Baking soda: gezondheidsvoordelen van zuiveringszout

Baking soda: gezondheidsvoordelen van zuiveringszout Baking soda of zuiveringszout is een goedje om je baksels beter te laten rijzen. In feite bevat het slechts één ingrediënt, namelijk 'natriumbicarbonaat'. Natriumbicarbonaat is een minerale stof met de chemische samenstelling NaHCO3. Het is een verbinding tussen één deel natrium en twee delen waterstofcarbonaat of bicarbonaat. Het is een stof die reageert wanneer het in contact komt met zure stoffen zoals karnemelk, azijn of yoghurt. De reactie produceert koolstofdioxide, zoals blijkt uit de bubbels die je ziet. Je kunt bruisende nep-vulkanen produceren met azijn en zuiveringszout (door het ontstaan van koolzuurgas). Hoewel veel mensen denken dat baking soda exclusief bedoeld is om mee te bakken is, is het in feite een van de meest veelzijdige producten die je in huis hebt.
Baking sodaBaking soda

Gezondheidsvoordelen van baking soda

Baking soda of zuiveringszout is alkalisch, waardoor het een ideale stof is voor het neutraliseren van de pH in je lichaam als het te zuur wordt. Maar baking soda kent nog veel meer gezondheidsvoordelen. Het gebruik van baking soda opgelost in water is niet nieuw en wordt vaak gebruikt om symptomen te verlichten die gepaard gaan met aandoeningen zoals:
 • artritis
 • dyspepsie
 • brandend maagzuur
 • blaasontsteking

Zuiveringszout is goed voor de huid

Natuurlijke deodorant

Maak je eigen natuurlijke deodorant door een theelepel baking soda te mengen met voldoende water om een ​​melkachtige sodapoederpasta te maken. Wrijf het dan onder je oksels of op je voeten.

Gezichtsscrub

Verwijder droge huidschilfers van je gezicht door je eigen gezichtspeeling te maken. Combineer een theelepel baking soda met een half kopje water en wrijf het cirkelvormig op je gezicht. Spoel het dan af. Zuiveringszout gebruiken voor gezichtspeeling is een goedkope manier om je huid te verfijnen. Gebruik baksoda niet te vaak, zodat niet de pH-balans van je huid in gevaar komt.

Handreiniger

Meng baking soda met warm water en wrijf het met je handen teneinde vuil en geuren te verwijderen. Met deze natuurlijke handreiniger zijn je handen snel schoon en zacht.

Voetverzorging

Maak je eigen voetbad met een eetlepel zuiveringszout en warm water. Dit zuiveringszoutbad verwijdert bacteriën en geuren en kan teennagelschimmel helpen voorkomen.

Huidirritatie

Baking soda kan helpen het ongemak van zonnebrand of allergische huiduitslag te verminderen. Meng een theelepel met een beetje water om een papje te maken en breng het aan op de getroffen gebieden. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het daarna af. Je kunt dit indien nodig een paar keer per dag doen.

Splinters pijnloos verwijderen

Iedereen loopt wel eens een splinter op in de huid bij werkzaamheden in de tuin, met klussen of in het huishouden. Als je moeite hebt om de splinter te verwijderen, kan zuiveringszout helpen. Week je vinger in een kleine kom met warm water en een schepje baking soda. Plaats je vinger 10 minuten in de kom waardoor de huid zacht en soepeler wordt en je vervolgens de splinter er gemakkelijk uit kan duwen.

Insectenbeten

Insectenbeten kunnen verrassend pijnlijk zijn, maar je kunt de klachten direct verlichten met baking soda. Meng een kleine hoeveelheid baking soda met een paar druppels water totdat er een dikke, gladde pasta is gevormd. Breng het aan op het getroffen gebied, laat het 10 minuten inwerken en spoel het vervolgens af met warm water.

