Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navel

Bloedende navel: oorzaken van klein beetje bloed uit navel Een bloedende navel of bloed uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het hierbij om een beetje bloed uit de buiknavel. De drie meest waarschijnlijke oorzaken zijn ontsteking, een complicatie van portale hypertensie (een te hoge bloeddruk in de leverpoortader), of endometriose van de navel. Een bloedende navel kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals jeuk, pijn of zwelling. Raadpleeg je huisarts bij aanhoudende of terugkeren klachten. De huisarts kan onderzoeken waardoor de navel bloedt en hij of zij kan een behandeling instellen.
Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken klein beetje bloed uit de navel

Ontsteking

Een navelontsteking is een vrij vaak voorkomende aandoening. Je loopt een verhoogd risico op een ontstoken navel als je piercings in de navel hebt. Slechte hygiëne en een ophoping van vuil en zweet in de navel, kan ook leiden tot een verhoogde kans op ontsteking. Een ontsteking in de navel treedt op omdat het gebied donker, warm en vochtig is. Dit draagt ​​bij aan bacteriegroei, wat kan leiden tot een ontsteking en infectie.

Portale hypertensie

Portale hypertensie duidt op een te hoge bloeddruk in de leverpoortader (vena portae hepatis). De meest voorkomende oorzaak is levercirrose. Hepatitis C kan het ook veroorzaken. Symptomen bestaan uit:

Endometriose in de navel

Endometriose treft alleen vrouwen. Het treedt op wanneer het weefsel dat de binnenkant van de baarmoeder vormt (baarmoederslijmvlies) op plekken buiten de baarmoeder zit, zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Het kan zich ook voordoen bij de navel. Deze stukjes baarmoederslijmvlies lijkend weefsel doen vervolgens mee met de menstruatie. Dit kan leiden tot bloeden van de navel, maar ook tot pijn, een pijnlijke navel. Daarnaast kan verkleuring en zwelling van de navel optreden. Ook kan er een knobbeltje op of bij de navel ontstaan.

Symptomen bloedende navel

De symptomen variëren, afhankelijk van de oorzaak van de bloedende navel. Mogelijke symptomen zijn|:

Wanneer arts raadplegen

Het is verstandig om je huisarts te raadplegen als je in of rond je navel bloedt. Raadpleeg ook een arts als je een van de volgende symptomen ervaart:
 • een stinkende afscheiding uit je navel, hetgeen kan wijzen op een infectie
 • roodheid, zwelling en warmte rond de een piercing in de navel
 • een knobbel of zwelling in de buurt van of op je navel
 • zwarte ontlasting

Onderzoek en diagnose

Als je arts vermoedt dat er sprake is van een infectie, dan zal hij of zij een lichamelijk onderzoek doen. Er zal ook een monster van je navel genomen worden met een staafje. Dit monster kan worden onderzocht zodat de oorzaak van de infectie beter begrepen kan worden. Als de oorzaak achterhaald is, zal de arts een behandeling uitzetten.

Huisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Behandeling

Bij een navelontsteking zal de arts waarschijnlijk naast medicatie ook leefstijlveranderingen aanbevelen. Deze kunnen bestaan uit:
 • het dragen van losse kleding
 • luchtige katoenen of linnen kleding dragen
 • goede persoonlijke hygiëne handhaven
 • het aangedane gebied droog houden
 • eventuele piercing verwijderen

Als je een schimmelinfectie hebt, zal de huisarts een antischimmelmiddel of crème voorschrijven. Bacteriële infecties zijn vaak te behandelen met een antibioticazalf en door aan het gebied af te spoelen met warm zout water (of met zuiveringszout). Zorg ervoor dat je het gebied na het spoelen grondig droogt.

Lees verder

© 2018 - 2023 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles wat je over de navel wilt wetenAlles wat je over de navel wilt wetenIeder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een…
Navelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingNavelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingEen navelonsteking is een aandoening die pasgeboren baby's kan treffen. Het is een ernstig probleem en kan de gezondheid…
Pijn aan de navelPijn aan de navelPijn aan de navel bij endometriose, zwanger, menstruatie, door de broekriem of gewoon pijn zonder oorzaak. De navel is i…
Navel en aandoeningenNavel en aandoeningenDe navel is een litteken dat een restant is van onze periode in de baarmoeder. De navelstreng verbindt de baby met de pl…

Caput medusae: oorzaken van spataderen rond de navelCaput medusae: oorzaken van spataderen rond de navelSpataderen of een ring van uitgezette bloedvaten rondom de navel, staat bekend als 'caput medusae' en het komt voor bij…
Bijnierkanker: Soorten, symptomen en behandelingBijnierkanker: Soorten, symptomen en behandelingBijnieren bevinden zich boven elke nier. Deze kleine klieren bestaan uit twee afzonderlijk functionerende delen: de cort…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stefano Bolognini, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • https://endometriosisnews.com/2016/12/05/study-rare-case-umbilical-endometriosis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Portale_hypertensie
 • https://www.healthline.com/health/belly-button-bleeding
 • https://www.thuisarts.nl/endometriose
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.