weer het accomoderen weer een rol. Bij hypermetropie ( verziendheid) wordt het voorwerp waarna u kijkt wazig waargenomen omdat het achter het netvlies wordt afgebeeld. Jonge mensen beschikken doorgaans over voldoende accomodatievermogen om deze fout te corrigeren. Oudere mensen, met een verminderd accomodatievermogen, kunnen ook veraf weer haarscherp waarnemen met behulp van een positieve lens (+).

Staar (cataract)

Naarmate je ouder wordt, wordt de lens minder helder. Dit kan gebeuren doordat een deel van de eiwitten waaruit de lens bestaat, samenklonteren. Dit kan gedeelten van de lens troebel maken. Staar is een oogziekte waarbij de lens heel geleidelijk verandert. De lens laat minder licht door en ook de gezichtsscherpte neemt af. Daarnaast krijgt men door verstrooiing van het licht meer last van zon- of daglicht. Als staar verder gevorderd is, kan de oogarts deze operatief verwijderen. Een goede begeleiding van de klachten is belangrijk, zodat u op het juiste tijdstip doorverwezen kan worden naar een specialist.
© 2008 - 2020 Mirjam, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Oogaandoening: Grijze staarBij grijze staar is de ooglens vertroebeld waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen is de ooglens zo vertroebe…
Zichtverlies: Bijziend of verziendZichtverlies: Bijziend of verziendZichtverlies, zowat iedereen maakt er op jongere of oudere leeftijd kennis mee. De één heeft er aanleg voor, de ander ka…
Staar: symptomen, oorzaken & behandelingStaar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangebore…
Astigmatisme, vaak voorkomende oogafwijkingAstigmatisme, vaak voorkomende oogafwijkingDe ogen worden vaak beschouwd als dé lichaamsdelen, die het belangrijkst zijn in ons dagelijks leven. Blind of slechtzie…

Een depressie is geen dipjeEen depressie is geen dipjeIedereen is wel eens neerslachtig, maar het is belangrijk dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen neerslachtigheid v…
Wat is een shock en hoe verleen je eerste hulpWat is een shock en hoe verleen je eerste hulpEen shock is voor de meeste mensen een heel ingrijpend iets. Het is vaak een situatie van leven of dood. Veel mensen wet…

Reageer op het artikel "Niet meer goed kunnen zien"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mirjam
Laatste update: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!