Navelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandeling
Een navelonsteking is een aandoening die pasgeboren baby's kan treffen. Het is een ernstig probleem en kan de gezondheid van de zuigeling bedreigen. Als u vermoeden hebt van een navelontseking is medische hulp zoeken altijd aangewezen. In dit artikel ga ik dieper in op de oorzaken, symptomen, complicaties en de behandeling van een navelonsteking.
Een navelonsteking is zoals het woord zegt een onsteking of infectie van de navel. Het komt (in de kinderleeftijd) bijna uitsluitend voor bij pasgeboren kindjes die nog een navelstompje hebben.
Een onsteking mag niet worden verward met een
navelbreuk, waarbij een gaatje zit in het buikvlies rond de navel.
In de westerse wereld is een navelontsteking eerder zeldzaam, omwille van de goede hygiëne rond de geboorte van een kind.
Oorzaken
De grootste oorzaak van een navelonsteking bij baby's is een slechte schoonmaak en/of verzorging van de navel. Dit is ook de reden waarom in westerse landen een navelonsteking niet heel veel voorkomt. In ontwikkelingslanden sterven helaas nog steeds veel baby's aan een 'simpele' infectie van de navel omdat deze niet goed word verzorgd of geen (goede) medische hulp voor handen is.
Dit gaat niet in alle gevallen op: soms komt een navelonsteking ook 'spontaan', bijvoorbeeld door een verminderde afweer van de baby.
Symptomen
Het kind kan bij een navelonsteking de algemene onstekingssymptomen gaan vertonen:
- Koorts
- Rusteloos zijn
- Niet genoeg aankomen of zelfs wat gewicht verliezen
- Verminderde zin om te drinken
Rond de navel kun je volgende smptomen opmerken:
- De huid rond de navel ziet rood en voelt warm aan
- Pus of geelachtig vocht uit het navelstompje
- Zwelling van de huid
Complicaties
Als een ontsteking van de navel niet (goed) verzorgd word of onopgemerkt blijft kunnen zich eventueel volgende complicaties voordoen:
- Een granuloom op de navel
- Uitbreiding van de onsteking naar de buikorganen of buikvlies
- Necrose van de navel(huid)
Behandeling
Als u een navelinfectie vermoed, maak dan altijd een afspraak met de huisarts of kinderarts.
Als deze ook de diagnose stelt word er meestal antibiotica voorgeschreven. Dien deze medicatie altijd toe volgens de voorschriften van de arst en apthotheker. Verbetering zou binnen een paar dagen zichtbaar moeten zijn. Als het kind nog steeds symptomen vertoont, maak dan een nieuwe afspraak.
De navel kan tevens iedere dag verzorgd worden met een beetje alcohol en een steriel gaasje.