Buisvormige borsten (tubulaire borsten): wanneer opereren?
Buisvormige borsten worden ook wel tubular borsten genoemd en dit houdt in dat de borsten door een anatomische misvorming een smalle en langwerpige vorm hebben. Het is een aangeboren aandoening en het wordt duidelijk wanneer de borstvorming anders verloopt dan normaal is. Vrouwen die hieraan lijden voelen zich vaak erg ongelukkig en niet vrouwelijk. Een borstoperatie kan voor hen een uitkomst bieden. Wat houdt een operatie precies in en wat kan de patiënt verwachten?
Wat zijn buisvormige borsten precies?
Buisvormige borsten, ook wel “tubular borsten” genoemd, hebben een zeer smalle basis waardoor ze ver uit elkaar staan met een buisvormige vorm. Het is nog niet duidelijk waarom de borsten zo zijn, maar het is een aangeboren afwijking. De grootte en vorm van de borst kan enorm variëren. Ook kan het zijn dat de aandoening bij één borst voorkomt. Vrouwen met kleine borsten hebben soms de vorm wat ook wel
Snoopy’s neus wordt genoemd. In sommige gevallen is de borst niet volledig ontwikkeld. De vrouw kan hier erg ongelukkig mee zijn en zich hierdoor niet vrouwelijk voelen. Als er sprake is van een ernstige misvorming, kan er een borstlift worden uitgevoerd.
Wat is eraan te doen?
Aan de hand van de afwijking en de ernst zal er worden gekeken wat de beste behandeling is. Sommige vrouwen kunnen de borsten laten vullen met vetweefsel. Als er wordt gekozen voor een borstoperatie, zullen er een aantal medische onderzoeken plaatsvinden. Tijdens de ingreep wordt er meestal ook een borstlift uitgevoerd waarbij er een insnede (incisie) rond de tepelhof wordt gemaakt. De borsten kunnen in een meer afgeronde vorm worden gemaakt. In veel gevallen wordt er gekozen voor implantaten. Een borstlift is niet altijd noodzakelijk. Na de operatie duurt het soms nog maanden voordat het uiteindelijke resultaat zichtbaar zal zijn.
Voor de operatie
De chirurg zal met de patiënt overleggen wat er gaat gebeuren en wijst je op de risico’s en wat je kunt verwachten van de ingreep. Omdat de situatie per geval anders is, zal de ingreep maatwerk zijn. Tien dagen voor de operatie moet de patiënt stoppen met het innemen van aspirine, kruidenthee, vitaminen en bloedverdunners. Het is beter dat de patiënt stopt met roken, maar als dat niet lukt dan mag er acht uur voorafgaand aan de operatie niet meer gerookt worden. Dan mag de patiënt ook niet meer eten of drinken.
De ingreep
De operatie vindt meestal plaats onder een lichte narcose en duurt gemiddeld twee tot drie uur. Als het kan zal de incisie alleen rond de tepel gedaan worden, zodat er zo min mogelijk van te zien is na de operatie. Als dit niet mogelijk is, zal er een insnede onder de vouw van de borst gemaakt worden. Het borstweefsel wordt losgemaakt zodat er ruimte wordt gecreëerd voor een implantaat meestal onder de borstpier of een andere vorm te geven aan de borst. Insnijdingen worden zoveel mogelijk aan de binnenkant van de borst gemaakt zodat er zo min mogelijk littekens zichtbaar zijn. Er wordt gebruik gemaakt van absorberende hechtingen, waardoor ze niet verwijderd hoeven worden. Na de ingreep moet de patiënt nog een dag onder medisch toezicht blijven.
Risico’s
Zoals geldt voor elke operatie onder narcose, kan het een risico met zich meebrengen. Over het algemeen is het een veilige operatie. Grote risico’s voor de aanpassing van de tepelhof die kunnen voorkomen zijn: infecties, bloedingen, vochtophoping en verlies van gevoel in de tepel. Na de operatie kan er een tijd ongemak en pijn voorkomen. Het verlies van gevoeligheid kan direct na de operatie aanwezig zijn, en geleidelijk aan in een periode van 3 tot 5 dagen weer verdwijnen.
Het herstel
Meestal is er een hersteltijd van zes weken tot een half jaar nodig om het eindresultaat te zien. Het kan wel een jaar duren voordat de littekens zijn verdwenen. Tijdens de eerste maand na de ingreep moet er een speciale bh gedragen worden. De eerste periode is het verboden om op je buik te slapen. Lichamelijke activiteiten moeten in het begin worden vermeden. Het kan wel zes weken duren voordat je weer mag sporten. Na de operatie zijn de borsten vaak erg pijnlijk en moet de patiënt veel rusten. Het herstel hangt natuurlijk ook af van de ernst van de ingreep. Met zal de arts dit worden afgestemd. Vaak kan een patiënt na 1 tot 2 weken weer aan het werk gaan. Dan is de patiënt meestal ook weer in staat om auto te rijden. In het begin zitten de eventuele implantaten hoger en zijn de borsten wat opgezwollen. Dit zal na verloop van tijd afdalen naar een normale positie en vorm.
Kosten
De kosten variëren en het ligt aan de soort ingreep die er plaats zal vinden. Er moet rekening worden gehouden met een bedrag vanaf ongeveer EUR 2.300 voor een all inclusive behandeling. Daarbij komen nog de kosten van de eventuele implantaten die ongeveer EUR 1.000 kosten. Omdat deze ingreep maatwerk is, kan de prijs hiervan afwijken.