Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op iris

Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op iris Neovasculair glaucoom is een zeldzame maar ernstige vorm van secundaire glaucoom. Deze oogziekte ontstaat als gevolg van een andere ziekte, zoals diabetes mellitus. Rode ogen, oogpijn en een verminderd gezichtsvermogen zijn enkele symptomen van deze aandoening. Een snelle behandeling met medicatie, een laserbehandeling en/of chirurgie zijn nodig. Het is belangrijk om het onderliggend probleem van de oogziekte goed onder controle te krijgen en houden. Dankzij regelmatige oogonderzoeken is het bijvoorbeeld meestal mogelijk om schade aan het gezichtsvermogen te voorkomen.

Oorzaken: Vorming van abnormale bloedvaten op iris

Glaucoom

Glaucoom is een groep oogaandoeningen die gevaarlijke pieken in de oogdruk veroorzaken waarbij schade aan de oogzenuw ontstaat. Neovasculair glaucoom is een agressieve vorm van glaucoom die tot stand komt wanneer abnormale bloedvaten op de iris groeien en de afvoerkanalen van het oog belemmeren. Wanneer inwendig oogvocht vast komt te zitten in het oog door geblokkeerde afvoerkanalen, stijgt de oogdruk tot gevaarlijke niveaus.

Risicofactoren

Neovasculair glaucoom is een secundaire aandoening die ontstaat door andere complicaties. De meest voorkomende oorzaak van neovasculair glaucoom is niet goed gecontroleerde diabetes mellitus. Af en toe komt neovasculair glaucoom ook tot uiting door een vaatziekte, een verwonding, een oogtumor, een netvliesloslating of een ontsteking. Een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of andere cardiovasculaire problemen zijn nog risicofactoren De meeste patiënten met neovasculair glaucoom zijn tot slot ouderen.

Suikerziekte en schade aan de ogen

Ongecontroleerde bloedsuikerspiegels bij diabetes mellitus (suikerziekte) veroorzaken een groot aantal complicaties, waaronder diabetische retinopathie. Deze oogziekte kenmerkt zich door lekkende bloedvaten en een verminderde bloedtoevoer naar de ogen. Wanneer het netvlies onvoldoende zuurstof ontvangt, vormen zich nieuwe bloedvaten op de iris (regenboogvlies), hetgeen de normale oogdrainage (afvoersysteem van kamerwater) verstoort en leidt tot een verhoogde inwendige oogdruk.

Symptomen

Neovasculair glaucoom heeft een agressief klinisch beloop. De symptomen van de oogziekte starten meestal plotseling en bestaan uit oogpijn, rode ogen en een verminderd gezichtsvermogen, hoewel het in de patiënt in de vroege stadia van de oogziekte mogelijk geen symptomen heeft.

Diagnose en onderzoeken

Een uitgebreid oogonderzoek bij de oogarts is nodig om de ooggezondheid te controleren. De meeste oogonderzoeken omvatten een tonometrie, een test waarbij de oogarts de oogdruk meet. De oogarts verwijdt mogelijk eveneens de pupillen met speciale oogdruppels (mydriatica) om naar het netvlies, de oogzenuw en de netvliesbloedvaten te kijken. Neovasculair glaucoom is een type secundair glaucoom waarbij de ooghoek (hoek tussen iris en hoornvlies) wordt afgesloten met ‘nieuwe bloedvaten’. De oogarts gebruikt ook een gonioscopie om de drainagehoek bij glaucoom te bepalen.

Behandeling van neovasculair glaucoom

Een patiënt met neovasculair glaucoom, bespreekt samen met de oogarts de behandelingsopties. Bepaalde medicijnen verminderen het aantal abnormale bloedvaten. Er zijn ook chirurgische opties, waaronder een implantaat dat helpt vocht uit het oog te verwijderen en een laserprocedure die de abnormale bloedvaten elimineert die de vloeistofstroom vanuit het oog belemmeren. De arts en oogarts geven de patiënt daarnaast specifieke manieren om diabetes mellitus effectief te behandelen en een gezond gezichtsvermogen te behouden. Mogelijk moet de patiënt de arts en oogarts vaker bezoeken om de toestand beter op te volgen.

Prognose van oogaandoening

Neovasculair glaucoom is een potentieel verwoestende vorm van glaucoom die blindheid veroorzaakt als de oogarts deze oogziekte niet snel behandelt.

Preventie van oogziekte

De beste manier om neovasculair glaucoom te voorkomen als gevolg van diabetes mellitus, is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De patiënt brengt daarom best een aantal gezonde veranderingen in levensstijl aan om de bloedsuiker binnen het juiste bereik te houden. Hij moet regelmatig sporten, een gezonde en evenwichtige voeding eten, de ideale bloeddruk en lichaamsgewicht handhaven en regelmatig ook de arts bezoeken om complicaties van suikerziekte zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenDiabetes (suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om suiker goed op te slaan. Bij alle vorm…
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomGonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomEen oogarts voert een gonioscopie uit om te kijken naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies e…
Chandler-syndroom: Aandoening hoornvlies van het oogChandler-syndroom: Aandoening hoornvlies van het oogHet Chandler-syndroom (CS) is een zeer zeldzame oogaandoening waarbij het endotheel groeit; dit is de epitheelcellenlaag…

Chlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis is een bacteriële infectie waarbij een ontsteking van de urethra ontstaat. Bij mannen is de ureth…
Bijschildklierhyperplasie: Vergroting van bijschildklierenBijschildklierhyperplasie: Vergroting van bijschildklierenDe bijschildklieren bevinden zich in de nek, in de buurt van of aan de achterkant van de schildklier. Ze zorgen voor het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TobiasD, Pixabay
  • Geraadpleegd op 26 november 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Neovascular Glaucoma, http://eyewiki.aao.org/Neovascular_Glaucoma
  • Neovascular Glaucoma, https://www.verywellhealth.com/neovascular-glaucoma-3422002
  • Neovascular Glaucoma: A Complication of Diabetes, http://yoursightmatters.com/neovascular-glaucoma-complication-diabetes/
  • Neovascular glaucoma: a review, https://journalretinavitreous.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40942-016-0051-x
  • What is Neovascular Glaucoma?, https://www.brightfocus.org/glaucoma/article/what-neovascular-glaucoma
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.