Hangende oogleden door zachte lenzen?

Hangende oogleden door zachte lenzen? Uit onderzoek blijkt dat het dragen van zachte contactlenzen een risico op hangende oogleden met zich meebrengt, net zoals het dragen van harde contactlenzen. Overigens is van dit verhoogde risico op hangende bovenoogleden alleen sprake wanneer mensen lange tijd zachte lenzen dragen. Wanneer de oogleden gaan hangen raakt het gezichtsveld beperkt, hetgeen zeer storend is.

Hangende oogleden door harde lenzen

De reden dat het dragen van harde lenzen kan leiden tot hangende oogleden, ligt besloten in het feit dat men bij het verwijderen van een harde lens aan het bovenooglid trekt. Doordat dit dagelijks plaats vindt, rekt op den duur de pees van het spiertje dat zich in het bovenste ooglid bevindt, uit.

Onderzoek zachte lenzen

Het onderzoek naar het grotere risico op hangende bovenoogleden door het langdurig dragen van zachte contactlenzen, is in 2010 uitgevoerd door oogarts Bleyen van het Erasmus MC in het Oogziekenhuis te Rotterdam. Zij heeft een promotieonderzoek uitgevoerd, en in het kader van dit onderzoek werden 35 personen tussen de 18 jaar en 50 jaar oud met hangende bovenoogleden onderzocht. Bij negen van deze personen bleek er een duidelijk verband te zijn tussen de hangende oogleden en het gebruik van zachte lenzen. Om een duidelijker beeld van het risico te krijgen, heeft oogarts Bleyen gepleit voor een onderzoek waarbij een grotere groep mensen betrokken zal worden. Dit onderzoek is anno 2017 nog niet afgerond.

Reden verhoging risico op hangende oogleden door zachte lenzen

Uit het genoemde onderzoek zijn als mogelijke redenen voor een verhoging op het risico van hangende oogleden door het dragen van zachte contactlenzen naar boven gekomen:
  • Irritatie van het ooglid door de contactlens.
  • Irritatie van het ooglid door contactlens vloeistof.
  • Door de wijze waarop de binnenzijde van het bovenste ooglid over de lens wrijft bij knipperen van de ogen.

Gevolgen van dit onderzoek voor dragers van zachte contactlenzen

Op basis van dit onderzoek is er geen reden om dragers van zachte contactlenzen aan te raden te stoppen met het dragen van zachte lenzen of hier anders mee om te gaan. Wanneer men zachte lenzen draagt conform de richtlijnen die hiervoor gelden en periodiek de ogen laat onderzoeken door een opticien of oogarts, dan is er tot nu toe geen enkele reden om het gebruik te stoppen. Echter bij oogirritaties is het altijd raadzaam om je bij je huisarts te melden, zodat deze kan beoordelen wat de oorzaak van de irritatie is. Over het algemeen zul je het dan ook korte tijd zonder je lenzen moeten stellen, om verdere irritatie van de ogen te voorkomen.

Gevolgen van hangende oogleden

Door een hangend ooglid wordt de pupil op een gegeven moment deels bedekt en hierdoor wordt het gezichtsveld beperkt. Dit is dus een zeer negatief gevolg voor het zicht. Ook zijn er mensen die door overhangende bovenoogleden hoofdpijnklachten krijgen of vermoeid raken. Daarnaast vormen hangende bovenoogleden voor veel mensen ook een probleem op cosmetisch gebied. De enige oplossing om van hangende bovenoogleden is een oplossing in de vorm van een chirurgische ingreep, namelijk de ooglidcorrectie. Of een dergelijk ingreep medisch noodzakelijk is kan alleen een deskundige arts bepalen. Wanneer je om schoonheidsredenen van je hangende oogleden bevrijd wil worden, dan is dit natuurlijk een persoonlijke keuze die je moet maken. Realiseer je altijd dat een dergelijke ingreep ook risico’s met zich meebrengt en dat het behoorlijk wat kost.
© 2010 - 2020 Annika_schrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Mensen die slecht zien zijn afhankelijk van een bril of contactlenzen. Een andere optie is ooglaseren. Maar is het niet…
De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…

Carpaaltunnel syndroom (CTS)Carpaaltunnel syndroom (CTS)Veel mensen hebben last van het zogeheten Carpaaltunnel Syndroom. Als na neurologisch onderzoek deze afwijking is vastge…
Pijn in de onderrugPijn in de onderrugPijn in de onderrug wordt ook wel lage rugpijn genoemd. Om hier van af te komen zijn een aantal oplossingen, fysiotherap…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hangende oogleden door zachte lenzen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annika_schrijft
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!