Cosmetische chirurgie: wat het is en waar je op moet letten

Cosmetische chirurgie: wat het is en waar je op moet letten Cosmetische chirurgie is anders dan de meeste chirurgische specialismen, omdat de patiënt meestal niet ziek is. De patiënt kan psychische klachten hebben omdat hij of zij niet tevreden is over het uiterlijk. Het wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De patiënt kiest zelf voor een ingreep om zich beter en mooier te voelen zoals een facelift, borstlift, anti-rimpelbehandeling of een botoxbehandeling. Wat houdt een cosmetische ingreep in, waar moet je precies op letten en hoe gaat dit in zijn werk?

Twee categorieën

Cosmetische chirurgie wordt vaak gezien als plastische chirurgie. Beide soorten ingrepen worden uitgevoerd door een speciale plastische chirurg. Bij plastische chirurgie wordt de functie en vorm van het lichaamsdeel gecorrigeerd. Bij cosmetische chirurgie draait het om ingrepen om het uiterlijk te verfraaien. Daarom wordt het ook wel esthetische chirurgie genoemd. Er zijn twee categorieën te onderscheiden in de cosmetische chirurgie:

 1. Ingrepen om lichamelijke gebreken te corrigeren
 2. Ingrepen om er langer jong uit te zien

Voorbeelden van lichamelijke gebreken corrigeren zijn: borstvergroting of borstverkleining, buikwandcorrectie, neuscorrectie of het laten verwijderen van een tatoeage. Voorbeelden om er langer jong uit te blijven zien zijn: facelift, borstlift, anti-rimpelbehandeling en botox-behandeling.

In hoeverre noodzakelijk

Het is aangetoond dat mensen die lijden aan psychische of lichamelijke klachten baat kunnen hebben bij een cosmetische ingreep. Zo kan een borstverkleining pijnklachten verminderen en een vrouw zonder borsten kan zich door een borstvergroting weer vrouwelijk voelen. Een ooglidcorrectie kan naast een vermoeid uiterlijk zorgen voor minder vermoeide ogen en een beter zicht. De kwaliteit van het leven kan door een ingreep aanzienlijk worden verbeterd.

Basisregels

Cosmetische chirurgie is anders dan de meeste chirurgische specialismen, omdat de patiënten meestal niet ziek zijn en dus in feite geen patiënt zijn. Er wordt zelf gekozen voor de ingreep, het is geen behandeling van ziekte en het wordt gedaan om je beter te voelen. Het doel van cosmetische chirurgie is om gelukkiger te worden, maar daarbij moeten wel paar basisregels in acht worden genomen.

Ga naar een erkende specialist

In deze tak van sport zijn helaas veel kwakzalvers werkzaam. Zorg dat je een cosmetisch chirurg vindt die staat ingeschreven in het specialistenregister. Dit kun je raadplegen via RIBIZ (registratie en informatie beroepsoefenaren in de zorg). Vrijwel alle Nederlandse plastisch chirurgen zijn lid van de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie). Deze chirurgen hebben een erkende opleiding gevolgd. Cosmetische chirurgen zijn lid van de NVEPC (Nederlandse Verenging voor Esthetische Plastische Chirurgie). Dit is de vereniging van plastische chirurgen die gespecialiseerd zijn in de cosmetische chirurgie.

Herken een goede chirurg

Een goed opgeleide chirurg met ervaring zal geen ingreep uitvoeren als hij van mening is dat de gewenste operatie niet nodig of niet gewenst is. Hij mag een operatie weigeren en zal dat ook doen als hij een vermoeden heeft dat de patiënt zelf de operatie niet voor zichzelf doet, maar voor bijvoorbeeld een partner. Een goede chirurg herkent patiënten met een psychische aandoening voor wie een operatie niet de oplossing zou zijn. Als de oorzaak van het probleem een depressie is, zal een operatie niet de oplossing zijn, maar het behandelen van de depressie wel.

Professionele hulpverlening

Als je van plan bent een cosmetische ingreep te laten uitvoeren, bespreek het eerst met een objectief iemand. De huisarts is meestal het eerste aanspreekpunt. Je kunt je het ook eens bespreken met een vriend(in) of familielid. Uiteraard kun je het ook met je partner bespreken. Als je advies opvraagt bij een schoonheidsconsulent, zorg dan dat het een onafhankelijk consulent betreft die een honorarium vraagt voor het advies. Als er gratis advies wordt gegeven, kunnen het verkopers zijn die alleen maar geïnteresseerd zijn in geld verdienen. Vaak zijn ze verbonden aan een kliniek voor cosmetische chirurgie.

