Oogziekte cataract: symptomen, oorzaken & behandeling
Cataract is een oogprobleem dat voor heel wat ongemak kan zorgen. Je ooglens gaat geleidelijk aan vertroebelen en je zicht kan er mistig door worden. Die vertroebeling van het zicht komt onder meer voor bij mensen met diabetes en bij mensen die al eerder oogproblemen hebben gehad. Oudere mensen vormen ook een risicogroep, net als mensen die gedurende een lange periode het geneesmiddel cortisone moeten nemen. De meest effectieve behandeling tegen cataract is een operatie met een techniek die ervoor zorgt dat er geen nieuwe vertroebeling van de ooglens meer kan ontstaan. Wat zijn de belangrijkste oorzaken en symptomen van deze oogziekte?
Wat is de oogziekte cataract?
Cataract is een oogziekte waarbij de
ooglens vertroebelt, en dit op geleidelijke wijze. In de meeste gevallen van cataract zijn beide ogen aangetast. De vertroebeling verergert geleidelijk en zorgt ervoor dat het licht minder en minder doordringt tot het netvlies. Als je met cataract te kampen krijgt, wordt de kwaliteit van je zicht minder en minder, en is het alsof je de dingen door een waas van mist ziet.
Symptomen cataract
Het geleidelijk vertroebelen van de ooglens zorgt er voor dat je meer en meer last krijgt van verblinding. Die verblinding treedt vooral op als de zon schijnt. In plaatsen die slecht verlicht zijn, ga je het steeds moeilijker krijgen om kleuren te onderscheiden. Als je in duisternis met de wagen rijdt, heb je ook een grote kans op
verblinding. Een ander symptoom is dat je het moeilijk krijgt om mensen te herkennen die op een redelijke afstand van je zitten.
Oorzaken cataract
Cataract kan heel wat oorzaken hebben, waarvan
diabetes een van de meest bekende is. Verder kunnen bepaalde geneesmiddelen zoals
cortisone een grote rol spelen bij de vertroebeling van de ooglens. Een risicogroep voor het krijgen van cataract zijn mensen die eerder al een verwonding of een operatie aan het oog hebben gehad. Bij oudere mensen verhoogt sowieso de kans op cataract; in dat geval maken de eerste tekenen zich kenbaar rond de leeftijd van 65 jaar.
Behandeling cataract
Tegen cataract is geen behandeling met louter geneesmiddelen mogelijk. Daarom is de enige effectieve behandeling tegen cataract een ingreep. De klassieke ingreep is een
operatie waarbij de vertroebelde ooglens wordt vervangen door een kunstlens. Bij deze operatie wordt de zieke lens verbrijzeld en weggehaald, waarna ze vervangen wordt door een
kunstlens. Deze operatie duurt meestal minder dan een half uurtje en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na de ingreep moet je dan wel nog een heel tijdje oogdruppels nemen. Het nadeel van deze operatie is dat er opnieuw een vertroebeling van de lens kan ontstaan, waarna je opnieuw moet geopereerd worden.
Oogoperatie, modernste techniek
In de eenentwintigste eeuw werd er een techniek ontwikkeld waarbij de operatieve ingreep ervoor zorgt dat een nieuwe vertroebeling van het oog voorkomen wordt. De operatie op basis van deze techniek werd in België ontwikkeld en werd al talrijke keren uitgevoerd. Bij deze techniek wordt het kapselzakje waarin de ooglens zit, in de nieuwe kunstlens geschoven. Hierdoor krijgen de cellen geen ruimte om opnieuw te groeien en weer voor vertroebelingen te zorgen.
Geen nieuwe vertroebelingen meer
Nadat deze techniek minutieus uitgevoerd is kunnen er geen nieuwe vertroebelingen van de lens meer ontstaan. Deze operatie vergt heel wat precisie van de chirurg, maar heeft zeer bevredigende resultaten tot gevolg gehad. Een van de bekendste mensen die op deze manier zijn geopereerd, is
Koning Albert II van België.
Lees verder