Harde en zachte lenzen
Wie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: harde lenzen en zachte lenzen. Aan allebei deze soorten zitten voor- en nadelen. Maar wat zijn deze voordelen en nadelen precies?
Harde lenzen
Harde lenzen, ook wel vormstabiele lenzen genoemd, zijn relatief kleine lenzen. Zoals de naam al zegt, zijn de lenzen gemaakt van een hard materiaal. In Nederland draagt ongeveer 40 % van de lenzendragers harde lenzen, in Amerika is dat maar 10 %. Vroeger werden harde lenzen gemaakt van PMMA. Dit materiaal was niet-zuurstofdoorlatend en omdat dat niet goed was voor het oog worden harde lenzen tegenwoordig van een materiaal gemaakt dat wel zuurstof doorlaat. Dit is dus ook beter voor het oog.
Voordelen
- Harde lenzen hebben een langere levensduur dan zachte lenzen en daardoor zijn ze goedkoper. De aanschaf van harde lenzen is dan wel duurder dan zachte lenzen, maar ze gaan wel 3 jaar mee. Zachte lenzen zijn goedkoper om aan te schaffen, maar omdat die vaak maar een dag, een week of een maand meegaan is het noodzakelijk om telkens nieuwe lenzen te kopen. Op lange termijn zijn de kosten van harde lenzen dus lager.
- Doordat de lens meer zuurstof doorlaat is de kans op infecties kleiner. Om precies te zijn heeft een drager van harde lenzen 4 keer minder kans op infecties dan iemand die zachte lenzen draagt.
Nadelen
- Bij harde lenzen zit er ruimte tussen de lens en het hoornvlies. Daardoor kan er een vuiltje achter de lens komen. Harde lenzen zijn dus over het algemeen minder comfortabel.
- De lenzen hebben ook een vrij lange gewenningstijd. In het begin zal het niet erg fijn zijn om de lenzen te dragen, maar dit is na een tijdje helemaal over.
- Je hebt een grotere kans dat je je lenzen verliest wanneer je harde lenzen draagt dan wanneer je zachte lenzen draagt. Nou is het natuurlijk niet zo dat de lens er bij elke beweging uitvalt, maar de lenzen zijn niet voor alle sporten geschikt. Ook is het niet slim om er mee te gaan zwemmen.
Zachte lenzen
Deze lenzen zijn groter dan harde lenzen en bedekken een groot deel van het oog. Deze lenzen zijn gemaakt van een zachter materiaal dat op perspex lijkt. In Nederland draagt 60 % van de lenzendragers zachte lenzen tegenover 90 % in Amerika. Eerst was het niet mogelijk om zachte lenzen te dragen wanneer je een speciale sterkte had, zoals bijvoorbeeld een cillinder. Tegenwoordig is dit wel mogelijk.
Voordelen
- Zachte lenzen zijn heel erg comfortabel om te dragen. Omdat de lenzen een groot deel van je ogen bedekken is de kans klein dat er iets onder kan komen.
- De lenzen blijven goed zitten en zijn dus zeer geschikt om mee te sporten. Ook is het mogelijk om er mee te zwemmen, maar je moet dan toch nog goed op passen dat je ze niet verliest.
- Je bent heel snel gewend aan het dragen van zachte lenzen.
Nadelen
- De lenzen zijn minder makkelijk schoon te houden en daarom moeten ze vaker vervangen worden dan harde lenzen. Dit heeft tot gevolg dat zachte lenzen op lange termijn duurder zijn dan zachte lenzen.
- De kans op infecties is groter bij het dragen van zachte lenzen. Ook heb je meer kans op het krijgen van vaatingroei. Dit komt doordat er te weinig zuurstof bij je oog kan komen.