Navelbreuk: oorzaken, symptomen en behandeling

Navelbreuk: oorzaken, symptomen en behandeling Een navelbreuk kan zowel, bij (jonge) kinderen als volwassenen voorkomen. Het komt voor als er bij de navel een gaatje bevindt waardoor het buikvlies naar buiten puilt. Bij volwassenen sluit dat gaatje zich nooit meer spontaan, een operatie is meestal nodig. Bij kinderen moet dit per situatie bekeken worden. Een navelbreuk is dus een opening in de spierwand van de buik waar het buikvlies uitpuilt. Dit is meestal redelijk onschuldig, behalve als de darm geklemd geraakt in de breuk. Dit is reden tot een spoedoperatie, omdat de darm anders kan afsterven.

Oorzaken

De oorzaak van een navelbreuk ligt hem van oorsprong in de ontwikkeling als foetus. Doordat de navelstreng door het spieren en vliezen heen moet, creëert dit een open verbinding die normaal dichtgroeit later. Deze plaats blijft echter altijd een zwakke plek die onder omstandigheden open blijft of terug open kan gaan.

Sommige baby's worden met een navelbreuk geboren. Dit kan operatief verholpen worden of spontaan sluiten tijdens de eerste levensjaren.

Bij volwassenen ligt er meestal een andere reden aan de basis. Oorzaak kan dan zijn:
  • Zwangerschap
  • Vocht in de buik
  • Obesitas
  • Zwaar fysiek werk

Symptomen

Een navelbreuk hoeft zeker niet altijd symptomen te geven. Veel mensen lopen soms jaren rond met een navelbreuk zonder dit te weten. Als een persoon wel symptomen vertoon kunnen deze zijn:
  • Een lichte zwelling ter hoogte van de navel zonder pijn.
  • Een pijnlijke zwelling ter hoogte van de navel die hindert.
  • Heftige, plots opkomende buikpijn en krampen
  • Braken

Behandeling

De diagnose wordt gesteld door een dokter na klinisch onderzoek. Bij kinderen wordt een navelbreuk vaak aangekeken. Het gaatje kan spontaan dichtgaan als het niet te groot is. Blijft het bestaan moet het operatief aangepakt worden. Het moet wel regelmatig in de gaten worden gehouden om het risico op inklemming te verkleinen. Bij volwassenen wordt een navelbreuk vaak operatief verholpen, zeker als de persoon er pijn of last van heeft. Of als het risico op inklemming verhoogd is. Het besluit wordt vaak aan de patiënt zelf overgelaten.

De operatie kan meestal in het dagziekenhuis worden gedaan. Men kan het gaatje simpelweg dichten, meer een tweede methode is om ook nog een extra netje over de breuk heen te spannen (intern), zodat het zeker niet terug naar buiten kan puilen. Dit laatste gebeurt vooral bij grotere navelbreuken. De operatie gebeurt onder volledige narcose.

Een (spoed)operatie bij een inklemming is natuurlijk een stuk ingrijpender, omdat men vaak aan de darmen moet opereren ook.

Nazorg

Na de operatie gaat de patiënt vaak één tot twee pijnlijke buikspieren ervaren. Pijnstillers kunnen aangewezen zijn hierbij.
Zwaar werk moet tot drie weken vermeden worden.

Er is een klein risico op een bloeding en (wond)infectie na de operatie. Herval is mogelijk (10 %).
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een navelbreuk bij volwassenen: hernia rond de navelEen navelbreuk bij volwassenen: hernia rond de navelEen navelbreuk is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. Toch kunnen volwassenen dit ook krijgen. Bij een nave…
Navelbreuk: aangeboren en bij volwassenenNavelbreuk: aangeboren en bij volwassenenEen navelbreuk heet ook wel een hernia umbilcalis. Hernia betekent uitstulping, bij een navelbreuk is er een uitstulping…
Navelbreuk: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNavelbreuk: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies en buikorganen door een opening in de buikwand ter hoogte van de nav…
Navelbreuk: Uitstulping van buikwand rond navelNavelbreuk: Uitstulping van buikwand rond navelEen navelbreuk (hernia umbilicalis, umbilicale hernia) is een uitstulping van het buikvlies of een deel van de buikorgan…

Hartklepafwijkingen; oorzaken, klachten en behandelingHartklepafwijkingen; oorzaken, klachten en behandelingOns hart pompt het bloed rond in het lichaam en om te zorgen dat het de goede kant op stroomt zitten er vier kleppen in…
Knobbelneus of rhinophyma: symptomen, oorzaak en behandelingKnobbelneus of rhinophyma: symptomen, oorzaak en behandelingRhinophyma, ook wel 'knobbelneus' genoemd, is een aandoening van van de huid van de neus, die wordt gekenmerkt door een…
Bronnen en referenties
  • www.gezondweb.be
  • Wikipedia
Chuck (30 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.