Help, mijn borsten worden kleiner!

Help, mijn borsten worden kleiner! Je borsten beginnen te groeien in de puberteit, na een aantal jaar zijn ze uitgegroeid en moet je het doen met het formaat wat ze uiteindelijk zijn geworden. Sommige vrouwen echter merken op gegeven moment dat hun borsten kleiner worden, hoe kan dit?

De groei van de borsten

Wanneer bij een meisje de borsten beginnen te groeien gaat er een nieuwe fase in. Het lichaam krijgt vrouwelijker vormen en de borsten worden groter en mooier. Veel vrouwen zijn helaas niet echt tevreden met hun borsten. Ze hebben moeite met de grootte, of ze vinden dat hun borsten te veel hangen, of te puntig zijn etc. Over het algemeen laten vrouwen hun borsten voor wat ze zijn en accepteren dat. Vrouwen die echt last hebben van het uiterlijk of de omvang van hun borsten kunnen dit operatief laten veranderen. Meestal wordt het negatieve gevoel over de borsten veroorzaakt door onzekerheid en heeft men "hele gewone" borsten. Maar het komt voor dat vrouwen tevreden zijn met hun borsten, maar ineens merken dat hun borsten kleiner zijn geworden. Kleine borsten zijn voor veel vrouwen een lastig probleem, zij voelen zich zekerder als hun borsten groter zijn, maar hoe kan het komen dat borsten kleiner worden?

Het kleiner worden van de borsten

Er is een aantal factoren bekend waardoor vrouwen te maken krijgen met het krimpen van de borsten. Niet altijd is een oorzaak bekend, maar hieronder is een aantal van deze factoren benoemd:

Je bent veel afgevallen

Borsten bestaan voornamelijk uit vetweefsel en klierweefsel. Wanneer je afvalt neemt het vet over je gehele lichaam af. Dat zorgt ervoor dat je in omvang afneemt. Ook je borsten zullen in omvang afnemen, je kunt zelfs zo veel afvallen dat je een BH moet hebben die meer dan twee maten kleiner is dan dat je voorheen had.

Je bent gestopt met de pil

Tegenwoordig slikken meiden al vanaf vrij jonge leeftijd de pil. De pil voegt hormonen toe aan ons lichaam, die ervoor zorgen dat we niet vruchtbaar worden. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat de borsten groter worden. Wanneer je stopt met het nemen van de pil, dan neemt de hoeveelheid hormonen in je lichaam af en kunnen je borsten kleiner worden. Als je in de puberteit begonnen bent met het slikken van de pil, dan kan het zijn dat je borsten nu pas hun natuurlijke formaat aannemen.

Veel koffie drinken

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat borsten kunnen krimpen door het drinken van meer dan 3 koppen koffie per dag. Dit effect is niet bij alle vrouwen aanwezig, slechts 50% van de vrouwen kan hier mee te maken krijgen. Het kleiner kunnen worden van de borsten door het drinken van koffie is genetisch bepaald.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap nemen de borsten toe in omvang. De borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Onder invloed van hormonen worden de borsten groter en ze kunnen ook strak en gespannen aanvoelen. Veel vrouwen merken dat na de borstvoedingperiode de borsten kleiner zijn geworden dan voor de zwangerschap. Het is niet altijd zo dat de borsten echt kleiner worden, maar het kan ook dat ze meer zijn gaan hangen. Helaas zijn er vrouwen die na één of meerdere zwangerschappen alleen nog maar twee heel kleine hangende borstjes hebben, ook wel heel zielig "theezakjes" genoemd.

Ouder worden

Bij vrouwen die de overgang zijn gepasseerd kunnen de borsten in omvang zijn afgenomen. Er zijn minder hormonen in het lichaam, de borsten gaan meer en meer hangen en de huid wordt minder stevig.

Wat kun je doen als je borsten kleiner zijn geworden?

Wanneer je vindt dat je borsten te klein zijn geworden en je er niet tevreden mee bent, dan is het mogelijk om een borstlift of een borstvergroting te laten doen. Bij een borstlift worden de borsten gelift, waardoor ze niet meer hangen en groter lijken. Bij een borstvergroting wordt er een implantaat ingebracht in de borst, waardoor de borst groter wordt. Je kunt dan zelf kiezen welke cupmaat je wilt hebben. Een borstlift of borstvergroting zijn beiden wel een dure aangelegenheid. Dergelijke ingrepen worden niet vergoed door zorgverzekeraars.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting, niet alleen uit ontevredenheidMet de medische kennis van tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld geworden om plastische ingrepen uit te la…
BorstvergrotingBorstvergrotingBijna iedere vrouw heeft wel iets te klagen over haar borsten. De één vind ze te groot, de ander te slap, maar de meeste…
Natuurlijke borstvergroting met borstmaskersBorstmaskers activeren de celvernieuwing, verbeteren de bloeddoorstroming, verstevigen de borsten en zorgen voor een nat…
Borstvergroting (mamma-augmentatie)Borstvergroting (mamma-augmentatie)Veel vrouwen zijn ontevreden over de grootte en/of de vorm van hun borsten. Een borstvergroting kan in die gevallen een…

Krijg je verlof voor een cosmetische ingreep?Krijg je verlof voor een cosmetische ingreep?Steeds meer mensen laten een cosmetische ingreep uitvoeren. Ingrepen als een facelift, borstvergroting en liposuctie zij…
Beauty: Haarstijlen, kleuren en materialenBeauty: Haarstijlen, kleuren en materialenIeder seizoen brengt weer nieuwe haarkleuren en stijlen met zich mee. Soms uitgesproken en soms heel basaal, je vindt he…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.