Krijg je verlof voor een cosmetische ingreep?

Krijg je verlof voor een cosmetische ingreep? Steeds meer mensen laten een cosmetische ingreep uitvoeren. Ingrepen als een facelift, borstvergroting en liposuctie zijn echte operaties en men heeft na de ingreep een herstelperiode nodig. Krijg je verlof van je werk hiervoor?

Werk en ziekte

Wanneer je ziek wordt, dan ben je op dat moment arbeidsongeschikt. Je meldt je ziek bij je werkgever en je loon wordt doorbetaald. Bij sommige bedrijven wordt de eerste ziektedag gerekend als een vrije dag, maar bij de meeste werkgevers worden alle ziektedagen gewoon doorbetaald. Wanneer je een operatie moet ondergaan en daardoor voor een langere periode uit de running bent, dan meld je dit bij je werkgever. Vanaf de dag van de operatie zal deze jou ziekmelden.

Bij een cosmetische ingreep ligt het vaak anders dan bij een ziekte of een noodzakelijke operatie. De werkgever wenst vaak niet op te draaien voor het feit dat je je alleen maar mooier laat maken en dat de ingreep niet noodzakelijk is. Je laat jezelf als het ware ziek maken, wordt er gedacht. Dit zou behoren tot opzettelijk ziek worden.

Een cosmetische ingreep en verlof

Wanneer je een cosmetische ingreep gaat laten uitvoeren dan is het goed om je er van te voren van op de hoogte te stellen hoe je werkgever hier mee om gaat. In de wet staat alleen dat de werkgever geen loon hoeft uit te betalen als men opzettelijk ziek wordt. De vraag is nu of het ondergaan van een medische ingreep nu leidt tot opzettelijk ziek zijn of niet. Helaas is er over deze kwestie nog maar heel weinig jurisprudentie beschikbaar. Er is één geval bekend van een vrouw die door complicaties na de cosmetische ingreep langer afwezig was dan de bedoeling was. Voor de operatie zelf en de herstelperiode had zij vakantieverlof opgenomen. De werkgever wilde haar loon niet doorbetalen voor de periode dat ze door complicaties langer ziek was. De rechter oordeelde in dit geval dat de nasleep niet opzettelijk was veroorzaakt en dat de werkgever het loon moest doorbetalen.

Wat kan ik doen als ik een cosmetische ingreep moet ondergaan?

Wanneer je een cosmetische ingreep moet ondergaan, dan kun je hier het beste open en eerlijk met je werkgever over praten. Overleg wat de mogelijkheden zijn, ziet de werkgever de periode als ziekte, dan is er niets aan de hand en zal hij jou ziekmelden. Wanneer de werkgever vindt dat het jouw probleem is en dat je vakantiedagen moet opnemen, omdat de ingreep niet noodzakelijk is, dan kun je dit het beste gewoon doen. Probeer wel met de werkgever de afspraak te maken dat, wanneer er zich complicaties voordoen, je wel je loon doorbetaald wordt voor de periode dat je langer afwezig bent door deze complicaties.

Wanneer je een cosmetische ingreep laat uitvoeren omdat je psychisch veel nadeel ondervindt van hoe je lichaam er uit ziet, dan kun je proberen om eerst een afspraak te maken met de bedrijfsarts. Wanneer het psychisch nadeel door de huisarts bevestigd kan worden en ook de bedrijfsarts hiervan overtuigd is, dan kan de bedrijfsarts wellicht overeenstemming met de werkgever verkrijgen om het loon door te laten betalen. Let wel: het is vaak heel lastig om daadwerkelijk aangetoond te krijgen dat je psychisch nadeel ondervindt en dat de ingreep een noodzaak is.

Als laatste kun je ervoor kiezen te verzwijgen dat je een cosmetische operatie ondergaat. In principe ben je niet verplicht om de werkgever te melden waardoor je ziek bent of wat je precies hebt. Risico is hierbij dat de bedrijfsarts wel dient te weten wat je mankeert. Als de bedrijfsarts contact met je opneemt, dan zul je bekend moeten maken dat je een cosmetische operatie hebt ondergaan. Het gevolg hiervan kan zijn dat de bedrijfarts de werkgever adviseert het loon niet door te betalen, zodat je alsnog je vakantiedagen hiervoor moet opofferen.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurste cosmetische operatiesDuurste cosmetische operatiesPlastische chirurgie en cosmetische operaties zijn een medische specialisatie om uit esthetisch of functioneel oogpunt u…
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Schoonheidsoperatie niet zonder risicoSchoonheidsoperatie niet zonder risicoEen schoonheidsoperatie is een ingreep die bedoeld is als subjectieve verfraaiing van het menselijk lichaam. Een medisch…
Wat kost een cosmetische operatie?Bij plastische chirurgie denken wij vaak aan vrouwen die hun uiterlijk verder willen verfraaien zonder enige noodzaak, h…

Zuurstofbehandeling tegen rimpels, werkt het?Zuurstofbehandeling tegen rimpels, werkt het?Zuurstofbehandeling of O2 voor de huid, of oxygen therapie, is de nieuwste trend op het gebied van rimpels bestrijding.…
Help, mijn borsten worden kleiner!Help, mijn borsten worden kleiner!Je borsten beginnen te groeien in de puberteit, na een aantal jaar zijn ze uitgegroeid en moet je het doen met het forma…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.