Navelbreuk: oorzaken, symptomen en behandeling
Een navelbreuk kan zowel, bij (jonge) kinderen als volwassenen voorkomen. Het komt voor als er bij de navel een gaatje bevindt waardoor het buikvlies naar buiten puilt. Bij volwassenen sluit dat gaatje zich nooit meer spontaan, een operatie is meestal nodig. Bij kinderen moet dit per situatie bekeken worden.
Een navelbreuk is dus een opening in de spierwand van de buik waar het buikvlies uitpuilt. Dit is meestal redelijk onschuldig, behalve als de darm geklemd geraakt in de breuk. Dit is reden tot een spoedoperatie, omdat de darm anders kan afsterven.
Oorzaken
De oorzaak van een navelbreuk ligt hem van oorsprong in de ontwikkeling als foetus. Doordat de navelstreng door het spieren en vliezen heen moet, creëert dit een open verbinding die normaal dichtgroeit later. Deze plaats blijft echter altijd een zwakke plek die onder omstandigheden open blijft of terug open kan gaan.
Sommige
baby's worden met een navelbreuk geboren. Dit kan operatief verholpen worden of spontaan sluiten tijdens de eerste levensjaren.
Bij
volwassenen ligt er meestal een andere reden aan de basis. Oorzaak kan dan zijn:
- Zwangerschap
- Vocht in de buik
- Obesitas
- Zwaar fysiek werk
Symptomen
Een navelbreuk hoeft zeker niet altijd symptomen te geven. Veel mensen lopen soms jaren rond met een navelbreuk zonder dit te weten. Als een persoon wel symptomen vertoon kunnen deze zijn:
- Een lichte zwelling ter hoogte van de navel zonder pijn.
- Een pijnlijke zwelling ter hoogte van de navel die hindert.
- Heftige, plots opkomende buikpijn en krampen
- Braken
Behandeling
De diagnose wordt gesteld door een dokter na klinisch onderzoek. Bij kinderen wordt een navelbreuk vaak aangekeken. Het gaatje kan spontaan dichtgaan als het niet te groot is. Blijft het bestaan moet het operatief aangepakt worden. Het moet wel regelmatig in de gaten worden gehouden om het risico op inklemming te verkleinen. Bij volwassenen wordt een navelbreuk vaak operatief verholpen, zeker als de persoon er pijn of last van heeft. Of als het risico op inklemming verhoogd is. Het besluit wordt vaak aan de patiënt zelf overgelaten.
De operatie kan meestal in het dagziekenhuis worden gedaan. Men kan het gaatje simpelweg dichten, meer een tweede methode is om ook nog een extra netje over de breuk heen te spannen (intern), zodat het zeker niet terug naar buiten kan puilen. Dit laatste gebeurt vooral bij grotere navelbreuken. De operatie gebeurt onder volledige narcose.
Een (spoed)operatie bij een inklemming is natuurlijk een stuk ingrijpender, omdat men vaak aan de darmen moet opereren ook.
Nazorg
Na de operatie gaat de patiënt vaak één tot twee pijnlijke buikspieren ervaren. Pijnstillers kunnen aangewezen zijn hierbij.
Zwaar werk moet tot drie weken vermeden worden.
Er is een klein risico op een bloeding en (wond)infectie na de operatie. Herval is mogelijk (10 %).