Waarom alcohol ongezond is voor kinderen

Waarom alcohol ongezond is voor kinderen Als een kind tien jaar is denk je misschien nog niet aan uitgaan en alcohol, maar je kunt er beter te vroeg dan te laat over gaan praten met je kind. Wat zijn de risico’s van alcoholgebruik door jongeren en is het eigenlijk verstandig om een kind thuis al te leren drinken? Het is het beste om het alcoholgebruik van het kind zolang mogelijk uit te stellen, maar hoe doe je dat als ouders?

Inhoud artikel


In aanraking komen met alcohol

Kinderen komen vaak al op jonge leeftijd in aanraking met alcohol. Thuis drinken de meeste ouders wel eens een alcoholisch drankje, er wordt gedronken in sportkantines, ze zien drankjes op televisie en in de supermarkten.

Waarom is alcohol ongezond voor kinderen en jonge mensen?

Kinderen en jongeren zijn nog in de groei, ze wegen vaak nog niet zoveel, zijn meestal kleiner dan volwassenen. Als kinderen en jongeren alcohol gebruiken dan leidt dat sneller tot risico’s dan bij volwassenen. Kinderen en jongeren zijn ook meer en langer onder invloed dan volwassenen bij dezelfde hoeveelheid alcohol.

Waarom zijn jongeren sneller onder invloed?

Een standaard glas alcoholhoudende drank bevat tien gram pure alcohol. Dit leidt tot een promillage (hoeveel alcohol er in het bloed zit) van 0,2 bij een volwassen man en 0,3 bij een volwassen vrouw. Het lichaam van een vrouw bevat minder vocht en meer vet, daarom is het promillage hoger na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol. Hoe lichter iemand is, hoe hoger het promillage na het drinken van een standaardglas alcoholische drank. Dus jongeren zijn sneller onder invloed en meisjes zijn sneller onder invloed dan jongens. Bij kinderen in de groei doet de lever langer over het afbreken van alcohol dan bij volwassenen.

Wat zijn de gevolgen als een kind alcohol gebruikt?

 • Alcohol is extra ongezond tijdens de groei, de hersenen ontwikkelen zich minder.
 • Minder goede school-, studie- en werkprestaties.
 • Jongeren voelen zich losser, meer kans op onveilig vrijen.
 • Vaker ongelukken, vaker agressiviteit.
 • Een black-out komt vaker voor.
 • Kans op een alcoholvergiftiging door tijden het uitgaan veel te drinken in een korte tijd.

Wat is een alcoholvergiftiging?

Als je veel drinkt in een korte tijd dan loop je het risico op een alcoholvergiftiging. Het zenuwstelsel raakt verdoofd bij een vergiftiging, na bewusteloosheid kan een coma optreden. Dit kan zelfs leiden tot de dood. Bij jonge mensen en onervaren drinkers ontstaat een vergiftiging sneller bij een lager promillage dan bij volwassenen.

Het alcoholgebruik van de jongeren van nu

 • Jongeren starten vaak al jong met alcohol. Ongeveer de helft van de kinderen is op dertienjarige leeftijd al gestart met het drinken van alcohol (ongeveer evenveel meisjes als jongens).
 • Jongeren drinken steeds meer.
 • Jongeren drinken vaker in de maand.
 • Jongeren mogen vaak thuis drinken.

Wat kun je als ouders doen om het startmoment uit te stellen?

 • Op tijd regels stellen, nog voordat het kind wil proeven en drinken. Als kinderen nog niet zijn begonnen met drinken, accepteren ze vaak gemakkelijker de regels. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren later minder drinken als de ouders op tijd regels hebben gesteld.
 • Blijf in gesprek met het kind: laat je niet verrassen, het kind kan eerder alcohol gedronken hebben dan de ouders verwachten.
 • Zorg als ouders dat je op een lijn zit: beide ouders moeten het eens zijn met de regel. Samen de regel stellen: geen alcohol tot achttien jaar.
 • Bespreek de consequenties met het kind: je moet als ouders van te voren een geschikte straf bedenken als het kind wel drinkt. Als vrienden een kind bijvoorbeeld willen overhalen om wat te drinken kan het kind zeggen dat het geen alcohol wil gebruiken omdat er een straf tegenover staat (bijvoorbeeld een week niet achter de computer).
 • Geef zelf het goede voorbeeld.

Gesprekken in een goede sfeer laten verlopen

Je hoeft niet vaak over alcohol te praten, maar zorg ervoor dat de gesprekken die je met een kind voert een duidelijke boodschap bevatten. Probeer duidelijk te krijgen wat voor verwachting een kind heeft van alcohol. Onderhandel niet over de vastgestelde leeftijdsgrens. Praat niet over de toekomst, het moet gaan over het nu. Noem bijvoorbeeld op dat iemand die alcohol nuttigt vaak moe is de volgende dag, dat je er een slechte adem van krijgt, dat prestaties minder goed zullen zijn bij het sporten en op school, dat je soms niet meer weet wat je allemaal gedaan hebt. Vertel over de wettelijke leeftijdsgrens van achttien jaar voor de verkoop van alcohol. Op www.alcoholinfo.nl kun je een contract downloaden, hiermee kun je de afspraak met een jongere vastleggen.

Wat kun je doen als een kind jonger dan achttien toch alcohol gebruikt?

 • Ga praten met het kind over de risico’s van alcoholgebruik.
 • Spreek met het kind af dat het stopt met drinken en dat het niet voor zijn/haar achttiende alcohol zal nuttigen.
 • Lukt het niet om te stoppen, gebruik dan de tips op www.alcoholinfo.nl om alcoholgebruik te beperken.
 • Koop geen alcohol voor uw kind en bied het een kind ook nooit aan.
 • Laat een kind zelf met een voorstel komen en kijk wat hier mee gedaan kan worden.

Enkele handige websites over dit onderwerp

 • www.alcoholinfo.nl
 • www.uwkindenalcohol.nl
 • www.watdrinkjij.nl
 • www.drinktest.nl
 • www.drankjewel.nl
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol en jongerenAlcohol en jongerenAlcohol en jongeren: je hoort het steeds vaker: kinderen lusten wel pap van al die Breezers en andere zoete mixdrankjes.…
Alcoholgebruik door jongerenAlcoholgebruik door jongerenIn de huidige tijd drinken al veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Het komt ook regelmatig voor dat jongeren in hee…
NIX18 - Beschermt jongeren tegen alcoholNIX18 - Beschermt jongeren tegen alcoholVanaf 1 januari 2014 is het voor jongeren onder 18 verboden om alcohol te kopen of bij zich te hebben. Staatssecretaris…
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…

Kinderziekte: mazelenBij de meeste mensen is het wel bekend dat mazelen een kinderziekte is. Toch kunnen ook volwassenen deze ziekte krijgen.…
Navelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingNavelontsteking of infectie (baby): symptomen en behandelingEen navelonsteking is een aandoening die pasgeboren baby's kan treffen. Het is een ernstig probleem en kan de gezondheid…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wim Kristel, Flickr (CC BY-2.0)
 • Folder: Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind/Drank maakt meer kapot dan je lief is
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.