Afscheiding of vocht uit de navel: oorzaken navelafscheiding

Afscheiding of vocht uit de navel: oorzaken navelafscheiding Last van witte, gele, bruine of bloederige afscheiding of vocht uit de navel? Infecties zijn de meest voorkomende oorzaak van nagelafscheiding. Mensen die recent een laparoscopische operatie hebben ondergaan, lopen mogelijk risico. Cysten zijn een andere oorzaak van afscheiding uit de navel. Navelinfecties zijn een veel voorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden, inclusief baby's, kan treffen. Er kan sprake zijn van een bacteriële infectie of een schimmelinfectie. Omdat de navel diep, vochtig en donker is, is het een gunstige voedingsbodem voor gist en bacteriën. Zweet, zeep en andere stoffen die in de navelholte zijn afgezet, kunnen de groei van bacteriën bevorderen en een infectie veroorzaken. De symptomen zijn roodheid, milde pijn en groene of grijze afscheiding. Een schimmelinfectie in de navel vindt plaats als gevolg van overgroei van gisten en leidt tot symptomen zoals roodheid, zwelling en afscheiding. Het behandelen van navelafscheiding is afhankelijk van de oorzaak.

Afscheiding uit de navel

Vuil, stofdeeltjes, bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen kunnen zich ophopen in je navel. Dit kan een infectie veroorzaken. Daardoor kan er witte, gele, bruine of bloedige afscheiding uit je navel komen. Die afscheiding kan een onaangename, vieze geur hebben. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van afscheiding uit de navel.

Oorzaken van navelafscheiding

Oorzaken van afscheiding uit de navel zijn infecties, operaties en cysten.

Bacteriële infectie

De gemiddelde navel bevat bijna 70 verschillende soorten bacteriën. Als je het gebied niet goed schoonmaakt, kunnen deze bacteriën een infectie veroorzaken, vooral in geval van een wondje. Piercings in je navel kunnen ook ontstoken raken. Bacteriële infecties veroorzaken een gele of groene, stinkende afscheiding. Je kunt ook last krijgen van zwelling, pijn (pijnlijke navel) en korstvorming rond je navel.

Schimmelinfectie

Candidiasis is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door Candida, een soort gist dat meestal groeit in vochtige, donkere delen van het lichaam. Candida albicans is een gistachtige schimmel die van nature aanwezig is in en op je lichaam. de gist gedijt goed in vochtige, donkere, broeierige plekken, zoals de nagelplooien, borstplooien, oksels, tussen de billen en in slijmvliezen, zoals in het darmstelsel, vagina en in de mond. Gist kan ook in je navel gaan zitten, vooral als je het niet schoon en droog houdt. Candidiasis in je navel veroorzaakt een rode, jeukende uitslag op je navel en kan soms ook een dikke, witte afscheiding veroorzaken.

Eczeem en psoriasis

Bij volwassenen berust een nattende navel dikwijls op een intertrigineus eczeem (smetten) of psoriasis inversa, een veel voorkomende vorm van psoriasis, waarbij de plekken in de lichaamsplooien zitten.

Een navelgranuloom is een stukje wild vlees (granulatieweefsel) dat groeit op de plek waar de navelstreng heeft gezeten. De navel van de baby blijft dan vochtig.

Diabetes

Mensen met diabetes hebben meer kans op schimmelinfecties. Dit komt omdat gist zich voedt met suiker, en een hoge bloedsuikerspiegel is een kenmerk van slecht behandelde diabetes. Zo ontstaat er een suikerrijke omgeving waar de schimmel op kan functioneren. Zo zijn vrouwen met diabetes ook vatbaarder voor vaginale schimmelinfecties dan vrouwen die geen diabetes hebben.

Operatie

Als je onlangs een laparoscopie hebt ondergaan, waarbij de gynaecoloog een sneetje van ongeveer 1 centimeter in de navel heeft gemaakt, zie je mogelijk pus uit je navel lopen. Als dit gebeurt, neem dan contact op met de arts. Het kan een teken zijn van een infectie die moet worden behandeld. Het optreden van een infectie is de meest voorkomende complicatie bij een (laparoscopische) operatie.

Endometriose

Bij endometriose groeit er baarmoederslijmvlies op plaatsen waar het niet hoort. Dus buiten de baarmoeder of in de wand van de baarmoeder. Zeer zeldzaam komt endometriose in de navel voor. Dit kan een nattende navel tot gevolg hebben.

Pyogeen granuloom

Een pyogeen granuloom (granuloma pyogenicum) is een rood, glanzend en gemakkelijk bloedend bultje dat zo maar ergens ontstaat op de huid. Het is ene goedaardige huidaandoening.