Luieruitslag

Luieruitslag is een veel voorkomende en vervelende babykwaal. De huid die bedekt is door de luier raakt geïrriteerd, rood, schraal en gaat kapot. Een oplossing voor luieruitslag is mogelijk dichterbij dan je denkt. Zet je kleintje in een ondiep bad en voeg 2 eetlepels baking soda toe. Het zal de huid kalmeren en de baby kan onderwijl lekker rond spetteren. In plaats van een badje kun je ook een pasta maken en deze rechtstreeks toepassen op het rode gebied.

Zonnebrand

Een koel bad met een paar eetlepels baking soda erin wordt gebruikt om de huid te kalmeren die te lijden heeft van zonnebrand. Probeer dit zo snel mogelijk te doen zodra je je realiseert dat je bent verbrand om er ten volle van te profiteren. Je kunt dit elke dag herhalen tot je zonnebrand opklaart.

Baking soda is goed voor haar en tanden

Haarreiniger

Voeg eenvoudig een theelepel baking soda toe aan je shampoo, wrijf het in je haar en spoel het uit zoals je normaal zou doen. Zuiveringszoutshampoo is zeer effectief; het is een geweldige manier om vuil, vet en resten van haarproducten te verwijderen.

Borstel en kamreiniger

Je wilt natuurlijk geen schadelijke chemicaliën gebruiken om borstels en kammen schoon te maken. Dus probeer het met baking soda! Profiteer van zuiveringszout door een pasta te maken door twee theelepels zuiveringszout te combineren met een kopje water. Borstel en kam kunnen met deze pasta grondig worden schoongemaakt.

Zelfgemaakte tandpasta

Tandenpoetsen met zuiveringszout is volgens veel mensen een geweldige manier om de tandgezondheid te verbeteren. Het is bekend dat zuiveringszout de verwijdering van tandplak vergroot en om deze reden wordt het vaak gebruikt in zowel conventionele als natuurlijke tandpasta. Zuiveringszout heeft schurende eigenschappen en kan na verloop van tijd glazuur wegslijten. Om je adem fris te houden, kun je baking soda aan je tandpasta toevoegen, je eigen zelfgemaakte tandpasta maken of je tandenborstel een paar keer per week in baking soda dopen.

Tanden bleken

Toepassingen van baking soda voor tandheelkundige gezondheid gaan nog verder. Om je tanden op parelmoer te laten lijken, maak je je eigen pasta met een theelepel baking soda en water. Wrijf de pasta eenmaal per week op je tanden, laat het vijf minuten intrekken en spoel je mond. Dit is een geweldige natuurlijke manier om je tanden witter te maken en bacteriën te doden zonder agressieve en twijfelachtige chemicaliën.

Baking soda is goed voor de algehele gezondheid

Brandend maagzuur

Een van de belangrijkste redenen waarom baking soda zo gezond is voor je gezondheid, is omdat het alkalisch is. Wanneer de pH van je lichaam uit balans is, zoals wanneer je last hebt van brandend maagzuur, kan baking soda helpen dit tegen te gaan. Een half kopje water met daarin 1/2 theelepeltje baking soda opgelost kan helpen om maagzuur te neutraliseren.

Kankerpreventie

Een pH-onbalans kan ongezonde organismen gedijen, weefsels en organen beschadigen en het immuunsysteem in gevaar brengen. Het is bekend dat zuiveringszout de pH van zure tumoren verhoogt zonder de pH-balans van gezond weefsel en bloed te beïnvloeden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat orale doses natriumbicarbonaat de pH van de tumor kunnen verhogen en spontane metastasen in diermodellen voor metastatische borstkanker kunnen remmen.

Booster voor het sporten

De voordelen van zuiveringszout gelden ook op het gebied van sport en lichamelijke prestaties. Baden in een warm bad met een half kopje zuiveringszout helpt de opbouw van melkzuur in de spieren na het sporten te neutraliseren. Sommige onderzoeken geven aan dat zuiveringszout inwendig wordt gebruikt om vermoeidheid na het sporten of (zware) lichamelijke arbeid te verminderen. Het kan ook de atletische prestaties verbeteren als het vóór lichamelijke activiteit wordt geconsumeerd.

