Staar hoeft niet meer rijp te worden

Staar hoeft niet meer rijp te worden Vroeger werden mensen pas aan staar (cataract) geopereerd als deze rijp was. De ooglens was dan inmiddels zo troebel dat er nauwelijks meer zicht was. Tegenwoordig wordt veel sneller besloten om aan staar te opereren, omdat met een operatie nu snel en succesvol een kunstlens geplaatst kan worden. Soms kunnen na de staar-operatie ook de bril of contactlenzen de vuilnisbak in.

Wat is staar of cataract?

Cataract wordt ook wel grijze of grauwe staar genoemd, vaak kortweg staar. De ooglens wordt dan steeds meer troebel, waardoor het zicht vermindert. Dingen zien er waziger uit en lijken grauwer van kleur.

Staar kan veroorzaakt worden door een ziekte, zoals bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), maar is meestal het gevolg van het normale verouderingsproces. Er wordt dan gesproken van ouderdomsstaar.

Staar-behandeling vroeger

Vroeger werd bij staar de lens operatief verwijderd. Om de lens te vervangen moest dan een zeer sterke bril gedragen worden. Bij deze ingreep was een ziekenhuisopname van een week heel normaal. De operatie werd pas uitgevoerd als de staar "rijp" was en er nog maar weinig zicht over was.

Staar-behandeling nu

Nu wordt met een operatie de troebel geworden lens vervangen door een kunstlens. Vantevoren wordt gemeten wat de sterkte van de kunstlens moet zijn, zodat voor veraf zien waarschijnlijk geen bril meer nodig is. Voor het lezen zal wel een leesbril nodig zijn.

Om ook van de leesbril af te komen, kan gekozen worden voor een multifocale kunstlens. Net als bij een multifocale bril vraagt het wel een andere manier van kijken. Niet iedereen kan wennen aan een multifocale bril, dus het is zaak om hier goed over na te denken. Een multifocale bril kun je terzijde schuiven, maar een multifocale kunstlens haal je niet zomaar weer weg.

Een kunstlens is dus, naast het laten laseren van je ogen, ook een mogelijkheid om voorgoed afscheid te nemen van bril of contactlens.

Procedure van de staaroperatie

De staaroperatie gebeurt over het algemeen poliklinisch (dagbehandeling). Hoewel ook algehele verdoving (narcose) mogelijk is, wordt meestal gekozen voor plaatselijke verdoving: injecties rondom het oog (die op het moment van prikken erg pijnlijk kunnen zijn) of verdovende oogdruppels.

Tijdens de operatie vervangt de oogarts de troebele lens door de kunstlens met de eerder opgemeten sterkte. De operatie duurt ongeveer een half uur en na afloop wordt een oogkapje en verband op het oog geplakt.

Na de eerste nacht mogen het verband en het oogkapje eraf. Gedurende een aantal weken moet dan een paar keer per dag het oog gedruppeld worden met oogdruppels. De eerste week moet 's nachts het oogkapje nog gedragen worden (zonder verband). Zwaar tillen is de eerste paar weken uit den boze.

De controle door de oogarts kan per ziekenhuis verschillen, maar vaak is de eerste controle na 1 of enkele dagen (eventueel telefonisch) en een volgende controle na een aantal weken. De kans op complicaties is klein maar niet uitgesloten. Zo kan er soms sprake zijn van nastaar, een geringe troebeling van het lenskapsel. Deze nastaar kan met een korte laserbehandeling verholpen worden.

Als beide ogen geopereerd moeten worden, wordt met het "slechtste" oog begonnen, maar er wordt maar 1 oog tegelijkertijd geopereerd. Het tweede oog volgt dan enkele weken of maanden daarna.

Staar wordt nu eerder behandeld dan vroeger

Bij lichte staar kan de operatie nog even uitgesteld worden door een sterke bril te dragen, maar dat vindt lang niet iedereen prettig. En uiteindelijk zal er toch een operatie volgen. Omdat het plaatsen van een kunstlens nu zo snel gaat en weinig risico oplevert wordt de keuze om te opereren tegenwoordig veel sneller gemaakt, vaak als het zicht nog ongeveer 50 % is.
© 2009 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staar: symptomen, oorzaken & behandelingStaar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangebore…
Grauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieGrauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieHet oog bestaat uit verschillende onderdelen. De ooglens is hier een belangrijk onderdeel van en zorgt voor accommodatie…
Cataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (beter bekend als grijze staar, grauwe staar of simpelweg staar) is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor…
Staar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laserenStaar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laserenWat is staar aan de ogen en hoe kan staar worden verholpen? Staar is een troebele ooglens. Staar wordt ook wel 'cataract…

Ontsteking vulva (vulvitis): vagina, schaamlippen & clitorisOntsteking vulva (vulvitis): vagina, schaamlippen & clitorisOntsteking vulva, jeuk vagina - De vulva zijn de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw: schaamlippen, clitoris (kitte…
Jeuk soms erger dan pijn, maar krabben is geen oplossingHet krabben op de huid is een natuurlijke reactie op jeuk, met als resultaat dat de jeuk (even) wordt overheerst door he…
Bronnen en referenties
Reactie

H. Ronhaar, 27-08-2009
Ik moet binnen kort aan beide ogen worden geopereerd ii.v.m. staar. Nu lees ik, dat er ook verdovende druppels kunnen worden toegediend. Wie beslist wat er voor verdoving wordt toegepast? druppels of injecties en op grond waarvan wordt er óf voor de ene óf voor de andere methode gekozen? Reactie infoteur, 27-08-2009
De keuze voor de soort verdoving gebeurt in overleg met de oogarts. Deze kan de voordelen en nadelen van de verschillende methoden toelichten.
Naar mijn mening heeft een oogarts vaak ook zelf een voorkeur. Laatst hoorde ik iemand die geholpen is in een ziekenhuis waar voornamelijk met de verdovende oogdruppels gewerkt wordt, maar mijn moeder is bijvoorbeeld geholpen in een ziekenhuis waar de injecties het meest gebruikt worden.
Mijn moeder vond de injecties erg pijnlijk en zou achteraf liever narcose hebben gehad.
Het is dus aan te bevelen om dit goed vooraf met de oogarts door te spreken.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.