Staar: symptomen, oorzaken & behandeling
Staar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangeboren staar. De symptomen van staar zijn een vertroebeld zicht, slechter zien in het donker, dubbel zien en een vage waarneming van kleuren. De oorzaak van staar is in de meeste gevallen ouderdom, maar staar kan ook andere oorzaken hebben. De enige effectieve behandeling van staar is een staaroperatie. Een laserbehandeling voor staar is niet effectief
Wat is staar?
Staar is een veel voorkomende oogaandoening. Als je staar hebt (grijze staar of cataract) wordt je ooglens steeds troebeler. De ooglens bevindt zich direct achter de iris en het pupil. In de normale situatie is de lens helder en kun je scherp zien. Bij staar is het zicht vertroebeld.
Oorzaken staar
Staar ontstaat door slijtage aan de ooglens. Door verschillende oorzaken kan de lens troebel worden, waardoor licht de binnenkant van het netvlies minder goed kan bereiken.Staar kan verschillende oorzaken hebben: het kan zijn aangeboren of ontstaan na beschadiging van het oog of als gevolg van het verouderingsproces.
Soorten staar
Afhankelijk van de oorzaak wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten staar.
- Aangeboren staar, die zich manifesteert tijdens de eerste levensjaren.
- Jeugdstaar, die is ontstaan door een ziekte of beschadiging van het oog bij een ongeval.
- Ouderdomsstaar, de meest voorkomende vorm van staar. Dit is een “normaal” verschijnsel van het ouderdomsproces.
Tenslotte kan staar het gevolg zijn van suikerziekte. Mensen die aan diabetus lijden, hebben een verhoogde kans op staar.
Symptomen van staar
Slecht zien bij minder licht is vaak het eerste symptoom van staar. Gaandeweg wordt het licht steeds minder en kan er zelfs blindheid ontstaan. Symptomen die duiden op staar, zijn bijvoorbeeld dat je de ondertiteling van een televisieprogramma niet meer kunt lezen, of de tekst van een boek. Een ander symptoom is dat je ’s avonds of ’s nachts veel last hebt van verblindend licht. Het veranderen van de brilsterkte kan ook een signaal zijn van staar.
Symptomen zullen geleidelijk optreden, omdat staar niet zomaar ontstaat. Samengevat treden de volgende symptomen op:
- Wazig zicht
- Last van tegenlicht of zijlicht
- Slechter zien in het donker
- De kleuren in de omgeving lijken vervaagd
- Dubbel zien
- Sterkte van brillenglas/lens moet worden aangepast
Behandeling van staar
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen staar. De enige effectieve behandeling is echter een staaroperatie. In de praktijk wordt deze behandeling pas toegepast als het zicht 30 tot 40% is.
Bioptische bril
In het beginstadium helpen tijdelijke maatregelen, zoals een bril, vergrootglas of extra verlichting. Mensen die tussen de 16 en 50% minder zicht hebben als gevolg van staar, kunnen kiezen voor een tussenoplossing in de vorm van een bioptische bril. Boven in het glas zit een “loepje” dat het zicht verbetert. Er is een cursus vereist om met een bioptische bril aan het verkeer te mogen deelnemen.
Laserbehandeling staar
Een laserbehandeling kan staar niet wegnemen.
Staaroperatie
Als je nog goed kunt zien, is een staaroperatie niet direct noodzakelijk. Het risico op complicaties wordt echter hoger als u de ingreep te lang uitstelt. De oogchirurg voert alleen een standaardoperatie uit als de patiënt door de staar beperkt wordt in zijn dagelijks bezigheden. Een staaroperatie is een van de meest uitgevoerde en doeltreffende ingrepen.
Bij een moderne staaroperatie wordt er een minuscuul sneetje gemaakt in het oog. De troebele lens wordt vervolgens kapot getrild en afgezogen. De nieuwe kunstlens wordt in het wondje gebracht. De herstelperiode na een staaroperatie duurt ongeveer een maand.