Cosmetische chirurgie: ooglidcorrectie

Cosmetische chirurgie: ooglidcorrectie Mensen die last hebben van een vermoeid uiterlijk, een sombere blik of zelfs last hebben van beperkingen van het zicht door een hangend ooglid kunnen een ooglidcorrectie overwegen. Hierbij wordt het overtollige vel verwijderd waardoor je weer een frisser uiterlijk krijgt. Meestal vindt het plaats onder een plaatselijke verdoving. Hoe gaat een ooglidcorrectie in zijn werk, wat moet je weten en welke nazorg is belangrijk?

Wat een ooglidcorrectie inhoudt

Bij een ooglidcorrectie, ook wel blefaroplastiek genoemd, wordt de overtollige huid en het vetweefsel van het ooglid verwijderd en soms wordt ook de vorm van het oog verfraaid. Er worden sneetje (incisie) gemaakt op de contouren van het oog op de oogplooi, waardoor er na hersteld vrijwel niets meer van te zien is. Tegenwoordig bestaat er een techniek waarbij de incisies aan de binnenkant van het oog worden gemaakt zodat er geen littekens meer te zien zijn.

Redenen voor een ooglidcorrectie

Een vermoeid uiterlijk, een sombere blik, hangende oogleden zijn de meest gehoorde klachten van mensen die deze ingreep overwegen. Deze ingreep kan worden uitgevoerd bij volwassenen op alle leeftijden. Motieven om een ooglidcorrectie te willen zijn tekenen van veroudering tegen te gaan of om erfelijke trekken te corrigeren. Redenen om een ooglidcorrectie uit te laten voeren zijn:

  • huidplooien die het zicht belemmeren
  • overtollige huidflappen bedekken de natuurlijke plooien van de bovenste oogleden
  • het onderste ooglid hangt zodat het oogwit onder de iris te zien is
  • vet en donkere kringen op het onderste ooglid, met of zonder overtollige huid en fijne rimpeltjes
  • opgezette oogleden, waardoor de ogen er vermoeid uitzien

Een eerste consult

Tijdens dit gesprek kun je aangeven wat je graag wilt, wat je verwachtingen zijn en er wordt uitgelegd hoe de behandeling in zijn werk gaat. De mogelijke risico’s en de nazorg worden doorgenomen en de plastisch chirurg bekijkt of je in aanmerking komt voor de behandeling. Ook spelen gezondheid, medicijnen en medische achtergrond een rol. Een ooglidcorrectie vraagt veel deskundigheid van de arts omdat hij moet inschatten hoe de ogen er na de operatie uit zullen zien.

De behandeling

Vooraf worden er foto’s gemaakt voor in het dossier. Op de oogleden wordt nauwkeurig getekend hoeveel huid er moet worden verwijderd. Daarna wordt er een verdovende vloeistof met adrenaline ingespoten. De adrenaline zorgt ervoor dat de bloedvaten dicht raken zodat het bloeden wordt beperkt. Meestal wordt deze ingreep gedaan onder plaatselijke verdoving. Als je het wilt, kan het ook onder narcose worden uitgevoerd. Als het verdoofd is wordt de overtollige huid weggesneden en indien nodig ook nog een stukje van de oogkringspier. Vervolgens wordt het overtollige vet verwijderd en als de chirurg klaar is, wordt er een ijsbril gebruikt tegen de zwelling.

Nazorg

Het is niet nodig dat je in de kliniek blijft: je mag na de ingreep naar huis. Zorg wel dat je zelf niet hoeft te rijden. Als behandeling van de napijn volstaat paracetamol meestal goed. De ogen zijn opgezwollen en er zijn bloeduitstortingen te zien. Het is belangrijk om goed te koelen. Meestal ziet het er na een week al een stuk beter uit en mogen de hechtingen eruit. Meestal kun je na een week weer in het openbaar verschijnen zonder dat iedereen je aanstaart. Misschien draag je nog liever even een zonnebril. De roodheid heeft meestal enkele weken nodig om te verdwijnen. Net als bij elke andere cosmetisch chirurgische ingreep heeft het behandelde gebied tijd nodig om te herstellen.

Het resultaat

Het resultaat maakt vaak een erg groot verschil. Je kunt er wel vele jaren jonger uit door zien. Zodra de zwelling en de bloeduitstortingen weg zijn getrokken, kun je het resultaat al goed zien. Het duurt nog wel een aantal maanden voordat het definitieve resultaat zichtbaar is. Van het resultaat wordt ook een foto gemaakt ten behoeve van je medisch dossier.

Risico’s

Zoals geldt voor alle chirurgische ingrepen, kan het zijn dat je allergisch reageert op de verdoving, de desinfecteermiddelen of pleisters. Ook al wordt er steriel gewerkt, er bestaat een hele kleine kans dat er een infectie ontstaat. Een specifieke complicatie is dat de huid na de behandeling strakker trekt dan gewenst is. Dit is via een kleine correctie te verhelpen.

Tot slot

Zorg dat je van tevoren goed bent geïnformeerd en weet wat je te wachten staat, met name voor de nazorg. De kosten van een bovenooglidcorrectie van beide ogen zijn ongeveer 1.250 euro. Een ooglidcorrectie is niet altijd het antwoord op de klachten die je hebt. Verzakte wenkbrauwen kunnen het beste worden gecorrigeerd met een voorhoofdslift of wenkbrauwlift. Kraaienpootjes kunnen worden gladgestreken met laser resurfacing of een chemische peeling.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Ooglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidOoglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidBij het ouder worden kunnen de oogleden verslappen en gaan hangen. De bovenste oogleden kunnen zo zwaar worden dat ze ov…
Hangende oogleden door zachte lenzen?Hangende oogleden door zachte lenzen?Uit onderzoek blijkt dat het dragen van zachte contactlenzen een risico op hangende oogleden met zich meebrengt, net zoa…
Ooglidcorrectie, voor- en nadelenOoglidcorrectie, voor- en nadelenHangende oogleden, zakjes onder de ogen, rimpels rondom de ogen. Dat zijn meestal de redenen waarom mensen besluiten tot…

Permanente make-up spaart 's morgens veel tijdPermanente make-up spaart 's morgens veel tijdPermanente make-up is de oplossing voor iedere vrouw die het heel druk heeft en ’s morgens moeite heeft met opstaan, vaa…
Beauty: De handen en voeten mogen weer gezien worden!Beauty: De handen en voeten mogen weer gezien worden!De handen zijn het hele jaar in het zicht, maar als ook de armen bloot gezien mogen worden wordt het anders. De voeten w…
Bronnen en referenties
  • - Boek: Huid, haar en nagels, ISBN 978 90 6407 794 4
  • - www.velthuiskliniek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.