Andere voordelen van baking soda

Kleine afte op binnenzijde onderlip / Bron: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kleine afte op binnenzijde onderlip / Bron: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aften behandelen

Een veel voorkomend euvel in de mond zijn zweertjes of aften. Terwijl je de meest aften goed kunt negeren omdat ze niet zo veel ongemak geven, kan een grotere aft ernstig pijn doen en soms kun je zelfs hinder ondervinden met eten en drinken. Een mondspoeling met baking kan uitkomst bieden. Los 1 theelepel baking soda op in een klein kopje warm water en spoel je mond ermee zoals je dat doet met mondwater om het genezingsproces te versnellen en de pijn te verlichten.

Milde obstipatie verhelpen

Als je regelmatig worstelt met spijsverteringsproblemen en obstipatie (verstopping), dan weet je hoe ongemakkelijk dat kan zijn. Het is de moeite waard om het probleem te verhelpen met baking soda. Voeg 1 theelepel baking soda toe aan een glas warm water en drink het op. Maar let op, overdrijf het niet! Het nemen van zuiveringszout als een remedie tegen obstipatie kan een tijdje duren om te werken. Geef het tijd voordat je overweegt om er meer van te nemen.

Jicht in voet (grote teen) / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Jicht in voet (grote teen) / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Jicht behandelen

Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een abnormale hoeveelheid urinezuur in de bloedbaan. Baking soda kan helpen de klachten tegen te gaan. De hoge pH kan helpen om het overtollige zuur in de bloedbaan te neutraliseren en schade te voorkomen. Als je ernstige jichtgerelateerde pijn hebt, kun je regelmatig water drinken met zuiveringszout om je symptomen te verlichten.

Blaas en nieren

Baking soda bij een blaasontsteking

Als je last hebt van een milde blaasontsteking, kun je dit tegengaan door veel water te drinken en door dagelijks een oplossing met zuiveringszout te drinken totdat de ontsteking geweken is. Drink dagelijks één glas water met baking soda. Door wat zuiveringszout te nemen met je water, kan de pH van de urine worden geneutraliseerd en kan het plassen minder pijnlijk worden. Er wordt ook gezegd dat het helpt de nieren te ontgiften en te voorkomen dat de infectie zich daarnaartoe verspreidt.

Verhoogt de niergezondheid

Baking soda bevordert ook de gezondheid van de nieren. Een klinische studie gepubliceerd in het Journal of the American Society of Nephrology onderzocht de effecten van natriumbicarbonaat op 134 patiënten met chronische nierziekte en lage bicarbonaatspiegels in het bloed. De proefpersonen die bicarbonaat kregen verdroegen het goed en hadden significant minder kans op een snelle progressie van hun nierziekte. Bovendien waren er minder patiënten die eindstadium nierziekte ontwikkelden in de bicarbonaatgroep in vergelijking met de controlegroep.[1]

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen

Het gebruik van baking soda voor de huid of het lichaam wordt over het algemeen als veilig en niet-toxisch beschouwd. Orale consumptie van bakpoeder is ook veilig, maar overschrijd de aanbevolen dosis niet. Te veel zuiveringszout kan de zuur-base evenwicht van het lichaam verstoren en leiden tot misselijkheid, braken en/of buikpijn. Zeldzame gevallen van overdosering met zuiveringszout leiden tot epileptische aanvallen, coma en de dood.

NaHCO3 of natriumwaterstofcarbonaat is een verbinding tussen één deel natrium en twee delen waterstofcarbonaat of bicarbonaat. Zuiveringszout bevat veel natrium, zo'n 1.250 milligram per theelepel. Hoge doses zijn daarom niet veilig. Hoge doses kunnen de bloeddruk verhogen en zwelling (oedeem) veroorzaken. In ernstige gevallen kan het de bloedsomloop overbelasten en tot hartfalen leiden. Mensen die te veel baking soda consumeren, hebben naar verluidt onevenwichtigheden in de bloedchemie en hartstoornissen (ineffectief pompen) ontwikkeld.