Kosten

Mensen laten soms de keuze van de ingreep afhangen van de kosten. Bij een goede kliniek voor cosmetische chirurgie zal de patiëntencoördinator of de secretaresse zich bezighouden met de zakelijke kant en niet de chirurg. Vraag op het moment dat je belt voor een afspraak al om een indicatie van de kosten, zodat je al van tevoren kunt bepalen of je het kunt betalen. Als je het te duur vindt, geef het dan aan. Mogelijk kan het doel op een andere wijze bereikt worden, bijvoorbeeld een ooglidcorrectie in plaats van een facelift. Dit geeft je de tijd om door te sparen voor een gehele facelift.

Wees realistisch over het resultaat

Het is belangrijk dat je een realistische verwachting hebt van hoe het eruit komt te zien. Als de patiënt dit niet heeft, zal een goede chirurg de operatie niet uitvoeren. Als je vijftig jaar bent en een ongezonde leefstijl hebt gehad, verwacht dan niet dat je eruit kunt zien als een twintigjarig fotomodel. Een foto van jezelf van tien jaar geleden geeft een realistischer beeld. Er kan ook een digitaal beeld van het resultaat gebruikt worden, maar chirurgie is geen exacte wetenschap. Het resultaat kan afwijken van wat je te zien hebt gekregen.

Veel voorkomende ingrepen

Niet bij alle ingrepen zal er een operatie plaatsvinden. Sommige ingrepen zullen niet door een plastisch chirurg worden uitgevoerd, maar door een dermatoloog. Niet-operatieve ingrepen zijn de meest voorkomende cosmetische ingrepen. Dit zijn bijvoorbeeld:
 • Botox-injecties
 • Injecties met vulstoffen zoals collageen om lijntjes en rimpels op te vullen
 • Chemische peelings
 • Dermabrasie en laserbehandelingen voor rimpels, littekens, tatoeages of moedervlekken

Operatieve ingrepen zijn onder andere:

Belangrijke overwegingen

Zorg dat je een goed gevoel krijgt bij een chirurg en neem de tijd om een juiste chirurg te kiezen. Bezoek minimaal twee cosmetische chirurgen voordat je een keuze maakt. Een gratis consult bestaat niet, dus een goede chirurg zal het eerste consult zeker in rekening brengen. Bij een eerste consult kun je onderstaande vragen om een goed beeld te vormen:
 • Kwalificaties en ervaringen van de chirurg
 • Vraag naar eventuele complicaties
 • Vraag naar wat je precies kunt verwachten
 • Stel vragen over de nazorg
 • Vertrouw je de chirurg?
 • Vraag naar de kosten, ook naar extra kosten

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plastische chirurgie: veel meer dan de facelift alleenPlastische chirurgie: veel meer dan de facelift alleenPlastische chirurgie. Maar al te snel denk je aan facelift en borstvergroting. Maar plastische chirurgie is veel meer da…
Borstvergroting (mamma-augmentatie)Borstvergroting (mamma-augmentatie)Veel vrouwen zijn ontevreden over de grootte en/of de vorm van hun borsten. Een borstvergroting kan in die gevallen een…
Beauty: Een botox behandeling ondergaan?Beauty: Een botox behandeling ondergaan?Voor vele mensen is het een dilemma, want je gaat toch aan je gezicht frunniken. Typisch dat relatief veel mensen hun ha…

Beauty: De handen en voeten mogen weer gezien worden!Beauty: De handen en voeten mogen weer gezien worden!De handen zijn het hele jaar in het zicht, maar als ook de armen bloot gezien mogen worden wordt het anders. De voeten w…
Beauty webshops & tips: snel cosmetica kopenBeauty webshops & tips: snel cosmetica kopenOnline aankopen doen wordt tegenwoordig steeds populairder. Het is makkelijk, handig als je geen tijd hebt om naar het c…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Greyerbaby, Pixabay
 • Boek: Huid, haar en nagels, ISBN 978 90 6407 794 4
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.