Ziekte van Crohn-fistel

Bij darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, kan er een gang of een tunnel onder de huid (fistels) groeien vanuit een ontsteking aan de darm. Door deze fistel kan er pus en soms ook ontlasting lopen.

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Urachuscyste

Wanneer een ongeboren kind zich ontwikkelt in de baarmoeder, wordt de blaas verbonden met de navelstreng door een kanaal genaamd 'urachus'. Dit is de manier waarop urine uit je lichaam stroomde. Meestal sluit de urachus zich voor de geboorte af, maar soms sluit deze niet goed. Een cyste kan zich vormen op de urachus. De cyste kan geïnfecteerd raken. Eén symptoom van deze infectie is troebele of bloederige vloeistof die uit je navel lekt. Andere symptomen van een urachuscyste zijn onder meer:

Talgkliercyste

Een talgkliercyste is een knobbel die zich kan vormen in je navel, maar ook op andere delen van je lichaam. Een talgkliercyste ontstaat als gevolg van een verstopte talgklier, die opzwelt tot een bolletje vol talg. Als de cyste is geïnfecteerd, zal er een dikke, gele en stinkende afscheiding uitvloeien. De cyste kan ook rood en opgezwollen zijn.

Gescheurde navelbreuk

Een navelbreuk of hernia umbilicalis is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand (breukpoort). Een geruptureerde (gescheurde) hernia umbilicalis kan er de oorzaak van zijn dat er vetweefsel uit de navel steekt, waar helder vocht langs lekt. Het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) van 30 april 2020 beschrijft een casus van een 57-jarige vrouw met een geruptureerde hernia umbilicalis bij met ascites (een abnormale ophoping van vocht in de buikholte).[1] Dit staat bekend als het flood-syndroom. Het flood-syndroom is een zeldzame complicatie van langdurige ascites en leverziekte in het eindstadium. Het syndroom is genoemd naar de plotselinge stroom van ascitesvocht (meestal heldergeel) die gepaard gaat met een spontane navelbreuk.[2]

Navelkanker is zeer zeldzaam. Het kan hierbij gaan om een primair carcinoom (primaire huidkanker zoals basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom of melanoom) of een uitzaaiing in de navel dat is ontstaan doordat cellen van een kwaadaardig gezwel elders in het lichaam naar de navel zijn versleept. De navelmetastase staat ook bekend als 'sister Mary Joseph's nodus', omdat deze verpleegster dr. William Mayo (arts en chirurg in de Verenigde Staten en een van de zeven oprichters van de Mayo Clinic) hierop attendeerde. Mogelijke symptomen zijn:
 • zwelling van en rond de navel
 • vochtige navel
 • rode navel of rode plek rondom de navel
 • schilfering van de navel
 • pijn aan de navel

Huisarts raadplegen

Raadpleeg je huisarts arts als je last hebt van afscheiding uit de navel. Dit kan duiden op een infectie, vooral als je onlangs een operatie hebt gehad. Andere symptomen van een infectie zijn onder meer koorts, roodheid, gevoeligheid of pijn in je onderbuik en pijn bij het plassen.

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal je navel onderzoeken. Lichamelijk onderzoek in combinatie met de klachten die je ervaart, kan genoeg voor het stellen van diagnose. De arts kan ook wat afscheiding of cellen uit je navel verwijderen en het monster naar een laboratorium sturen voor nader onderzoek.

Behandeling van vocht uit de navel

De behandeling van navelafscheiding wordt bepaald door de oorzaak. Bij een infectie is het belangrijk om de huid van je navel schoon en droog te houden. Gebruik een schimmeldodende poeder of crème om een ​​schimmelinfectie op te ruimen. Je kunt de ook hoeveelheid suiker in je dieet beperken. Gist voedt zich met suiker. Voor een bacteriële infectie kan de arts een ​​antibioticumzalf voorschrijven. Als je diabetes hebt, is het zaak om je bloedsuikerspiegel goed onder controle te krijgen.

Behandeling van een urachuscyste zal bestaan uit antibiotica. De cyste moet mogelijk worden ontlast. Zodra de infectie is verdwenen, bestaat de behandeling uit het verwijderen van de cyste met laparoscopische chirurgie. De arts zal deze operatie uitvoeren via een kleine incisie in de buik. Bij een talgkliercyste kan de arts medicijnen in de cyste injecteren om de zwelling te verminderen, of er een kleine snee inmaken de cyste te ontlasten. Een andere optie is om de hele cyste te verwijderen met een operatie of laserbehandeling.

Prognose

De prognose hangt af ​​van de oorzaak van de navelafscheiding en hoe goed je er voor zorgt. Raadpleeg je huisarts als je last krijgt van symptomen die op een infectie wijzen, zoals roodheid, zwelling en stinkende afscheiding. Behandeling met een antibioticum of een antischimmelmiddel zal de infectie snel doen genezen.

