Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat is

Wat is glaucoom?
Verhoogde oogdrukGlaucoom is een oogaandoening die de oogzenuw aantast. De oorzaak van glaucoom ligt in het feit dat de druk in het oog verhoogd is. Als er lange tijd sprake is van verhoogde druk, dan kunnen zenuwbundeltjes afsterven. Geleidelijk aan vallen kleine stukjes van het omringende gezichtsveld weg, waardoor je gezichtsvermogen afneemt.
Gezichtsvermogen neemt af
Dit gebeurt meestal zo geleidelijk dat je het pas merkt als het te laat is, als er al relatief grote delen van het gezichtsveld zijn verdwenen. Het probleem bij glaucoom is dat je zicht bij duisternis en bij schemerlicht vermindert. Als je oogzenuw eenmaal is beschadigd, dan is er geen weg terug. Op lange termijn kan glaucoom zelfs leiden tot blindheid. Glaucoom tast meestal beide ogen aan, waarbij de mate van beschadiging per oog kan verschillen.
Soorten glaucoom: symptomen
ChronischBij glaucoom door een verhoogde oogdruk kan je twee soorten onderscheiden. Ten eerste is er het chronisch openhoekglaucoom: in dit geval ligt de oorzaak in een verminderde afvoer van het inwendig oogvocht door afvalproducten in het afvoerkanaal. Dit is de meest voorkomende vorm van glaucoom door verhoogde oogdruk.
Acuut
Ten tweede is er het acuut geslotenhoekglaucoom, waarbij de afvoer plotseling blokkeert en de oogdruk op korte termijn sterk stijgt. Het kan hierbij gaan om enkele uren tijd, waarin je ook pijn zal krijgen in en rond het oog. Ook misselijkheid en troebel zicht kunnen hiermee gepaard gaan.
Koude handen en voeten
Los van deze twee vormen van glaucoom is er ook een andere soort, die kan ontstaan bij een normale oogdruk. Deze vorm komt voor bij mensen met een slechte doorbloeding van de kleine bloedvaten. Het gaat dan om mensen die vaak koude handen en voeten hebben. Bij deze vorm is er sprake van een slechte doorbloeding van de oogzenuw.
Risicofactoren glaucoom
- sterke bijziendheid
- genetische aanleg (glaucoom in de familie)
- langdurig gebruik van cortisone
- hoge oogdruk
- leeftijd boven de 65 jaar
Oogdruk meten
Glaucoom is niet meteen een aandoening die kan genezen worden. De delen van het gezichtsveld die al aangetast zijn, zijn al definitief verloren. Daarom is het van belang om deze onomkeerbare aandoening in een vroeg stadium op te sporen en te diagnosticeren. Neem het zekere voor het onzekere en laat vanaf je veertigste elk jaar je oogdruk meten. Zeker als je iemand in de familie hebt met glaucoom, is dit aan te raden. Je kan je oogdruk laten meten bij de oogarts: dit onderzoek is pijnloos.Behandeling glaucoom
OogdruppelsWat wel aan glaucoom gedaan kan worden, is het voorkomen van verdere beschadiging aan het oog. De bedoeling van de behandeling tegen glaucoom is dus om de aandoening te stabiliseren. Men doet dit door de oogdruk te verlagen. Hiertoe worden meestal geneesmiddelen of oogdruppels voorgeschreven.
Laser en operatie
Eventueel kan de arts een laserbehandeling voorstellen. Als de behandeling met oogdruppels en ook de laserbehandeling niet kunnen helpen, dan is de laatste mogelijkheid een operatie.