Glaucoom genezen met voeding en geneesplanten

Glaucoom genezen met voeding en geneesplanten Staar is iets anders dan glaucoom. Staar is ooglensvertroebeling. Glaucoom is een oogaandoening die ontstaat doordat zenuwcellen in de ogen afsterven. Het oog bezit ongeveer een miljoen zenuwvezels waarvan de uiteinden gelegen zijn vlak achter het netvlies. Door middel van transport van elektrische signalen door de oogzenuwvezels wordt het beeld wat het netvlies heeft ontvangen getransporteerd naar de hersenen. Als de oogzenuw afneemt in effectiviteit door het afname van het aantal cellen, verslechtert het gezichtsvermogen. Het is volgens de reguliere geneeskunde niet mogelijk dat oogzenuwcellen geregenereerd worden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Chronische glaucoom

Het komt vaak voor dat glaucoom gelijktijdig bij beide ogen plaats vindt. Het ene oog kan iets slechter eraan toe zijn dan het andere. In dit artikel wordt voornamelijk de chronische vorm van glaucoom behandeld. Er bestaat daarnaast een acute glaucoomsoort. In Nederland leidt ongeveer 2% van de mannen en vrouwen boven de 40 aan glaucoom. Niet iedereen is hiervan op de hoogte. Dat komt omdat glaucoom heel geleidelijk het gezichtsveld verslechterd. Het is van groot belang dat glaucoom vroegtijdig ontdekt wordt. Als het te laat wordt ontdekt kan blindheid het gevolg zijn.

Opticien ontdekt glaucoom

Glaucoom wordt meestal ontdekt door een opticien. Deze doet bij het meten van het oog voor een leesbril een oogdrukmeting. Normaal gesproken is de oogdruk van een mens tussen de 10 en 21 mm kwikdruk. Bij mensen met glaucoom is sprake van verhoogde druk omdat er minder oogvocht in het oog zit. Dat heeft onder andere als resultaat dat de patiënt last heeft van droge ogen.

Gezichtsveldmeting

De huisarts kan een oogdrukmeting doen. Dat gebeurt meestal op gezette tijden zodat het verloop van de glaucoom gemeten kan worden. Soms zal een huisarts de patiënt doorverwijzen naar een oogarts. Omdat de oogdruk gedurende het dagverloop kan verschillen dient deze verspreid op de dag te worden gemeten. De oogarts bezit een instrument waarmee hij kan zien of de oogzenuw zich in gezonde staat bevindt. Dat wordt een oogspiegel genoemd. Eerst krijgt de patiënt een middel dat de oogpupil verwijdt. Vervolgens een gezichtsveldmeting gedaan. Hiermee wordt gemeten in hoeverre het gezichtsvermogen van de patiënt is afgenomen. Wanneer een huisarts ervaring heeft in het uitvoeren van deze onderzoeken kan hij het doen maar hij kan er voor kiezen om de glaucoompatiënt door te verwijzen naar een oogarts in het ziekenhuis.

Voorkomen van blindheid

In de reguliere geneeskunde van de 21e eeuw kan het gezichtsverlies dat gepaard gaat met glaucoom niet worden hersteld. Een behandeling is daarom uitsluitend gericht op het voorkomen dat het erger wordt.

Tabel geneesplanten

In de fytotherapie en in de (alternatieve) natuurgeneeskunde maakt men gebruik van voeding en planten om ziekten te bestrijden. Deze methoden worden niet altijd door wetenschappelijk onderzoek ondersteund.


Voedsel en geneesplanten tegen glaucoom

Indien je de natuurgeneeskundige methode wilt proberen, kun je van deze planten gebruik maken. Enkele van deze geneesplanten zijn gewoon eetbaar als groente of fruit. Als je last hebt van glaucoom zou je venkel, blauwe bosbessen en goji-bessen op meer regelmatige basis kunnen gaan eten. Je kunt ervoor kiezen om elk van deze voedingssoorten eenmaal daags in te nemen. Als je de echte geneesplanten wilt aanwenden is het verstandig om een consult te nemen bij een fytotherapeut of natuurgeneeskundige.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Verhoogde oogdruk: symptomen, oorzaken en behandelingVerhoogde oogdruk: symptomen, oorzaken en behandelingVelen hebben hun oogdruk weleens laten meten bij de opticien door middel van een pufje lucht dat tegen het oog wordt geb…
Glaucoom (groene staar), een aandoening van het oogGlaucoom (groene staar), een aandoening van het oogGlaucoom is een oogaandoening die in de volksmond ook wel groene staar wordt genoemd. Mensen met glaucoom lijden aan gez…
Glaucoom: symptomen, behandeling en glaucoom operatieGlaucoom: symptomen, behandeling en glaucoom operatieGlaucoom symptomen zijn pijnloos en geven aanvankelijk vaak geen klachten van gezichtsverlies. Glaucoom is een chronisch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jonathan Trobe, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Reguliere zienswijze: de beste behandeling bij 56 ernstige ziekten, Jannes van Everdingen
  • Fytotherapie: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Fotoś Publiek Domein
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.