Preventie

Om je navel gezond te houden en infecties te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:
 • Was dagelijks met een milde antibacteriële zeep en water. Gebruik een schoon washandje of spons om in je navel te komen en verwijder al het vuil dat erin zit. Je kan ook een zoutwateroplossing gebruiken om je navel schoon te maken.
 • Zorg dat de navel goed droog is na het schoonmaken en let erop dat er geen zeepresten in achterblijven.
 • Smeer geen crèmes of moisturizers in je navel. Dit kan de navel afsluiten en bacteriën of gist doen groeien.
 • Vermijd strakke kleding, die je navel kan irriteren. Draag in plaats daarvan losse, comfortabele kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen en linnen.
 • Vermijd een piercing in je navel. Als je een piercing krijgt, houd het gebied dan schoon om infectie te voorkomen.
 • Ga niet pulken of krabben aan je navel.

Noten:
 1. Ralph M. Jeuken, Pieter P.H.L. Broos en Eric H.J. Belgers. Een vrouw met vetweefsel uit haar navel. Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4716
 2. Ilana J. DeLuca, MD, PhD and Marc E. Grossman, MD. Flood syndrome. JAAD Case Rep. 2015 Jan; 1(1): 5–6. Published online 2014 Sep 28. doi: 10.1016/j.jdcr.2014.09.003

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelBloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navelEen bloedende navel of bloed uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het hierbij om een beetje bloed u…
Alles wat je over de navel wilt wetenAlles wat je over de navel wilt wetenIeder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een…
Navelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingNavelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingEen navelonsteking is een aandoening die pasgeboren baby's kan treffen. Het is een ernstig probleem en kan de gezondheid…
Pijn aan de navelPijn aan de navelPijn aan de navel bij endometriose, zwanger, menstruatie, door de broekriem of gewoon pijn zonder oorzaak. De navel is i…

Uhthoff-fenomeen: Ergere oogproblemen bij multiple scleroseUhthoff-fenomeen: Ergere oogproblemen bij multiple scleroseHet Uhthoff-fenomeen (Uhthoff-syndroom) is een symptoom van multiple sclerose, gekenmerkt door tijdelijke oogproblemen.…
Ooginfecties door parasieten: Parasitaire infecties aan ogenOoginfecties door parasieten: Parasitaire infecties aan ogenWereldwijd zijn parasieten de belangrijkste oorzaak van een oogaandoening. Tal van parasitaire infecties veroorzaken mog…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stefano Bolognini, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Healthline. What’s Causing Your Belly Button Discharge? https://www.healthline.com/health/belly-button-discharge#treatment5 (ingezien op 28-11-2017)
 • Ilana J. DeLuca, MD, PhD and Marc E. Grossman, MD. Flood syndrome. JAAD Case Rep. 2015 Jan; 1(1): 5–6. Published online 2014 Sep 28. doi: 10.1016/j.jdcr.2014.09.003
 • LUMC. Laparoscopische operatie. https://www.lumc.nl/patientenzorg/patienten/patientenfolders/laparoscopische-operatie (ingezien op 29-11-2017)
 • Medical News Today. All you need to know about belly button discharge. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319864.php (ingezien op 28-11-2017)
 • Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:1358-60
 • Ralph M. Jeuken, Pieter P.H.L. Broos en Eric H.J. Belgers. Een vrouw met vetweefsel uit haar navel. Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4716
 • Simpto. Uitzaaiing in de navel (navelmetastase). https://www.simpto.nl/diagnose/uitzaaiing-in-de-navel-navelmetastase/ (ingezien op 19-12-2021)
 • St. Antonius. Endometriose. https://www.antoniusziekenhuis.nl/endometriose (ingezien op 21-12-2021)
 • St. Antonius. Navelbreukoperatie. https://www.antoniusziekenhuis.nl/navelbreukoperatie (ingezien op 24-5-2020)
 • Thuisarts. Ik wil een talgkliercyste laten weghalen. https://www.thuisarts.nl/talgkliercyste/ik-wil-talgkliercyste-laten-weghalen (ingezien op 29-11-2017)
 • Top 10 Home Remedies. How to Treat a Belly Button Infection. https://www.top10homeremedies.com/how-to/treat-belly-button-infection.html (ingezien op 28-11-2017)
 • Valeomedica. Candida Albicans. http://www.valeomedica.net/candida-albicans-schimmel.html (ingezien op 29-11-2017)
 • Wikipedia. Navelgranuloom. https://nl.wikipedia.org/wiki/Navelgranuloom (ingezien op 21-12-2021)
 • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.