Oogziekte cataract: symptomen, oorzaken & behandeling

Oogziekte cataract: symptomen, oorzaken & behandeling Cataract is een oogprobleem dat voor heel wat ongemak kan zorgen. Je ooglens gaat geleidelijk aan vertroebelen en je zicht kan er mistig door worden. Die vertroebeling van het zicht komt onder meer voor bij mensen met diabetes en bij mensen die al eerder oogproblemen hebben gehad. Oudere mensen vormen ook een risicogroep, net als mensen die gedurende een lange periode het geneesmiddel cortisone moeten nemen. De meest effectieve behandeling tegen cataract is een operatie met een techniek die ervoor zorgt dat er geen nieuwe vertroebeling van de ooglens meer kan ontstaan. Wat zijn de belangrijkste oorzaken en symptomen van deze oogziekte?

Wat is de oogziekte cataract?

Cataract is een oogziekte waarbij de ooglens vertroebelt, en dit op geleidelijke wijze. In de meeste gevallen van cataract zijn beide ogen aangetast. De vertroebeling verergert geleidelijk en zorgt ervoor dat het licht minder en minder doordringt tot het netvlies. Als je met cataract te kampen krijgt, wordt de kwaliteit van je zicht minder en minder, en is het alsof je de dingen door een waas van mist ziet.

Symptomen cataract

Het geleidelijk vertroebelen van de ooglens zorgt er voor dat je meer en meer last krijgt van verblinding. Die verblinding treedt vooral op als de zon schijnt. In plaatsen die slecht verlicht zijn, ga je het steeds moeilijker krijgen om kleuren te onderscheiden. Als je in duisternis met de wagen rijdt, heb je ook een grote kans op verblinding. Een ander symptoom is dat je het moeilijk krijgt om mensen te herkennen die op een redelijke afstand van je zitten.

Oorzaken cataract

Cataract kan heel wat oorzaken hebben, waarvan diabetes een van de meest bekende is. Verder kunnen bepaalde geneesmiddelen zoals cortisone een grote rol spelen bij de vertroebeling van de ooglens. Een risicogroep voor het krijgen van cataract zijn mensen die eerder al een verwonding of een operatie aan het oog hebben gehad. Bij oudere mensen verhoogt sowieso de kans op cataract; in dat geval maken de eerste tekenen zich kenbaar rond de leeftijd van 65 jaar.

Behandeling cataract

Tegen cataract is geen behandeling met louter geneesmiddelen mogelijk. Daarom is de enige effectieve behandeling tegen cataract een ingreep. De klassieke ingreep is een operatie waarbij de vertroebelde ooglens wordt vervangen door een kunstlens. Bij deze operatie wordt de zieke lens verbrijzeld en weggehaald, waarna ze vervangen wordt door een kunstlens. Deze operatie duurt meestal minder dan een half uurtje en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na de ingreep moet je dan wel nog een heel tijdje oogdruppels nemen. Het nadeel van deze operatie is dat er opnieuw een vertroebeling van de lens kan ontstaan, waarna je opnieuw moet geopereerd worden.

Oogoperatie, modernste techniek

In de eenentwintigste eeuw werd er een techniek ontwikkeld waarbij de operatieve ingreep ervoor zorgt dat een nieuwe vertroebeling van het oog voorkomen wordt. De operatie op basis van deze techniek werd in België ontwikkeld en werd al talrijke keren uitgevoerd. Bij deze techniek wordt het kapselzakje waarin de ooglens zit, in de nieuwe kunstlens geschoven. Hierdoor krijgen de cellen geen ruimte om opnieuw te groeien en weer voor vertroebelingen te zorgen.

Geen nieuwe vertroebelingen meer

Nadat deze techniek minutieus uitgevoerd is kunnen er geen nieuwe vertroebelingen van de lens meer ontstaan. Deze operatie vergt heel wat precisie van de chirurg, maar heeft zeer bevredigende resultaten tot gevolg gehad. Een van de bekendste mensen die op deze manier zijn geopereerd, is Koning Albert II van België.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cataract (staar): Types van vertroebeling van ooglensCataract (staar): Types van vertroebeling van ooglensCataract (staar) is een oogaandoening waarbij een vertroebeling van de lens in het oog optreedt als gevolg van eiwitopho…
Cataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (beter bekend als grijze staar, grauwe staar of simpelweg staar) is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor…
Staar: symptomen, oorzaken & behandelingStaar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangebore…
Suikerziekte bij de hondSuikerziekte bij de hondSuikerziekte of Diabetes komt vaker voor dan u denkt. De ziekte komt meestal voor bij oudere honden en/of kleinere honde…

Bereklauw: uit de buurt blijven, zeker als de zon schijntBereklauw: uit de buurt blijven, zeker als de zon schijntBereklauw is een plant die voor mensen niet bepaald geschikt is. Wie ermee in aanraking komt terwijl de zon schijnt, kan…
Beperking: Syndroom van DownBeperking: Syndroom van DownElk jaar worden er ongeveer 200 baby's geboren met het Syndroom van Down. Het is een aangeboren afwijking wat gepaard ga…
Bronnen en referenties
  • http://www.uzleuven.be/cataract-operatie (bron geraadpleegd op 20/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.