Een andere reden om je consumptie van zuiveringszout niet te overdrijven, is dat het de kaliumuitscheiding kan verhogen, wat kan leiden tot een tekort aan kalium.

Als je lijdt aan oedeem, leverziekte, nierziekte of hoge bloeddruk, moet je het gebruik van baking soda vermijden. Je moet ook geen baking soda gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je zuiveringszout gebruikt. Praat met je arts over het drinken van zuiveringszout als je een natriumarm dieet volgt.

Neem geen baking soda binnen twee uur na inname van andere medicijnen. Het wordt ook afgeraden om zuiveringszout te geven aan kinderen jonger dan zes jaar, tenzij opgedragen door de kinderarts.

Sommige producten die kunnen interageren met zuiveringszout zijn aspirine en andere salicylaten, barbituraten, calciumsupplementen, corticosteroïden, medicijnen met een speciale coating voor de maag, lithium, kinidine en diuretica. Raadpleeg daarom altijd eerst je arts of apotheker.

Noten:
 1. Ione de Brito-Ashurst, Mira Varagunam, Martin J. Raftery and Muhammad M. Yaqoob. Bicarbonate Supplementation Slows Progression of CKD and Improves Nutritional Status. JASN September 2009, 20 (9) 2075-2084; DOI: https://doi.org/10.1681/ASN.2008111205

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda nu eigenlijk en waar kunt u het kopen? U zult vast wel weten dat u Baking Soda kunt gebruiken tijdens…
Wat is bakpoeder?Bakpoeder, wat is dat nu eigenlijk? Bakpoeder is een chemisch wit poeder. Met bakpoeder kun je sneller iets laten rijzen…
20 tips met zuiveringszout (baking soda)20 tips met zuiveringszout (baking soda)Zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd). Iedereen weet dat je er mee kunt koken, maar wat kun je er eigenlijk nog m…
De 'no poo' methode: was je haar schoon zonder shampooDit is een methode die steeds meer mensen toepassen. De methode houdt in dat wij ons haar en hoofdhuid schoonwassen, maa…

Fysiologie van de ademhaling – de adembewegingenFysiologie van de ademhaling – de adembewegingenDe adembewegingen vormen samen met de longblaasjes en de ventilatoire ruimten (longcapaciteit) een hecht driemanschap. N…
Ramadan: gewichtstoename en gezondheidsproblemen door vastenRamadan: gewichtstoename en gezondheidsproblemen door vastenRamadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is de maand van inkeer en bezinning. Ramadan is de isl…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Monfocus, Pixabay
 • Dr. Axe. 33 Surprising Baking Soda Uses & Remedies. https://draxe.com/nutrition/baking-soda-uses/ (ingezien op 4-3-2020)
 • Everydayhealth. All About Baking Soda: History, Surprising Uses, and What It Can and Can’t Do for Your Health. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/baking-soda-uses-benefits-side-effects-recipes-more/ (ingezien op 5-3-2020)
 • https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/jicht/
 • https://www.naturallivingideas.com/drinking-baking-soda-benefits/
 • https://experthometips.com/13-health-benefits-of-baking-soda-bicarbonate
 • https://aromalifestyle.nl/grondstoffen/zuiveringszout/
 • https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses
 • https://www.thuisarts.nl/luieruitslag
 • Ione de Brito-Ashurst, Mira Varagunam, Martin J. Raftery and Muhammad M. Yaqoob. Bicarbonate Supplementation Slows Progression of CKD and Improves Nutritional Status. JASN September 2009, 20 (9) 2075-2084; DOI: https://doi.org/10.1681/ASN.2008111205
 • Panda Gossips. 35 Health Benefits Of Drinking Baking Soda And Water. https://pandagossips.com/posts/2647 (ingezien op 4-3-2020)
 • Afbeelding bron 1: Pfiffner Pascal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.